Zo maak jij je goede voornemens dit jaar wel waar [2022]

Je goede voornemens zijn alleen zo goed als hun uitvoering.

Ja, je kunt het nog wel zo goed met jezelf voorhebben, maar het gaat om wat je echt doet. Niet dromen dus, maar inplannen in je kalender. En daar hebben de meeste mensen moeite mee: volgens onderzoek van Forbes blijkt dat maar liefst 80 procent van de mensen met goede bedoelingen voor het nieuwe jaar in de tweede week van februari de handdoek in de ring gooit. 

Wat doet die overige 20% dan anders? Wat is hun geheim? Laten we eens kijken naar wat een goed voornemen succesvol maakt en hoe jij dit jaar wél je doelen behaalt.

De meest gemaakte goede voornemens

Hoe vaak heb jij jezelf beloofd dat je aan een van de onderstaande klassiekers zou gaan werken?

 1. Meer sporten
 2. Afvallen
 3. Je leven op orde krijgen
 4. Een nieuwe vaardigheid of hobby leren
 5. Live life to the fullest!
 6. Meer sparen/minder uitgeven
 7. Stoppen met roken
 8. Meer tijd met familie en vrienden doorbrengen
 9. Meer reizen (ooit weer…) 
 10. Meer lezen

Er is absoluut niks mis met bovenstaande goede voornemens. Integendeel, wat ons betreft zou je absoluut niet moeten wachten tot 1 januari om ze aan te pakken. Wist je overigens dat het twee tot acht maanden duurt om een nieuwe gewoonte aan te leren?

Haalbare en gezonde goede voornemens

Wie gezonder wil gaan leven, zou daar geen datum aan hoeven hangen. Het volstromen van de sportscholen in de eerste maanden van het jaar laat zien dat veel mensen worstelen met een consistente gezonde relatie met voeding en beweging. Quick fixes? Werken niet.

Wil jij jezelf verbeteren en beter voelen, maar wil je niet de focus op voeding en diëten leggen? Probeer dan eens een van deze gezonde voornemens:

 • Minder alcohol drinken
 • Beter slapen 
 • Meer recyclen
 • Groente of fruit eten bij élke maaltijd
 • Vaker mediteren
 • Tijdens het eten geen telefoon of tv
 • Elke maand iets voor een goed doel doen
 • Werken aan je houding: laptopstandaard en stretches, anyone?
 • Vitamines nemen
 • Meer water en thee drinken, minder frisdrank
 • Een oude hobby weer oppakken
 • Minder online shoppen
 • Proberen zo min mogelijk plastic te gebruiken
 • Flossen

Hoe hou je je goede voornemens makkelijker vol?

Wat je ook wilt bereiken, iedereen kan op een bepaald punt zijn of haar motivatie verliezen. Met onderstaande tips kun je dit voorkomen!

#1 Maak het concreet

Meer sporten. Gezonder eten. Aardiger zijn. Het klinkt goed, maar wat betekent dat nou echt? Maak je voornemens en doelen meetbaar. Hang er een getal aan vast, of concrete acties. Iets wat je meetbaar kunt maken, of daadwerkelijk kunt afvinken van een lijstje. 

Wil je aardiger zijn voor anderen? Koop dan minstens elke maand een bloemetje voor een ander. Wil je gezonder eten? Dan nog maar één keer per week de frituurpan gebruiken en elke dag twee stuks fruit. Wat betekent ‘meer’ sporten voor jou? Beloof jezelf dat je minimaal 2 keer per week zwetend in de sportschool naar je guilty pleasures playlist luistert! 

#2 Wees realistisch

New year, new me? Let’s be real. Je gaat heus niet je hele leven omgooien ter ere van een nieuw jaar. Als je dat echt had gewild, had je niet tot nu gewacht. Zet daarom niet te veel doelen en kies voornemens die ook echt bij je passen, zodat ze vol te houden zijn. Ben je niet sportief? Ga dan niet opeens drie keer per week naar de sportschool. Je kunt dan beter regelmatig gaan wandelen. Dan is de overgang niet zo groot en hou je het langer vol.

#3 Houd je voortgang bij

Niets is zo lekker als elke dag een kruisje te kunnen zetten op een kalender als je weer gesport hebt of je cursus gevolgd hebt. Dat houdt je gemotiveerd. Hang die kaart of kalender op een plek die je elke dag ziet, zodat je er ook keihard aan herinnerd wordt wanneer je een dag overslaat.

#4 Wees niet te streng voor jezelf

Als je met een keer overslaan in een negatieve spiraal terecht komt of jezelf keihard mentaal afstraft, ga je je nieuwe doel associëren met die negativiteit. Accepteer dus dat je het niet perfect gaat doen. Maar iets doen, is beter dan niets doen.

#5 Begin klein

Van 0 keer sporten naar 5 keer is niet te doen. Je kunt ook naar een bepaald doel opbouwen: je hoeft niet in één keer je planning om te gooien. Kies daarom een doel dat past binnen jouw huidige levensstijl en dagelijkse bezigheden. Als je je hele agenda en dagelijkse ritme overhoop moet gooien, ga je je vast binnen de kortste keren irriteren aan je goede voornemens, en val je terug in je oude gewoontes. 

Geloof jij in de kracht van goede voornemens? 

Artikel uit de categorie:

Relevante onderwerpen:

Ontdek onze cursussen, gratis.

Ben je nog niet uitgeleerd? Maak kennis met onze instructeurs. Echte mensen die hun passies met jou delen. Maak een gratis account en begin direct.

Blijf op de hoogte​

We willen je graag inspireren om nog meer uit jezelf te halen. Kom op onze e-mail lijst om op de hoogte te blijven over online leren, nieuwe cursussen en toffe acties.
Krijg de beste Learning & Development tips in jouw inbox
10% korting op jouw volgende cursus? 🎁

🏢 Ontdek Soofos Teams

We helpen je graag verder met e-learning in jouw organisatie. 

Wij horen graag van je

Vul het formulier in dan nemen we zo snel mogelijk contact met je op

Liever een live gesprek? Plan een demo in →

Dit formulier is beveiligd met Google reCAPTCHA.