Online Cursus WordPress (met Gutenberg)

Of je nou een blog of eigen bedrijf hebt, of je marketing skills wilt uitbreiden, WordPress is een van de belangrijkste tools om websites te bouwen en te beheren. In deze online cursus WordPress leer je hoe je je eigen website maakt, ga je aan de slag met het maken van pagina’s, het plaatsen van blogs en berichten en leer je de handige Gutenburg Editor gebruiken. Volledig online, in je eigen tempo, en met levenslange toegang.
 • 5 Hoofdstukken
 • 38 Lessen
 • 2u 29min
 • Incl. Certificaat

Dit staat je te wachten:

 • Leer de handigste functies van WordPress gebruiken
 • Maak zelf een mooie website
 • Levenslange toegang tot het cursusmateriaal
 • Maak kennis met de Gutenberg Editor

Zelf je website leren maken met deze online cursus WordPress

Het internet is tegenwoordig een van de belangrijkste plekken om als bedrijf of persoon zichtbaar te zijn. De ontwikkelingen gaan snel en web development, webdesign en de techniek worden steeds complexer. Toch heb je als ondernemer, hobbyist of blogger toch behoefte aan een eigen website. Het programmeren of coderen van een website is lastig en zonder technische achtergrond ga je daar niet uitkomen. Er is gelukkig een oplossing om deze onmogelijke opgave op te lossen: een eigen website met WordPress. Deze maken namelijk gebruik van gemakkelijk aan te passen thema’s en nuttige plug-ins. Met veel handige instellingen, opties en hulpmiddelen lukt het je om snel zelf een website te maken, zonder enige kennis van HTML of andere programmeertalen nodig te hebben.

 

Wat is WordPress?

In essentie is WordPress een CMS, oftewel een contentmanagementsysteem. Hiermee kan je een eigen website gaan maken, uitbouwen en onderhouden. In de basis is WordPress een blogsysteem, maar ondertussen kan je het systeem uitrusten met alles wat je van een modern website verwacht. Tegenwoordig is het niet alleen meer een webpagina met blogberichten, maar kan je volledige pagina’s ontwerpen, informatie delen en verzamelen en kan je pagina’s zelf vormgeven. Het is het meestgebruikte CMS ter wereld met 75 miljoen websites die op WordPress draaien. Waarom? Omdat het gratis te installeren, uit te bouwen en te upgraden is. Met de vele plug-ins en templates maak je zonder moeite een eigen website in je eigen style.

 

Waarom is het verstandig om met WordPress je website te bouwen?

Op het internet is het belangrijk dat je goed zichtbaar bent. WordPress helpt je hierbij, want met enkele plug-ins kan je jouw website optimaliseren voor SEO. Zoals al eerder vermeld is, is WordPress gratis, waardoor je aan het systeem zelf geen extra kosten hebt. Tenzij je voor premium plug-ins of thema’s wil kiezen, dan kan het zijn dat je daarvoor moet betalen.

 

Wat is Gutenberg binnen WordPress?

Met Gutenberg heeft WordPress geprobeerd een nieuwe stap te zetten binnen het online publiceren van content. De focus ligt nu meer op de losse onderdelen binnen een bericht of pagina. Hierdoor krijg je stukken, welke ze “blocks” noemen, waarmee je een bericht of pagina rijker kan maken dan deze was. Meer media, meer tekst en de juiste data erachter, zodat je online publicatie beter wordt. Dit is een flinke veranderingen ten opzichte van de klassieke editor, waar de focus toch snel komt te liggen op tekst. Jouw website en jouw pagina’s komt het ten goede wanneer deze méér dan alleen tekst zijn.

 

In deze online cursus behandelen we onder andere:

WordPress installeren.

Basisinstellingen instellen en wijzigen.

Werken met Gutenberg.

Thema’s en plug-ins installeren.

 

Wie is de doelgroep voor deze cursus?

Deze cursus is geschikt voor iedereen die zelf een eigen website wilt maken, beheren en online wil zetten. Om deze WordPress-cursus te volgen, heb je niet per se affiniteit voor het internet nodig, maar het helpt je natuurlijk wel. Deze cursus is uitermate geschikt voor mensen met een eigen bedrijf (ondernemers, ZZP’ers, enzovoorts.), voor hobbyisten, bloggers en mensen die gewoon graag en snel een eigen website willen zetten.

