CAD patroontekenen in Illustrator CC

Marja · 20 maart 2023

Wil je je naaipatronen digitaal tekenen op je eigen computer in je eigen patroontekenmethode? In deze cursus leer je hoe je nauwkeurig en efficiënt patronen tekent en deze verwerkt tot professionele pdf-patronen in je eigen huisstijl in Illustrator.

 • Gevorderd
 • 51 Lessen
 • 7 Toetsen
 • 11u 39min
 • Incl. Certificaat

Dit staat je te wachten:

 • Leer vanaf nul digitale naaipatronen opzetten en bewerken in Illustrator
 • Gradeer je patronen snel en efficiënt naar alle gewenste maten
 • Maak complete pdf-patronen inclusief een prachtige opmaak in je eigen stijl
 • Print en plot je patronen op elk gewenst formaat

CAD patroontekenen in Adobe Illustrator

Door je naaipatronen digitaal te tekenen, werk je nauwkeurig, snel en efficiënt. Je kunt je patronen keer op keer gebruiken voor het maken van een nieuw model zonder verlies van precisie of opslag van fysieke patronen. Met deze cursus leer je hoe je je basispatronen vanaf nul opzet in Illustrator en vervolgens modelleert, gradeert, van naadtoeslag en informatie voorziet en print. Of het nu voor jezelf is, pdf-patronen voor klanten of een gegradeerd patroon voor een productie atelier om je eigen kledinglijn te laten maken, het is allemaal mogelijk.

Waarom Adobe Illustrator?

Illustrator is toonaangevende software voor het maken van een eenvoudig logo tot complexe illustraties. Illustrator is derhalve zeer geschikt om je patronen in te tekenen en deze van een prachtige opmaak te voorzien. Er is namelijk geen standaard in de markt voor CAD patroontekenen. Bovendien kun je het ook gebruiken voor andere mode gerelateerde illustraties zoals stylesheets, artwork, moodboards en dessins of andere design projecten zoals het ontwerpen van je logo of illustraties voor social media. Daarnaast is het mogelijk om patronen te importeren vanuit en exporteren naar andere CAD programma’s. Bijvoorbeeld exporteren naar CLO3D om je kledingstuk digitaal in elkaar te laten naaien of importeren vanuit patroontekensoftware Valentina om gelijk te beginnen met een (basis)patroon in een bepaalde maat. Ten slotte is Illustrator veel betaalbaarder dan de meeste software die speciaal ontwikkeld is voor digitaal patroontekenen.

Wat ga je leren?

 • Uitleg van Illustrator
 • Basispatronen opzetten
 • Sjablonen maken
 • Modellen uitwerken
 • Meten in Illustrator
 • Bibliotheken voor stijlen en markeringen maken
 • Markeringen en tekst toevoegen
 • Naadtoeslag toevoegen
 • Stofinleg maken
 • Patronen afdrukken op elk gewenst formaat
 • Graderen in Illustrator
 • Pdf-patronen maken
 • Patronen voorzien van een prachtige opmaak in je eigen huisstijl
 • Importeren vanuit en exporteren naar andere CAD programma’s
 • Tekentechnieken automatiseren

Voor wie is deze cursus bedoeld?

Voor personen die hobbymatig of professioneel patroontekenen en hun vaardigheden willen uitbreiden met digitaal patroontekenen en het maken van pdf-patronen. Naast dat digitaal patroontekenen natuurlijk vele voordelen heeft, levert het je ook een andere kijk op patroontekenen op en geeft het een verdieping in het vak.

Vereiste voorkennis en vaardigheden

Je dient te kunnen patroontekenen op basisniveau (bijvoorbeeld Costumière). Je leert dus niet patroontekenen in deze cursus, maar alleen hoe je dat digitaal aanpakt. De cursus is geschikt voor alle patroontekensystemen. Je hebt geen voorkennis van Adobe Illustrator nodig, we starten vanaf de basis. Wel is het handig dat je affiniteit met computers hebt.

Lesmaterialen

De cursus bestaat uit video’s, samenvattingen en quizzen. Bovendien is de cursus voorzien van veel opdrachten en een werkboek om de lesinhoud stap voor stap in praktijk te brengen. Onder elke les zit de mogelijkheid om vragen te stellen.

Benodigdheden

Om deze cursus te kunnen volgen heb je een internetverbinding nodig voor de videolessen. En uiteraard beschik je over Adobe Illustrator. Zie voor de mogelijkheden de website van Adobe. De software kan 7 dagen gratis uitgeprobeerd worden.

Wil jij ook CAD patroontekenen in een veelzijdig softwareprogramma? Schrijf je dan snel in voor deze cursus!

Cursus inhoud

Vouw uit
Hoofdstuk Inhoud
0% Voltooid 0/1 Stappen

Over de instructeur

Marja

4 Cursussen

Mijn naam is Marja Groot en ik geef al ruim 15 jaar les op mijn eigen modevakschool Madamedam. Mijn specialisme en grote liefde in het modevak is patroontekenen: het tekenen van een 2D bouwtekening voor een 3D kledingstuk volgens een bepaald silhouet of ontwerp voor een bepaald lichaam. De keuze van het materiaal speelt daarbij een grote rol. Door jarenlange ervaring met tal van patroontekensystemen heb ik een helicopterview ontwikkeld over de verschillende methoden en combineer ik technieken en inzichten. Het waarom speelt bij mij altijd een grote rol en ik rust niet voordat ik een pasprobleem opgelost heb. Een mooi kledingstuk begint bij een goed patroon.

179Levenslange toegang
Of
Volg deze en alle andere cursussen gratis met Soofos Plus (vanaf €12,50 p/m)
Toegang tot alle cursussen? Bekijk Soofos Plus
+ 3 ingeschreven
Toegang tot alle cursussen? Ontdek Soofos Plus

10% korting op jouw volgende cursus? 🎁

🚀Maak jouw gratis Soofos account aan

Ontdek Soofos met 40 gratis cursussen en kickstart jouw ontwikkeling.

Vul je gegevens in en ga direct aan de slag

Heb je al een account?

Door je in te schrijven ga je akkoord met de algemene voorwaarden en de privacy policy. Dit formulier is beveiligd met Google reCAPTCHA.

👋Welkom terug

Ga verder waar je gebleven was.

Login op jouw account

Heb je nog geen account?

👨‍🏫Word instructeur

Geef online les in een handomdraai, vind direct cursisten en verdien geld met jouw kennis

Vul je gegevens in en start met online lesgeven

Heb je al een account?

Door je in te schrijven ga je akkoord met de algemene voorwaarden, de instructeur policy en de privacy policy. Dit formulier is beveiligd met Google reCAPTCHA.

🏢 Ontdek Soofos Organisaties

We helpen je graag verder met e-learning in jouw organisatie. 

Wij horen graag van je

Vul het formulier in dan nemen we zo snel mogelijk contact met je op

Dit formulier is beveiligd met Google reCAPTCHA.

Liever een live gesprek? Plan een demo in →