Photoshop, Illustrator en InDesign – Welke heb je nodig?

Nina Westland
  | 
31 maart 2020

Design is steeds belangrijker geworden. Dit is niet alleen voor bedrijven het geval. Ook mensen op social media of met een eigen blog omarmen namelijk het de kracht van design. Stel je eens voor dat je een bedrijf ziet zonder logo, een ondernemer zonder visitekaartje of een blog zonder afbeeldingen. Dat kan je je bijna niet voorstellen. Design maakt het mogelijk om je eigen uitstraling en gevoel te creëren. Een logo, een uitnodigende huisstijl of mooie thumbnails, waarom maak je deze niet gewoon zelf? Om daar toe te komen heb je programma’s nodig. Grote kans dat deze programma’s van Adobe zijn. Adobe Photoshop, Illustrator en InDesign zijn namelijk de meest bekende tools, maar hebben wel veel overlap met elkaar. Zo zijn er zelfs functies, zoals color grading, die je in alle programma’s tegenkomt.

Waarom design erg belangrijk is voor jouw business

Design zegt veel over je of over jouw bedrijf. Een design dat niet aansluit op de waarden, missie en visie van het bedrijf is enorm verwarrend voor een potentiële klant. Ook is DTP steeds belangrijker geworden door de opkomst van content als marketingstrategie. DTP, oftewel Desktop Publishing, is het maken, bewerken en opmaken van documenten voor tijdschriften, boeken en internetpublicaties. Deze publicaties zijn vaak van hoge kwaliteit en dus heel waardevol. Belangrijk dus dat het design, ontwerp en DTP goed gedaan wordt.

Waarmee doe je dit?

Dit doen de meeste publishers en ontwerpers met de programma’s van Adobe. Deze kan je verder opdelen in de programma’s Photoshop, Illustrator en InDesign. Deze tools lijken veel op elkaar, maar zijn ook heel goed individueel te gebruiken voor een selecte taak. Vandaag vertellen we je waar je elk programma het beste voor kan gebruiken.

Adobe Photoshop

Dit is wereldwijd het bekendste fotobewerkingsprogramma. Adobe Photoshop heeft zich in de laatste jaren ongelofelijk ontwikkeld en wordt overal gebruikt. Het bewerken van afbeeldingen is vooral voor bedrijven nuttig, omdat je bepaalde afbeeldingen nét wat overtuigender kan maken of je kan ongewenste onderdelen verwijderen. Ook kan je het gebruiken om afbeeldingen samen te voegen en nog veel meer.

De belangrijkste taken die je met Photoshop kan uitvoeren, zijn:

 • Bewerken van foto’s, illustraties en 3D-afbeeldingen;
 • Ontwerpen van websites en applicaties;
 • Video’s bewerken en animaties maken.

Prijs: de prijs om Photoshop los te kopen is €24,19 per maand of kan je binnen de Creative Cloud krijgen. Lees hier welk Adobe CC abonnement het beste bij je past.

Adobe Illustrator

Kenners van Adobe zijn bekend met Adobe Illustrator en weten waar de kracht van dit programma ligt. De kracht van Illustrator ligt namelijk bij het maken van, je raad het al, illustraties. Maar het programma is voor veel meer te gebruiken dan alleen het maken van illustraties. Het programma leent zich ook uitstekend voor het maken van logo’s, infographics en typografie.

De belangrijkste taken die je met Illustrator kan uitvoeren, zijn:

 • Logo’s en pictogrammen ontwerpen;
 • Illustraties en tekeningen maken;
 • Typografie ontwerpen.

Prijs: de prijs om Illustrator los te kopen is €24,19 per maand of kan je binnen de Creative Cloud krijgen. Lees hier welk Adobe CC abonnement het beste bij je past.

Adobe InDesign

Tot slot is er nog het echte DTP werk, hiervoor gebruik je Adobe InDesign. InDesign is bekend geworden dankzij de vele opties die het programma heeft om prachtig drukwerk te maken. Echt gericht op het maken en publiceren van documenten, is het creëren van content echt iets waar InDesign sterk in is.

De belangrijkste taken die je met InDesign kan uitvoeren:

 • Lay-out en paginaontwerp;
 • Documenten en digitale media creëren;
 • Drukwerk maken en publiceren.

Prijs: de prijs om InDesign los te kopen is €24,19 per maand of kan je binnen de Creative Cloud krijgen. Lees hier welk Adobe CC abonnement het beste bij je past.

Welke kan je dan het beste gebruiken?

Dat hangt veelal af van de taak die je hebt. Voor het maken van professionele publicaties is InDesign namelijk het beste. Voor het ontwerpen van afbeeldingen en webdesign is Photoshop uiteindelijk de beste keuze. Tot slot kan je Illustrator gebruiken om logo’s te ontwerpen en illustraties te maken. In ieder geval zit je voor communicatie goed bij de tools van Adobe.

Ga aan de slag met de programma’s van Adobe en creëer!

Benieuwd waarom je de nieuwe tools van Adobe moet leren gebruiken? Lees hier waarom je aan de slag moet met Adobe!

Artikel uit de categorie:
Design

1 Reacties op "Photoshop, Illustrator en InDesign - Welke heb je nodig?"

 1. jammer de code strat18 is verlopen. was mooi geweest om te controleren of kennis nog op pijl is

Geef een reactie op dit artikel

Leer onbeperkt met Soofos Plus

 • Onbeperkte toegang tot honderden Nederlandse cursussen
 • Probeer 7 dagen volledig gratis
 • Maandabonnement vanaf €19 per maand
Probeer gratis Meer informatie over Soofos Plus
soofos plus cursussen op laptop
Gemaakt met in NL © 2020 - Soofos B.V.