 

Benodigde voorkennis voor deze cursus WordPress:

Om deze cursus te kunnen bekijken en te volgen heb je geen voorkennis nodig. Dit betekent dat je deze cursus prima kan volgen, zonder dat je iets weet over programmeren, webdesign, coderen, of HTML en CSS. Het is wel handig van tevoren te weten wat het onderwerp van je website gaat zijn, dus mocht je dat nog niet weten, dan moet je daar zeker even over nadenken.

 

Wat heb je nodig om deze cursus succesvol te voltooien?

Om deze cursus tot een goed einde te brengen heb je in principe niets nodig, echter is het wel stukken interessanter, wanneer je de stof uit de cursus nadoet op jouw eigen WordPress-website. Niet alleen zorg je er daardoor voor dat je de stof beter onthoud, ook heb je al een zeer mooie, professionele website staan na afronding van de cursus. Daarna heb je in deze online cursus dan een mooie handleiding, waarin je alles terug kan vinden over jouw eigen website en kan je snel problemen oplossen of oplossingen terugvinden.

 

Ga bouwen aan jouw eigen mooie website met WordPress!

Over de instructeur

Martijn is een expert als het aankomt op skills voor grafische vormgeving en videoproductie. Van Photoshop tot After Effects, in no-time leert hij je de kneepjes van het vak. Dankzij zijn leergierigheid en ondernemende geest weet hij ook alles over marketingtools als MailChimp, en webdesign met WordPress. Benieuwd naar alle cursussen van Martijn? Bekijk hier zijn aanbod.

Beoordelingen en Recensies

4.3 Gemiddelde beoordeling

89 Ratings

 • 5
  35
 • 4
  47
 • 3
  7
 • 2
  0
 • 1
  0
 1. Fijne cursus voor alle basis stappen binnen WordPress. De video’s zijn niet te lang waardoor je de cursus goed kunt blijven volgen.

 2. #prima basis informatie, Prettig dat martijn regelmatig dingetjes herhaalt en een fijne stem heeft.

 3. Deze cursus laat je op een prettige manier kennismaken met de wereld van WordPress. De stof wordt helder uitgelegd en er worden nuttige tips gegeven. Ik wist voorafgaand aan deze cursus alleen dat WordPress bestond en ik wilde weten hoe de software werkt en wat de mogelijkheden zijn. Dit doel is behaald! In slecht 2,5 uur tijd. Ik ben zeer tevreden!

 4. Het is een cursus die prima te volgen is zonder websitebouw-ervaring. Er wordt erg veel informatie gegeven. Dus neem de tijd om te oefenen, terug te kijken en aan te passen. De cursus is prima te gebruiken als naslagwerk.

 5. Prima uitleg, wel een beetje kort en summier, maar toch voldoende om te beginnen met een eigen wordpress website.

 6. Erg duidelijk, stap voor stap, uitgelegd. Af en toe wat wazig beeld, maar verder prima te volgen.

 7. Erg mooi om te zien wat je allemaal kan, je kan het vaak terug kijken dat is erg handig als je het ook gaat uitproberen.
  Volgorde had ik zelf wat anders gedaan, ivm oa thema’s en bepaalde opmaken. Dit zou een aantal stappen veel eenvoudiger maken.
  Verder was het een prima opleiding en ik heb mijn website er goed mee kunnen maken! misschien alleen even de versies up to date maken ipv 2019

  wel een aanrader!

 8. de cursus is een duidelijke start voor beginners, duidelijk gesprokek en uitgelegd waar de knoppen en functies voor dienen.

  het enige nadeel is dat de huidige wordpress versie , heel anders uitziet qua menus en de erg beknopte text editor dan in deze cursus laat zien , waardoor je vaak moet zoeken waar en hoe functie te vinden zijn

 9. Leuk voor beginners. Geeft een goed beeld van wat er allemaal mogelijk is met WordPress.

 10. Duidelijke en overzichtelijke cursus. Met al wat kennis van WordPress, zet deze cursus alle puntjes op de i.

 11. Heel duidelijk uitgelegd en gepresenteerd. Helaas worden een aantal dingen besproken die in mijn WordPress of heel anders staan of helemaal niet te vinden zijn. Heb hierover een vraag gesteld maar geen antwoord ontvangen, wat wel erg jammer is.

