Wat is Grafische Vormgeving eigenlijk en waarom moet je het leren?

Nina Westland
  | 
16 maart 2020

Wat is grafische vormgeving?

Grafische Vormgeving is een verzamelnaam voor meerdere gebieden binnen het design-werkveld. In het bijzonder vallen het uitwerken van ideeën en concepten, en het produceren van digitale, visuele producten voor publicatie en verspreiding onder de verzamelnaam: “Grafische Vormgeving“.

Wat maakt het de moeite waard erover te leren?

Het ontwerpen en produceren van digitale content is steeds belangrijker geworden. Je ziet het overal: goed uitgewerkte concepten, waarvan je weet dat er veel tijd in gestopt zit. Het is dan ook iets dat vrijwel elk bedrijf kan gebruiken. Grafisch ontwerpen is echter geen vaardigheid die je even komt aanwaaien. De beste ontwerpers doen het al jaren en hebben er een serieuze opleiding voor gevolgd. Ben je echt geïnteresseerd in design en ontwerp? Dan is het zeker de moeite waard erover te leren.

Waarom nemen bedrijven grafisch ontwerpers aan?

Grote kans dat de ondernemer of de grote baas niet alles zelf kan. Grafische vormgeving bestaat voor een deel uit technische kennis en een deel uit creatieve invloeden. Dat betekent dat je selectief moet zijn in wie je aanneemt. Grafisch ontwerpers hebben zowel de technische als creatieve vaardigheden om aan de slag te gaan.

De technische kennis die je nodig hebt

Zowel we al zeiden, is technische kennis echt een vereiste om een succesvol grafisch vormgever te worden. Het hebben van een idee is alleen nuttig, wanneer je het ook kan creëren. Op het gebied van grafische vormgeving draait het dan vooral om de kennis over de programma’s en tools die je gebruikt. Het maken van de juiste keuze tussen twee of drie tools voor een project is ook belangrijk.

Grafische ontwerpen maken met Photoshop

Het paradepaardje van Adobe is voor vele ontwerpers een belangrijke tool. Voor beeldbewerking en grafisch ontwerp is Adobe Photoshop een van de meestgebruikte design programma’s ter wereld. Niet vreemd dat veel mensen hun droom om te ontwerpen starten bij het leren over Photoshop. In onze ogen is dat ook dé plek om te beginnen.

Welke grafische projecten pak je op met Photoshop?

Photoshop is van origine een programma, waarmee je foto’s of afbeeldingen bewerkt. Daar blinkt het dan ook in uit. In de laatste jaren zijn er echter véél meer functionaliteiten bijgekomen. Zo kan je volledige ontwerpen van niks af aan opbouwen, kan je met de penselen ware kunstwerken creëren, kan je video’s bewerken en animaties maken. De volgende voorbeeldprojecten passen perfect bij Photoshop:

 • Ontwerpen van nieuwe banners voor advertenties, eigen pictogrammen en ander promotiemateriaal.
 • Bewerken van eigen gemaakte foto’s en bestaande afbeeldingen.
 • Tekenen en schilderen van simpele designs.
 • Ontwerpen van apps en simpele websites.

Aan de slag met leren van Photoshop, waarop moet je letten?

Tijdens het leren van Photoshop is het handig om in elk geval de dingen die je ziet of leert zelf na te doen. Je leert op die manier de werkwijzen veel sneller kennen. In het geval van de online cursus Photoshop op Soofos leer je aan de hand van instructievideo’s en oefenopdrachten, zodat je snel en effectief kan leren hoe Photoshop werkt.

Het ontwerpen van logo’s en huisstijlen met Illustrator

Logo-design en het maken van huisstijlen is tot een zeker niveau mogelijk met Photoshop, maar Adobe Illustrator is hier een beter tool voor. Deze is namelijk ingericht, zodat creatieve types nieuwe designs kunnen illustreren. Zeker wanneer het aankomt op het ontwerpen van logo’s, pictogrammen en digitale tekeningen is Illustrator je beste vriend.

Welke grafische projecten pak je op met Illustrator?

Illustrator is een vectortekenprogramma. Dat betekent dat je er tekeningen mee kan maken die in principe oneindig schaalbaar zijn. Dit maakt het programma enorm nuttig voor onder andere huisstijlontwerp en starten met illustreren vanaf niks. De volgende voorbeeldprojecten kan je het beste oppakken met Illustrator:

 • Ontwerpen van verfijnde logo’s en pictogrammen.
 • Creëren van eigen, unieke typografie.
 • Bewerken van bestaande foto’s met uitgebreide tekentools.

Aan de slag met leren van Illustrator, waarop moet je letten?

