10 leuke nieuwe dingen om te leren in 10 minuten

Een leven lang leren: ja, dat klinkt leuk, zolang je nog fulltime naar school mag, en niet naar kantoor. Leren is niet alleen iets voor kinderen en studenten – juist ook volwassenen zouden wel wat meer mogen doorleren. Dat houdt je brein gezond, en je wordt steeds beter in wat je doet.

Maar wat ga je leren? Niemand die je nu nog een overhoring voor geschiedenis gaat geven, de keuze is nu aan jezelf. Het hoeft echt geen hele taal te zijn, een ingewikkeld softwareprogramma of een deeltijdstudie. Je kunt bijvoorbeeld ook beter leren leren, of beter leren werken. Daar heb je dan ook meteen profijt van.

En wie denkt geen tijd te hebben: denk eens aan de lange termijn. Er zijn een aantal vaardigheden en trucjes die je juist tijd helpen besparen – als je maar even een paar minuten investeert in ze leren begrijpen en beheersen. Daarom vandaag 10 leuke nieuwe dingen om te leren!

Vaardigheden waarvan je productiever wordt

Misschien is productiever niet eens het juiste woord: wat dacht je van efficiënter en effectiever? Steeds meer mensen hebben moeite om alle taken te voltooien, overzicht te houden en ondertussen niet compleet in de stress te schieten.

Speciaal voor die mensen hebben we hier tien vaardigheden verzameld die je elk in 10 minuten kunt leren – mits je ze ook toepast. Want we gaan voor actie! En van die tien minuten nu, ga je de rest van je leven profiteren. Ready? Set… Go!

10 leuke dingen om te leren in tien minuten

#1 De Pomodoro Techniek

De Pomodoro-techniek is een goede methode voor tijdmanagement. Hoe het werkt? Je neemt steeds periodes van 25 minuten, waarin je je focust op één taak. Vervolgens neem je drie minuten pauze. Je herhaalt dit vier keer en neemt daarna een langere pauze (15 tot 30 minuten). Op deze manier kun je je urenlang blijven concentreren.

#2 Leer mediteren

Oké, misschien heb je iets langer nodig om dit te leren. Maar je hebt maar tien minuten nodig om te beginnen! Meditatie helpt je met het verminderen van stress en helpt je om even rust te vinden in je dagelijkse leven. Door tien minuten te mediteren kun je er daarna weer vol tegenaan! Zoek in de aankomende tien minuten op hoe je jezelf leert mediteren, of volg een cursus mediteren op Soofos.

#3 Verbeter je geheugen met diverse technieken

Hoe vaak vergeet jij wel niet waar je sleutels lagen, of waar de auto geparkeerd was. Door bepaalde oefeningen te doen maak je jouw hersenen beter bewust van de dingen die je doet. Toegegeven: met eenmalig tien minuten oefenen ga je niet ver komen, maar als je deze oefeningen regelmatig herhaalt, komt dat je geheugen echt ten goede.

Dit artikel staat boordevol leuke oefeningen die je in je dagelijkse leven kunt toepassen om je geheugen te verbeteren. Daarnaast zijn er ook talloze apps beschikbaar, zoals Elevate, die leuke oefeningen bevatten voor je geheugen. In plaats van doelloos scrollen door Instagram wanneer je in de bus zit, kunt je dus ook hier tien minuten van je tijd aan besteden!

#4 Verhoog je lees- of luistersnelheid

Luister je wel eens naar een audioboek? Probeer eens de luistersnelheid te verdrievoudigen. Het duurt ongeveer tien minuten, voordat je brein hier aan gewend is. Vervolgens ga jij drie keer sneller door de luisterboeken heen! Ook is het mogelijk om dit bij een normaal boek te doen, door te oefenen op snellezen laat je je hersenen oefenen op het snelle handelen.

#5 Het organiseren van kritieke VS belangrijke taken

Waarschijnlijk heb je wel een to-do lijstje, en zet je daar alles op wat in je opkomt. Handig, want zo vergeet je niks. Maar het kan ook overweldigend zijn, en juist averechts werken. Het voelt heel productief om die helemaal vol te zetten, maar dat valt vies tegen.

Doordat hij na een tijdje helemaal vol staat weet je ook niet meer wat je eerst moet doen. Probeer de taken op te delen in kritieke taken, die je nu direct moet uitvoeren, en belangrijke taken, die je ook later kunt uitvoeren. Voer dan eerst de kritieke taken uit en pak daarna je belangrijke taken pas op.

#6 De juiste zithouding aannemen

Hoe zit jij nu? Laat me raden: schouders gespannen, rug iets gebold… Ik zit er vast niet ver naast. Of je nou naar een computer of smartphone staart, het komt je zithouding niet ten goede. Lange uren achter je bureau en computer is niet bevorderlijk voor je lichaam.

Doe in tien minuten een paar makkelijke lichaamsoefeningen om de kans op rugpijn en andere pijnen te voorkomen. Het kost je weinig tijd, maar bespaart je uiteindelijk honderden uren fysiotherapie!

#7 Hoe je tijdsblokken indeelt

Het is heel makkelijk om afgeleid te worden met je dagelijkse taken. De dag daarna moet je opeens nog dingen doen die de dag ervoor zijn blijven liggen. Je tijdsblokken indelen is een goede manier om dit te voorkomen. Maak vaste tijdsblokken, waarop je iets doet.

