Wat zijn hard en soft skills, en welke heb je echt nodig?

Vind jij het knap lastig om een opsomming te maken onder het kopje ‘vaardigheden’ op je cv? Waar de een ‘communicatie’ noemt, zet de ander direct ‘programmeren’. Moet jij technische skills hebben om ze een vaardigheid te noemen, of is empathie ook genoeg?

Beide zijn het echte vaardigheden, maar ze vallen simpelweg in andere categorieën. En voor elke baan of situatie, heb je een andere mix van vaardigheden nodig.

In dit artikel duiken we in het verschil tussen hard en soft skills en leggen we uit waarom je ze nodig hebt. Als bonus lichten we een paar van de belangrijkste skills uit van dit moment, dus lees vooral verder als jij een nieuwe baan op het oog hebt – of beter wilt worden in je huidige. 

Wat is het verschil tussen hard en soft skills?

De simpelste manier om het verschil uit te leggen: hard skills zijn meetbaar, soft skills niet. Een voorbeeld:

 • Je kunt aantonen dat je Spaans level B2 beheerst. Je kunt niet meten hoe goed je bent in teamwork.
 • Je kunt aantonen dat je een Python pro bent. Maar hoe meet je hoe goed je probleemoplossend vermogen is?

Wat zijn belangrijke soft skills?

Zachte vaardigheden of soft skills zorgen er als het ware voor dat je je hard skills effectief kunt inzetten. Je kunt bijvoorbeeld wel de nodige marketing certificaten bezitten, maar als je niet goed bent in teamwork of communicatie met je collega’s, gaat niemand daar wat aan hebben. 

Het ontwikkelen van soft skills is dus belangrijk. Uit onderzoek blijkt dat 75% van het succes van een werknemer bij een bedrijf op de lange termijn afhangt van het niveau van de soft skills. Uit een ander LinkedIn-onderzoek blijkt dat 57% van de werkgevers soft skills meer waardeert dan hard skills bij het aannemen van nieuwe medewerkers. Vergeet ze dus zeker niet op je cv mee te nemen, en laat ze zien in je eerste interview!

Check hier onze cursussen die je helpen beter te solliciteren

Daarom is het belangrijk dat je investeert in het ontwikkelen van soft skills. Aan welke vaardigheden moet je zeker denken? Wij sommen ze op:

 • Aanpassingsvermogen
 • Effectief communiceren
 • Creativiteit
 • Conflictoplossing
 • Leiderschap
 • Tijdmanagement
 • Motivatie
 • Probleemoplossend vermogen
 • Onderzoeksvaardigheden

De lijst is uiteraard eindeloos, maar hier help je jezelf al een heel eind mee op weg.

Nieuwsgierig? Hier vind je al onze cursussen voor persoonlijke groei

Wat zijn belangrijke hard skills?

Dat hangt er natuurlijk vanaf wat voor werk je wilt doen. Een docent Frans heeft niet zoveel aan hard skills als programmeren, bijvoorbeeld. Je hard skills ontwikkel je dus op basis van waar je passie ligt, waar je interesse in hebt. Dat maakt het ook veel makkelijker om een hard skill te leren.

Toch op zoek naar inspiratie? Als je een toekomstbestendige baan wilt scoren, dan zijn datagerelateerde hard skills handig om op zak te hebben. Het analyseren en interpreteren van data bijvoorbeeld, maar ook automation, artificiële intelligentie en UX design zijn belangrijk voor de toekomst.

Wil jij je soft en hard skills ontwikkelen?

Oefening baart kunst! Je kunt wel lezen over leiderschap of data analytics, maar je leert nog beter door het in de praktijk te brengen. Op Soofos vind je talloze cursussen voor hard en soft skills waarmee je direct aan de slag gaat door middel van oefenopdrachten.

Welke soft of hard skills zou jij graag terug zien komen op Soofos?

Artikel uit de categorie:

Relevante onderwerpen:

Ontdek onze cursussen, gratis.

Ben je nog niet uitgeleerd? Maak kennis met onze instructeurs. Echte mensen die hun passies met jou delen. Maak een gratis account en begin direct.

Blijf op de hoogte​

We willen je graag inspireren om nog meer uit jezelf te halen. Kom op onze e-mail lijst om op de hoogte te blijven over online leren, nieuwe cursussen en toffe acties.
10% korting op jouw volgende cursus? 🎁

🏢 Ontdek Soofos Organisaties

We helpen je graag verder met e-learning in jouw organisatie. 

Wij horen graag van je

Vul het formulier in dan nemen we zo snel mogelijk contact met je op

Liever een live gesprek? Plan een demo in →

Dit formulier is beveiligd met Google reCAPTCHA.