 12. Heel duidelijke cursus die je verder helpt in de wereld van WordPress. Van mij had de verdieping van het integreren van html en CSS in WordPress er wel bijgemogen. Maar ik ga het nog wel uitzoeken 🙂

 13. Ontzettend veel gehad aan deze cursus. Goede uitleg en duidelijke voorbeelden.
  Fijn tempo ook. Dank!

 14. Helder uitleg, stap voor stap. Genoeg voor een beginner om direct aan de slag te kunnen met WordPress.
  Beetje abrupt einde alleen na de laatste les.

 15. het is plezierig om deze cursus met video te volgen. terugkijken en oefenen. De methode spreekt mij bijzonder goed aan.
  Graag zou ik de vervolg cursus willen doen

 16. Dit is een fijne cursus.
  Ik heb de cursus gevolgd op mijn rechter beeldscherm en op mijn linker beeldscherm had ik mijn WordPress pagina open staan zodat ik de stappen die werden uitgelegd kon nadoen. Gewoon even op pauze zetten en proberen en soms even terug gaan om te kijken hoe de instructeur op het betreffende onderdeel kwam want de film loopt uiteraard gewoon door 😉

  Ik heb hier dingen geleerd waar ik anders veel langer over gedaan zou hebben om te ontdekken en heel veel zou ik niet eens ontdekt hebben. Mooi is dat je gewoon weer terug kan gaan naar de cursus om even iets ‘na te kijken’ want alles in 1 keer onthouden lukt natuurlijk niet maar het mooie is dat je na de cursus wel weet wat er mogelijk is en dat je e.e.a. kan opzoeken mocht je niet precies meer weten hoe. Ik heb nu een website draaien via een website builder maar dat is toch allemaal wat beperkt. Ik pretendeer niet alle mogelijkheden van WordPress te gaan gebruiken maar ik kan nu toch net even wat meer zeker dankzij deze cursus.

  De instructeur heeft een prettige stem en legt het goed uit. Er is 1 nadeel aan de cursus en dat is het feit dat de laatste versie van WordPress die ik heb draaien toch al weer aardig afwijkt van de versie die in de cursus wordt gebruikt en daarom moet je soms even zoeken in je eigen versie om het onderdeel te vinden waar de instructeur mee bezig is.

  Ik kan deze cursus zeker aanraden voor mensen die weinig tot niets weten van WordPress er gaat echt een wereld voor je open.

 17. Curus is leerzaam en leuk visueel weergegeven. Een aanrader voor ieder die zijn eigen website wilt maken.

 18. Ik heb al vaker cursussen van Martijn gevolgd, hij legt alles duidelijk en stap-voor-stap uit. Dus ook met deze cursus.

  Bedankt Martijn voor weer een goede uitleg!

 19. Wanneer je nog helemaal niet bekend bent met WordPress dan is dit een perfecte cursus om er kennis mee te maken. Vanuit de uitleg kan je zelf gaan experimenteren. Alles wordt helder en op een rustig tempo uitgelegd.

 20. Het is op zich een prima cursus als je niet al te ingewikkeld een website wil maken. Ik heb ook al een andere cursus WordPress gevolgd waar met Elementor werd gewerkt. Dit geniet ook mijn persoonlijke voorkeur. Maar dit kan natuurlijk per persoon verschillen. Martijn legt het voor de rest goed en duidelijk uit. Helaas is het geluid tijdens de cursus niet super. Veel gekraak en gesuis bij diverse hoofdstukken. Misschien dat het handiger was geweest om aan de hand van een soort opdracht de Gutenberg editor te leren gebruiken.

 21. Je krijgt snel een overzicht van de belangrijkste functies van wordpress. Wordt helder uitgelegd.
  Het is fijn dat je kunt pauzeren en terugkijken.
  Vind het ook wel een mooie website (soofos) waar je uit allerlei betaalbare cursussen kunt kiezen. Én ook op instructeur/docent kunt selecteren.
  Ik had eerder een cursus excel bij Martijn van Weeghel gedaan en was daar tevreden over.
  Vervolgens heb ik hem geselecteerd voor een cursus wordpress.
  Ik ga wel meer (verdiepings)cursussen doen.