Neem bijvoorbeeld een half uur voor je e-mail en daarop volgend een uur voor besprekingen. Deel je dag op in blokken en hou je daar aan. Zo ben je verzekerd dat je alle taken van je dag uitvoert.

#8 Breid je vocabulaire uit

Nee, je hoeft niet tien minuten lang random door een Dikke van Dale te gaan zitten bladeren. Er zijn talloze andere, veel effectievere manieren om je woordenschat uit te breiden.

Uit onderzoek blijft dat de meeste mensen een passieve woordenschat van minstens 40.000 woorden. Dat betekent niet dat de gemiddelde persoon al die 40.000 woorden ook goed weet te gebruiken, maar dat hij of zij ze wel herkent als hij ze leest of hoort.

Hoe kun je dan in 10 minuten (met regelmatig herhalen) je woordenschat uitbreiden? De beste tip is simpel. Meer lezen. De makkelijkste manier om meer nieuwe woorden, in hun passende context te leren kennen, is door te lezen. Boeken, artikels, blogs, het gaat vooral om meters maken!

Ook leuk: bij Onze Taal vind je leuke cadeaus, boeken en kalenders over alles dat met taal te maken heeft. Daar leer je vast een nieuw woord in.

#9 Zelfverdediging

Je weet maar nooit! Fris in 10 minuten even je kennis op over zelfverdedigingstechnieken. Op Youtube vind je talloze filmpjes die je technieken en oefeningen laten zien, die in elk geval al handig zijn om te onthouden.

#10 Werk aan je social skills

Last but not least, verbeter je sociale vaardigheden! Dat kan een beetje lastig zijn in je eentje op de bank, omdat je niet kunt oefenen. Wel kun je je inlezen en je bewust worden van bepaalde acties en patronen.

Zoek bijvoorbeeld eens Ted Talks op over sociale vaardigheden. Okay, dit filmpje is dan wel 1 minuut te lang, maar je vindt er wel 10 manieren om betere gesprekken te voeren.

Leuke dingen om te leren waar je meer tijd voor nodig hebt

Er zijn ook heel veel dingen die leuk zijn om te leren, maar die je niet in 10 minuten beheerst. Een aantal leuke dingen om te leren waar je wat langer mee bezig bent:

1. Leer een nieuwe taal

Een taal leren duurt wel even. De basis kun je misschien vrij snel leggen, maar echt een taal beheersen duurt wel even. Daar ben je snel al jaren mee bezig. Ook bij het Soofos team zijn er meerdere mensen bezig met het leren van een 2e, 3e of soms wel 4e taal. Uit ervaring kunnen we je zeggen: hoe eerder je begint, hoe beter!

2. Bouw een website met WordPress

Wat heel leuk kan zijn, is het maken van een eigen website. WordPress is een eenvoudige en toegankelijke tool waar je snel een eigen website mee kunt maken. Hier mee gaan werken kan een heel leuke én handige hobby zijn.

3. Leer een Muziekinstrument spelen

Muziek bevorderd de creativiteit en kan ontspannend werken. Een nieuw instrument leren bespelen is dan ook een enorm leuke en uitdagende bezigheid. Gitaar, piano of de fluit – het kan allemaal goed werken en je helpen bij het ontwikkelen van je brein.

4. Ga aan de slag met grafisch vormgeving

Handig, creatief en leuk? Grafische vormgeving heeft het allemaal. Handig voor je werk en hobby, leuk om mee bezig te zijn, en bevorderlijk voor je creativiteit. Van het spelen met kleuren tot het ontwerpen van logo’s,- hier vaardig in worden kan je verder helpen.

Ook jij kan iets nieuws leren

Voor iedereen is het mogelijk én relevant om iets nieuws te leren. Als jij elke dag 5 tot 10 minuten besteed aan het leren van iets nieuws, beheers je binnen de kortste keren de volledige tools en programma’s.

Heb je meer tijd om iets nieuws te leren? Kijk bij de online cursussen op Soofos. Als je elke dag 10 minuten spendeert aan een cursus, kom je binnen een paar weken heel ver. Dan beheers jij de gehele stof en heb je een nieuwe vaardigheid waar je écht iets aan hebt.

Toch zijn ze allemaal makkelijk op te delen in meerdere stukken van tien minuten op verschillende dagen.

Succes!

Artikel uit de categorie:

Relevante onderwerpen:

Ontdek onze cursussen, gratis.

Ben je nog niet uitgeleerd? Maak kennis met onze instructeurs. Echte mensen die hun passies met jou delen. Maak een gratis account en begin direct.

Blijf op de hoogte​

We willen je graag inspireren om nog meer uit jezelf te halen. Kom op onze e-mail lijst om op de hoogte te blijven over online leren, nieuwe cursussen en toffe acties.
Krijg de beste Learning & Development tips in jouw inbox
10% korting op jouw volgende cursus? 🎁

🏢 Ontdek Soofos Teams

We helpen je graag verder met e-learning in jouw organisatie. 

Wij horen graag van je

Vul het formulier in dan nemen we zo snel mogelijk contact met je op

Liever een live gesprek? Plan een demo in →

Dit formulier is beveiligd met Google reCAPTCHA.