Online tekencursus voor beginners

Blik Opener is een basiscursus die je leert tekenen. Door je beter te leren kijken. Deze cursus bestaat uit tien opdrachten die je elk in een kwartiertje kunt doen.
 • 11 Hoofdstukken
 • 21 Lessen
 • 2u 57min
 • Incl. Certificaat

Dit staat je te wachten:

 • Alles over de basis van tekenen.
 • De geheimen van het kijken kennen.
 • Leer de materialen kennen en gebruiken.
 • Aan de hand van videolessen en opdrachten.

Leer beter kijken en tekenen 

Denk jij: ‘Ik kan niet tekenen’? Bekijk dan zeker het filmpje hiernaast. Iedereen kan beter leren tekenen, simpelweg door beter te leren kijken. En precies dat ga ik je leren, in deze online tekencursus. Je gaat aan de slag met tien opdrachten die je elk in een kwartiertje kunt doen, waardoor jij een mooie basis van technieken voor tekenen legt. 

Over deze online tekencursus

Iedereen die een rondje kan trekken op papier is motorisch in staat tot tekenen. De vaardigheid om dingen die je ziet na te tekenen zit echter niet in je hand, maar in je hoofd en -nog belangrijker- in je manier van kijken. Maar waar moet je dan kijken, en hoe? Dat leer je in deze cursus tekenen.

Het gaat er bij deze cursus tekenen namelijk vooral om om de informatie die je ogen zien, goed te vertalen in richtingen en verhoudingen. Dat is echt een andere manier van kijken dan je gewend bent. Sommigen kunnen dit van nature en anderen moeten het eerst leren.

Wat je leert in deze cursus tekenen voor beginners

In deze online workshop tekenen leer je steeds een andere manier van kijken. Dit doe je in korte opdrachten, de zogenaamde ‘Blik Openers’, die je elk in een kwartiertje kunt doen. Aan het einde van de cursus houd je de eerste en de laatste tekening naast elkaar en dan zul je zeggen: “Wow! Ik ben echt beter geworden in tekenen!”

Als je deze tekencursus voor beginners hebt afgerond, dan heb je in totaal een paar uur besteed aan het openen van je blik. Je hebt dan beter leren kijken: de sleutel in het leren tekenen. Deze paar uur zullen heel waardevol blijken, want beter kijken betekent meer in het moment, bewuster én opmerkzamer in je wereld staan. Dat zal op allerlei vlakken haar vruchten gaan afwerpen.

Dat zul je zien 😉

Voor wie is deze online tekencursus?

Heb je niet de tijd om op locatie een workshop tekenen te volgen en wil je vooral zelf meteen aan de slag? Dan is deze online tekencursus ideaal. De lessen zijn gericht op beginnende tekenaars. Voor gevorderde tekenaars zullen er ook wel een paar leuke lessen bijzitten. En zeg nu zelf: een stok achter de deur om weer te gaan tekenen is altijd een goed idee, toch?

Veelgestelde vragen:

Wanneer begint en eindigt de cursus?

Het is helemaal aan jou hoelang je erover wilt doen. De informatie blijft namelijk altijd beschikbaar. Jij bepaalt wanneer je begint en jij bepaalt wanneer je klaar bent. Je kunt de cursus zelfs meerdere keren volgen en meedoen met de opdrachten. 😉

Hoe lang heb ik toegang tot de cursus?

Hoe klinkt ‘een leven lang’? Nadat je je hebt ingeschreven, krijg je onbeperkt toegang tot deze cursus zo lang je wilt en op al je apparaten. Computer, laptop,  iPad en zelfs op je telefoon! Wat jij het makkelijkste vindt.

Is er een vaste volgorde in de cursus?

Het is wel aan te bevelen de volgorde van de lessen aan te houden, want hier is over nagedacht. Gewoon beginnen bij het begin dus. 😉 Binnen elke les ben je echter volledig vrij te kiezen wat je eerst wilt doen. Zo kan je eerst de opdracht lezen, de demonstratie bekijken of aan de slag gaan met de praktijkoefening! Zo leer je hoe je het zelf prettig vindt.

Is er een vervolg als ik klaar ben met deze cursus?

