Soofos Stories: Marjon maakte een online cursus over rouw en verlies

Op Soofos vind je cursussen over heel wat onderwerpen. Sommige daarvan zie je misschien vaker, sommigen zijn unieker, zoals de cursus ‘Aandacht voor verlies en rouw’ van Marjon. Een bijzonder, maar belangrijk thema. In dit interview met Marjon ontdek je alles over het verhaal achter deze cursus over rouw en haar achtergrond.

Wie ben je, wat is je achtergrond en wat doe je in het dagelijks leven?

Mijn naam is Marjon Huijbregts – de Koning en ik woon met mijn man en 3 kinderen in Den Bosch. Toen ik na ging denken over mijn studiekeuze, wist ik: ik wil later ‘mensen helpen’. 

En dat heb ik op veel manieren al mogen doen. Via Soofos doe ik dat ook, met een bijzondere cursus over rouw en verlies. 

Waarom een cursus over verlies en rouw?

Mijn cursus heet ‘Aandacht voor verlies en rouw’. Het is een thema waar we op enig moment in ons leven allemaal mee te maken krijgen. Toch is er soms nog sprake van een taboe rondom rouw. 

In mijn cursus geef ik uitleg over welke verliezen er zoal zijn, wat rouw precies is, wat iemand kan ervaren tijdens een rouwproces. Ook bied ik enkele handreikingen voor mensen uit de omgeving van een rouwende, denk aan wat wel en niet als helpend wordt ervaren door rouwenden. 

En ook voor iemand die zelf in een rouwproces zit, geef ik aan wat steunend kan zijn. Ik hoop hiermee bij te dragen aan het bespreekbaar maken van rouw en ruimte en steun te bieden aan rouwenden en hun omgeving.

Hoe ben je bij rouwbegeleiding terechtgekomen?

Ik heb Pedagogiek gestudeerd en daarna ook Onderwijskunde. Eerst heb ik ervaring opgedaan als pedagogisch begeleidster en daarna heb ik lange tijd gewerkt als hbo-docent bij de opleidingen SPH, MWD en Social Work. Daar kon ik mijn achtergrond als pedagoog en onderwijskundige mooi combineren! 

Op een gegeven moment, mede vanwege een aantal persoonlijke ervaringen, wilde ik me toch weer meer richten op het welzijn en welbevinden van mensen en wat minder op lesgeven. 

Ik volgde een coachopleiding en richtte begin 2021 mijn eigen praktijk op: Praktijk ZiZ (Zelf-in-Zicht). 

In het begin combineerde ik mijn werk als coach en rouwbegeleider met het werken als docent op de hogeschool. Al snel merkte ik dat ik me helemaal wilde kunnen richten op mijn werk als coach en rouwbegeleider. 

Ik stopte met mijn werk als docent. Nu kan ik me helemaal focussen op mijn eigen praktijk. Ik begeleid jongeren en volwassenen bij hun persoonlijke omstandigheden en verlieservaringen. 

Denk hierbij aan mensen die worstelen met hun rouwproces, gevoelens, (pieker)gedachten, onzekerheid, zelfbeeld enz. 

Ik vind het mooi om te zien hoe mensen leren (weer) kracht uit zichzelf te halen. 

Ik zie het als een uitdaging om mensen met aandacht en compassie te laten kijken naar hun ‘binnenwereld’, ruimte te geven aan gevoelens en gedachten waar mensen mee worstelen, zodat hun zelfbewustzijn en zelfinzicht kan groeien, om vervolgens samen te onderzoeken hoe verder. 

En…omdat ik het ook leuk blijf vinden om kennis over te dragen en bij te dragen aan de ontwikkeling van mensen, geef ik soms ook training aan coaches in opleiding en ontwikkel ik graag online cursussen. Soofos is een fijn platform, waar ik vooralsnog één cursus aanbied, maar hopelijk volgen er snel meer!

