Hoe maak ik een cursus?

Soofos · 7 Augustus 2023
Een online cursus over het maken van online cursussen? Ja! In 20 praktische lessen lopen we door alle belangrijke must-do’s, zodat je een vliegende start hebt.
 • Alle niveaus
 • 19 Lessen
 • 2u 23min
 • Incl. Certificaat

Dit staat je te wachten:

 • Stap voor stap een online cursus maken
 • Leer hoe je jouw cursus kunt promoten en verkopen
 • Leer hoe je jouw kennis met meer mensen kunt delen via een online cursus
 • Jouw cursusidee uitwerken tot een echte online training

Wil je nóg meer leren over het maken en verkopen van een online cursus? Bekijk dan de complete opleiding Maak een professionele online cursus →

Zet jouw kennis en passie om naar een online cursus

Ga je binnenkort aan de slag met het maken van je eigen online cursus? Dan is deze online cursus perfect om te volgen! Hierin komt alles aan bod waar je tegenaan gaat lopen. Van het bepalen van een ijzersterk onderwerp tot het maken van video’s waar je cursisten met plezier naar kijken. Loop de hele cursus door als een checklist, of focus je op een specifiek hoofdstuk waar je moeite mee hebt. Hoe dan ook: aan de slag!

Goed om te weten: als je alle opdrachten doorloopt, heb je aan het einde van deze cursus genoeg klaar om je cursus te maken!

Een cursus maken kan iedereen. (Ja, ook jij!)

Denk je dat je niet het type bent om een online cursus te maken? Dat je niet genoeg verstand hebt van marketing, of videobewerking, of van kennis overbrengen? Neem dan eens een kijkje tussen alle cursussen die we aanbieden. Wat ga je zien? Onze instructeurs komen van allerlei achtergronden, met uiteenlopende leeftijden en passies.

Dus ja, ook jij kan een online cursus maken. Als je je maar even verdiept in hoe het het makkelijkst kan.

Je hebt ook absoluut geen groot budget nodig. En je hoeft óók niet zelf op beeld als je dit niet wilt.

Zolang je maar:

 • Een passie of expertise hebt;
 • Enthousiast hierover kunt vertellen;
 • Bereid bent om moeite te steken in het maken van jouw materiaal

…dan kun je een online cursus maken!

Vaak kun je met alle dingen die je al hebt, zoals je telefoon, laptop en computer een professionele online cursus maken. Hoe je dat doet gaan we in deze cursus behandelen.

Klaar om je enthousiasme en expertise met de wereld te delen?

Dit komt er aan bod in deze online cursus

Het mooie van Soofos is dat je je om de techniek achter de cursus of verkoop geen zorgen hoeft te maken. We focussen ons dan ook op de belangrijkste aspecten van het maken en verkopen van een cursus.

Jouw unieke cursusonderwerp bepalen

Jij wilt een cursus gaan maken? Cool, laten we eerst even terug naar de tekentafel. We starten namelijk bij de basis: waar gaat jouw cursus over. En dan niet ‘mijn cursus gaat over Photoshop’. Nee, we gaan verder kijken: wie is jouw doelgroep, wie ga je helpen? Waarmee zijn die mensen geholpen? En wat hebben ze daarvoor nodig?

Zo komen we tot de kern van je cursus. Je gaat vast niet alles over Photoshop, schilderen, Bachata of Italiaans koken behandelen. Je gaat er door de juiste vragen te stellen achter komen welke aspecten je gaat uitlichten, zodat je een unieke cursus kunt creëren.

Zo ga je van een idee naar een concreet concept en heb je een raamwerk klaar staan voor jouw cursus.

Content maken voor je cursus

Maar dan ben je er nog niet! De volgende stap is het maken van jouw content. We laten je verschillende technieken zien om instructievideo’s te maken. Van schermopnames tot het bouwen van een leuke setting waar je gaat opnemen.

Je cursus succesvol verkopen (zonder moeilijke marketing)

Heb je je video’s? Alle benodigde cursusmaterialen? Awesome! Dan gaan we je ook nog uitleggen hoe je jouw cursus klaar kunt maken voor verkoop. Dus hoe je een prijs bepaalt, waar je je cursus kunt promoten en hoe je dat het beste kunt doen.

We hebben honderden cursussen voorbij zien komen op Soofos

Deze cursus wordt gegeven door Lonne en het team van Soofos. Lonne is verantwoordelijk voor het waarborgen van de kwaliteit van alle cursussen op Soofos. Dat helpt Soofos, en de instructeurs namelijk verder.

