Photoshop, Illustrator en InDesign – Welke heb je nodig?

Ondernemers, opgelet! Wil jij niet meer voor elk klusje in grafische vormgeving afhankelijk zijn van anderen? Wil jij snel schakelen, je eigen content maken en online plaatsen wanneer het relevant is, maar niet externen inschakelen? Leer dan zelf de belangrijkst ontwerpprogramma’s gebruiken! Alles wat je nodig hebt is een computer, creativiteit en wellicht een handige cursus. 

Maar wie in onze sectie Design kijkt, kan redelijk in de war raken. Want er is niet één programma waar je in kunt leren werken, maar talloze. Welk Adobe software is nou geschikt voor het werk dat jij wilt gaan uitvoeren? Dat gaan we in deze blog uitleggen.

In het kort:

 • Wil je professionele publicaties maken, dan is InDesign het beste. 
 • Voor het ontwerpen van afbeeldingen en webdesign is Photoshop de beste keuze. 
 • Illustrator gebruik je om logo’s te ontwerpen en illustraties te maken. 

Zelf aan de slag met design voor je business

Even snel een foto oppoetsen of voorzien van je logo voor social media? Een folder ontwerpen, je logo in een andere kleur zetten of zelfs een complete huisstijl ontwikkelen? Toegegeven: design is een vak apart, maar gelukkig wel eentje dat je kunt leren. Wie de creativiteit en ideeën in zich heeft, heeft dan alleen nog de juiste tools en vaardigheden nodig. Die leer je in een cursus. Niet door te kijken, maar door te doen. 

De meeste DTP’ers en ontwerpers met de programma’s van Adobe. Deze kan je verder opdelen in de programma’s Photoshop, Illustrator en InDesign. Deze tools lijken misschien veel op elkaar, maar elk programma kent zijn eigen krachten. Ontdek welk programma bij jou past!

Adobe Photoshop

Dit is wereldwijd het bekendste fotobewerkingsprogramma. Adobe Photoshop heeft zich in de laatste jaren ongelofelijk ontwikkeld en wordt overal ter wereld gebruikt. Niet voor niks. Het is hartstikke veelzijdig, gebruiksvriendelijk en je kunt er vrijwel alles in maken.

Wat kun je met Photoshop?

 • Bewerken van foto’s, illustraties en 3D-afbeeldingen;
 • Ontwerpen van websites en applicaties;
 • Video’s bewerken en animaties maken.

Adobe Illustrator

De kracht van Illustrator ligt bij het maken van, je raad het al, illustraties. Maar het programma is voor veel meer te gebruiken dan alleen het maken van illustraties. Het programma leent zich ook uitstekend voor het maken van logo’s, infographics en typografie.

Wat kun je met Illustrator?

 • Logo’s en pictogrammen ontwerpen;
 • Illustraties en tekeningen maken;
 • Typografie ontwerpen.

Adobe InDesign

Tot slot is er nog het echte DTP werk, hiervoor gebruik je Adobe InDesign, hét programma om prachtig drukwerk mee te maken. Het is gericht op het maken en publiceren van documenten.

Wat kun je met InDesign?

 • Lay-out en paginaontwerp;
 • Documenten en digitale media creëren;
 • Drukwerk maken en publiceren.

Prijs van Adobe programma’s

Alle drie de programma’s kosten hetzelfde – het komt er dus echt op neer welke je nodig hebt. Wil je met ze allemaal experimenteren? Sluit dan een abonnement af waarmee je toegang krijgt tot alle programma’s om flink te besparen.

Artikel uit de categorie:

Ontdek onze cursussen, gratis.

Ben je nog niet uitgeleerd? Maak kennis met onze instructeurs. Echte mensen die hun passies met jou delen. Maak een gratis account en begin direct.

🚀Maak jouw gratis Soofos account aan

Ontdek Soofos met 40 gratis cursussen en kickstart jouw ontwikkeling.
Vul je gegevens in en ga direct aan de slag

Heb je al een account?

Door je in te schrijven ga je akkoord met de algemene voorwaarden en de privacy policy. Dit formulier is beveiligd met Google reCAPTCHA.
10% korting op jouw volgende cursus? 🎁

👋Welkom terug

Ga verder waar je gebleven was.
Login op jouw account

Heb je nog geen account?

👨‍🏫Word instructeur

Geef online les in een handomdraai, vind direct cursisten en verdien geld met jouw kennis

Vul je gegevens in en start met online lesgeven

Heb je al een account?

Door je in te schrijven ga je akkoord met de algemene voorwaarden, de instructeur policy en de privacy policy. Dit formulier is beveiligd met Google reCAPTCHA.

🏢 Ontdek Soofos Organisaties

We helpen je graag verder met e-learning in jouw organisatie. 

Wij horen graag van je

Vul het formulier in dan nemen we zo snel mogelijk contact met je op

Dit formulier is beveiligd met Google reCAPTCHA.

Liever een live gesprek? Plan een demo in →