Dit ga je leren:

Alles over de basis van tekenen.
De geheimen van het kijken kennen.
Leer de materialen kennen en gebruiken.
Aan de hand van video's en opdrachten.

Denk jij: ‘Ik kan niet tekenen’? Bekijk dan eens de introductievideo van deze tekencursus voor beginners! Hopelijk kan ik je overtuigen het eens te proberen, zeker weten dat jij jezelf zult verrassen!

 

Over deze basiscursus tekenen

Iedereen die een rondje kan trekken op papier is motorisch in staat tot tekenen. De vaardigheid om dingen die je ziet na te tekenen zit echter niet in je hand, maar in je hoofd en, nog belangrijker, in de manier van kijken.

Het gaat er bij tekenen namelijk vooral om de informatie die je ogen zien, goed te vertalen in richtingen en verhoudingen. Dat is echt een andere manier van kijken dan je gewend bent. Sommigen kunnen dit van nature en anderen moeten het eerst leren.

 

Wat leer je in deze basiscursus?

In deze cursus leer je steeds een andere manier van kijken. Dit doe je in korte opdrachten, de zogenaamde ‘Blik Openers’, die je elk in een kwartiertje kunt doen. Aan het einde van de cursus houd je de eerste en de laatste tekening naast elkaar en dan zul je zeggen: “Wow! Ik ben echt beter geworden in tekenen!”

Als je deze tekencursus voor beginners hebt afgerond, dan heb je in totaal een paar uur besteed aan het openen van je blik. Je hebt dan beter leren kijken: de sleutel in het leren tekenen. Deze paar uur zullen heel waardevol blijken, want beter kijken betekent meer in het moment, bewuster én opmerkzamer in je wereld staan. Dat zal op allerlei vlakken haar vruchten gaan afwerpen.

Dat zul je zien 😉

 

Voor wie is deze tekencursus?

Deze tekencursus is vooral geschikt voor beginnende tekenaars. Voor gevorderde tekenaars zullen er ook wel een paar leuke lessen bijzitten. Een stok achter de deur om weer te gaan tekenen, is altijd een goed idee, toch?

 

Veelgestelde vragen:

Wanneer begint en eindigt de cursus?

De cursus begint nu en eindigt nooit! Het is dus helemaal aan jou hoelang je hierover wilt doen. De informatie blijft namelijk altijd beschikbaar. Jij bepaalt wanneer je begint en jij bepaalt wanneer je klaar bent. Je kunt hem zelfs meerdere keren volgen en meedoen met de opdrachten. 😉

Hoe lang heb ik toegang tot de cursus?

Hoe klinkt ‘een leven lang’? Nadat je je hebt ingeschreven, krijg je onbeperkt toegang tot deze cursus zo lang als je wilt en op al je apparaten. Computer, laptop,  iPad en zelfs op je telefoon! Wat jij het makkelijkste vindt.

Is er een vaste volgorde in de cursus?

Het is wel aan te bevelen de volgorde van de lessen aan te houden, want hier is over nagedacht. Gewoon beginnen bij het begin dus. 😉 Binnen elke les ben je echter volledig vrij te kiezen wat je eerst wilt doen. Zo kan je eerst de opdracht lezen, de demonstratie bekijken of aan de slag gaan met de praktijkoefening! Zo leer je hoe je het zelf prettig vind.

Is er een vervolg als ik klaar ben met deze cursus?

Online is er nog geen vervolg, maar offline, dus gewoon in een groep met een ‘live’ docent zijn er vele mogelijkheden in Schilderschool d’ Oude Werf te Nieuwegein. Daar worden verschillende tekenworkshops en -cursussen gegeven voor beginners en gevorderden. Bekijk het aanbod op: www.oude-werf.nl

Hoe kom ik aan de tekenmaterialen?

