6 redenen waarom leren tekenen belangrijk is

We hebben allemaal wel eens iets moeten tekenen. Vanaf de kleuterschool worden we gestimuleerd om te tekenen, met een reden. Het is goed voor de ontwikkeling. Echter is het ook verstandig om, tussen je kantoorbaan door, ook zo nu en dan creatief bezig te zijn. Vandaag kan je in onze blog lezen waarom dit voor jou (nog steeds) relevant is!  Veel leesplezier!

Invloed van tekenen

Naast het feit dat mensen sociale organismen zijn, zijn mensen ook erg visueel ingesteld. Neem dit voorbeeld. Op diverse social media kanalen presteren posts die plaatjes bevatten, over het algemeen, veel beter dan posts die enkel en alleen tekst bevatten. Een plaatje of een video trekt sneller onze aandacht en weet deze ook beter vast te houden. We hebben allemaal wel eens heel stiekem een beetje ‘mensen kijken’ gedaan, op een terrasje of op het station. Sterker nog: bij een sollicitatiegesprek speelt de fysieke vertoning een hele grote rol op de uiteindelijke beslissing van de werknemer/recruiter.

Het is dus zeker verstandig om je visuele vermogen steeds verder te ontwikkelen. Dit kan je doen door bijvoorbeeld beter te leren tekenen.

Wat als ik geen kunstenaar ben?

Je zou misschien denken dat tekenen alleen is weggelegd voor de creatieve mensen onder ons. Of alleen voor de professionele architecten, die worden betaald om goed te tekenen. In tegendeel! Zoals eerder vermeld is tekenen onder andere heel goed voor je visueel vermogen. Bovendien is regelmatig tekenen ook goed voor deze dingen.

De 6 redenen waarom je moet leren tekenen:

  1. Door regelmatig te tekenen kan jij, op lange termijn, steeds beter diverse ervaringen en herinneringen opslaan. Je kunt ze dus beter onthouden.
  2. Vaak tekenen versterkt ook je zogeheten cognitieve functies. Dit houd in dat je beter bepaalde patronen kan herkennen. Hier kan je dan juist weer adequater op reageren.
  3. Je hersenstam kan mogelijk ook dikker worden. Dit resulteert erin dat echte essentiële functies, zoals ademhaling, temperatuur, hartslag en de bloeddruk, zich verbeteren.
  4. Je kunt door te leren tekenen jouw hand-oog coördinatie significant verbeteren. Des te vaker je tekent, des te beter je verhoudingen inschat en perspectief kan gaan vastleggen.
  5. Wanneer je aan het tekenen bent, is de kans aanzienlijk groter dat er stofjes zoals: serotonine, dopamine en endorfine worden aangemaakt. Deze stofjes staan er om bekend dat ze je blij maken :).
  6. Je kunt door te leren tekenen een sterke intuïtie ontwikkelen. Hiermee wordt bedoelt dat je in het dagelijks leven veel makkelijker situaties van te voren kan inschatten.

Kunst beter begrijpen!

Je loopt door een kunstmuseum en bekijkt een aantal schilderijen en gaat er weer vandoor. Door (beter) te leren tekenen, leer je de kunst van anderen ook beter te begrijpen. Wellicht leer je het schilderij wel beter te waarderen. Je kent het proces wat beter of je begrijpt veel beter wat de kunstenaar nou precies naar jou wilt overbrengen. Wat voor gevoel? Welke actie wilt de kunstenaar zien? Liever schilderen? Lees dan deze blog met nuttige schildertips.

Kan je niet wachten om aan de slag te gaan? Bekijk eens deze cursussen over kunst en creativiteit!

Artikel uit de categorie:

Relevante onderwerpen:

Ontdek onze cursussen, gratis.

Ben je nog niet uitgeleerd? Maak kennis met onze instructeurs. Echte mensen die hun passies met jou delen. Maak een gratis account en begin direct.

Blijf op de hoogte​

We willen je graag inspireren om nog meer uit jezelf te halen. Kom op onze e-mail lijst om op de hoogte te blijven over online leren, nieuwe cursussen en toffe acties.
Krijg de beste Learning & Development tips in jouw inbox
10% korting op jouw volgende cursus? 🎁

🏢 Ontdek Soofos Organisaties

We helpen je graag verder met e-learning in jouw organisatie. 

Wij horen graag van je

Vul het formulier in dan nemen we zo snel mogelijk contact met je op

Liever een live gesprek? Plan een demo in →

Dit formulier is beveiligd met Google reCAPTCHA.