De cursus in het kort:

De opbouw van een verhaal.
Perspectief, beeldvorming, karakters en conflicten bij het schrijven.
Begin, midden, eind van je verhaal.
De outline van je zelfgeschreven verhaal.

Wie ben ik?

Ik schrijf al ruim twintig jaar onder de naam Sandra Berg en heb inmiddels zo’n 48 boeken uitgegeven. Meer informatie vind je onder mijn biografie.

 

Voor wie is deze cursus bedoeld?

Voor iedereen die graag schrijft.  Ongeacht je ervaring in het vak.  Alles wat je nodig hebt is motivatie en zin om lekker aan de slag te gaan met je eigen creativiteit.

 

Waar gaat deze cursus over?

Publicerende schrijvers hebben een ding gemeen. Ze weten hoe ze een verhaal moeten opbouwen. Hoe ze aandacht van de lezer vast moeten houden. En hoe ze het verhaal, hoe fantasierijk ook, zo kunnen vertellen dat de lezer zich kan voorstellen dat het werkelijk zo zou gebeuren. 

Om dat te bereiken, heeft een verhaal een duidelijke opbouw nodig. Iets dat alles wat er gebeurt, logisch maakt.  Zonder logica geen geloofwaardigheid.  

 

Wat ga je in deze cursus leren?

We gaan aan de slag met het opzetten van de outline van een boek. Dat zorgt niet alleen voor duidelijkheid voor jezelf, maar ook dat het schrijven van een manuscript veel gemakkelijker gaat. Je weet immers waar je naartoe wilt.

Maar er zijn natuurlijk meer dingen van belang bij de opbouw van een boek.

Zo spelen perspectief, beeldvorming, karakter en conflict ook een zeer belangrijke rol in een verhaal. Ook deze elementen ga ik in deze cursus bespreken.

 

Wat kun je aan het eind van deze cursus?

Na het volgen van de lessen en het werken met de opdrachten die ik geef, ben je in staat om je idee om te zetten in een complete outline voor je nieuwe manuscript met oog voor de opbouw en alle elementen die erin thuishoren en kun je aan de slag met je (nieuwe) boek. En met alle facetten van het boek al op een rij, zul je merken dat je als een trein door je verhaal gaat. Een sneltrein, wel te verstaan.

 

Leer onbeperkt met Soofos Plus

Deze cursus is gratis te volgen door abonnees van Soofos Plus.
 • Toegang tot deze én alle andere online cursussen
 • Blijf jezelf ontwikkelen en leer nieuwe vaardigheden
 • Leer onbeperkt vanaf €8,25 p/m
Direct aanmelden
soofos plus cursussen op laptop

Over de Instructeur

Profielfoto

Sandra Berg

Ik schrijf al ruim twintig jaar onder de naam Sandra Berg en heb inmiddels 48 boeken bij verschillende uitgevers uitgebracht en al een behoorlijk aantal korte verhalen op mijn naam staan. Veruit de meeste boeken zijn romans zoals oa 'De terugkomst van de kraanvogels' en 'Silhouet van ijs', maar er zitten ook een paar thrillers bij zoals onder andere 'Anoniem', het kinderboek 'Gevaarlijke missie' en de fantasie 'Verloren woud'. Het is nu eenmaal leuk om soms een 'uitstapje' te maken.Het eerste verhaal dat werd gepubliceerd was een verhaal uit een literaire schrijfwedstrijd. Daarna schreef ik een detective voor het toenmalige leesportefeuille blad 'Jaguar'. Het blad zocht destijds schrijvers en ik reageerde daarop, totaal ongehinderd door enige kennis of ervaring. En daar begon het allemaal mee.Korte verhalen voor tijdschriften en de zogenaamde stuiver romannetje (die ik voor die tijd niet eens las), leverden mij in ieder geval schrijfervaring op en de wil om de lat hoger te leggen om uiteindelijk 'echte' boeken te schrijven.Dat is dus ook gelukt. Ik heb inmiddels aardig wat boeken op mijn naam staan. Maar om nu te zeggen dat ik er daarmee ben... Eerlijk gezegd durf ik de boeken uit de beginperiode nauwelijks meer open te slaan. Ergens is dat natuurlijk een goed teken. Het betekent dat ik altijd doende ben geweest, en nog steeds ben, om bij te leren; verder te komen.Ik heb al heel wat boeken gelezen over schrijven (naast natuurlijk de oneindige hoeveelheid fictie die ik lees), en vooral de laatste jaren veel cursussen en masterclasses gevolgd. Daarnaast heb ik lange tijd deel uitgemaakt van een schrijversgroepje, waarbij we elkaars werk bespraken. En dat leverde leerzame discussies op. Ik probeer voortdurend bij te leren omdat het schrijven voor mij altijd een project in wording is. Iets waar ik beter in wil worden. En leren kun je van iedereen.Omdat ik als geen ander weet dat het vak van de auteur geplaveid is met hobbelige keien met de nodige diepe gaten van onzekerheid en wanhoop, wil ik de kennis en ervaring die ik in al die jaren heb opgedaan graag delen met andere schrijvers en schrijvers in wording.Schrijven is immers, als het werkelijk erop aan komt,  een prachtig vak.  Het ontwikkelen van een verhaal idee, de research, het tot leven brengen van je personages... misschien is dat wel het mooiste wat er is.  Niet altijd het gemakkelijkste... maar heel erg speciaal. Het doet er niet toe of je voor uitgevers schrijft, voor de mensen in je directe omgeving of alleen voor jezelf. Van ieder manuscript leer je; word je een ervaring rijker.Ik zou niet anders willen.

Bekijk meer cursussen van Sandra Berg →

Cursusoverzicht

1. Introductie
1.1 Wie ben ik 00:02:17
1.2 De opbouw van een boekPROEFLES 00:02:41
1.3 Wat kun je van deze cursus verwachtenPROEFLES 00:01:11
1.4 Waar kun je hulp krijgen 00:00:53
2. De opbouw van een verhaal
2.1 Hoe bouw ik mijn verhaal op 00:02:09
2.2 Perspectief 00:09:07
2.3 Beeldvorming 00:04:33
2.4 Personages in je boek 00:02:59
2.5 Conflict 00:07:51
3. De outline
3.1 Het begin 00:08:58
3.2 Het midden 00:07:26
3.3 Het einde 00:05:13
4. Tot slot
4.1 Outline en Pitch 00:03:01
4.2 Een laatste woord 00:01:21

Reviews

4

4
1 beoordelingen
 • 5 Sterren0
 • 4 Sterren1
 • 3 Sterren0
 • 2 Sterren0
 • 1 Sterren0
 1. review van de structuur van het verhaal

  4

  Deze cursus heeft mij zeker geholpen in het beeld krijgen van hoe een verhaal opgebouwd is en wat de belangrijke punten zijn per onderdeel. Ik vond de uitleg ook erg fijn, beknopt maar heel duidelijk. Zeker weet ik nu in in ieder geval dat ik een goede opstap heb om aan mijn eigen verhaal/boek te beginnen omdat ik nu weet hoe ik dat kan aanpakken. Dank!

Gemaakt met in NL © 2021 - Soofos B.V.