Wanneer en waarom besloot je een onderwerp als rouw in een online cursus te gieten?

Ik merkte vanuit mijn werk als rouwbegeleider dat het voor cliënten erg prettig was om meer te weten te komen over verlies en rouw. Zo merkten ze dat het niet raar of vreemd was wat ze doormaken en dat ze niet de enigen zijn met bepaalde gevoelens en gedachten. Dat besef helpt vaak om begrip en compassie te ontwikkelen voor jezelf en je proces. 

Vanuit mijn achtergrond als docent en deze inzichten die ik opdeed als rouwbegeleidster, bedacht ik dat ik informatie over verlies en rouw ook in een online cursus kon verwerken, zodat dit voor heel veel mensen beschikbaar zou zijn. 

Wat kunnen mensen van je cursus over rouw verwachten?

Je gaat op een toegankelijke, zachte manier leren wat verlies en rouw inhouden en welke impact verlies en rouw op iemands leven kunnen hebben.

Door naar aanleiding van de cursus met anderen over verlies en rouw te praten, eventueel ervaringen te delen, onderdelen uit de cursus aan te halen en bespreken, kun je je beeld van verlies en rouw verder vormgeven.

Ik vind zelf de les ‘wat is rouw?’ een mooi onderdeel. Daarin komen verschillende metaforen aan bod, die tot de verbeelding kunnen spreken.

Waarom koos je voor Soofos? Waar was je naar op zoek?

Ik vind Soofos een fijn, overzichtelijk en toegankelijk platform. Ik vind het een voordeel dat je kosteloos een online cursus kunt plaatsen, omdat ik op zoek was naar een manier om een ‘extra aanbod’ te bieden, naast de coaching en begeleiding die ik bied vanuit mijn eigen praktijk – maar ik wilde er niet meteen te veel in investeren. 

De service van Soofos bevalt heel goed. Ik heb tot nu toe contact gehad met Lonne en haar mails zijn vriendelijk en nuttig, en ze reageert snel!

Hoe beviel het maken van een cursus met Soofos?

Het was een leuke puzzel om eerst te bedenken welke onderwerpen ik aan bod wilde laten komen en hoe ik de cursus wilde opbouwen. Verder was het wel een hele zoektocht wat betreft de vormgeving, aangezien ik niet echt technisch onderlegd ben. 

Het platform bleek echter heel handig, het gebruik werd me heel snel duidelijk.

Ik ben er uiteindelijk best wel lang mee bezig geweest. Ik denk wel een jaar, omdat ik het naast mijn werk als rouwbegeleidster, coach en trainer deed. Soms had ik er weer tijd voor en dan lag het weer even stil.

Welke wijze woorden wil je andere of toekomstige instructeurs meegeven?

Probeer het gewoon met een onderwerp waar je zelf goed bekend mee bent. Begin klein en overzichtelijk. Je kunt je cursus altijd verder uitbouwen, of tweedelige cursus maken. 

Meer weten over Marjon? Volg haar hier:

Met een online cursus kun je een heleboel mensen tegelijk helpen

Ben je zelf ook expert in een bijzonder onderwerp en wil je andere mensen daar op een toegankelijke manier mee helpen? Lees hier meer over hoe je zelf online instructeur kunt worden.

Artikel uit de categorie:

Relevante onderwerpen:

Maak van jouw cursus een succes

Wil jij een echt goede online cursus maken? In onze 2 uur durende gratis cursus delen we al onze tips en tricks om jouw eigen online cursus te lanceren.
10% korting op jouw volgende cursus? 🎁

🏢 Ontdek Soofos Organisaties

We helpen je graag verder met e-learning in jouw organisatie. 

Wij horen graag van je

Vul het formulier in dan nemen we zo snel mogelijk contact met je op

Liever een live gesprek? Plan een demo in →

Dit formulier is beveiligd met Google reCAPTCHA.