Speelcursus voor ouders: Leer de speeltaal van je kind!

Door bepaalde technieken rond samen spelen toe te passen, kan je via samen spelen een steviger contact opbouwen met je kind en kan je jouw kind leren begrijpen via de taal van het spelen.
 • Beginner
 • 31 Lessen
 • 3u 38min
 • Incl. Certificaat

Dit leer je in de cursus:

 • Leer hoe je volgend samen kan spelen met je kind
 • Leer de 'geheime' taal van "speeltaal" begrijpen (de eerste taal van jouw kind!)
 • Leer via samen spelen meer verbinding, meer plezier, meer begrip en een sterkere connectie opbouwen
 • Leer hoe je jouw kind kan ondersteunen in zijn (emotionele) ontwikkeling via samen spelen

Speelcursus voor ouders: Leer de speeltaal van je kind

Heb jij je ooit afgevraagd wat er in het hoofd van je kind omgaat tijdens het spelen? Spelen is niet alleen plezier maken; het is een essentiële manier waarop kinderen de wereld om hen heen begrijpen en verwerken. Door te spelen, ontwikkelen ze sociale, emotionele en cognitieve vaardigheden die cruciaal zijn voor hun groei. En hier begint jouw avontuur in onze speelcursus voor ouders!

Actief spelen met je kind

In deze cursus duik je diep in de wereld van het kinderspel. Je leert niet alleen de ‘speeltaal’ van je kind begrijpen, maar ook hoe je actief kunt deelnemen aan hun spel zonder de regie over te nemen. Je ontdekt hoe je door samen te spelen een sterkere band kunt opbouwen en hoe je jouw kind beter kunt ondersteunen in zijn of haar ontwikkeling.

Speeltechnieken voor ouders

Het is zonde dat waardevolle speeltechnieken vaak alleen door speltherapeuten worden gebruikt. In deze cursus maken we deze technieken toegankelijk voor jou als ouder. Je leert hoe je speelmomenten kunt benutten om een diepere band met je kind te creëren. Korte, effectieve speelsessies kunnen al voldoende zijn om je kind meer vertrouwen te geven om zich aan jou toe te vertrouwen.

Leer de eerste taal van je kind

Spelen is meer dan amusement; het is de primaire taal waarmee kinderen communiceren. In deze cursus leer je deze taal vloeiend spreken. Je leert de subtiele nuances in het spel van je kind te begrijpen en hoe je zonder woorden toch diepgaand inzicht kunt krijgen in wat je kind bezighoudt.

Praktisch en gelijk toepasbaar

Stel je voor dat je samen met je kind een spel speelt en je echt begrijpt wat je kind probeert te communiceren door zijn of haar acties en spelkeuzes. Je leert technieken zoals volgen, vertragen, en uitbreiden van het spel die je dagelijkse interacties verrijken. Je zult merken dat je kind zich meer opent en dat jullie beiden genieten van een ontspannen en speelse tijd samen.

De cursus is opgebouwd uit drie kernonderdelen:

 • Skills: Praktische vaardigheden voor hoe je effectief met je kind kunt spelen.
 • Informatie: Essentiële achtergrondinformatie over de psychologie van het kinderspel
 • Speelgeheimen: Concrete voorbeelden van wat specifieke spelactiviteiten je over je kind kunnen vertellen.

Je leert technieken om actief samen te spelen, het spel van je kind te volgen, te vertragen, uit te breiden, en er betekenis aan toe te voegen. Deze vaardigheden stellen je in staat om niet alleen de ontwikkeling van je kind te stimuleren maar ook thema’s en gevoelens te herkennen en nieuwe ervaringen te creëren.

Wat brengt deze cursus jou en je kind?

 • Voor jou als ouder: Meer plezier en ontspanning in het ouderschap, een beter begrip van je kind, en minder stress tijdens het spelen.
 • Voor je kind: Een gevoel van begrip en veiligheid, een kanaal om zich uit te drukken, en de mogelijkheid om complexe situaties spelenderwijs te verwerken.

Is deze cursus iets voor jou?

Deze cursus is perfect voor jou als je bereid bent tijd te investeren in het leren van de speeltaal van je kind en als je streeft naar meer verbinding en plezier in jullie relatie. Deze cursus is voor elke ouder die de relatie met zijn of haar kind wil versterken door een dieper begrip en participatie in hun spelwereld. Of je nu thuis meer harmonie wilt creëren, je kind beter wilt begrijpen of gewoon meer plezier samen wilt hebben, deze cursus biedt de tools en technieken die je nodig hebt.

Het is minder geschikt als je puur op zoek bent naar opvoedtechnieken voor gehoorzaamheid, aangezien deze cursus focust op het volgen van het kind en niet op autoritaire methoden.

Belangrijk om te weten

Hoewel deze cursus ondersteunend werkt, is het geen vervanging voor professionele therapie bij ernstige problemen of traumatische ervaringen. Het kan wel een waardevolle aanvulling zijn.

Ben je klaar om een diepere verbinding met je kind te creëren en samen meer plezier te beleven? Schrijf je dan nu in voor “Speelcursus voor ouders: Leer de speeltaal van je kind” en ervaar hoe bevredigend het is om echt in contact te komen met je kind door de kracht van spel.

Over de instructeur

Bachelor sociaal werk

Postgraduaat cliënt-centered spelcounseling

Kinderyoga

Floorplay (i.o.)

Contactgericht Spelen en Leren

Moeder van 2

Werkzaam als speltherapeut

47Levenslange toegang
Of
Krijg toegang tot deze en 500+ andere online cursussen voor maar €19 p/m
Toegang tot alle cursussen? Bekijk Soofos Plus
+ 6 ingeschreven
Toegang tot alle cursussen? Ontdek Soofos Plus
10% korting op jouw volgende cursus? 🎁

🏢 Ontdek Soofos Teams

We helpen je graag verder met e-learning in jouw organisatie. 

Wij horen graag van je

Vul het formulier in dan nemen we zo snel mogelijk contact met je op

Liever een live gesprek? Plan een demo in →

Dit formulier is beveiligd met Google reCAPTCHA.