Wat is Canva en hoe werkt het?

Canva is een veelzijdig online designplatform dat een revolutie teweeg heeft gebracht in de manier waarop mensen grafische ontwerpen maken, of het nu voor bedrijfsdoeleinden is of voor persoonlijk gebruik. Goed design kan niet alleen helpen je boodschap effectief over te brengen, maar het kan deze ook memorabel maken. In dit blog duiken we dieper in wat Canva is, inclusief zijn nieuwste functies en mogelijkheden.

Er bestaan natuurlijk grote DTP-programma’s, die loodzwaar zijn voor je PC of Mac, maar ook kleinere, online tools met enorme vuurkracht. Een van die online tools is Canva! Daarover meer in deze blog.

Wat is Canva?

Canva is een tool om grafische ontwerpen te maken. Dat is een simpel antwoord, maar wel met diepgaande mogelijkheden. De focus van Canva is om grafisch ontwerp toegankelijk te maken voor iedereen. Ze hebben daarmee dus een gebruiksvriendelijk grafisch ontwerptool ontwikkelt, dat iedereen in staat stelt om professioneel ogende graphics te maken. Het biedt een breed scala aan designmogelijkheden van sociale media-graphics en presentaties tot complete huisstijlen en meer, allemaal binnen een eenvoudige drag-and-drop interface.

Je kunt onder andere graphics maken voor sociale media, presentaties kan voorbereiden en huisstijlen kan ontwerpen! Doordat de tool volledig online is kan je het flexibel inzetten op verschillende apparaten, zodat je altijd en overal bij je designs kan!

–> Probeer Canva Gratis

Wat kan je maken met Canva?

Graphics voor sociale media

Dit is waarvoor de meeste mensen Canva gebruiken. Dat is ook waar het heel nuttig is gebleken de afgelopen jaren.

Canva is een zeer nuttige tool om snel én veel kwalitatieve graphics te maken. Zo kan je in een dag werk genoeg content maken voor enkele weken of maanden!

Presentaties

Niet veel mensen weten dit over Canva, maar je kan in het programma ook slideshows en presentaties maken. Ideaal als je een keer geen PowerPoint wil gebruiken.

Doordat de tool online is kan je er altijd bij, zelfs als je niet op je eigen laptop aan het werk bent. Ideaal, toch?

Deze slideshows kan je prima gebruiken voor school of voor je online cursus. Je kan er vervolgens schermopnames van maken.

Logo’s en huisstijlen

Je kan een goed bedrijf zijn, maar als je huisstijl en je logo niet uitnodigend zijn, dan maakt het niet uit wat je doet.

In Canva kan je ook je logo designen, want dat is meer dan de moeite waard! Met de vele icoontjes en lettertypen kan je rustig aan de slag met het ontwerpen.

Daarvanuit kan je je huisstijl door ontwikkelen door kleuren en lettertypen ook voor je huisstijl te gebruiken. Hier lees je meer over het maken van je huisstijl.

CV’s, drukwerk en nog veel meer

Ook bestanden, zoals PDF’s en drukwerk kan je produceren met Canva. Dat kan zeer nuttig zijn voor je bedrijf, maar bijvoorbeeld ook voor je persoonlijk.

Denk je erover na om een nieuw cv te maken of wat reclame voor jezelf te maken? Dan is Canva daar een geschikte tool voor.

Canva voor Social Media

Met Canva maak je heel eenvoudig content voor social media. Canva helpt jou bij het kiezen van de juiste formaten, geeft inspiratie voor nieuwe posts en heeft zelfs een contentplanner waarmee je automatisch kunt posten op bijvoorbeeld Facebook. Wil jij Canva gaan gebruiken om posts te maken voor social media? We hebben dan een enorm handige én volledig gratis cursus voor jou. Hierin leer je snel en op een goeie manier gebruik maken van Canva.

Schrijf je in voor de gratis cursus over Canva voor social media

Welke onderdelen heeft Canva?

Ondertussen is Canva veel meer dan een ontwerptool geworden. Zo hebben ze handige functionaliteiten toegevoegd om jouw leven als marketeer of ontwerper te versimpelen.

De Contentplanner van Canva

Via Canva kun je op verschillende social media kanalen de content inplannen. Denk aan Instagram, Facebook, Twitter en LinkedIn. Je kunt eerst het ontwerp maken in Canva, vervolgens dit direct inplannen op een social media kanaal. Heel handig dat je dus niet meer hoeft te wijzigen naar een andere tool om alles in te plannen.

