Over de Tweede Wereldoorlog

Hettie Rensink · 17 Oktober 2023
Andries van der Broek, 7 jaar tijdens WOII, vertelt aangrijpend in een cursus voor jongeren en ouders, waardevol om heden van verleden te leren.
 • Beginner
 • 6 Lessen
 • 1u 30min
 • Incl. Certificaat

Dit leer je in de cursus:

 • Je leert over de ervaringen van de 88-jarige Andries die de Tweede Wereldoorlog heeft meegemaakt.
 • Je leert over het dagelijkse leven, naar school gaan, brandstof zoeken, de radio inleveren en nog veel meer.
 • Je leert wat een razzia is en waarom en hoe mensen zich daarvoor verstopten.
 • Je leert over de hongerwinter, de gevolgen en wat TBC is.

Leer over de Tweede Wereldoorlog

Andries van der Broek maakt als jong jochie De Tweede Wereldoorlog mee. Hij is 7 als de oorlog begint. Die vijf jaar gingen niet in zijn koude kleren zitten. Hij vertelt over het dagelijkse leven. Hoe hij het centrum van Rotterdam zag branden, dat hij verzetskrantjes voor zijn vader rondbracht en dat er op een gegeven moment een Joods meisje uit zijn klas niet meer op school kwam. Ook werden voor zijn ogen 3 Rotterdammers gefusilleerd. Aan het eind van de oorlog is Andries ondervoed, heeft TBC en blijft nog 10 maanden in het ziekenhuis.

Voor wie is deze cursus bedoeld?

De cursus is bedoeld voor kinderen en hun ouders in de bovenbouw van de basisschool en eerste klas voortgezet onderwijs. Een aanrader voor iedereen die wil dat kinderen van nu, blijven leren, van de ervaringen van toen.

Wat ga je leren in deze cursus?

In deze cursus leer je wat het betekende om als kind de Tweede Wereldoorlog mee te maken. Er worden ook onderwerpen uitgelegd zoals wat is het verzet, een razzia, wat zijn distributiebonnen, voedseldroppings en wat is Radio Oranje. Het gaat in deze cursus vooral om het dagelijkse leven te leren kennen in oorlogstijd gezien door de ogen van de jonge Andries.

Over de instructeur

Na 10 jaar lesgegeven in het voortgezet onderwijs, heb ik mij gespecialiseerd in het maken van educatieve materialen. Ik vind het belangrijk om dat mensen leren hoe je je creativiteit kunt ontwikkelen. Het gaat om lekker werken, je fijn voelen en ontdekken wat je kunt. Niks is fout, het is een proces een ontwikkeling. Daarnaast schrijf ik levensverhalen en interview ik mensen die iets te vertellen hebben, bijvoorbeeld over hun ervaringen in de Tweede Wereldoorlog. Ook deze verwerk ik in mijn cursussen.

Ik geef ook live creatieve workshops, levensverhalen schrijven en ik maak eigen werk, Art Journals, Pocket Doodle boekjes, kaarten, schilderijen en mozaïek. Meer daarover op mijn website www.tussendeschapen.nl,

 

 

Beoordelingen

4.7 Gemiddelde beoordeling

3 Beoordelingen

 • 5
  2
 • 4
  1
 • 3
  0
 • 2
  0
 • 1
  0
 1. Cursus, zeer leerzaam en zeker voor de jongeren van nu. Ik geef rondleidingen over de tweede wereld oorlog in een museum, en probeer dit over te brengen aan de kinderen, hoe het dagelijkse leven was in oorlogstijd. De keuzes die de mensen moeten maken, over het verzet en de joden vervolging, collaboratie, die vreselijke Hongerwinter, voedselschaarste ga zo maar door.

 2. Interessante kijk van een ervaringsdeskundige.

6Levenslange toegang
Of
Krijg toegang tot deze en 500+ andere online cursussen voor maar €19 p/m
Toegang tot alle cursussen? Bekijk Soofos Plus
+ 17 ingeschreven
Toegang tot alle cursussen? Ontdek Soofos Plus
10% korting op jouw volgende cursus? 🎁

🏢 Ontdek Soofos Organisaties

We helpen je graag verder met e-learning in jouw organisatie. 

Wij horen graag van je

Vul het formulier in dan nemen we zo snel mogelijk contact met je op

Liever een live gesprek? Plan een demo in →

Dit formulier is beveiligd met Google reCAPTCHA.