Microlearning: zo kun je altijd en overal nieuwe skills leren

Wil je graag nieuwe vaardigheden leren, maar zit je niet te wachten op urenlange workshops, dikke boeken en droog lesmateriaal? Dan is microlearning perfect voor jou!

In deze blog leggen we je uit wat microlearning is, hoe je het kunt toepassen en welke vaardigheden je kunt leren met microlearning. Ook leer je welke apps je kunnen helpen een sterke microlearner te worden, en welke cursussen op Soofos je snel kunt volgen.

🧑‍🏫 Wat is microlearning?

Microlearning is de afgelopen jaren steeds populairder geworden als een manier om snel en gemakkelijk nieuwe vaardigheden te leren, kennis op te doen en de productiviteit te verbeteren. Zelfs platforms als Netflix zien de waarde ervan in: met hun samenwerking met Nike Training Club kun je in 10 minuten een snelle workout doen en nieuwe moves leren.

Het is een manier van leren die complexe onderwerpen opsplitst in kleinere, hapklare stukjes informatie die gemakkelijker te verteren en te onthouden zijn. 

Enkele voorbeelden van microlearning zijn het bekijken van een korte cursusvideo over een specifiek onderwerp, het doen van een quiz, het lezen van een kort artikel of blogbericht, of het luisteren naar een podcastaflevering. En ook YouTube staat er vol mee!

Ook zijn er talloze apps waarin je snel miniskills kunt leren. Uiteindelijk tellen al die korte sessies snel op, en kun je zo in wat vaak ‘verloren tijd’ is, zoals in wachtruimtes of het OV, flink wat vaardigheden leren.

Microlearning wordt vaak gebruikt in bedrijfstrainingen, maar kan ook worden ingezet voor persoonlijke ontwikkeling of om nieuwe vaardigheden aan te leren. En het is ook gewoon leuk!

⛰️ De megavoordelen van microlearning

Heeft microlearning echt zin? Ja! En het heeft nog veel meer voordelen dan alleen het leren van nieuwe vaardigheden. Hier zijn enkele van de belangrijkste:

#1 Makkelijk te volgen en te onthouden

Microlearning is ontworpen om gemakkelijk te consumeren en te onthouden, waardoor het een effectieve manier is om nieuwe vaardigheden te leren of snel nieuwe kennis op te doen. Heb je dus moeite met het opslaan van nieuwe informatie, maar wil je wel graag iets nieuws leren? Leg die dikke boeken maar weg, en duik in microlearning.

#2 Flexibel en gemakkelijk

Microlearning kan overal en altijd worden gedaan, waardoor het een flexibele en gemakkelijke manier van leren is. Of je nu lunchpauze hebt of in de trein zit: als je tijd hebt om op je telefoon te scrollen, heb je tijd voor een micro-leermomentje! Alles wat je nodig hebt, is je smartphone.

#3 Kostenbesparend

Microlearning is vaak goedkoper dan complete trainingen. En als je na een paar sessies geen zin meer hebt, heb je in elk geval niet geïnvesteerd in een duur programma.

#4 Gepersonaliseerd leren

Microlearning kan makkelijk worden aangepast waar jij behoefte aan hebt. Heb je interesse in alleen specifieke onderdelen van een nieuwe vaardigheid, dan kun je je daar makkelijker op focussen.

#5 Minder social media gebruiken? Vervang het met microlearning

Een ander voordeel van microlearning is dat het een perfecte vervanging is voor je social media verslaving. Wanneer je graag naar je telefoon grijpt in een moment van verveling, kan microlearning een beter alternatief zijn. Ja, je kijkt nog steeds naar een scherm, maar je wordt tenminste niet overspoeld met content die niet top is voor je mentale gezondheid. En met apps of cursussen die met gamification werken, vliegt de tijd al helemaal!

💪 Manieren om van microlearning een gewoonte te maken

Van microlearning een gewoonte maken, is makkelijker dan je denkt. Hier zijn enkele tips om microlearning in je dagelijkse routine op te nemen, zonder dat je dus echt iets hoeft te veranderen of toe te voegen:

 • Plan het in: denk na over welke momenten in je dag goed zijn voor leermomentjes. Dit kan tijdens uw lunchpauze zijn of ‘s morgens voor je werk. Zit je veel in de trein? Dan is dat je moment. Zit je veel in de auto? Dan kunnen podcasts je bezig houden.
 • Gebruik mobiele apps: er zijn veel mobiele apps die microlearning-inhoud bieden, waardoor het gemakkelijk is om snel te leren. Ook kun je je voortgang zo goed bijhouden.
 • Neem je microlearning tools overal mee naartoe: of het nu via apps, boeken of podcasts is, zorg dat je er altijd toegang toe hebt. Dat betekent dat je afleveringen of video’s gaat downloaden, voor het geval je langer in de wachtkamer van de tandarts zit dan je zou willen. Zo kun je altijd met offline content verder!
 • Combineer microlearning met andere activiteiten: Combineer microlearning met andere activiteiten, zoals sporten of poetsen. Hierdoor kun je je tijd efficiënter gebruiken en een snelle leersessie in je dag mixen terwijl je iets anders doet. Luister tijdens het hardlopen naar een podcast of lees een boek terwijl je peddelt op je hometrainer. Dit wordt ook wel Habit Stacking genoemd – lees daar meer over Atomic Habits van James Clear.
 • Deel je leerervaringen met anderen: je hoeft dit niet alleen te doen!l Deel je microlearning-ervaringen met anderen en moedig hen aan om mee te doen. Leuk voor het hele gezin, je partner of voor collega’s onder elkaar.
 • Gamify it: door doelen te stellen en je voortgang bij te houden wordt het meer een spel of challenge, en dat maakt het leuker

