15 tips om makkelijker te leren

Maak leren makkelijker voor jezelf

Leren is niet altijd leuk, zelfs wij zullen dat bekennen. Maar soms is het wel echt nodig om te doen. Op zulke momenten is het handig om leren zo makkelijk mogelijk te maken, zodat je er snel en zonder al teveel kleerscheuren doorheen komt. Om dit mogelijk te maken voor je hebben we 15 tips gevonden, zodat jij makkelijker kan leren en je aandacht weer aan andere dingen kan besteden.

1. Vind jouw “meest effectieve werkwijze”

Iedereen heeft een voorkeur als het om leren gaat. Zo leer ik zelf het beste door te kijken en na te doen. Maar het kan natuurlijk goed dat jij snel leert door te lezen of door te luisteren. Zo heeft iedereen zijn eigen werkwijze, dus zoek die werkwijze die voor jou werkt, dan maak je het jezelf al stukken makkelijker.

2. Schrijf dingen op

Het opschrijven van informatie zorgt ervoor dat je het makkelijker onthoud. Overigens is opschrijven ook nog eens stukken beter dan typen. Een van de beste trucjes hieronder, is het schrijven van spiekbriefjes. Deze hoef je vervolgens niet eens mee te nemen, omdat de kans groot is dat je de stof al beter onthoud door het op te schrijven.

3. Zorg ervoor dat je hersenen met niks anders bezig zijn

Als je met veel dingen in je hoofd zit, dan moet je eerst je hoofd leegmaken, voordat je begint met leren. Deze afleiding maakt het onmogelijk om te leren. Een goede manier om je hoofd leeg te maken is door alles op te schrijven of er even met iemand over te praten. Op die manier kan je daarna je aandacht weer volledig focussen op het leren.

4. Wees actief vóór je gaat leren

Als je actief bent geweest voordat je gaat leren, dan zijn je hersenen ook actief. Ga bijvoorbeeld sporten of ga naar buiten. Er zijn verschillende manieren, waarop je jezelf kan activeren. Een paar rek-en-strekoefeningen kunnen bijvoorbeeld al genoeg zijn.

5. Leer in intervallen

Net als bij veel sporten is het toepassen van intervallen een effectieve manier om ergens beter in te worden. Hetzelfde geldt voor leren. Wanneer je leert in intervallen, dan zorg je ervoor dat je hersenen op regelmatig tempo informatie krijgen. Je hersenen kunnen dit vervolgens beter verwerken, omdat ze hier tussendoor tijd voor krijgen.

6. Maak dat wat je leert visueel

Het gebruik van grafieken, mindmaps en andere visuele middelen zorgt ervoor dat je informatie makkelijker vasthoudt. We zijn als mens erg afhankelijk van wat we zien. Dit zorgt ervoor dat we snel kunnen leren van de dingen die we zien.

7. Zorg voor een goede leeromgeving

Een goede leeromgeving helpt je bij het leren. Zo is het leren in een omgeving die daarvoor bedoeld is, zoals een bibliotheek of leerruimte op school een goede plek. Ook omgevingsgeluid is onderdeel van de leeromgeving. Dus hou daar rekening mee. Ook muziek is hier van toepassing, de ene persoon kan beter leren wanneer hij/zij naar muziek luistert, terwijl de ander erdoor afgeleid wordt.

8. Leer samen met anderen

Het samenzijn met anderen kan je motiveren om te leren. Het is niet eens nodig om interactie te hebben met deze personen, alleen het samenzijn kan al genoeg zijn om je al helpen bij het leren, omdat het gevoel van verbondenheid motiverend en rustgevend is.

9. Vermijd de meeste afleidingen tijdens het leren

Zorg ervoor dat je tijdens het leren geen overbodige afleidingen hebt. Ga dus niet in een ruimte zitten met een tv, laat je telefoon uit of op stil, en vraag mensen je met rust te laten tijdens het leren. Wanneer je je kan focussen op één ding tegelijk, dan maak je die taak makkelijker voor jezelf. Hetzelfde geldt voor leren.

10. Zorg ervoor dat je alert bent

Om iets nieuws te leren moet je alert zijn. Dit betekent dat je goede nachtrust nodig hebt, goed moet eten en genoeg water moet drinken. Op deze manier ben je er volledig op voorbereid en blijf je alert op datgene wat je moet doen.

11. Wees georganiseerd vóór je begint

Voorbereid zijn op het leren helpt je bij het leren zelf. Als je alles organiseert en klaar legt voor jezelf, dan is het niet alleen makkelijker om te beginnen, maar ook om uiteindelijk langere tijd te leren. Zorg ervoor dat je in ieder geval alles binnen handbereik hebt, zodat je niet uit je leeromgeving hoeft te treden. Dit houdt je gefocust.

12. Brainstorm over het onderwerp

Leren over een onderwerp wordt makkelijker, wanneer je er intrinsiek mee bezig bent. Brainstorm daarom over het onderwerp, zodat de basisinformatie gebruikt wordt om nieuwe ideeën te bedenken. Dit zorgt ervoor dat de basisinformatie makkelijker blijft hangen.

13. Probeer informatie over onderwerpen te combineren

Net als het brainstormen is dit een goede manier om informatie over onderwerpen te onthouden. Door de informatie van verschillende onderwerpen te combineren, zorg je ervoor dat er relaties ontstaan tussen de onderwerpen. Deze relaties zorgen ervoor dat je de informatie makkelijker kan terughalen, wanneer je deze nodig hebt.

14. Ga creatief aan de haal met wat je leert

Door creatief om te gaan met de dingen die je leert, maak je het leren ervan makkelijker. Verzin daarom verhalen over het onderwerp, maak een gedicht of zing erover. Door dit te doen, stimuleer je de hersenen om erover na te denken en onthoud je het makkelijker.

15. Leg het uit aan anderen

Het uitleggen van een lesstof helpt je bij het onthouden van de stof. Om ergens les over te geven, ben je onderbewust veel met de stof bezig, waardoor je het makkelijker onthoudt.

Pak je focus en start met leren

Je hebt nu 15 handige tips om makkelijker te leren. Je kunt deze direct in de praktijk inzetten. Check onze cursussen of meld je aan voor Soofos Plus en volg onbeperkt online cursussen vanaf €12,50 per maand. Leer van echte experts over de leukste onderwerpen. Krijg toegang tot 500+ online cursussen én alle nieuwe cursussen die online komen.

Veel plezier met leren!

Artikel uit de categorie:

Relevante onderwerpen:

Ontdek onze cursussen, gratis.

Ben je nog niet uitgeleerd? Maak kennis met onze instructeurs. Echte mensen die hun passies met jou delen. Maak een gratis account en begin direct.

Blijf op de hoogte​

We willen je graag inspireren om nog meer uit jezelf te halen. Kom op onze e-mail lijst om op de hoogte te blijven over online leren, nieuwe cursussen en toffe acties.
Krijg de beste Learning & Development tips in jouw inbox
10% korting op jouw volgende cursus? 🎁

🏢 Ontdek Soofos Organisaties

We helpen je graag verder met e-learning in jouw organisatie. 

Wij horen graag van je

Vul het formulier in dan nemen we zo snel mogelijk contact met je op

Liever een live gesprek? Plan een demo in →

Dit formulier is beveiligd met Google reCAPTCHA.