Creatief schrijven: Karakters die leven.

Sandra Berg · 16 Augustus 2023
Karakters zijn van levensbelang voor je boek. Als je lezers niet met je personages op pad kunnen gaan; niets voor hen voelen, dan zullen ze je boek snel genoeg aan de kant schuiven. In deze cursus reik ik handvatten aan om je personages tot leven te wekken.
 • Beginner
 • 16 Lessen
 • 47u 18min
 • Incl. Certificaat

Dit leer je in de cursus:

 • Personages: labels en specifieke eigenschappen in je zelfgeschreven verhalen
 • Emoties losmaken bij je lezer
 • Doel, motivatie en conflict in je verhaal brengen
 • Dialogen tussen karakters in je verhaal

Wie ben ik?

Ik schrijf al ruim twintig jaar onder de naam Sandra Berg en heb inmiddels zo’n achtenveertig boeken uitgebracht. Meer informatie over mij vind je bij mijn biografie.

 

Voor wie is deze cursus?

Er zijn schrijvers die eerst hun personages vorm geven en daar hun boek op baseren en schrijvers die eerst het verhaal verzinnen en vervolgens de karakters zoeken die daarin thuis horen. Maar ongeacht tot welke categorie je hoort…. een verhaal met personages die niet verder komen dan een stokjesfiguur of cartoon, leeft niet echt.  

Deze cursus is voor iedereen die juist hiermee aan de slag wil gaan.

 

Waar gaat deze cursus over?

Karakters die ‘echt’ voelen, zijn van levensbelang voor je boek. De lezer moet iets voor je karakters voelen. Sympathie wellicht, voor de held van het verhaal. Of interesse.  En misschien een hekel hebben aan de antagonist. Of mogelijk zelfs bang voor hem of haar zijn. De lezer wil begrijpen waarom een bepaald personage iets doet of juist iets nalaat, hoe onlogisch die beslissing in eerste instantie ook lijkt 

De lezer moet vooral in je karakters geloven. 

En daar gaat deze cursus over: hoe breng je je karakters tot leven en welk gereedschap staat daartoe tot je beschikking?

 

Hoe ga je dat leren?

Vooral door te doen. In de lessen krijg je informatie en voorbeelden en vervolgens kun je met de opdrachten zelf aan de slag. Juist door echt met de ideeën aan de slag te gaan, leer je. Het is met schrijven niet anders dan met ieder ander vak. Je leert door het te doen.

 

Wat kun je aan het eind van deze cursus?

Aan het eind van de cursus heb je je gereedschapskist goed gevuld met materiaal om je karakters tot leven te brengen. En geloofwaardige, levendige karakters vormen de fundamenten voor je boek

 

Ik hoop je straks te zien.

 

Over de instructeur

Sandra Berg

3 Cursussen

Ik schrijf al ruim twintig jaar onder de naam Sandra Berg en heb inmiddels 48 boeken bij verschillende uitgevers uitgebracht en al een behoorlijk aantal korte verhalen op mijn naam staan. Veruit de meeste boeken zijn romans zoals oa 'De terugkomst van de kraanvogels' en 'Silhouet van ijs', maar er zitten ook een paar thrillers bij zoals onder andere 'Anoniem', het kinderboek 'Gevaarlijke missie' en de fantasie 'Verloren woud'. Het is nu eenmaal leuk om soms een 'uitstapje' te maken.

Het eerste verhaal dat werd gepubliceerd was een verhaal uit een literaire schrijfwedstrijd. Daarna schreef ik een detective voor het toenmalige leesportefeuille blad 'Jaguar'. Het blad zocht destijds schrijvers en ik reageerde daarop, totaal ongehinderd door enige kennis of ervaring. En daar begon het allemaal mee.

Korte verhalen voor tijdschriften en de zogenaamde stuiver romannetje (die ik voor die tijd niet eens las), leverden mij in ieder geval schrijfervaring op en de wil om de lat hoger te leggen om uiteindelijk 'echte' boeken te schrijven.

Dat is dus ook gelukt. Ik heb inmiddels aardig wat boeken op mijn naam staan. Maar om nu te zeggen dat ik er daarmee ben... Eerlijk gezegd durf ik de boeken uit de beginperiode nauwelijks meer open te slaan. Ergens is dat natuurlijk een goed teken. Het betekent dat ik altijd doende ben geweest, en nog steeds ben, om bij te leren; verder te komen.

Ik heb al heel wat boeken gelezen over schrijven (naast natuurlijk de oneindige hoeveelheid fictie die ik lees), en vooral de laatste jaren veel cursussen en masterclasses gevolgd. Daarnaast heb ik lange tijd deel uitgemaakt van een schrijversgroepje, waarbij we elkaars werk bespraken. En dat leverde leerzame discussies op. Ik probeer voortdurend bij te leren omdat het schrijven voor mij altijd een project in wording is. Iets waar ik beter in wil worden. En leren kun je van iedereen.

Omdat ik als geen ander weet dat het vak van de auteur geplaveid is met hobbelige keien met de nodige diepe gaten van onzekerheid en wanhoop, wil ik de kennis en ervaring die ik in al die jaren heb opgedaan graag delen met andere schrijvers en schrijvers in wording.

Schrijven is immers, als het werkelijk erop aan komt,  een prachtig vak.  Het ontwikkelen van een verhaal idee, de research, het tot leven brengen van je personages... misschien is dat wel het mooiste wat er is.  Niet altijd het gemakkelijkste... maar heel erg speciaal. Het doet er niet toe of je voor uitgevers schrijft, voor de mensen in je directe omgeving of alleen voor jezelf. Van ieder manuscript leer je; word je een ervaring rijker.

Ik zou niet anders willen.

Beoordelingen

4.7 Gemiddelde beoordeling

3 Beoordelingen

 • 5
  2
 • 4
  1
 • 3
  0
 • 2
  0
 • 1
  0
 1. soms een beetje onduidelijk , maar wel erg leerzaam.

 2. Dit was ook een goede cursus!

9,50Levenslange toegang
Of
Krijg toegang tot deze en 500+ andere online cursussen voor maar €19 p/m
Toegang tot alle cursussen? Bekijk Soofos Plus
+ 27 ingeschreven
Toegang tot alle cursussen? Ontdek Soofos Plus
10% korting op jouw volgende cursus? 🎁

🏢 Ontdek Soofos Teams

We helpen je graag verder met e-learning in jouw organisatie. 

Wij horen graag van je

Vul het formulier in dan nemen we zo snel mogelijk contact met je op

Liever een live gesprek? Plan een demo in →

Dit formulier is beveiligd met Google reCAPTCHA.