Leren programmeren: JavaScript voor beginners en gevorderden

Maarten · 26 Maart 2024
JavaScript is de programmeertaal van de browser en daarom een van de meest gebruikte programmeertalen van de wereld. Je leert het met deze cursus voor beginners en ervaren developers.
 • Beginner
 • 240 Lessen
 • 31 Toetsen
 • 55u 36min
 • Incl. Certificaat

Dit leer je in de cursus:

 • Leren programmeren met JavaScript
 • Websites dynamischer kunnen maken
 • Leer wat loops, conditionals, variabelen en boolean expressies zijn
 • Werken met promises en async / await

Wil je nóg beter leren programmeren? Bekijk dan de complete opleiding Leren programmeren met JavaScript →

Cursus inhoud

Vouw uit
1 van 2

Online cursus JavaScript

JavaScript is de programmeertaal van de browser en daarom één van de meest gebruikte programmeertalen van de wereld.

Wat kun je allemaal na deze cursus?

Met deze cursus leer je JavaScript vanaf de absolute basis, om daarna steeds een stap omhoog te doen.

Aan het einde van deze cursus weet je hoe je met async / await en promises overweg moet, generator functies te schrijven en waarom je let en const gebruikt in plaats van var.

Na deze cursus heb je een goede basis om JavaScript frameworks zoals React te leren, om zo single page applications te bouwen.

Wat heb je nodig?

Het begint met het opzetten van een ontwikkelomgeving zodat je aan de slag kan met JavaScript. Voor deze cursus gebruiken we Visual Studio Code en de ontwikkeltools van de browser Chrome. Beide zijn gratis te downloaden en te gebruiken.

De opzet van de cursus

De eerste blokken van de cursus zijn bedoeld voor beginners. Je leert hier variabelen, conditionals, types en het werken met datastructuren zoals arrays en objecten. Ook leer je functies en classes schrijven. Je gaat hier dus leren programmeren.

Het tweede blok gaat dieper in op JavaScript zelf: hoe werkt “this” wat is “hoisting” en hoe verhouden “closures” zich met “classes”. Ook gaan we kijken naar map, filter, reduce en vrienden, als alternatieven voor for loops.

Het derde blok zal gaan over de DOM, dus hoe je met JavaScript webpagina’s tot leven kan brengen. We gaan hier kijken naar APIs die de browser aanbied om te communiceren met een back-end, hoe je JavaScript kan uitvoeren nadat de gebruiker op een knop drukt, en kijken hoe we elke x seconden iets kunnen laten uitvoeren via setInterval.

Het vierde blok is voor de geavanceerde mogelijkheden in JavaScript: denk aan asynchroon programmeren met promises en async / await, generator functions en recent toegevoegde datastructuren zoals Map en WeakMap.

In het laatste blok gaan we telkens een programmeeropdracht maken, zoals bijvoorbeeld hangman, tic-tac-toe en een todo lijst. Deze opdrachten probeer je eerst zelf te maken, en als dat is gelukt dan kan je mijn oplossing zien voor het probleem.

Wil je alvast een voorproefje? Volg dan de eerste twee hoofdstukken van de cursus gratis!

Voor wie is deze cursus bedoeld?

Je wilt leren programmeren.
Je wilt snel up to speed komen in modern JavaScript.
Je hebt je in het verleden verdiept in JavaScript maar daarna heb je het een tijd niet gebruikt.
Je bent recent afgestudeerd maar je hebt je tijdens je studie vooral op Java / C# of PHP gericht, en je wilt als full-stack developer aan de slag.
Je bent een ervaren ontwikkelaar in Java / C#, Ruby of Python en je wilt weten hoe je modern JavaScript schrijft.
Wil jij stap voor stap JavaScript leren? Begin dan vandaag met deze cursus, zodat je de basis goed leert en vanaf daar verder kunt!

Over de instructeur

Maarten

5 Cursussen

Mijn naam is Maarten Hus en ik ben gespecialiseerd in front-end development. Ik heb een passie voor het delen van kennis en ben er, ook al zeg ik het zelf aardig goed in. Na jaren cursussen en workshops intern te hebben gegeven bij mijn werkgever, en opdrachtgevers, leek het mij tijd om me er vol op te gaan richten, vandaar dit initiatief.

Beoordelingen

5 Gemiddelde beoordeling

11 Beoordelingen

 • 5
  11
 • 4
  0
 • 3
  0
 • 2
  0
 • 1
  0
 1. Deze cursus javascript is tot in de puntjes verzorgd. Vanaf de basis opgebouwd, word je langzaam klaargestoomd voor geavanceerd coden. Duidelijke uitleg terwijl je met oefenlessen zelf meedoet en de stof in kleine beetjes onder de knie krijgt. De oefenlessen zijn zeer compleet en ook bijna 100% te volgen wanneer je een keertje niet over internet beschikt.

  Maarten is als leraar niet alleen kundig, maar tevens geduldig, aandachtig en geeft overduidelijk met veel plezier les. Wanneer je interesse hebt in coderen en het -net als ik- altijd voor je uitschoof omdat het wellicht te moeilijk lijkt, is dit dé cursus voor jou! Echt veel meer dan waar voor je geld.

