Creatief schrijven: inspiratie en efficiëntie

Sandra Berg · 20 Juli 2023
Het schrijven van een boek. Waar haal ik de inspiratie vandaan en hoe kan ik efficiënter werken? Meer schrijven in minder tijd. Daar gaat deze cursus over.
 • 21 Lessen
 • 48u 0min
 • Incl. Certificaat

Dit leer je in de cursus:

 • Kleine veranderingen, grote gevolgen voor je effectiviteit
 • Efficiënter werken als schrijver
 • Schrijversblock. En dan?
 • Bronnen van inspiratie voor schrijvers

Wie ben ik?

Ik schrijf inmiddels al ruim twintig jaar onder de naam Sandra Berg en heb inmiddels zo’n achtenveertig boeken gepubliceerd. Meer info over mij vind je bij mijn biografie.

 

Voor wie is deze cursus bedoeld?

Deze cursus is bedoeld voor iedereen die graag schrijft. Het doet er niet toe of je aan je eerste boek werkt of al een hele stapel boeken hebt uitgegeven, maar een extra boost nodig hebt. Alles wat je nodig hebt is motivatie en zin om hiermee aan de slag te gaan. 

 

Wat ga je in deze cursus leren?

Wel… we gaan eerst kijken waar je inspiratie vandaan haalt. Je zult ontdekken dat daar eindeloos veel bronnen voor zijn en leren hoe dat je deze kunt gebruiken. In dit deel van de cursus zijn opdrachten verwerkt, waarmee je jezelf kunt trainen om van een simpel gegeven een compleet verhaal idee te maken.

In het tweede deel van de cursus ga ik het over motivatie en efficiëntie hebben.

Zonder motivatie geen efficiëntie. Zonder efficiëntie geen motivatie.

Sneller en efficiënter werken heeft niets te maken met zaken afraffelen of slordig te werk gaan, maar alles met het trainen van je hersenen om in de juiste stemming te komen, oftewel in ‘de zone’, zodat je alles op papier krijgt wat je wil schrijven en eindelijk ‘einde’ onderaan je manuscript kunt schrijven. 

 

Wat heb je aan het eind van deze cursus geleerd? 

Na deze cursus weet je hoe je, de vaak voor de hand liggende, bronnen van inspiratie kunt aanboren en  personages, scènes en uiteindelijk je hele boek(en) tot leven kunt brengen.

En met het opvolgen van de tips die ik geef in het onderdeel ‘efficiëntie, zul je ontdekken dat je veel meer op papier kunt krijgen in minder tijd door een handvol eenvoudige aanpassingen in je routines.

Ik daag je uit… volg de tips minimaal dertig dagen op en kijk aan het einde wat het je heeft opgeleverd. Ik kan je verzekeren dat je manuscript een flinke impuls voorwaarts heeft gekregen.

Ik hoop je straks in de cursus te zien.

 

Over de instructeur

Sandra Berg

3 Cursussen

Ik schrijf al ruim twintig jaar onder de naam Sandra Berg en heb inmiddels 48 boeken bij verschillende uitgevers uitgebracht en al een behoorlijk aantal korte verhalen op mijn naam staan. Veruit de meeste boeken zijn romans zoals oa 'De terugkomst van de kraanvogels' en 'Silhouet van ijs', maar er zitten ook een paar thrillers bij zoals onder andere 'Anoniem', het kinderboek 'Gevaarlijke missie' en de fantasie 'Verloren woud'. Het is nu eenmaal leuk om soms een 'uitstapje' te maken.

Het eerste verhaal dat werd gepubliceerd was een verhaal uit een literaire schrijfwedstrijd. Daarna schreef ik een detective voor het toenmalige leesportefeuille blad 'Jaguar'. Het blad zocht destijds schrijvers en ik reageerde daarop, totaal ongehinderd door enige kennis of ervaring. En daar begon het allemaal mee.

