6 Tips voor effectiever online leren

Leren in je eigen tijd, waar en wanneer je maar wilt, met zowat elk onderwerp aan je vingertoppen: de voordelen van online cursussen volgen? Die zijn reuze. 

Online lesmateriaal is vaak leuker, interactiever, en je kunt het terugkijken – in tegenstelling tot een live workshop of een saai boek.

Maar hoe zorg je ervoor dat je ook echt alles uit die online cursus haalt? In deze blog geven wij jou onze favoriete tips waarmee je echt de vruchten gaat plukken van je online cursus. 

Tip 1: Ontdek je leerstijl

Zomaar op ‘play’ klikken en wel zien wat eruit komt? Als je niet weet wat je leerstijl is, kan je op deze manier al 1-0 achterstaan voor de eerste les is afgelopen. 

Ga voor jezelf na wat je nodig hebt in een cursus: ben je meer van de video’s, of wil je ook lezen? Hoeveel opdrachten en wat voor soort praktijk vind je fijn? 

Kies een cursus die daarop aansluit. Er is een reden dat er talloze online cursussen over hetzelfde onderwerp zijn: ze worden net eits anders gegeven.

Tip 2: Formuleer een doel

Als je een cursus voor de leuk volgt, hoeft dit niet per se, maar het kan ook dan helpen. Stel, je volgt een online cursus schilderen. Dan kun je als leuk doel zetten dat je voor zijn volgende verjaardag een schilderij maakt voor je schoonbroer. Met een cursus Photoshop kan het bijvoorbeeld zijn dat je per maand minimaal 4 social media posts creert in het programma.

Natuurlijk kun je flexibel zijn in die doelen, maar door er op zn minst alvast over na te denken, weet je waar je aandacht moet liggen tijdens de cursus, en pik je de meest praktische dingen op. 

Tip 3: Bouw een routine rondom je cursus

Natuurlijk zijn we groot fan van het feit dat je een online cursus kan volgen zonder een routine te hebben. In de trein? Prima. In een hangmat in Indonesie? Heerlijk! 

Maar je brein moet wel doorhebben dat het tijd is om te leren. Als je niet voor een studieplek kan zorgen, zorg dan dat je een ‘draagbare’ study corner hebt. Maak een playlist waarmee je je goed kunt concentreren. Zet je telefoon op vliegtuigstand. Houd je aantekeningen bij de hand. Zorg dat er dingen zijn die je brein herkent en waarvan het denkt: ‘ah, nu gaan we studeren!’. 

Tip 4: Wacht niet tot je motivatie hebt

Het geheime ingrediënt in het DNA van succesvolle mensen is geen flinke dosis motivatie. Sterker nog: je hebt geen motivatie nodig om iets te bereiken. Lees dat gerust nog een keer. 

Met dit besef in je achterhoofd kun je begrijpen dat wat je wel nodig hebt, discipline is. Dat je ook even tien minuten aan je cursus gaat zitten, ook als je er geen zin in hebt. 

Op moeilijke momenten kun je het jezelf makkelijk maken door alvast door te gaan naar een les waar je nieuwsgierig naar was, of hou het gewoon kort. Maar doe iets! Daarmee wordt het de volgende keer alleen maar makkelijker. 

Tip 5: Zoek andere relevante content op

Lees artikelen over het onderwerp waarover je leert. Zoek eens wat hashtags op op instagram, LinkedIn of TikTok en ontdek content in een heel ander format dan je gewend bent. Ga naar Youtube en tik het daar in. Op deze manier leer je het onderwerp van verschillende kanten bekijken – en leer je misschien ook nog iets nieuws.

Tip 6: Word lid van een community

De kans is groot dat jouw instructeur een online community heeft gecreëerd voor haar of zijn cursisten, of dat er een Facebook of LinkedIn groep bestaat vol enthousiastelingen over een bepaald onderwerp. Word daar lid van en ga de discussie aan, stel vragen, geef zelf tips en maak nieuwe connecties. Juist door je kennis ook buiten de cursus en in gesprekken toe te passen, leer je het onderwerp echt kennen. 

Waar worstel jij het meeste mee? 

Vergeet niet dat je ook altijd vragen kunt stellen aan je instructeur. Meer van dit soort tips nodig? Deze blogs vind je vast ook interessant:

Artikel uit de categorie:

Relevante onderwerpen:

Ontdek onze cursussen, gratis.

Ben je nog niet uitgeleerd? Maak kennis met onze instructeurs. Echte mensen die hun passies met jou delen. Maak een gratis account en begin direct.

Blijf op de hoogte​

We willen je graag inspireren om nog meer uit jezelf te halen. Kom op onze e-mail lijst om op de hoogte te blijven over online leren, nieuwe cursussen en toffe acties.
Krijg de beste Learning & Development tips in jouw inbox
10% korting op jouw volgende cursus? 🎁

🏢 Ontdek Soofos Teams

We helpen je graag verder met e-learning in jouw organisatie. 

Wij horen graag van je

Vul het formulier in dan nemen we zo snel mogelijk contact met je op

Liever een live gesprek? Plan een demo in →

Dit formulier is beveiligd met Google reCAPTCHA.