10 nuttige tips voor geweldige reisfotografie

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Ondertussen is iedereen zo’n beetje influencer. Je ziet iedereen de mooiste foto’s delen van vakanties en stedentrips. De ene foto nog mooier, dan de ander. Misschien heb je zelf ook wel zin om zulke foto’s te gaan maken. Dan moet je wel eerst weten wat je doet, daarom is het hoog tijd dat je onze tips over reisfotografie met je neemt op reis.

Aan de slag met praktische reisfotografietips

1. De juiste camera voor de taak

“Ik ga op reis en ik neem mee: een fotocamera.” Vrij logisch wanneer je aan reisfotografie wilt gaan doen. Toch heb je meerdere keuzes te maken, wanneer je een camera mee wilt nemen die geschikt is voor reisfotografie. Zo heb je spiegelreflexcamera’s, systeemcamera’s en kan je ondertussen ook ongelofelijke foto’s maken met je smartphone. Wat raden wij je aan? Om eens te kijken naar een systeemcamera of een smartphone met een betere camera. Deze zijn kleiner dan een spiegelreflex en maken het mogelijk om sneller te reageren op wat er gebeurt.

2. Kies een locatie die bij jou past

Natuurlijk kan je een plek, bestemming of locatie kiezen die populair is bij het publiek. Maar uiteindelijk draait een foto nog steeds om het gevoel dat jij of iemand anders daar heeft. Laat de locatie van je foto’s daarom niet afhangen van wat andere willen zien. Kies er voor om een plek te laten zien die jij echt wilt laten zien. Daarmee vertel je namelijk een mooier verhaal, dan een foto die je alleen maakt voor anderen. Heb je de voorkeur om natuur te fotograferen? Lees dan zeker even onze tips voor natuurfotografie.

3. Kies de juiste lens voor de foto

Welke lens je nodig hebt hangt af van de foto die je wilt maken. De meeste reisfotografie bestaat uit twee soorten foto’s, namelijk portretten en landschapsfoto’s. Voor landschappen heb je een groothoeklens nodig. Omdat deze veel in één keer kunnen vastleggen. Voor portretten is een prime lens de beste oplossing. Deze zijn mooi scherp, maar je kan er niet mee in- of uitzoomen.

4. Verwacht niet meteen geld te verdienen met reisfotografie

Veel mensen verwachten meteen iets extra’s uit hun reisfoto’s te kunnen halen. Zo heb je mensen die er op sociale media of voor tijdschriften geld mee verdienen. Wat je als publiek niet ziet is dat dit veel moeite en werk kost om te onderhouden. Ga er dus niet meteen vanuit dat je er rijk mee gaat worden, maar doe het eerst voor jezelf.

5. Neem alleen mee op reis wat je nodig hebt

Als je weet wat voor soort foto’s je wilt maken, dan weet je ook wat je daarvoor nodig hebt. Zorg ervoor dat je qua fotografiespullen niet meer meeneemt dan nodig. Je wilt lichtvoetig blijven, zodat je snel kan handelen en adequaat kan reageren op de situaties om je heen. Het hebben van teveel spullen zorgt ervoor dat je het overzicht kan kwijtraken. Dat is natuurlijk het laatste wat je wilt.

6. Heb respect voor datgene wat je fotografeert

Niet iedereen zal het leuk vinden dat je foto’s maakt van hunzelf of hun spullen. Hou daarom rekening met de wensen en behoeften van de mensen om je heen. Vraag waar nodig om toestemming of laat weten dat je een foto maakt of gemaakt hebt. Het is ook niet overal toegestaan om foto’s te maken, dus hou daar rekening mee.

7. Volg de juiste blogs om up-to-date te blijven van fotografietechnieken

Tegenwoordig vind je alle informatie die je nodig hebt online. (Vrijwel) alles is gratis te vinden, zolang je maar zoekt op de juiste plek. Wij weten als geen ander hoe belangrijk het is om de beste blogs in de branche te volgen. Ook voor fotografie is dat natuurlijk zo. Dit zijn enkele nuttige fotografieblogs die we je kunnen aanraden: Moor Fotografie, HeelHollandFotografeert en Zoom.nl.

8. Inspiratie vinden voor reisfotografie

Ook voor reisfotografie kan je weleens een gebrek aan inspiratie hebben. Gelukkig zijn er meerdere manieren waarop je jezelf kan inspireren. Zo kan je bijvoorbeeld door reisfotografietijdschriften doorbladeren, maar kan je bijvoorbeeld ook een kijkje op nationale of internationale competities voor fotografie. Hier staat de wereld vaak centraal, dus kan je makkelijk inspiratie vinden voor dingen die je zelf wil fotograferen.

9. Focus de foto op het onderwerp en het verhaal erachter

Praat met de mensen die je fotografeert of leer de verhalen kennen achter datgene wat je fotografeert. Het helpt je op die manier om het onderwerp te begrijpen. Het is makkelijker om een indrukwekkende foto te maken, wanneer je weet waarom het indrukwekkend is. Zo kan je bepaalde emoties of actie vastleggen. Dit maakt je foto stukken beter. Zeker bij reisfotografie is er altijd wel een verhaal te vertellen.

10. Vergeet de nabewerking niet

Het maken van de foto zelf is 90% van het werk. Toch mag je de laatste 10% niet vergeten, oftewel de nabewerking. Soms is het goed om wat aanpassingen te maken om zo het meeste uit een foto te halen. Sommige foto’s zijn namelijk sterker in zwart-wit en andere kunnen wat meer contrast gebruiken. Hiervoor gebruik je natuurlijk programma’s zoals Photoshop of Lightroom.

Aan de slag met fotografie

Ga vandaag nog aan de slag met deze tips of start met het volgen van een cursus over fotografie. Een voorbeeld hiervan is de Online Cursus Digitale Fotografie.

Start vandaag nog met het maken van sublieme foto’s!

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Artikel uit de categorie:

Ontdek onze cursussen, gratis.

Ben je nog niet uitgeleerd? Maak kennis met onze instructeurs. Echte mensen die hun passies met jou delen. Maak een gratis account en begin direct.

🚀Maak jouw gratis Soofos account aan

Ontdek Soofos met 30 gratis cursussen en kickstart jouw ontwikkeling.

Vul je gegevens in en ga direct aan de slag


Heb je al een account?

Door je in te schrijven ga je akkoord met de algemene voorwaarden en de privacy policy. Dit formulier is beveiligd met Google reCAPTCHA.

👋Welkom terug

Ga verder waar je gebleven was.

Login op jouw account


Heb je nog geen account?

👨‍🏫Word instructeur

Geef online les  in een handomdraai, vind direct cursisten en verdien geld met jouw kennis

Vul je gegevens in en start met online lesgeven

Door je in te schrijven ga je akkoord met de algemene voorwaarden, de instructeur policy en de privacy policy. Dit formulier is beveiligd met Google reCAPTCHA.

🏢 Ontdek Soofos Organisaties

We helpen je graag verder met e-learning in jouw organisatie. 

Wij horen graag van je

Vul het formulier in dan nemen we zo snel mogelijk contact met je op

Dit formulier is beveiligd met Google reCAPTCHA.