 22. Mooie cursus over WordPress en Gutenberg.
  Alleen jammer dat er enkele video’s dubbel zijn en de vragen niet beantwoord worden.

 23. Ik ben er zeker mee opgeschoten. Duidelijke instructies. Korte filmpjes en aan de titels kon ik duidelijk zien welke ik wilde zien.

  Echter had ik al een website in beheer maar door de update waren er te veel veranderingen waardoor ik deze cursus ging volgen. Ik miste nog wel wat aspecten waardoor ik nu op zoek ga naar een meer verdiepende cursus.

  basis is echt top!!!

  Jammer dat hij niet reageert op vragen die gesteld worden.

 24. Een leerzame cursus met veel tips en tricks. Nu kan ik met plezier verder werken aan de website.

 25. De lessen zijn in de vorm van korte informatieve stap-voor-stapfilmpjes. Heldere uitleg met duidelijke voorbeelden. Ik kon een aantal zaken meteen toepassen op mijn eigen wp-website. Jammer voor mij, maar begrijpelijk, waren alle voorbeelden met Gutenberg. Mijn website werkt met WP Bakery. Maar ik heb veel geleerd.

  Lidia van den Eijnde

 26. Het is een basis om een idee op te doen, maar als je een thema kiest werkt het al vaak iets anders. Maar je leert toch al waar alles zowat te vinden is in de omgeving.

  Mis wel op het einde nog een les over het HTTPS gebeuren SSL, er wordt daar naar verwezen in een bepaalde les dat dit later nog aan bod komt, maar heb het daarna niet meer gehoord of terug gezien.
  Waar er dan weer bij elk blok iets te diep ingegaan wordt wat je allemaal kan met het blok, waar uitlijning en tekstaanpassing kan is na één keer wel duidelijk er moet niet steeds weer volledig per blok de details getoond te worden denk ik.

 27. Ik heb zelf geen enkele ervaring met het maken van Websites o.i.d. en was bang dat ik zou afhaken vanwege technische termen die ik niet begrijp. Dit was niet het geval! WordPress wordt heel duidelijk en simpel uitgelegd en ik heb het gevoel dat ik na deze cursus zeker een heel eind kan komen. Het heeft me motivatie gegeven om te gaan ontdekken. Het enige wat minder is, is dat soms het geluid niet optimaal is en er mist het hoofdstuk hoe je je content en domein koopt.

 28. Ik heb deze cursus gevolgd, omdat ik voor mijn bedrijf en mijn nieuwe concept EPK-check een website wil hebben. Ik heb met veel plezier de cursus gevolgd. In korte en duidelijke video’s wordt in jip-en-janneke taal (dat bedoel ik dus positief :)) uitgelegd hoe alles werkt. Ik ga het nu toepassen in de praktijk en hoop snel een mooie website te hebben.

 29. Een goede cursus. Compact en de inhoud wordt heel helder, stap voor stap, uitgelegd. Door mee te kijken op het scherm is ook duidelijk waar alles te vinden is, wat erg prettig is. Het is mijn eerste cursus bij Soofos en ik vind wel dat je al een beetje thuis moet zijn in de materie om überhaupt de goede cursus te kiezen. Maar het is eenvoudig om al doende je kennis uit te breiden en ik ga voor aanvullende vaardigheden zeker nog een cursus volgen van Martijn van Weeghel.

 30. Stap voor stap duidelijke uitleg op een perfect tempo. Je kan ook pauzeren en opnieuw bekijken.
  Nu op naar de volgende cursus.

 31. Goede uitleg, blijft bij het onderwerp en springt niet van de hak op de tak! Wanneer je geen idee heb van WordPress of webites bouwen is deze cursus erg aan te raden. Je bent er zo doorheen wanneer je tijd heb.

 32. rustig en heel duidelijk de basis uitgelegd voor het werken met WordPress. Erg fijn.
  persoonlijk mis ik hier en daar een verdieping.
  Een vervolgcursus mbt benodigde plugin’s, database of bijvoorbeeld hoe een 2e website aan te maken zou handig zijn.