Je kunt de opdrachten doen met materiaal welke jij prettig vind of voorhanden hebt. Het potlood is het fijnste, omdat je daarmee hard en zacht kunt drukken en dus eerst wat verkennende dunne lijntjes kunt maken, waarna je deze vervolgens steviger aan kan brengen. Gummen mag niet, dus die heb je niet nodig. Maar je kunt ook tekenen met pen, inkt, vulpen, fijnschrijver of stift. De ondergrond kan duur tekenpapier zijn, dat werkt namelijk fijn, maar printerpapier is ook prima!

Waar kan ik vragen stellen?

Je kunt onder elke les apart je vragen kwijt, maar algemene vragen kunnen ook op het BlikOpener-forum hier op Soofos of in de Facebookgroep “BlikOpener” gesteld worden. Je kunt hier ook een afbeelding van je schilderij uploaden om je vraag te illustreren. Sasja krijgt hiervan meteen een melding en reageert dan zo snel als mogelijk. 😉

Een andere vraag? Stel deze gerust via info@schilder.school en lees hier eens waarom leren tekenen de moeite waard is voor jou!

Leer onbeperkt met Soofos Plus

Deze cursus is gratis te volgen door abonnees van Soofos Plus.

Probeer 30 dagen gratis  
 • Onbeperkte toegang tot 200+ Nederlandse cursussen
 • De eerste 30 dagen gratis daarna €24 per maand
 • Opzeggen kan altijd
Meer informatie over Soofos Plus

Over de Instructeur

Profielfoto

Sasja Bork - Schilder.School

Ik ben Sasja Bork en ik ben jouw gids in Teken- en Schilderland! Zelf teken ik al sinds ik een potlood vast kan houden en ik schilder 25 jaar met olieverf. Ik geef 15 jaar les in schilderen en heb een eigen schilderschool. Als eerste graads docent en onderwijskundige ben ik goed in staat om jouw verborgen talent naar buiten te lokken. Ga je met me mee op reis over het witte vlak?

Bekijk meer cursussen van Sasja Bork - Schilder.School →

Cursusoverzicht

Welkom bij Blik Opener
Introductie Blik Opener 00:08:00
Blik Opener 1
Blik Opener 1: eerste tekenopdracht 00:08:00
Demonstratie Blik Opener 1 00:12:12
Blik Opener 2
Blik Opener 2: Lijnen 00:06:00
Demonstratie Blik Opener 2 00:09:35
Blik Opener 3
Blik Opener 3: Contouren 00:06:00
Demonstratie Blik Opener 3 00:05:04
Blik Opener 4
Blik Opener 4: Basisvormen 00:06:00
Demonstratie Blik Opener 4 00:04:11
Blik Opener 5
Blik Opener 5: Richtingen 00:06:00
Demonstratie Blik Opener 5 00:08:11
Blik Opener 6
Blik Opener 6: Verhoudingen 00:06:00
Demonstratie Blik Opener 6 00:05:18
Blik Opener 7
Blik Opener 7: Restruimte 00:06:00
Demonstratie Blik Opener 7 00:08:10
Blik Opener 8
Blik Opener 8: Blind tekenen 00:08:00
Demonstratie Blik Opener 8 00:08:04
Blik Opener 9
Blik Opener 9: Perspectief 00:12:00
Demonstratie Blik Opener 9 00:13:28
Blik Opener 10
Blik Opener 10: laatste tekenopdracht 00:10:00
Demonstratie Blik Opener 10 00:23:06

Reviews

4

4
3 beoordelingen
 • 5 Sterren0
 • 4 Sterren3
 • 3 Sterren0
 • 2 Sterren0
 • 1 Sterren0
 1. Leerzaam en leuk

  4

  Het belangrijkste wat ik geleerd heb is idd goed kijken. Ik heb ontdekt dat ik voorwerpen tekenen veel leuker vind dan een landschapje. Nooit gedacht dat ik zomaar (nou…zomaar..) een kurkentrekker zou kunnen tekenen. Maar hij is heel goed gelukt na de verschillende manieren van ernaar kijken. De spiraal is zelfs duidelijk een spiraal geworden! 😉

 2. mooie cursus

  4

  Fijne cursus om een nieuw hobby te beginnen en uit te breiden
  .

© 2019 - Soofos B.V.