Cursussen Rouwverwerking

Rouwverwerking is een persoonlijk proces na het verlies van een dierbare. Onze cursussen rouwverwerking helpen bij het begrijpen en navigeren door de stadia van rouw.

  • Je kind begeleiden bij rouw

    19,99
    0
    5

    Deze cursus biedt ouders inzichten en praktische tools om hun kind te begeleiden bij het rouwproces na het verlies van een dierbare. Inclusief interactieve opdrachten en oefeningen die helpen bij het verwerken van emoties.

  • Aandacht voor verlies en rouw

    24,95
    6
    40

    Heb je in je omgeving of op je werk te maken met mensen die een rouwproces doormaken? Of heb je zelf een ingrijpend verlies meegemaakt? In deze cursus leer je over de impact van verlies en rouw en wat ondersteunend kan zijn in een rouwproces.

  • Omgaan met Emoties – Gebeurtenissen Verwerken

    89
    18
    75

    In deze cursus leert psycholoog Amber Reuling je meer over emoties en de verwerking daarvan. De cursus kan ook ondersteunend zijn bij rouw. Dit alles brengt jou meer rust, energie en zal je helpen om milder naar jezelf te zijn.

Wat is rouwverwerking?

Rouwverwerking is het proces waarin een individu zich aanpast aan het verlies van een dierbare. Dit verlies kan betrekking hebben op de dood, maar ook op andere vormen van verlies zoals echtscheiding, verlies van gezondheid of het einde van een belangrijke relatie. Rouwverwerking is een diep persoonlijk en vaak langdurig traject dat varieert per persoon. Het omvat een reeks emoties en gedragingen die mensen ervaren terwijl ze leren accepteren en leven met hun verlies.

Welke stadia zijn er tijdens de rouwverwerking?

Hoewel rouw een zeer persoonlijke ervaring is, hebben psychologen bepaalde gemeenschappelijke stadia geïdentificeerd die veel mensen doorlopen. Deze stadia, oorspronkelijk geformuleerd door Elisabeth Kübler-Ross, omvatten ontkenning, woede, onderhandelen, depressie en acceptatie. Het is belangrijk te benadrukken dat deze stadia niet lineair zijn en mensen heen en weer kunnen bewegen tussen de stadia:

  • Ontkenning: Dit is een verdedigingsmechanisme waarbij de realiteit van het verlies wordt ontkend, vaak om tijdelijke bescherming te bieden.
  • Woede: De pijn van het verlies wordt intenser en kan leiden tot gevoelens van woede en frustratie, zowel gericht op anderen als op zichzelf of op een hogere macht.
  • Onderhandelen: In deze fase probeert men vaak in gedachten of via religieuze plechtigheden een manier te vinden om het verlies ongedaan te maken of te verlichten.
  • Depressie: Reflectie op het verlies leidt vaak tot een periode van diepe droefheid waarin de individu zich terugtrekt en minder interesse toont in het dagelijks leven.
  • Acceptatie: Uiteindelijk kan er een aanvaarding van het verlies komen, waarbij de persoon leert leven met het nieuwe normaal.

Hoe draagt een cursus rouwverwerking bij aan jouw proces?

Een cursus rouwverwerking kan een waardevolle rol spelen in het rouwproces door ondersteuning en structuur te bieden in deze moeilijke tijd. Dergelijke cursussen bieden niet alleen kennis over de stadia en aspecten van rouw, maar geven ook praktische tools en strategieën om met het verlies om te gaan. Door deel te nemen aan een cursus rouwverwerking krijgt men de ruimte om het verlies te erkennen en actief te werken aan het eigen herstel, gesteund door zowel experts als lotgenoten.

Deze instructeurs geven les over Rouwverwerking

Blogs over Rouwverwerking

praktijk ziz

Waar of niet waar? Vijf clichés rondom verlies en rouw 

Ga je het gesprek aan met iemand die met verlies en rouw te maken heeft? Dit is hoe je een goed gesprek voert, zonder clichés.

28 maart 2024

marjon

Soofos Stories: Marjon maakte een online cursus over rouw en verlies

Op Soofos vind je cursussen over heel wat unieke onderwerpen, zoals de cursus ‘Aandacht voor verlies en rouw’ van Marjon.

15 februari 2024

10% korting op jouw volgende cursus? 🎁

🏢 Ontdek Soofos Teams

We helpen je graag verder met e-learning in jouw organisatie. 

Wij horen graag van je

Vul het formulier in dan nemen we zo snel mogelijk contact met je op

Liever een live gesprek? Plan een demo in →

Dit formulier is beveiligd met Google reCAPTCHA.