10 vaardigheden om te leren in 10 minuten

Een leven lang leren: ja, dat klinkt leuk, zolang je nog fulltime naar school mag, en niet naar kantoor. Leren is niet alleen iets voor kinderen en studenten – juist ook volwassenen zouden wel wat meer mogen doorleren. Dat houdt je brein gezond, en je wordt steeds beter in wat je doet.

Maar wat ga je leren? Niemand die je nu nog een overhoring voor geschiedenis gaat geven, de keuze is nu aan jezelf. Het hoeft echt geen hele taal te zijn, een ingewikkeld softwareprogramma of een deeltijdstudie. Je kunt bijvoorbeeld ook beter leren leren, of beter leren werken. Daar heb je dan ook meteen profijt van.

En wie denkt geen tijd te hebben: denk eens aan de lange termijn. Er zijn een aantal vaardigheden en trucjes die je juist tijd helpen besparen – als je maar even een paar minuten investeert in ze leren begrijpen en beheersen.

Vaardigheden waarvan je productiever wordt

Misschien is productiever niet eens het juiste woord: wat dacht je van efficiënter en effectiever? Steeds meer mensen hebben moeite om alle taken te voltooien, overzicht te houden en ondertussen niet compleet in de stress te schieten.

Speciaal voor die mensen hebben we hier tien vaardigheden verzameld die je elk in 10 minuten kunt leren – mits je ze ook toepast. Want we gaan voor actie! En van die tien minuten nu, ga je de rest van je leven profiteren. Ready? Set… Go!

10 dingen om te leren in tien minuten

#1 De Pomodoro Techniek

De Pomodoro-techniek is een goede methode voor tijdmanagement. Hoe het werkt? Je neemt steeds periodes van 25 minuten, waarin je je focust op één taak. Vervolgens neem je drie minuten pauze. Je herhaalt dit vier keer en neemt daarna een langere pauze (15 tot 30 minuten). Op deze manier kun je je urenlang blijven concentreren.

#2 Leer mediteren

Oké, misschien heb je iets langer nodig om dit te leren. Maar je hebt maar tien minuten nodig om te beginnen! Meditatie helpt je met het verminderen van stress en helpt je om even rust te vinden in je dagelijkse leven. Door tien minuten te mediteren kun je er daarna weer vol tegenaan! Zoek in de aankomende tien minuten op hoe je jezelf leert mediteren, of volg een cursus mediteren op Soofos.

#3 Verbeter je geheugen met diverse technieken

Hoe vaak vergeet jij wel niet waar je sleutels lagen, of waar de auto geparkeerd was. Door bepaalde oefeningen te doen maak je jouw hersenen beter bewust van de dingen die je doet. Toegegeven: met eenmalig tien minuten oefenen ga je niet ver komen, maar als je deze oefeningen regelmatig herhaalt, komt dat je geheugen echt ten goede.

Dit artikel staat boordevol leuke oefeningen die je in je dagelijkse leven kunt toepassen om je geheugen te verbeteren. Daarnaast zijn er ook talloze apps beschikbaar, zoals Elevate, die leuke oefeningen bevatten voor je geheugen. In plaats van doelloos scrollen door Instagram wanneer je in de bus zit, kunt je dus ook hier tien minuten van je tijd aan besteden!

#4 Verhoog je lees- of luistersnelheid

Luister je wel eens naar een audioboek? Probeer eens de luistersnelheid te verdrievoudigen. Het duurt ongeveer tien minuten, voordat je brein hier aan gewend is. Vervolgens ga jij drie keer sneller door de luisterboeken heen! Ook is het mogelijk om dit bij een normaal boek te doen, door te oefenen op snellezen laat je je hersenen oefenen op het snelle handelen.

#5 Het organiseren van kritieke VS belangrijke taken

Waarschijnlijk heb je wel een to-do lijstje, en zet je daar alles op wat in je opkomt. Handig, want zo vergeet je niks. Maar het kan ook overweldigend zijn, en juist averechts werken. Het voelt heel productief om die helemaal vol te zetten, maar dat valt vies tegen.