Ze heeft dan ook al honderden cursussen beoordeeld, voorzien van feedback en verbeterd in samenwerking met de instructeurs. Ze weet dus waar men vaak moeite mee heeft, en hoe ze dat gemakkelijk kan oplossen.

Daarnaast hebben we bij Soofos al sinds 2015 ervaring in de cursusmarkt. We weten dus als geen ander wat er nodig is om een goede cursus te maken én te verkopen. Deze kennis hebben we gebundeld in deze praktische cursus, zodat ook jij een goede online cursus kunt maken!

Ga ook écht aan de slag met het maken van jouw cursus

Naast bijna 20 praktische videolessen, zijn er meerdere handige werkbladen beschikbaar. Ook zijn er verschillende opdrachten, zodat je ook echt concreet aan de slag gaat met jouw cursus.

Doorloop je deze volledig? Dan heb je aan het eind van de cursus alles klaar staan om jouw cursus daadwerkelijk te gaan maken! Je hebt de hele opzet staan, weet hoe je gaat filmen en waar je op moet letten – en bent echt klaar om een filmdag in te plannen!

Start jouw carrière als online instructeur

Verdien een passief inkomen, bouw aan je netwerk en deel jouw passie. Met een online cursus kan het allemaal.

Het maakt niet uit of je de cursus op Soofos wilt plaatsen, of dat je je cursus op een eigen website wilt gaan verkopen – deze cursus helpt jou bij de eerste belangrijke stappen.

Wil jij dus..

Een sterk cursusonderwerp, dat aansluit bij jouw doelgroep?
Een cursusopzet waar je mee van start kan?
Jouw cursus succesvol gaan verkopen?

Dan is deze cursus het startpunt! Start direct en ga aan de slag met het maken van jouw eigen online cursus!

Over de instructeur

Soofos

16 Cursussen

Wij van Soofos willen dat zoveel mogelijk mensen kennis kunnen delen en nieuwe dingen kunnen leren. Daar doen we zelf ook aan mee, door jou te leren hoe je zelf de beste online cursussen en trainingen samenstelt.

Wil je meer weten over het maken van video’s, de beste tools voor jouw eigen cursus en de marketing voor je cursuspagina? Volg dan één van onze cursussen, of lees ons blog! 💪🏼

Ratings and Reviews

4.6 Gemiddelde beoordeling

60 Beoordelingen

 • 5
  41
 • 4
  16
 • 3
  3
 • 2
  0
 • 1
  0
 1. Verhelderend en praktisch. Extra links en werkbladen zijn nuttig. Ook de bonusvideo ‘kijkje achter de schermen’ aan het eind vond ik waardevol. De tekst klonk alleen niet altijd ‘spontaan’ maar was wel goed verstaanbaar. Prima cursus om mee aan de slag te gaan.

 2. Heel fijne cursus, Lonne legt alles goed uit.

 3. Heel fijne en leerzame cursus. Een pluim voor Lonne: ze legt alles heel goed uit, heel natuurlijke en aangename stem. Bedankt!

 4. Leerzaam en inspiratief; nu eens kijken of ik er mee uit de voeten kan.

 5. Goede cursus! Veel aan gehad! En mooie follow up. Mijn cursus staat nu in concept klaar ben benieuwd naar de uitkomst!

 6. Duidelijk uitleg, ik heb veel meegeschreven, kan hier zeker wat mee

 7. Heldere video’s en goede tips. Ik heb er veel aan gehad bij het maken van mijn online cursus. Vooral de logische opbouw en de “stap-voor-stap” aanpak vond ik fijn.

 8. Wel interessant maar monotoon om te beluisteren.
  Dus niet de volledige cursus door genomen.

GratisLevenslange toegang
Of
Volg deze en alle andere cursussen met Soofos Plus (vanaf €12,50 p/m)
Toegang tot alle cursussen? Bekijk Soofos Plus
+ 1809 ingeschreven
Toegang tot alle cursussen? Ontdek Soofos Plus

🏢 Ontdek Soofos Organisaties

We helpen je graag verder met e-learning in jouw organisatie. 

Wij horen graag van je

Vul het formulier in dan nemen we zo snel mogelijk contact met je op

Dit formulier is beveiligd met Google reCAPTCHA.

Liever een live gesprek? Plan een demo in →