Grafisch vormgever worden? Dit moet je weten

Vrijwel alles wat je koopt, daar heeft een grafisch vormgever of designer aan bijgedragen. Zelfs dat stickertje op je banaan, ja. De banaan zelf niet. 

Grafische vormgeving is ontzettend populair. Niet gek: we zijn tegenwoordig ontzettend visueel ingesteld en hebben steeds hogere standaarden voor wat we visueel aantrekkelijke campagnes vinden. We zitten niet voor niks urenlang op Instagram en Pinterest. 

Heb jij oog voor design en overweeg je zelf de kneepjes van het vak te leren? In deze blog gaan we dieper in op grafische vormgeving, wat je ermee kunt, en welke tools je kunt gebruiken.

Wat is grafische vormgeving?

Grafische Vormgeving is een verzamelnaam voor meerdere gebieden binnen het design-werkveld. In het bijzonder gaat het hierbij om het uitwerken van ideeën en concepten, en het produceren van digitale, visuele producten voor publicatie en verspreiding.

Wat moet je kunnen als grafisch ontwerper?

Je moet zowel creatief zijn als over de nodige technische kennis beschikken. Alleen een goed oog voor design hebben is vaak niet genoeg: er is ontzettend veel te leren over wat wel en niet werkt – buiten het hebben van een goede stijl. Die designregels gaan o.a. Over uitlijnen, kleuren combineren, ruimte in een ontwerp, typografie, maatvoeringen en ook harmonie.

De technische kennis die je nodig hebt gaat vooral over het kunnen werken met een grafisch programma, zodat je je ideeën ook op een efficiënte manier uit kunt werken. Welke tools je leert gebruiken, daar ben je vrij in. Dat ligt maar net aan je persoonlijke voorkeur, en eventueel wat een werkgever van je verwacht. We lichten in deze blog drie favorieten uit: Photoshop, Illustrator en InDesign.

Wil jij professioneel aan de slag met grafisch vormgeving? Dan is onze grafisch vormgever opleiding een goeie eerste stap. Hier leer je alles wat er komt kijken bij grafisch vormgeving.

Grafische ontwerpen maken met Photoshop

Het paradepaardje van Adobe is voor vele ontwerpers een belangrijke tool. Voor beeldbewerking en grafisch ontwerp is Adobe Photoshop een van de meestgebruikte design programma’s ter wereld. Niet vreemd dat veel mensen hun droom om te ontwerpen starten bij het leren over Photoshop. In onze ogen is dat ook dé plek om te beginnen.

Welke grafische projecten pak je op met Photoshop?

Photoshop is van origine een programma waarmee je foto’s of afbeeldingen bewerkt. Daar blinkt het dan ook in uit. In de laatste jaren zijn er echter véél meer functionaliteiten bijgekomen. 

Zo kun je volledige ontwerpen van nul af aan opbouwen, kun je met de penselen ware kunstwerken creëren, kun je video’s bewerken en animaties maken. De volgende voorbeeldprojecten passen perfect bij Photoshop:

  • Ontwerpen van nieuwe banners voor advertenties, eigen pictogrammen en ander promotiemateriaal.
  • Bewerken van eigen gemaakte foto’s en bestaande afbeeldingen.
  • Tekenen en schilderen van simpele designs.
  • Ontwerpen van apps en simpele websites.

Aan de slag met leren van Photoshop, waarop moet je letten?

Tijdens het leren van Photoshop is het handig om in elk geval de dingen die je ziet of leert zelf na te doen. Je leert op die manier de werkwijzen veel sneller kennen. 

Welke alternatieven zijn er voor Photoshop? Check hier 4 andere design tools.

Het ontwerpen van logo’s en huisstijlen met Illustrator

Logo-design en het maken van huisstijlen is tot een zeker niveau mogelijk met Photoshop, maar Adobe Illustrator is hier een beter tool voor. Deze is namelijk gericht op het neerzetten van gloednieuwe designs op een blank canvas. Zeker wanneer het aankomt op het ontwerpen van logo’s, pictogrammen en digitale tekeningen is Illustrator je beste vriend.