 33. Ik ben al bekend met WP, maar ontdekte nog enkel handigheden.
  Het is alleen jammer dat de auteur niet reageert op vragen die bij de video’s worden gesteld, sommige vragen zijn al een jaar oud.
  Video “1.2 – Benodigdheden” klopt niet dit is ook al meer dan een jaar gelden door diverse mensen aangeven.
  In plaats van “1.2 – Benodigdheden” is het “2.2 – Demo content verwijderen” wat er getoond word.
  Van sommige video’s is het geluid slecht, zit een krakerig geluid tussendoor.
  En bij sommige video’s zit de auteur hinderlijk met zijn muis te klikken, wat afleid en irritant is.

 34. Zelfs zonder IT ervaring wordt het door middel van deze cursus erg duidelijk hoe een website kan worden ontwikkeld.

 35. heel helder de basis uitgelegd van wordpress
  goed te volgen voor iemand zonder ervaring
  ik kijk uit naar een cursus voor woocommerce

 36. De cursus is duidelijk en voldoende uitgebreid. Het tempo mag van mij iets langzamer zijn.
  Waar ik mij aan stoor in deze cursus is het snelle praten van Martijn en het onnodig veel bewegen over het scherm met de muis.
  Ik ga me daar onrustig door voelen.

  Jammer voor mij was dat mijn eigen website niet met Gutenberg werkt.

 37. Dit een duidelijke basis cursus om een simpele wordpress website op te kunnen zetten.

 38. Alleen jammer dat de les benodigdheden er niet in staat, er is een andere les aan gelinkt.

 39. Wanneer je inzicht wilt krijgen in de basisfuncties van WordPress (Gutenberg) is dit een degelijke cursus. Martijn loopt de stappen kalm met je door en alles wordt duidelijk in beeld gebracht.. Er komen helaas geen page builders (Elementor etc.) aan bod en er wordt verder ook niet veel verteld over plug-ins die je kunnen helpen bij het bouwen van de site die je voor ogen hebt.

 40. Goede opbouw, helder en overzichtelijk. Als beginner heb ik goed inzicht gekregen in het beginnend ontwerpen van een website.

 41. Goede, duidelijke cursus! Belangrijke punten zijn besproken en dit is absoluut een goede basis om mee te werken.
  Ik ga aan de slag met het bouwen van een website en verwacht deze basis technieken goed in te kunnen zetten. Als ik in de praktijk de cursus goed kan toepassen, is deze zeker 5 sterren waard.

 42. Ik heb de online cursus WordPress (met Gutenberg) gevolgd.
  De cursus was zeer goed te volgen en te begrijpen.
  In relatief weinig tijd nu genoeg skills om websites op te zetten, aan te passen en te beheren in WordPress.
  Belangrijk is wel om ook zelf direct alle lessen uit te voeren op je eigen WordPress website.

 43. Ik kwam ergens te werken waar de site al draaide op WordPress. Ik leerde er goed mee omgaan maar nu vond ik het zeer de moeite waard om de hele opbouw van een site eens te bekijken.

  Dank je!

 44. Super duidelijke uitleg en begeleidende video’s. Iedereen kan zo leren een eigen website te bouwen!

 45. Goede uitleg voor het maken van de website. Duidelijk overzichtelijk en goed verteld.

 46. Voor mij een heel goed begin om te gaan werken met WordPress.
  Soms een beetje chaotisch, maar prima bij te houden.

 47. De cursus heeft mij erg geholpen om de basis de leren over WordPress. Vanuit deze cursus kan je heel goed zelf verder ontdekken en uitproberen zonder vast te lopen op de basis.

 48. Zeker de moeite waard om de lessen door te nemen.
  Komt altijd iets leuks voorbij.

 49. Is echt een basiscursus, de meeste onderwerpen kende ik al. Wel leuke sites en plugins tegengekomen tijdens de cursus waar ik mee ga experimenteren. Ik zoek toch iets dat dieper ingaat op het maken van mijn site met gebruik van thema’s en plugins als voorbeeld. Dus niet uitleggen wat een thema of een plugin is of doet, maar echt laten zien hoe je de site opbouwt door gebruikt te maken van de verschillende builders die je kunt installeren.