Doordat hij na een tijdje helemaal vol staat weet je ook niet meer wat je eerst moet doen. Probeer de taken op te delen in kritieke taken, die je nu direct moet uitvoeren, en belangrijke taken, die je ook later kunt uitvoeren. Voer dan eerst de kritieke taken uit en pak daarna je belangrijke taken pas op.

#6 De juiste zithouding aannemen

Hoe zit jij nu? Laat me raden: schouders gespannen, rug iets gebold… Ik zit er vast niet ver naast. Of je nou naar een computer of smartphone staart, het komt je zithouding niet ten goede. Lange uren achter je bureau en computer is niet bevorderlijk voor je lichaam.

Doe in tien minuten een paar makkelijke lichaamsoefeningen om de kans op rugpijn en andere pijnen te voorkomen. Het kost je weinig tijd, maar bespaart je uiteindelijk honderden uren fysiotherapie!

#7 Hoe je tijdsblokken indeelt

Het is heel makkelijk om afgeleid te worden met je dagelijkse taken. De dag daarna moet je opeens nog dingen doen die de dag ervoor zijn blijven liggen. Je tijdsblokken indelen is een goede manier om dit te voorkomen. Maak vaste tijdsblokken, waarop je iets doet.

Neem bijvoorbeeld een half uur voor je e-mail en daarop volgend een uur voor besprekingen. Deel je dag op in blokken en hou je daar aan. Zo ben je verzekerd dat je alle taken van je dag uitvoert.

#8 Breid je vocabulaire uit

Nee, je hoeft niet tien minuten lang random door een Dikke van Dale te gaan zitten bladeren. Er zijn talloze andere, veel effectievere manieren om je woordenschat uit te breiden.

Uit onderzoek blijft dat de meeste mensen een passieve woordenschat van minstens 40.000 woorden. Dat betekent niet dat de gemiddelde persoon al die 40.000 woorden ook goed weet te gebruiken, maar dat hij of zij ze wel herkent als hij ze leest of hoort.

Hoe kun je dan in 10 minuten (met regelmatig herhalen) je woordenschat uitbreiden? De beste tip is simpel. Meer lezen. De makkelijkste manier om meer nieuwe woorden, in hun passende context te leren kennen, is door te lezen. Boeken, artikels, blogs, het gaat vooral om meters maken!

Ook leuk: bij Onze Taal vind je leuke cadeaus, boeken en kalenders over alles dat met taal te maken heeft. Daar leer je vast een nieuw woord in.

#9 Zelfverdediging

Je weet maar nooit! Fris in 10 minuten even je kennis op over zelfverdedigingstechnieken. Op Youtube vind je talloze filmpjes die je technieken en oefeningen laten zien, die in elk geval al handig zijn om te onthouden.

#10 Werk aan je social skills

Last but not least, verbeter je sociale vaardigheden! Dat kan een beetje lastig zijn in je eentje op de bank, omdat je niet kunt oefenen. Wel kun je je inlezen en je bewust worden van bepaalde acties en patronen.

Zoek bijvoorbeeld eens Ted Talks op over sociale vaardigheden. Okay, dit filmpje is dan wel 1 minuut te lang, maar je vindt er wel 10 manieren om betere gesprekken te voeren.

Conclusie

Heb je meer tijd om iets nieuws te leren? Kijk bij de online cursussen op Soofos. De cursussen duren wel iets langer, maar leren je een hoop nieuwe praktische vaardigheden.

Toch zijn ze allemaal makkelijk op te delen in meerdere stukken van tien minuten op verschillende dagen.

Succes!

Artikel uit de categorie:

Relevante onderwerpen:

Ontdek onze cursussen, gratis.

Ben je nog niet uitgeleerd? Maak kennis met onze instructeurs. Echte mensen die hun passies met jou delen. Maak een gratis account en begin direct.

Blijf op de hoogte​

We willen je graag inspireren om nog meer uit jezelf te halen. Kom op onze e-mail lijst om op de hoogte te blijven over online leren, nieuwe cursussen en toffe acties.
10% korting op jouw volgende cursus? 🎁

🏢 Ontdek Soofos Organisaties

We helpen je graag verder met e-learning in jouw organisatie. 

Wij horen graag van je

Vul het formulier in dan nemen we zo snel mogelijk contact met je op

Liever een live gesprek? Plan een demo in →

Dit formulier is beveiligd met Google reCAPTCHA.