Mockups maken voor jouw producten

Maak je een app? Of wil je t-shirts gaan verkopen? Met de Mock-up tool van Canva kun je eenvoudig een design plaatsen op een T-shirt en daarmee een voorbeeld krijgen van hoe het er uit gaat zien. Enorm handig om snel een beeld te krijgen van het uiteindelijke resultaat

AI Tools van Canva

Ook Canva is begonnen aan AI. Ze hebben daarbij een aantal handige tools, beschikbaar voor Pro gebruikers. Denk aan het automatisch animeren van een presentatie – of zelf het opzetten van een presentatie! Daarnaast hebben ze hun zogenoemde ‘Magic Switch’, die automatisch gemaakte ontwerpen om kan zetten naar andere formaten. Heb je een story gemaakt, en wil je dit als post op Instagram doen? Met de magic switch is dit zo gedaan!

Externe apps om mee te connecten

Het houd niet op. Heb je niet genoeg aan de standaard tools en mogelijkheden van Canva? Dan is er de mogelijkheid om te connecten met externe tools. Gifjes maken, kleur in zwart-wit foto’s brengen of reflecties toevoegen aan een afbeelding? Met de verschillende apps van Canva heb je eigenlijk altijd wel wat te doen.

Hoe kan je starten met Canva?

Je kunt je gratis aanmelden bij Canva. Vervolgens kun je een van de vele templates van Canva kiezen. Je hebt dan gelijk de juiste formaten voor verschillende platformen én leuke ideeën voor nieuwe content. Voor een aantal functionaliteiten, zoals het inplannen van content en het gebruiken van de AI tools, heb je een Pro account nodig. In onze optiek is dat het waard – maar dat hangt natuurlijk van jezelf af.

Niet alleen maakt het je makkelijker om iets te maken, maar het kan je ook inspireren voor je eigen creaties.

Meer dan de moeite waard dus om eens een kijkje te nemen bij de vele templates.

–> Gebruik Canva gratis

Als je natuurlijk écht op een goede manier wilt gaan werken met Canva, hebben we op Soofos verschillende online cursussen beschikbaar. In de Canva Cursussen ontdek je hoe simpel (en leuk) grafisch vormgeven kan zijn. Je leert hoe je er mee kunt werken, je kunt gebruik maken van templates en nog veel meer.

Bekijk onze Canva Cursussen

Wat zijn alternatieven?

Er zijn verschillende alternatieven voor Canva. Op het gebied van design zijn er namelijk veel concurrenten, bijvoorbeeld al met de tools van Adobe en Affinity, maar dat zijn natuurlijk zwaardere programma’s.

Een directe tegenhanger en ook een online tool is Adobe Spark. Iets minder uitgebreid dan Canva, maar wel een nuttige tool voor iedereen die graag met de Creative Cloud werkt.

Start met leren over grafische vormgeving

Canva is heel nuttig voor mensen die zich bezig houden of willen gaan houden met grafische vormgeving. Maar over dat onderwerp is ook nog enorm veel te leren.

Daarom kunnen we je aanraden een kijkje te nemen bij onze cursus daarover, want zonder inzicht in grafische vormgeving heb je ook weinig aan tools zoals Canva.

Lees meer over de cursus grafische vormgeving.

Artikel uit de categorie:

Relevante onderwerpen:

Ontdek onze cursussen, gratis.

Ben je nog niet uitgeleerd? Maak kennis met onze instructeurs. Echte mensen die hun passies met jou delen. Maak een gratis account en begin direct.

Blijf op de hoogte​

We willen je graag inspireren om nog meer uit jezelf te halen. Kom op onze e-mail lijst om op de hoogte te blijven over online leren, nieuwe cursussen en toffe acties.
Krijg de beste Learning & Development tips in jouw inbox
10% korting op jouw volgende cursus? 🎁

🏢 Ontdek Soofos Teams

We helpen je graag verder met e-learning in jouw organisatie. 

Wij horen graag van je

Vul het formulier in dan nemen we zo snel mogelijk contact met je op

Liever een live gesprek? Plan een demo in →

Dit formulier is beveiligd met Google reCAPTCHA.