Bij het leren van Illustrator is het handig om aan de hand van de video’s te leren om vervolgens in de oefenopdrachten een beetje jouw eigen weg in te slaan. Het werken met jouw eigen ideeën is in Illustrator handiger, omdat het programma op het gebied van creativiteit meer toe laat. Zelf dingen proberen geeft je eerder de mogelijkheid de functies te ontdekken en begrijpen. In de online cursus Illustrator leer je in ieder geval de functionaliteiten kennen en zie je wat het programma allemaal kan.

Het maken van infographics in Illustrator

Dit is het tijdperk waarin informatie centraal staat. Echter zijn er bepaalde aspecten aan de mens die niet veranderen, zoals het feit dat we liever zien dan lezen. Mocht je kennis hebben van Illustrator, dan is het de moeite waard om te leren over het maken van infographics met Illustrator, aangezien dit tegenwoordig een veelgevraagde skills is.

Maken van publicaties met Adobe InDesign

Dit kan zomaar een onderwerp zijn, waarvan mensen niet weten dat het tot het vakgebied van grafische vormgeving behoord. Echter is dat zeker weten het geval. Het maken van publicaties, zowel offline als online, is een belangrijk onderdeel van de visibiliteit van een bedrijf of merk. DTP is de laatste jaren stukken belangrijker geworden.

Welke grafische projecten pak je op met Adobe InDesign?

Omdat Adobe InDesign bedoeld is voor DTP-werk, pak je er eigenlijk al je projecten met betrekking tot online en offline publiceren. Bijvoorbeeld het maken van brochures en tijdschriften, maar ook de creatie van interactieve PDF’s kan je met InDesign oppakken. De volgende voorbeeldprojecten passen perfect bij InDesign:

 • Voorbereidingen voor drukwerk, zoals tijdschriften en folders.
 • Digitale publicaties, zoals PDF’s en digitale brochures.

Aan de slag met leren van InDesign, waarop moet je letten?

Als het aankomt op het leren van InDesign, dan is het handig om aan een eigen “projectje” te werken. Niet alleen houdt dit je gemotiveerd om door te gaan, maar voelt het ook stukken persoonlijker aan. Je kan meedoen met de oefeningen en deze in jouw eigen bestand doen. Ook in de online cursus InDesign op Soofos beschik je gewoon over video’s, oefeningen en oefenbestanden.

De creatieve invloed die je nodig hebt

Zonder een idee te hebben van wat je wil creëren, is het ontwerpen van iets onmogelijk. Daarom hebben we tips voor je, waarmee je jouw creativiteit weer kan laten vloeien.

1. Probeer elke dag iets nieuws uit

Door nieuwe dingen te proberen kom je tot nieuwe inzichten. Dit hoeven niet volledig nieuwe dingen te zijn. Zo kan je bijvoorbeeld proberen een paar nieuwe woorden te leren in de taal die je al spreekt, kan je een wandeling maken naar een plek waar je nog niet geweest ben of iets proberen waar je helemaal niet goed in bent.

2. Leg nieuwe ideeën vast

Veel mensen hebben tegenwoordig een notitieboekje bij zich. Dat is super slim voor twee redenen. De eerste is dat we vaak ingevingen hebben, maar dat we er op dat moment niks mee kunnen. Op deze manier kan je het onthouden, zonder erover na te hoeven denken. De tweede is dat schrijven helpt bij het stimuleren van creativiteit. Win-win, toch?

3. Ga voor een wandeling zonder technologie

Onze schermen maken ons minder scherp. Stilzitten zit eigenlijk ook niet in onze natuur. We hebben meer beweging nodig en het liefst zonder dat daar technologie bij komt kijken. Beweging zorgt ervoor dat bloed weer gaat stromen en dat geeft onze hersenen de kans om aan het werk te gaan. Combineer dit met de bovenstaande twee tips en je kan er weer vol tegenaan.

4. Probeer niet perfect te zijn

Opdrachtgevers kunnen vaak veel meer willen dan mogelijk is. Ook zullen er altijd andere mensen zijn met een kritische blik. Stop met het maken van iets waarvan iedereen het mooi vind, maak datgene wat nodig is en waarmee jij zelf tevreden bent.

5. Altijd blijven lachen

Van lachen wordt je vrolijk en vice versa. Vrolijkheid en creativiteit wakkeren elkaar aan. Dus voel je je een beetje humeurig? Ga dan bezig met deze tips om jouw creativiteit te stimuleren.

Alles leren hierover? Bekijk dan de volledige cursus over grafische vormgeving!

Artikel uit de categorie:
Design

0 Reacties op "Wat is Grafische Vormgeving eigenlijk en waarom moet je het leren?"

  Geef een reactie op dit artikel

  Leer onbeperkt met Soofos Plus

  • Onbeperkte toegang tot honderden Nederlandse cursussen
  • Probeer 7 dagen volledig gratis
  • Maandabonnement vanaf €19 per maand
  Probeer gratis Meer informatie over Soofos Plus
  soofos plus cursussen op laptop
  Gemaakt met in NL © 2021 - Soofos B.V.