Online is er nog geen vervolg, maar offline, dus gewoon in een groep met een ‘live’ docent zijn er vele mogelijkheden in Schilderschool d’ Oude Werf te Nieuwegein. Daar worden verschillende tekenworkshops en -cursussen gegeven voor beginners en gevorderden. Bekijk het aanbod op: www.oude-werf.nl. Je kunt ook een kijkje nemen in mijn live sessies tekenen en schilderen.

Hoe kom ik aan de tekenmaterialen?

Je kunt de opdrachten doen met materiaal dat jij prettig vindt of voorhanden hebt. Het potlood is het fijnste, omdat je daarmee hard en zacht kunt drukken en dus eerst wat verkennende dunne lijntjes kunt maken, waarna je deze vervolgens steviger aan kan brengen. Maar je kunt ook tekenen met pen, inkt, vulpen, fijnschrijver of stift. De ondergrond kan duur tekenpapier zijn, dat werkt namelijk fijn, maar printerpapier is ook prima!

Waar kan ik vragen stellen?

Je kunt onder elke les apart je vragen kwijt, maar algemene vragen kunnen ook op het BlikOpener-forum hier op Soofos of in de Facebookgroep “BlikOpener” gesteld worden. Je kunt hier ook een afbeelding van je schilderij uploaden om je vraag te illustreren. Ik krijg hiervan meteen een melding en reageer dan zo snel als mogelijk. 😉

Ik hoop je te zien in de cursus en ben benieuwd wat je gaat maken!

Een kleurrijke groet,

Sasja Bork, beeldend kunstenaar en 1e graads docente: jouw gids in teken-land!

Een andere vraag? Stel deze gerust via [email protected] en lees hier eens waarom leren tekenen de moeite waard is voor jou!

Cursus Inhoud

Alles uitklappen
Hoofdstuk Content
0% Complete 0/1 Steps

Over de instructeur

Sasja

4 Cursussen

Ik ben Sasja Bork en ik ben jouw gids in Teken- en Schilderland! Zelf teken ik al sinds ik een potlood vast kan houden en ik schilder 25 jaar met olieverf. Ik geef 15 jaar les in schilderen en heb een eigen schilderschool. Als eerste graads docent en onderwijskundige ben ik goed in staat om jouw verborgen talent naar buiten te lokken. Ga je met me mee op reis over het witte vlak?

Beoordelingen en Recensies

4.2 Gemiddelde beoordeling

44 Ratings

 • 5
  14
 • 4
  25
 • 3
  5
 • 2
  0
 • 1
  0
 1. leuke oefeningen om (weer) vertrouwd te raken met de basisprincipes, prettige, rustige stem en uitleg. Het beviel zo goed dat ik me gelijk heb aangemeld voor de vervolgende cursus: schilderen met olieverf voor beginners.

 2. Ik heb reeds ervaring met tekenen, maar een hele tijd niet aan toe gekomen. Deze cursus heb ik gebruikt om weer eens te beginnen en ik was nieuwsgierig welke technieken ik niet kende. Alles wordt goed uitgelegd en is leuk om te doen.

 3. Ik vond het een interessant gegeven dat elke opdracht steeds met hetzelfde voorwerp was.
  Na jaren niet getekend te hebben, vond ik dit wel een leuke manier om te zien wat ik (nog) kon en om op een korte maar zeer duidelijke uitleg te krijgen over de verschillende technieken. De cursus motiveerde me om nog meer uit te proberen en om me gewoon te amuseren met tekenen

 4. Dankzij deze cursus ben ik 10 keer lekker aan het tekenen geweest. Ik heb er zeker wat van opgestoken, maar het lekker bezig zijn was voor mij het aller belangrijkste,

 5. Leuke, praktische cursus!

  Ik miste alleen de uitleg van het meten met je potlood. Ik werd er met de pdf niet echt veel wijzer van.

 6. ookal had ik wel vooroordelen op een paar opdrachten, je moet ze gewoon doen en dan begrijp je later waarvoor ze goed zijn.

 7. Een hele leuke korte cursus waar je echt wat van leert.
  Je leert anders kijken en je leert wat je ziet met verschillende technieken enkel met papier en potlood toe te passen.