 50. Dit was een uitstekende cursus. Zeer heldere uitleg, een heel goed startpunt voor iemand die nog niet eerder met WordPress heeft gewerkt. Veel van geleerd, zou dese cursus anderen ook aanraden.

 51. Perfecte cursus om de basisbeginselen van WordPress en ook Gutenberg eigen te maken.
  Ik zal de verdere cursussen van Martijn zeker doorlopen na deze succesvolle eerste cursus.
  Martijn weet het op een speelse, rustige en zeer professionele manier uit te leggen. Dikke 10!

 52. Deze cursus wordt rustig en duidelijk gegeven. Ik blijk zelf alleen toch niet zo,n fan van Gutenberg te zijn

 53. Het is een duidelijk en overzichtelijke cursus om te starten met jouw eigen wordpress website!
  Het word rustig en makkelijk uitgelegd, je kan ook stapjes terug gaan op het moment dat er iets onduidelijk is of niet meteen werkt zoals gehoopt.
  Ik heb hier onwijs veel uitgehaald!

 54. Goede en volledige uitleg.
  In enkele video’s was er een (storende) ruis te horen.
  Dank voor de tips.

 55. Na eigenlijk altijd Joomla websites gebouwd te hebben en al langere tijd geen WordPress site meer, was deze cursus van harte welkom. De cursus legt je WordPress uit van A tot Z. Eigenlijk alle basistools om te starten met een WP site, van installatie tot het editen van thema’s en het gebruik van plugins. Aanrader!

 56. Erg goede cursus. Ik heb er veel van geleerd. Martijn legt alles rustig en duidelijk uit zodat het makkelijk te volgen is.

 57. mooie eerste rondleiding – soms beetje veel herhaling bv aanpassing aan tekst de knoppen italic, links uitlijnen rechtsuitlijnen etc.

 58. De cursus van Martijn was weer verhelderend (net als zijn andere cursussen ). De opzet komt veel overeen met zijn eerdere WordPress cursus. Een aantal nieuwe dingen geleerd die ik nog niet wist en wat handigheden opgedaan. Tip: ik persoonlijk ben erg geïnteresseerd in een vervolg cursus voor mensen die al even bezig zijn met WordPress (installatie opties, child themes, basis CSS, database e.d)

 59. Alles goed en volledig uitgelegd.
  In sommige video’s was er wel een storende ruis te horen.

 60. Legt het wel goed uit maar had dieper in de stof kunnen gaan en meer over uit weide .
  Jammer dat je niet laat zien hoe uit eindelijk de website geworden is met de tools en content wat je vertelt in de cursus niet echt verder uit gebreid erop door gaat . Tip: geluid was wat zachter mag iets harder spreken , zie het niet negatief ik bedoel het goed .

  Bedankt ,

49Levenslange toegang
Of
Volg deze en alle andere cursussen gratis met Soofos Plus (vanaf €12,50 p/m)
Toegang tot alle cursussen? Bekijk Soofos Plus
+674 ingeschreven
Toegang tot alle cursussen? Ontdek Soofos Plus

🚀Maak jouw gratis Soofos account aan

Ontdek Soofos met 30 gratis cursussen en kickstart jouw ontwikkeling.

Vul je gegevens in en ga direct aan de slag


Heb je al een account?

Door je in te schrijven ga je akkoord met de algemene voorwaarden en de privacy policy. Dit formulier is beveiligd met Google reCAPTCHA.

👋Welkom terug

Ga verder waar je gebleven was.

Login op jouw account


Heb je nog geen account?

👨‍🏫Word instructeur

Geef online les  in een handomdraai, vind direct cursisten en verdien geld met jouw kennis

Vul je gegevens in en start met online lesgeven

Door je in te schrijven ga je akkoord met de algemene voorwaarden, de instructeur policy en de privacy policy. Dit formulier is beveiligd met Google reCAPTCHA.

🏢 Ontdek Soofos Organisaties

We helpen je graag verder met e-learning in jouw organisatie. 

Wij horen graag van je

Vul het formulier in dan nemen we zo snel mogelijk contact met je op

Dit formulier is beveiligd met Google reCAPTCHA.