Cursus Filosofie en Islam – Geschiedenis

Gerko Tempelman · 23 Juli 2023
De islam - je hoort er veel over. Maar wat weet je er eigenlijk vanaf? Deze cursus praat je bij over de geschiedenis van deze religie en zet je aan het nadenken over wat normaal is en wat niet.
 • 42 Lessen
 • 4u 14min
 • Incl. Certificaat

Dit leer je in de cursus:

 • Alles over de geschiedenis van de islam.
 • De geheimen van islam kennen.
 • Leer over de geschiedenis en filosofie.
 • Aan de hand van videolessen en opdrachten.

Cursus inhoud

Vouw uit
Hoofdstuk Inhoud
0% Voltooid 0/1 Stappen
Hoofdstuk Inhoud
0% Voltooid 0/1 Stappen

Leer over de filosofie en geschiedenis van de islam

Religie is terug van weggeweest in onze wereld. De meest zichtbare variant kennen we ook: de islam. De kranten staan er vol mee, maar wat weten we over de islam? En wat is nou eigenlijk de filosofie erachter?

In deze cursus wordt je kennis over het ontstaan van de islam bijgespijkerd. Ook wordt er gekeken naar een tijd, waarin niet het westen, maar de islam de dominante wereldcultuur was. Want toen bloeide er wetenschap en filosofie in de islam – iets wat mensen vandaag de dag onvoorstelbaar vinden.

En dat is bovenal wat deze cursus doet: het helpt je namelijk jezelf te verplaatsen in mensen die je vaak niet begrijpt. Om zo een frisse blik te krijgen op de dingen die jij vanzelfsprekend vindt.

In deze cursus maak je kennis met:

Het verhaal van Mohammed en het ontstaan van de islam.

De tijd dat de islam de belangrijkste cultuur ter wereld was.

Hoe wetenschap en filosofie in de islam belandden, maar ook opbloeiden.

Hoe islamieten de wereld rekenen leerden.

De spanning tussen filosofie en wetenschap in de islam.

Wat dit zegt over de islam vandaag de dag.

Na afloop van de cursus is je blik op de islam, de actualiteit én een doorsnee boswandeling compleet veranderd. Misschien kijk je wel met een verse blik naar het leven. In het slechtste geval heb je nieuwe informatie over een andere cultuur.

Waarom zou je deze cursus volgen?

Je wordt vlug en grondig bijgespijkerd over de islam.

Daarnaast maak je kennis met een stuk (bewust?) vergeten geschiedenis.

Je leert de islam en de filosofie erachter compleet anders kennen.

Ook leer je filosoferen over een aantal klassieke filosofische vragen.

Je snapt meer van de spanning tussen het westen en de islam (op basis van de geschiedenis).

Over de instructeur

Gerko Tempelman is een bevlogen docent die filosofie zo toegankelijk mogelijk probeert te maken. Hij geeft en gaf les op de middelbare school, The School of Life, de Vrije Academie en de Volksuniversiteit. Gerko praat graag over 'ideeëngeschiedenis' of "hoe mensen denken zoals ze denken". Want dat zegt iets over jouzelf, maar net zo goed over die vreemde, onbegrijpelijke ander. Kijk voor meer over zijn filosofie op: www.gerkotempelman.nl

Beoordelingen

4.8 Gemiddelde beoordeling

8 Beoordelingen

 • 5
  6
 • 4
  2
 • 3
  0
 • 2
  0
 • 1
  0
 1. Heldere cursus. Dat de Arabische cultuur veel heeft bijgedragen wist ik wel, maar in deze cursus werden meer aspecten benoemd op een goed geordende manier.

 2. Hele mooie en goede cursus. Ik was bij iedere video geboeid.

  Dank,

  Frank Kreuk

 3. Een interessante cursus! Af en toe wat meer tegengeluid had fijn geweest en een iets ingewikkeldere uitleg had ook wat mij betreft wel fijn geweest.

 4. De cursus was zeer goed te begrijpen en zeer leerzaam.
  het enige minpuntje was dat het geluid varieerde in volume en dan vooral het muziekje dat veel luider klonk dan het gesproken gedeelte.

 5. Een vlotte heldere cursus. Ruimte om zelf te blijven nadenken. Beeldend taalgebruik voor uitleg. Zeker aanrader voor iedereen die meer wil begrijpen over de Islam. Ik zou zelf nog een boek willen aanraden, geschreven vanuit niet westers oogpunt en zeker heel toegankelijk: Een geschiedenis van de wereld door moslimse ogen; Tamim Ansary.
  Dank je wel voor deze kort en boeiende cursus!

 6. Goede cursus, vlot verteld. Helder, enthousiast en niet bij voorbaat anti (iets). Ik kijk uit naar een vervolg of een andere cursus van deze cursusleider.

  Een minpuntje? De geluidjes om het op te leuken vind ik storend. Ik zie slecht en doe bijna alles op gehoor. Maar na de korte ergernis als er weer een vervelende pling te horen was, nam het fijne gevoel van goed les te krijgen weer de overhand.

 7. Dit was mijn eerste cursus via Soofos. Omdat ik weinig filosofische achtergrondkennis en nog minder kennis over de islam heb, vreesde ik overspoeld te raken met informatie. Maar Gerko nam me bij de hand en legt heel duidelijk en helder, stap voor stap uit hoe de islam is ontstaan, hoe de Arabische wereld in elkaar stak en welke ontwikkelingen in de wetenschap ze doormaakten. Dit alles ook in relatie tot de ontwikkeling van de westerse wereld, zodat je het goed kunt plaatsen. Hij verteld boeiend en prettig en heeft de cursus goed opgebouwd! Een waardevolle cursus om te volgen; ook als je meer wilt begrijpen van de hedendaagse Islam.

Oorspronkelijke prijs was: €67.Huidige prijs is: €47.Levenslange toegang
Of
Krijg toegang tot deze en 500+ andere online cursussen voor maar €19 p/m
Toegang tot alle cursussen? Bekijk Soofos Plus
+ 62 ingeschreven
Toegang tot alle cursussen? Ontdek Soofos Plus
10% korting op jouw volgende cursus? 🎁

🏢 Ontdek Soofos Teams

We helpen je graag verder met e-learning in jouw organisatie. 

Wij horen graag van je

Vul het formulier in dan nemen we zo snel mogelijk contact met je op

Liever een live gesprek? Plan een demo in →

Dit formulier is beveiligd met Google reCAPTCHA.