 8. Als beginnende tekenaar veel geleerd. Nu herhalen en veel tekenen om nog beter te worden.
  Goeie en duidelijke uitleg. Prettig om pdf te lezen en dan de video instructie te volgen.

 9. Een hele goede en leuke cursus om te beginnen met tekenen. In een korte tijd heel veel geleerd en ontdekt hoe ‘mindful’ tekenen eigenlijk is (als je goed kijkt naar je object ga je er helemaal in op en vliegt de tijd).

 10. ik heb er heel wat van op gestoken!!
  Perspectief en diepte moet ik nog veel oefenen… dus
  een volgende cursus ga ik zeker nog doen!
  Maar eerst mijn talen opladen nu ik bezig ben…
  Buiten is het er het weer voor en Corona is nog voor iets goed.
  met veel dank!!
  Sonia Colin

 11. Elke les krijg je een lesbrief met uitleg van de opdracht. Je kunt de ‘boekjes’ downloaden en later nog eens bekijken.
  Vervolgens komt er een filmpje waarbij Sasja ons meeneemt in de praktijk. Het kijken naar haar zoektocht is prettig. Vervolgens mag je zelf aan de slag.
  Lekker ontspannend en ik heb mooi wat technieken geleerd om beter te kunnen tekenen.

 12. Je weet wat je ziet, maar als het dan op papier staat is het toch niet hetzelfde.
  Het is fijn dat het korte opdrachtjes zijn. En dat nodigt ook om een schetsboekje bij de hand te houden en met deze handreikingen veel te. oefenen

 13. Goede basiscursus met aandacht voor de basistechnieken. Ik heb vooral veel gehad aan de les over; hulplijnen (richtingen), verhoudingen en perspectief. Ik weet nu hoe ik, met behulp van hulplijnen, de verhoudingen en het perspectief goed op papier kan krijgen. Al blijft dat nog steeds heel moeilijk en vereist dat uiteraard ook veel oefening. Het leuke van de cursus is ook dat je het lekker op eigen tempo doet. Je kan er een 10 daagse cursus van maken, of er net als ik 10 weken over doen (elke week een les). De lastigste lessen (perspectief) heb ik zelf meermaals gedaan.

 14. Belangrijkste dat ik uit deze cursus heb overgehouden is het belang van waardevrij kijken naar je onderwerp. Puur tekenen wat je ziet, en niet tekenen waarvan je denkt dat het zo zou moeten zijn. De les is kijken, Kijken, KIJKEN!!!!

 15. Door deze cursus ben ik echt anders gaan kijken , mijn proporties met tekenen van sommige dingen kan ik nu beter zien . Fijne rustige uitleg op een goede begrijpelijke manier . Erg goed om mee te doen .

 16. Deze korte cursus zit zo goed in elkaar! Ik heb meer geleerd dan in alle tekenlessen op de middelbare school bij elkaar. Ik wilde zo graag tekenen, maar dacht dat ik het niet kon. Nu weet ik dat ik het kan leren. En dat het heel leuk is om te doen. Ik heb mijn tweede voorwerp ook al getekend volgens hetzelfde stramien. Ook aardig goed gelukt! Dank je wel voor de fijne lessen.

 17. Goed en duidelijk uitgelegd.
  Het verschil tussen de tekening van de eerste en de laatste les verbaasde me echt. Ik ben zeker anders gaan kijken en tekenen.

 18. Ik vond het een prima cursus! Misschien hadden er wat meer lessen in kunnen zitten, maar ik heb wel veel beter een gum kunnen tekenen! Ik hoop dat er meer mensen zijn die er wat aan hebben gehad, dat denk ik wel. Het was wel een beetje duur voor wat je krijgt.

 19. leuke simpele tekenlessen die snel en gemakkelijk uit te voeren zijn, je ziet gelijk resultaat van de opdrachten. Je ontdekt ook tijdens de opdrachten welke stijl je het gemakkelijkste afgaat. Wel mis ik nog een variatie optie van je object, je hebt immmers allemaal een ander object gekozen. Dus als mijn object wat meer vlakke/platte stukken heeft, had ik graag gezien hoe ik dit aan had kunnen pakken. Ik heb verder met plezier getekend, en ga het zeker weer meer doen!