Welke grafische projecten pak je op met Illustrator?

Illustrator is een vectortekenprogramma. Dat betekent dat je er tekeningen mee kan maken die in principe oneindig schaalbaar zijn. Dit maakt het programma enorm nuttig voor onder andere huisstijlontwerp en starten met illustreren vanaf niks. De volgende voorbeeldprojecten kan je het beste oppakken met Illustrator:

  • Ontwerpen van verfijnde logo’s en pictogrammen.
  • Creëren van eigen, unieke typografie.
  • Bewerken van bestaande foto’s met uitgebreide tekentools.

Aan de slag met leren van Illustrator, waarop moet je letten?

Bij het leren van Illustrator is het handig om aan de hand van de video’s te leren om vervolgens in de oefenopdrachten een beetje jouw eigen weg in te slaan. Het werken met jouw eigen ideeën is in Illustrator handiger, omdat het programma op het gebied van creativiteit meer toe laat. 

Het maken van infographics in Illustrator

Dit is het tijdperk waarin informatie centraal staat. Echter zijn er bepaalde aspecten aan de mens die niet veranderen, zoals het feit dat we liever zien dan lezen. Mocht je kennis hebben van Illustrator, dan is het de moeite waard om te leren over het maken van infographics met Illustrator, aangezien dit tegenwoordig een veelgevraagde skills is.

Maken van publicaties met Adobe InDesign

Dit kan zomaar een onderwerp zijn, waarvan mensen niet weten dat het tot het vakgebied van grafische vormgeving behoort. Echter is dat zeker weten het geval. Het maken van publicaties, zowel offline als online, is een belangrijk onderdeel van de visibiliteit van een bedrijf of merk. DTP is de laatste jaren stukken belangrijker geworden.

Welke grafische projecten pak je op met Adobe InDesign?

Omdat Adobe InDesign bedoeld is voor DTP-werk, pak je er eigenlijk al je projecten met betrekking tot online en offline publiceren mee op. Bijvoorbeeld het maken van brochures en tijdschriften, maar ook de creatie van interactieve PDF’s kan je met InDesign oppakken. De volgende voorbeeldprojecten passen perfect bij InDesign:

  • Voorbereidingen voor drukwerk, zoals tijdschriften en folders.
  • Digitale publicaties, zoals PDF’s en digitale brochures.
  • Aan de slag met leren van InDesign, waarop moet je letten?

Als het aankomt op het leren van InDesign, dan is het handig om aan een eigen “project” te werken. Niet alleen houdt dit je gemotiveerd om door te gaan, maar voelt het ook stukken persoonlijker aan. Je kan meedoen met de oefeningen en deze in jouw eigen bestand doen. 

Photoshop, Illustrator en InDesign – Welke heb je nodig?

Leer grafisch vormgeven met een online cursus

Wil je direct aan de slag met grafische vormgeving? Check dan eens het brede aanbod aan design-cursussen die Soofos biedt. Vergelijk programma’s om te zien welke tool het beste bij jouw creatieve ideeën past. En vergeet niet je eerste resultaten met ons te delen!

Ontdek onze cursussen, gratis.

Ben je nog niet uitgeleerd? Maak kennis met onze instructeurs. Echte mensen die hun passies met jou delen. Maak een gratis account en begin direct.

Blijf op de hoogte​

We willen je graag inspireren om nog meer uit jezelf te halen. Kom op onze e-mail lijst om op de hoogte te blijven over online leren, nieuwe cursussen en toffe acties.
Krijg de beste Learning & Development tips in jouw inbox
10% korting op jouw volgende cursus? 🎁

🏢 Ontdek Soofos Teams

We helpen je graag verder met e-learning in jouw organisatie. 

Wij horen graag van je

Vul het formulier in dan nemen we zo snel mogelijk contact met je op

Liever een live gesprek? Plan een demo in →

Dit formulier is beveiligd met Google reCAPTCHA.