Wet op de ondernemingsraden voor nieuwe OR-leden

Agnes · 5 Februari 2024
Deze inleiding in de Wet op de Ondernemingsraden geeft u als nieuw OR-lid de onmisbare kennis over de rechten en bevoegdheden van een OR.
 • Beginner
 • 7 Lessen
 • 45min
 • Incl. Certificaat

Dit leer je in de cursus:

 • Na afloop van de training heeft u voldoende kennis van de WOR om mee te draaien in de OR
 • Als nieuw OR-lid weet u welke bevoegdheden een Ondernemingsraad heeft om invloed uit te oefenen
 • Als OR-lid weet u welke rechten een OR heeft om zijn rol goed in te vullen
 • U weet hoe medezeggenschap praktisch uitgevoerd wordt

Wet op de Ondernemingsraden voor nieuwe OR-leden

De wet doorgronden: de start van uw OR-rol

Als u onlangs bent verkozen in de ondernemingsraad, is kennis van de Wet op de Ondernemingsraden (WOR) onmisbaar. Deze wet vormt de basis van uw rechten en bevoegdheden als OR-lid en is cruciaal voor een effectieve medezeggenschap. Deze cursus biedt u in 45 minuten een grondige duik in de WOR en stelt u in staat om uw nieuwe rol met vertrouwen en kennis aan te vangen.

Het fundament van de OR

De cursus start met een heldere uitleg over de structuur en het belang van de WOR. U krijgt inzicht in hoe deze wet fungeert als het fundament van de medezeggenschap binnen uw organisatie. In de eerste les leert u over de opbouw van de WOR en hoe deze wet u ondersteunt in uw rol.

Uw rechten en plichten ontrafeld

In de volgende lessen duikt u dieper in de specifieke bevoegdheden van de OR. U leert over het informatierecht en overlegrecht, essentiële instrumenten voor een doeltreffende communicatie met de bestuurder. Ook het adviesrecht en instemmingsrecht, krachtige middelen voor het beïnvloeden van beleidsbeslissingen, worden uitvoerig behandeld. U leert niet alleen over uw rechten, maar ook hoe u deze op een constructieve manier kunt inzetten.

Voor wie is deze cursus?

Deze cursus is essentieel voor iedereen die nieuw is in de ondernemingsraad. Of uw OR nu bestaat uit ervaren leden, geheel nieuwe leden of een mix van beide, deze cursus biedt waardevolle inzichten en praktische tips om als team sterk te staan.

Schrijf u nu in voor deze cursus en zet de eerste stap naar een krachtige invulling van uw rol binnen de ondernemingsraad. Uw reis naar effectieve medezeggenschap en invloed binnen uw organisatie begint hier!

Over de instructeur

Agnes

1 Cursus

Passie voor groei en samenwerking

Mijn loopbaan wordt gekenmerkt door een diepgewortelde passie voor persoonlijke ontwikkeling en inclusieve besluitvorming. Deze passies vormen de kern van mijn werk als trainer en adviseur, waarbij ik me vooral richt op ondernemingsraden en cliëntenraden. Ik streef ernaar mensen te inspireren en te empoweren, zodat ze vol vertrouwen hun stem laten horen in de besluiten die hen aangaan.

Een voortdurende reis van leren en evolueren

Mijn professionele pad is een voortdurende reis van leren en aanpassen, geïnspireerd door het principe van Panta Rhei – alles stroomt. De wil om te groeien en te evolueren is een centraal thema in zowel mijn persoonlijke als professionele leven. Dit streven naar continue ontwikkeling weerspiegelt zich in mijn loopbaan en in mijn benadering van bijscholing en professionele ontwikkeling.

Een diverse professionele achtergrond

Na het starten van mijn carrière als docent Sociologie, heb ik mijn horizon verbreed naar het trainersvak, met een focus op medezeggenschap vanaf 1997. Mijn ervaring is verrijkt door rollen bij vooraanstaande organisaties zoals SBI Formaat en Zorg Consult, en later door mijn eigen trainingsbureau, Agnes Nibbeling Training en Advies, op te richten. Mijn netwerk van gespecialiseerde professionals versterkt mijn aanbod, van financiële expertise tot juridische kennis.

Voortdurende educatie en professionalisering

Mijn educatieve achtergrond in Sociologie, Didactiek en Management en Organisatie is verder verrijkt door gespecialiseerde trainingen in veranderkunde, groepsdynamica en meer. Het regelmatig bijwonen van scholingsdagen en congressen stelt mij in staat om mijn vinger aan de pols te houden van de nieuwste trends in medezeggenschap en arbeidsrecht.

In deze geest van voortdurende groei en ontwikkeling, kijk ik ernaar uit om mijn kennis en ervaring te delen, en samen met u de toekomst van effectieve medezeggenschap vorm te geven.

Beoordelingen

5 Gemiddelde beoordeling

6 Beoordelingen

 • 5
  6
 • 4
  0
 • 3
  0
 • 2
  0
 • 1
  0
 1. Ik vond de cursus duidelijk en zeer waardevol als beginnend ambtelijk secretaris van de OR.

 2. De training was zeer interessant, informatief, overzichtelijk, duidelijk en mooi compact. Ook voor al langer zittende OR leden een aanrader. Het is fijn om alles weer even op een rijtje te hebben. Een tip is om de training even op pauze te zetten wanneer de vragen gesteld worden, dit gaat anders wat snel. Al met al een fijne les met mooie voorbeelden.

 3. Compact, overzichtelijk en erg leerzaam.

 4. Heldere introductie van de belangijkste punten uit de WOR voor beginnende OR-leden. Luisteren, lezen en herhalingen werken versterkend in het tot je nemen van de informatie.

 5. De best gevulde drie kwartier in jaren! In korte tijd vertelt Agnes de belangrijkste wetenswaardigheden van de WOR en door de vragen en antwoorden na elk hoofdstuk blijft de kennis van de behandelde onderwerpen beter hangen.
  Ik kan de training aan iedereen die iets wil weten over de ondernemingsraad van harte aanbevelen!

95Levenslange toegang
Of
Krijg toegang tot deze en 500+ andere online cursussen voor maar €19 p/m
Toegang tot alle cursussen? Bekijk Soofos Plus
+ 7 ingeschreven
Toegang tot alle cursussen? Ontdek Soofos Plus
10% korting op jouw volgende cursus? 🎁

🏢 Ontdek Soofos Organisaties

We helpen je graag verder met e-learning in jouw organisatie. 

Wij horen graag van je

Vul het formulier in dan nemen we zo snel mogelijk contact met je op

Liever een live gesprek? Plan een demo in →

Dit formulier is beveiligd met Google reCAPTCHA.