Korte verhalen voor tijdschriften en de zogenaamde stuiver romannetje (die ik voor die tijd niet eens las), leverden mij in ieder geval schrijfervaring op en de wil om de lat hoger te leggen om uiteindelijk 'echte' boeken te schrijven.

Dat is dus ook gelukt. Ik heb inmiddels aardig wat boeken op mijn naam staan. Maar om nu te zeggen dat ik er daarmee ben... Eerlijk gezegd durf ik de boeken uit de beginperiode nauwelijks meer open te slaan. Ergens is dat natuurlijk een goed teken. Het betekent dat ik altijd doende ben geweest, en nog steeds ben, om bij te leren; verder te komen.

Ik heb al heel wat boeken gelezen over schrijven (naast natuurlijk de oneindige hoeveelheid fictie die ik lees), en vooral de laatste jaren veel cursussen en masterclasses gevolgd. Daarnaast heb ik lange tijd deel uitgemaakt van een schrijversgroepje, waarbij we elkaars werk bespraken. En dat leverde leerzame discussies op. Ik probeer voortdurend bij te leren omdat het schrijven voor mij altijd een project in wording is. Iets waar ik beter in wil worden. En leren kun je van iedereen.

Omdat ik als geen ander weet dat het vak van de auteur geplaveid is met hobbelige keien met de nodige diepe gaten van onzekerheid en wanhoop, wil ik de kennis en ervaring die ik in al die jaren heb opgedaan graag delen met andere schrijvers en schrijvers in wording.

Schrijven is immers, als het werkelijk erop aan komt,  een prachtig vak.  Het ontwikkelen van een verhaal idee, de research, het tot leven brengen van je personages... misschien is dat wel het mooiste wat er is.  Niet altijd het gemakkelijkste... maar heel erg speciaal. Het doet er niet toe of je voor uitgevers schrijft, voor de mensen in je directe omgeving of alleen voor jezelf. Van ieder manuscript leer je; word je een ervaring rijker.

Ik zou niet anders willen.

Beoordelingen

5 Gemiddelde beoordeling

1 Beoordelingen

 • 5
  1
 • 4
  0
 • 3
  0
 • 2
  0
 • 1
  0
 1. Dit is de tweede cursus die ik van Sandra heb gevolg en ik hoopte dat ik in deze cursus de handvatten zou krijgen voor zo efficiënt mogelijk werken, zo gemotiveerd mogelijk blijven en tips over wat ik kan doen überhaupt voor het schrijven om in de mood te komen…dat is zeker gelukt!
  Ik had de eerste cursus gevolgd over de opbouw van een verhaal waardoor ik wist hoe ik men verhaal kon beginnen en wat er is moest/kon. Maar daarna liep ik nog vast met waar haal ik inspiratie vandaan, hoe hou ik men hoofd bij de les, hoe maak ik het zo efficiënt en leuk mogelijk? en daarvoor heb ik super goede handvatten gekregen die ik zeker wil gaan uitproberen. Ik wil een routine voor mezelf op gaan stellen met de verschillende tips van Sandra en ga proberen om dat ook echt 30 dagen vol te houden, hoe moeilijk dat ook gaat zijn. Ik ga binnenkort bezig met een groot project(voor mezelf in ieder geval) en ben blij dat ik dat ik hulp heb gekregen om het misschien wat makkelijker voor mezelf te maken en een routine kan vinden die voor mij werkt. Bedankt!

9,50Levenslange toegang
Of
Krijg toegang tot deze en 500+ andere online cursussen voor maar €19 p/m
Toegang tot alle cursussen? Bekijk Soofos Plus
+ 35 ingeschreven
Toegang tot alle cursussen? Ontdek Soofos Plus
10% korting op jouw volgende cursus? 🎁

🏢 Ontdek Soofos Teams

We helpen je graag verder met e-learning in jouw organisatie. 

Wij horen graag van je

Vul het formulier in dan nemen we zo snel mogelijk contact met je op

Liever een live gesprek? Plan een demo in →

Dit formulier is beveiligd met Google reCAPTCHA.