Welk fotobewerkingsprogramma heb jij nodig?

Het bewerken van foto’s is tegenwoordig onderdeel van de normale gang van zaken. Alles wordt tegenwoordig bewerkt en niks of niemand is nog veilig. Het is dan ook niet vreemd dat er volledige industrieën afhankelijk geworden zijn van fotobewerking. Toch zijn er veel verschillende manieren van fotobewerking mogelijk en heeft elke haar eigen werkwijze en vaak een eigen programma of tool dat er perfect op aansluit.

Voor dat je begint met het bewerken van foto’s…

Moet je natuurlijk wel weten wat je doel is. Heb je als doel om foto’s compleet te veranderen? Dan heb je een andere werkwijze en fotobewerkingsprogramma nodig, dan wanneer je alleen wat kleine details wil aanscherpen. Vaak kan je voor jezelf wel duidelijke doelen stellen, die mooi aansluiten op datgene dat je doet. Wij zien dat fotobewerkingsprogramma’s vooral worden gebruikt door:

  • fotografen om gemaakte foto’s te perfectioneren met kleine aanpassingen;
  • designers en ontwerpers die compleet nieuwe dingen willen creëren;
  • (online) marketeers die een foto willen verrijken met tekst of call-to-actions;
  • hobbyisten die graag bezig zijn met het maken en bewerken van afbeeldingen.

Zoek een programma dat past bij jouw doel

Wanneer je weet wat je doel is, bijvoorbeeld het aanscherpen van foto’s of het volledig van nul opbouwen van een design, kan je aan de slag. Het is dan zaak om een programma te zoeken dat erbij past. Maar welk fotobewerkingsprogramma is relevant voor jou? Het beste programma voor ons is natuurlijk niet per se het beste voor jou. Hopelijk kunnen wij je toch helpen, aangezien de meeste programma’s hier de revue al zijn gepasseerd.

Fotografie

Veel fotografen maken gebruik van fotobewerkingstools om foto’s mooier te maken of om bepaalde details naar voren te brengen. Het gaat er in dit geval dus niet om dat je foto’s gaat veranderen of dingen gaat toevoegen. Dan is het slim om een programma te gebruiken dat gericht is op het bewerken van foto’s voor de fotografie. In onze ogen zijn daar twee programma’s echt perfect voor. Dat zijn Adobe Lightroom en Skylum Luminar. Onze voorkeur gaat zelf uit naar Adobe Lightroom, omdat we hier werken met de Creative Cloud van Adobe en Lightroom is daar onderdeel van. Mocht je nou niet zo’n fan zijn van Adobe of een abonnement op de CC, dan is Luminar zeker een goede keuze!

Designers en ontwerpers

Ook voor de mensen die zich bezig houden met het creëren van nieuwe concepten en ideeën, zijn applicaties beschikbaar. Grote kans dat je bezig gaat met het volledig bewerken van iets dat al bestaat of dat je iets vanaf het nulpunt gaat opbouwen. In dat geval kan je je met Adobe Photoshop en de andere programma’s uit de Creative Cloud volledig uitleven. Photoshop is natuurlijk een fotobewerker, maar je kan het programma ook heel goed gebruiken om afbeeldingen volledig op te gaan bouwen.

Een heel goed alternatief voor de programma’s van Adobe, is Affinity. Lees verder over de alternatieven voor Photoshop, zoals GIMP en Affinity Photo.

Online marketeers

Voor de mensen die veel werken met beeldmateriaal en het overbrengen van een boodschap, is het maken van goede afbeeldingen belangrijk. Marketeers en mensen die een bedrijf online op de kaart willen zetten, hebben in ieder geval kennis nodig van fotobewerking. Net als voor designers is het nodig om afbeeldingen op te bouwen. Daarom is Photoshop een goede optie. Echter heb je lang niet alle mogelijkheden van Photoshop nodig en is het relatief duur, wanneer je het sporadisch gebruikt. Photoshop is natuurlijk een goed programma, GIMP is hier een mooi gratis alternatief voor. Hiermee kan je gratis aan de slag en heb je belangrijke functies, die Photoshop ook heeft, tot je beschikking.

Hobbyisten

Niet iedereen gebruikt zulke programma’s natuurlijk voor werk, het kan namelijk ook gewoon zijn dat je lekker wilt hobbyen. Mocht je het vaak gebruiken, dan zijn betaalde programma’s soms wel de moeite waard. Maar als het je hobby is en je wilt het jezelf niet te moeilijk maken, kan je beter een gratis fotobewerkingsprogramma proberen en gebruiken.

Waar moet je verder nog op letten?

Programma’s zoals Photoshop zijn vrij groot en vragen veel van je pc of laptop. Voordat je een app gaat aanschaffen, is het dus wel zo verstandig om eerst even te kijken of jouw apparaat het überhaupt aankan! Dit houd in dat hij een goede videokaart moet hebben en dat de processor het aankan. Tegenwoordig worden laptop’s en computers rijkelijk uitgedost met de nieuwste technologie, dus is een apparaat waarop je afbeeldingen kan bewerken vaak niet eens zo duur.

Al met al is foto’s bewerken leuk om te doen, dus is het zeker de moeite waard het te kunnen of het bewerken van foto’s te leren.

Ga lekker aan de slag en leer werken met een fotobewerkingstool die bij je past!

Artikel uit de categorie:

Relevante onderwerpen:

Ontdek onze cursussen, gratis.

Ben je nog niet uitgeleerd? Maak kennis met onze instructeurs. Echte mensen die hun passies met jou delen. Maak een gratis account en begin direct.

Blijf op de hoogte​

We willen je graag inspireren om nog meer uit jezelf te halen. Kom op onze e-mail lijst om op de hoogte te blijven over online leren, nieuwe cursussen en toffe acties.
Krijg de beste Learning & Development tips in jouw inbox
10% korting op jouw volgende cursus? 🎁

🏢 Ontdek Soofos Organisaties

We helpen je graag verder met e-learning in jouw organisatie. 

Wij horen graag van je

Vul het formulier in dan nemen we zo snel mogelijk contact met je op

Liever een live gesprek? Plan een demo in →

Dit formulier is beveiligd met Google reCAPTCHA.