Van cursus naar carrière: zo word je een python programmeur

Droom jij van een carrière als Python-programmeur? Dat komt goed uit. De vraag naar Python specialisten is groter dan ooit, en stijgt nog steeds elk jaar! En nog meer goed nieuws: je hoeft niet direct een complete en lange opleiding te volgen. 

Je kunt de basis leggen met een cursus en je vervolgens specialiseren in een vakgebied. In dit artikel kijken we naar welke specialisaties er zijn, en hoe je jouw eerste stappen als professionele Python programmeur kunt zetten.

Dit artikel is geschreven in samenwerking met expert Thomas Janssen. Check hier al zijn cursussen!

📈 Hoeveel Python vacatures staan er open? 

Genoeg! Wie op Indeed zoekt op ‘Python’ ziet 3,291 verschijnen (in december 2023). Daar vallen natuurlijk allerlei titels en beroepen onder die in aanraking komen met Python (nee, er zit geen dierentuin tussen). Van full stack developer tot product owner tot tech lead, er valt van alles te doen als je kennis hebt van Python.

🐍 De basis leggen met een online cursus Python

Natuurlijk begint het allemaal met het leggen van een solide basis. Als je nog geen kennis hebt van Python, kun je dat gemakkelijk opdoen met een online cursus. Die vind je op Soofos! Je kunt beginnen met de gratis minicursus Python, en als je de smaak te pakken hebt, meteen door met deze populaire cursus van Thomas:  ​Cursus Python: leren programmeren voor beginners.

🔎 Specialisaties: werken met Python is meer dan programmeren

Je kunt dus veel meer worden dan Python programmeur. Met een combinatie van andere kennis en vaardigheden, kun je je bijvoorbeeld specialiseren in de volgende vakgebieden.

Automatisering met Python

Een steeds groter gedeelte van de processen van grote bedrijven wordt zonder tussenkomst van mensen uitgevoerd. En de scripts die hiervoor gebruikt worden draaien grotendeels op Python. Wil jij bedrijfsprocessen automatiseren? Dan zul je je moeten verdiepen in toepassingsgebieden als Robotic Process Automation, en moeten leren werken met libraries zoals Selenium. Ook zul je daar SQL voor moeten kunnen gebruiken.

Data Scientist / Machine Learning Engineer

Volgens het LinkedIn Emerging Jobs Report van 2022 is Machine Learning Engineer een van de vier snelst groeiende banen van dit moment! Maar het is ook meteen een van de moeilijkste toepassingsgebieden. Een Machine Learning Engineer weet kennis van statistiek te combineren met uitmuntende Python skills en kennis van machine learning algoritmes.

Data en Web Scraping

Steeds meer data is via het internet toegankelijk. En kan dus ook door robots “gescraped” worden. Daarmee wordt het crawlen van grote  hoeveelheden webpagina’s bedoeld, zodat deze gegevens vervolgens gebruikt kunnen worden. Huizensites, webshops; niemand is veilig voor data scraping! Om je te verdiepen zal je kennis van libraries zoals Beautifulsoup moeten combineren met kennis van HTML.

Web Development

Waren talen zoals PHP in het begin van dit millennium nog “hot”, tegenwoordig heeft Python deze plaats ingenomen. Wie aan de slag wil met web development zal een framework zoals Flask of Django moeten beheersen, samen met kennis van HTML en SQL.

🎯 Waar vind je vacatures voor Python programmeurs en meer?

Wil jij Python leren omdat je er je carrière van wil maken? Je kunt natuurlijk op LinkedIn op zoek gaan, of op Indeed of de Nationale Vacaturebank, maar er zijn ook websites waar je met tech-gerelateerde skills meer relevante vacatures vindt, zowel Nederlandse websites als internationaal:

💻 Vacatures | CooderJobs 

💻 Python Developer Vacatures | ICTerGezocht.nl 

💻 Authentic Jobs 

💻 Dice

💻 Crunchboard 

📅 Begin vandaag nog met Python leren!

Mooie toekomstperspectieven, maar natuurlijk zul je eerst de basis van Python moeten kennen. Schrijf je vandaag nog in voor de basiscursus Python, en laat een carrière als pythonontwikkelaar niet voorbij gaan!

Artikel uit de categorie:

Relevante onderwerpen:

Ontdek onze cursussen, gratis.

Ben je nog niet uitgeleerd? Maak kennis met onze instructeurs. Echte mensen die hun passies met jou delen. Maak een gratis account en begin direct.

Blijf op de hoogte​

We willen je graag inspireren om nog meer uit jezelf te halen. Kom op onze e-mail lijst om op de hoogte te blijven over online leren, nieuwe cursussen en toffe acties.
Krijg de beste Learning & Development tips in jouw inbox
10% korting op jouw volgende cursus? 🎁

🏢 Ontdek Soofos Organisaties

We helpen je graag verder met e-learning in jouw organisatie. 

Wij horen graag van je

Vul het formulier in dan nemen we zo snel mogelijk contact met je op

Liever een live gesprek? Plan een demo in →

Dit formulier is beveiligd met Google reCAPTCHA.