  Als ik enig kritiek zou kunnen bedenken over deze cursus, zou het de gebruikte terminologie zijn. Met een neurodivers brein neem ik woorden heel letterlijk. Termen als “eruit halen” vat ik op als “is daarna dus leeg of weg”, terwijl dan blijkt dat alleen de informatie /waardes opgehaald worden. Ook beeldende metaforen kunnen hierdoor uiterst verwarrend werken. Initieel begreep ik de uitleg vaak heel snel, maar na een daaropvolgende beeldende metafoor was ik vaak volledig gepuzzeld en de draad weer kwijt.
  Veel herhalingen, meer oefeningen tussendoor en opzettelijk gemaakte fouten die daarna met uitleg gecorrigeerd worden, zoals in de ‘Iterators’ les bijvoorbeeld, kunnen hier een rijke aanvulling op de beeldende metaforen zijn. Dit doet verder niets af aan de kwaliteit van de cursus ‘as is’, maar zou deze alleen nog toegankelijker voor een breder publiek maken.

  Maarten, Enorm dank voor al je input in deze cursus en al je antwoorden op mijn soms onbenullige vragen. Ik kijk uit naar aanvullingen op deze cursus, terwijl ik met plezier begin aan je lessen in andere talen.

 2. Dit is mijn tweede cursus van Maarten. Wederom een cursus die heel goed te volgen is door de duidelijke uitleg en de goede oefeningen. Ik kan deze cursus aan iedereen aanraden!

 3. Ik heb al verschillende malen de basis JS gedaan via allerlei gratis cursussen. Ik twijfelde of ik deze keer wel zou betalen voor een cursus en blij dit gedaan ten hebben. Ten eerste is deze cursus vrij nieuw of aangepast aan de nieuwe versie. De meeste cursussen werken met var en == terwijl deze cursus met let en === werkt en ook verteld waarom dit beter is. Vele gratis cursussen worden niet verbeterd eens deze online staat en werken nog met verouderde editors. Dus reden genoeg om een betaalde cursus te nemen.

 4. Duidelijke stof en op prettige, visuele wijze, gepresenteerd. Praktisch gericht met vaak tips hoe je iets het handigst kunt doen.
  Bij de stof over ‘operatoren’ werd gelijk iets verteld hoe je op een goede (volledige) manier test. Prima.
  De oefeningen en theorievragen zijn to-the-point.
  Heb zin in het vervolg.

 5. Tot nu toe een heel heldere cursus. De cursus is goed opgebouwd: de combinatie van duidelijke uitleg van Maarten in de videos en het verwerken van de stof via toetsen en quizzes.

 6. Ik ben inmiddels flink over de helft van deze cursus en ik ben eigenlijk nog steeds onder de indruk hoe uitgebreid en duidelijk deze cursus is. Als een complete beginneling in coderen heb ik totaal geen moeite de cursus te volgen, en met de oefeningen en toetsen aan het eind van elk hoofdstuk kan je jezelf ook mooi testen of je alles begrepen hebt.

 7. Wat een interessante cursus. Ik begin net met IT en weet nog niets over programmeren, maar ik moet ergens beginnen…. Ik ben begonnen met cursussen in het Engels, maar die vond ik soms wel erg lastig. Het voordeel van deze cursus is dat Maarten Hus de woorden in het Nederlands maar ook in het Engels benoemt. Super handig, want zo snap je de woorden beter en herken je de woorden ook nog eens als je straks met de Engelse terminologie werkt. De cursus is logisch opgebouwd en je kunt vragen stellen als je iets niet begrijpt. Ik krijg op die vragen kundig en snel antwoord van de maker zelf (Maarten). De prijs van de cursus valt mee ten opzichte van andere cursussen en daarnaast is de cursus bijzonder compleet voor deze prijs. Dus: zoek je nog een cursus waarbij je vragen kunt stellen, die je in het Nederlands kunt doen en waarbij je op een informele manier kennismaakt met JS? Dit is je kans 🙂

 8. Op verzoek een tussentijdse evaluatie. De cursussen van Soofos zijn vaak van wisselende kwaliteit. Deze springt er echter stevig boven uit; de uitleg is helder en bij het maken van de opdrachten en vragen val je meteen door de mand als je het niet echt snapt.
  Super cursus!!!!!

 9. Er is mij in de loop van deze cursus gevraagd om een review te schrijven.
  Dus bij deze.
  Ik vind de cursus ok
  Helder uitgelegd
  Duidelijk gearticuleerd
  Geen poespas

  groetjes
  Ali

 10. Een erg leuke en interactieve curses!
  Het word allemaal erg duidelijk uitgelegd en onderwerpen worden uitgebreid besproken zodat er ook altijd iets tussen zit voor de mensen met meer ervaring. Wat ik vooral op prijs stel is dat je na de les stof ook oefening hebt, dit missen heel veel cursussen. En programmeren leer je door te doen.

 11. Super goede cursus over JavaScript. De cursus is zeer uitgebreid, waarbij ik veel onderwerpen over JavaScript bijgeleerd heb. Ik word ook vrolijk van de vele ‘ingebakken’ praktijk tips.

Oorspronkelijke prijs was: €99,99.Huidige prijs is: €24,99.Levenslange toegang
Of
Krijg toegang tot deze en 500+ andere online cursussen voor maar €19 p/m
Toegang tot alle cursussen? Bekijk Soofos Plus
+ 144 ingeschreven
Toegang tot alle cursussen? Ontdek Soofos Plus
10% korting op jouw volgende cursus? 🎁

🏢 Ontdek Soofos Teams

We helpen je graag verder met e-learning in jouw organisatie. 

Wij horen graag van je

Vul het formulier in dan nemen we zo snel mogelijk contact met je op

Liever een live gesprek? Plan een demo in →

Dit formulier is beveiligd met Google reCAPTCHA.