📚 Vaardigheden die handig zijn om te leren via microlearning-sessies

Je kunt meer leren met microlearning dan je denkt. Hier zijn enkele voorbeelden van vaardigheden die ideaal zijn om te leren via microlearning-sessies:

 • Talen: of het nu gaat om een ​​online cursus met korte video’s, een podcast in een andere taal of apps zoals Duolingo of Babbel – talen zijn een van de beste dingen die je kunt leren door middel van microlearning
 • Koken: je hoeft geen uren in de keuken door te brengen of door receptenboeken te bladeren om te leren koken. Met apps als Zest (de Duolingo voor koken, zoals ze zelf zeggen) pik je technieken en recepten stuk voor stuk op. Perfect voor je treinreis naar huis terwijl je beslist wat je gaat eten
 • Fotografie: Fotografie is een creatieve vaardigheid die kan worden geleerd door middel van korte, gerichte lessen. Apps zoals VSCO en Snapseed bieden tutorials en bewerkingstips die u kunnen helpen uw fotografische vaardigheden te verbeteren.​​ Ook op Soofos vind je leuke cursussen die je snel kunt volgen, zoals de cursus over vakantievideo’s maken met je mobiel
 • Muziek: Een muziekinstrument leren bespelen of je muzikale vaardigheden verbeteren kan overal, en altijd. Er zijn talloze apps waarmee je noten kunt leren lezen of zelfs je smartphone in een piano kunt omtoveren.
 • Mindfulness en meditatie: je hebt je brein en je ademhaling altijd bij je, dus met apps als Calm en Headspace kun je overal aan je stressmanagement skills werken. In een paar minuten per dag voel je je al stukken beter! 
 • Creatief schrijven: je hoeft geen ​​hele roman te schrijven om een ​​betere schrijver te worden. Apps zoals 750 Words en Prompts bieden dagelijkse schrijfprompts en challenges waarmee je je schrijfvaardigheid kunt verbeteren.

📱 Apps die microlearning gemakkelijk maken

Hier zijn enkele populaire apps die microlearning onderweg gemakkelijk maken:

Duolingo

Duolingo is een populaire app voor het leren van talen die korte, interactieve taallessen biedt die in slechts een paar minuten per dag kunnen worden voltooid. De app leert je meer dan 30 talen en biedt een gamified leerervaring die je betrokken en gemotiveerd houdt. Al kan die uil ook wat intens zijn.

Blinkist

Blinkist biedt korte, samengevatte versies van non-fictieboeken die in slechts 15 minuten gelezen of beluisterd kunnen worden. Superhandig als je niet van lezen houdt!

Headspace

Headspace biedt korte, begeleide meditatiesessies die kunnen helpen stress te verminderen en je algehele welzijn te verbeteren. De app biedt allerlei meditatiestijlen, waaronder geleide meditaties voor slaap, stress en angst en veel meer.

Soofos cursussen voor microlearning

Bij Soofos zijn we ook groot fan van microlearning – want hoe meer en vaker je kunt leren, hoe beter. We hebben uiteraard onze gratis cursussen die ideaal zijn om snel te volgen, maar ook onderstaande cursussen zijn perfect voor microlearning:

Welke vaardigheden zou jij in slechts een paar minuten per dag kunnen leren?

Artikel uit de categorie:

Relevante onderwerpen:

Ontdek onze cursussen, gratis.

Ben je nog niet uitgeleerd? Maak kennis met onze instructeurs. Echte mensen die hun passies met jou delen. Maak een gratis account en begin direct.

Blijf op de hoogte​

We willen je graag inspireren om nog meer uit jezelf te halen. Kom op onze e-mail lijst om op de hoogte te blijven over online leren, nieuwe cursussen en toffe acties.
Krijg de beste Learning & Development tips in jouw inbox
10% korting op jouw volgende cursus? 🎁

🏢 Ontdek Soofos Organisaties

We helpen je graag verder met e-learning in jouw organisatie. 

Wij horen graag van je

Vul het formulier in dan nemen we zo snel mogelijk contact met je op

Liever een live gesprek? Plan een demo in →

Dit formulier is beveiligd met Google reCAPTCHA.