 20. Ik was dus helemaal geen tekenaar, maar na de negende les was mijn voorwerp plant echt een heel stuk mooier getekend. Ik heb nu echt wat meer handvaten gekregen. Nu een kwestie van vaker doen, denk ik:)

 21. De cursus heeft veel gegeven en ik ben niet echt een tekenaar maar toch bedankt dat ik deze cursus mocht doen.

 22. Prima uitleg, fijne stem, rustig en duidelijk via videofilmpjes. Verschillende manieren van kijken en tekenen was erg leuk. Perspectief tekenen nog wat lastig maar we blijven oefenen.

 23. Rond les 6 was ik het onderwerp wel een beetje zat aan het worden.. Ondanks dat, heb ik heel veel geleerd wat ik kan toepassen in mijn teken en schilderwerk. Ik ben blij dat ik deze cursus heb gevolgd.

 24. veel aandacht voor kijken, door gebruik van steeds hetzelfde object ontstaat een duidelijk totaalbeeld. Leuke intro op tekenen!

 25. Dat was een erg nuttige opstap, deze korte tekencursus. Ik ben veel beter gaan kijken en maak veelvuldig gebruik van hulplijnen en meten langs een lineaal op armlengte afstand om de verhoudingen en richtingen in te schatten, Het tekenwerk is duidelijk vooruit gegaan. Ik heb Sasja nog twee tips gegeven over de inhoud van de cursus. Jammer dat ze geen aquarelcursus aanbiedt.

 26. Goede en fijne uitleg d.m.v. filmpjes! Echter, werd ik op het eind wel een beetje moe van mijn voorwerp.

 27. Beste Sasja,

  Prima uitleg, en videovoorbeelden zijn duidelijk.
  De diverse manieren om beter naar een tekening of voorwerp
  te kijken, zijn plus punten om met tekenen te starten, het helpt je over de drempel heen.
  Het is leuk om te doen, en met eenvoudige voorwerpen te tekenen is een goed begin.
  Tekenen in perspectief….ja dat is nog een dingetje, niet makkelijk, maar oefening baart kunst.

  Bedankt voor de cursus
  Groet
  Wil van Leeuwen

 28. Het belangrijkste wat ik geleerd heb is idd goed kijken. Ik heb ontdekt dat ik voorwerpen tekenen veel leuker vind dan een landschapje. Nooit gedacht dat ik zomaar (nou…zomaar..) een kurkentrekker zou kunnen tekenen. Maar hij is heel goed gelukt na de verschillende manieren van ernaar kijken. De spiraal is zelfs duidelijk een spiraal geworden! 😉
  Heel grappig trouwens om een kurkentrekker te gebruiken als blik-opener.
  Ik ga nu door met jouw live sessies tekenen en schilderen!
  Hartelijke groet,
  Marijke

9,95Levenslange toegang
Of
Volg deze en alle andere cursussen gratis met Soofos Plus (vanaf €12,50 p/m)
Toegang tot alle cursussen? Bekijk Soofos Plus
+1361 ingeschreven
Toegang tot alle cursussen? Ontdek Soofos Plus

🚀Maak jouw gratis Soofos account aan

Ontdek Soofos met 30 gratis cursussen en kickstart jouw ontwikkeling.

Vul je gegevens in en ga direct aan de slag


Heb je al een account?

Door je in te schrijven ga je akkoord met de algemene voorwaarden en de privacy policy. Dit formulier is beveiligd met Google reCAPTCHA.

👋Welkom terug

Ga verder waar je gebleven was.

Login op jouw account


Heb je nog geen account?

👨‍🏫Word instructeur

Geef online les  in een handomdraai, vind direct cursisten en verdien geld met jouw kennis

Vul je gegevens in en start met online lesgeven

Door je in te schrijven ga je akkoord met de algemene voorwaarden, de instructeur policy en de privacy policy. Dit formulier is beveiligd met Google reCAPTCHA.

🏢 Ontdek Soofos Organisaties

We helpen je graag verder met e-learning in jouw organisatie. 

Wij horen graag van je

Vul het formulier in dan nemen we zo snel mogelijk contact met je op

Dit formulier is beveiligd met Google reCAPTCHA.