3D modelleren met SketchUp Free (2023)

Belinda Kampf · 9 Augustus 2023
Leer werken met de belangrijkste gereedschappen en functies van SketchUp Free en maak complexe en gedetailleerde 3D-objecten en -tekeningen.
 • Alle niveaus
 • 60 Lessen
 • 3u 25min
 • Incl. Certificaat

Dit leer je in de cursus:

 • Raak vertrouwd met de belangrijkste gereedschappen en functies van SketchUp Free, zoals templates, navigatie in 3D, objectmanipulatie en het toepassen van texturen en stijlen.
 • Maak professioneel ogende 3D-presentaties en tekeningen, geschikt voor productontwerp, meubelontwerp, kunst, grafische vormgeving, interieurbouw, styling of architectuur.
 • Geef objecten een kleur, textuur of patroon en weet hoe je scènes exporteert als animatie.
 • Maak complexe en gedetailleerde 3D-objecten en -tekeningen die geschikt zijn voor presentaties of 3D-printing.

Cursus inhoud

Vouw uit

3D tekenen en modelleren met de gratis SketchUp Webeditor

SketchUp Free is een gratis online 3D modelleer programma waarmee je makkelijk en snel 3D-tekeningen maakt. Heb je weinig tot geen ervaring met het maken van 3D-objecten? Dan is SketchUp Free een heel goed programma om mee te beginnen. Het programma stelt je, in zeer korte tijd, in staat om toch heel volwaardige, gedetailleerde en realistische 3D-tekeningen te maken. Bovendien is dit programma gratis te downloaden.

SketchUp Free

De cursus is gemaakt in de gratis online webeditor. Deze gratis versie werkt grotendeels hetzelfde als de betaalde versie SketchUp Pro en SketchUp for Web. Dus mocht je later liever overgaan op de versie met meer mogelijkheden dan komt deze kennis helemaal van pas.

Doel van de cursus

In deze cursus leer je de belangrijkste gereedschappen en functies van SketchUp Free kennen. Aan het eind van de cursus ben je in staat om behoorlijk complexe en gedetailleerde 3D-objecten en -tekeningen te maken en dusdanig vorm te geven dat deze er visueel aantrekkelijk uitzien voor een presentatie of (3D)print.

Wat ga je leren?

Templates en maatvoering (Template & Preferences)
Navigeren in 3D (Orbit, Pan, Zoom)
In- uitzoomen en camera bedienen (Zoom & View)
Rondlopen en wandelen (Look Around and Walk)
Objecten selecteren, kopiëren, verplaatsen, roteren, schalen en spiegelen
Werken met groepen en Componenten (Groups and Components)
Objecten herhalen en invoegen (Array)
Werken met tags
3D vormen creëren (Push en Pull)
3D tekenen met het lijngereedschap (Line Tool)
Gebogen vormen tekenen (Arc Tool)
Werken met Offset (Offset Tool)
Vrije vormen tekenen (Freehand Shapes)
3D tekst plaatsen (3D text)
Het Follow Me gereedschap
Werken met hulplijnen (Tapemeasure)
Schuine hulplijnen met Protractor gereedschap
Afstanden noteren met Dimensions (Dimensions)
Scenes maken en exporteren als animatie (Scenes)
Objecten kleuren, patronen en van afbeelding of textuur voorzien
Gebruik maken van stijlen (Styles)
Presentaties maken en bestanden exporteren

Doelgroep van deze cursus

Ben je product ontwerper, meubelontwerper, kunstenaar, grafisch vormgever, interieurbouwer, stylist of architect? Wil je professioneel ogende 3D-presentaties en tekeningen kunnen maken? Of wil je een 3D-model kunnen laten printen met een 3D-printer? Dan is deze cursus absoluut een aanrader.

Nederlands gesproken cursus SketchUp Free

De cursus bestaat uit video’s met downloadbaar oefenmateriaal. Al onze video’s zijn Nederlands gesproken en ondertiteld. Wij maken zoveel mogelijk gebruik van de Engelse Interface van de software maar we benoemen in onze uitleg ook de Nederlandse (vak)termen. Je dient zelf zorg te dragen voor de installatie van de benodigde software op je computer.

Dus, wil jij professioneel ogende 3D presentaties en tekeningen kunnen maken? Volg dan deze cursus!

Over de instructeur

Belinda Kampf

42 Cursussen

Mijn naam is Belinda Kampf. Ik ben al jaren actief in de grafische sector en weet alles van de programma’s waarmee jij grafisch kunt ontwerpen. Na lang zelf actief te zijn geweest als grafisch ontwerper geef ik nu voornamelijk les over alles wat met design te maken heeft. Na veel offline les gegeven te hebben, heb ik nu van de belangrijkste kennis gebundeld in online cursussen. Met deze kennis kun je zelf snel aan de slag. Met behulp van video's en oefenbestanden kun je op je eigen tempo leren door te doen. Ik hoop ook jou enthousiast te krijgen en help je met veel plezier op weg in de grafische sector.

Beoordelingen

3 Gemiddelde beoordeling

1 Beoordelingen

 • 5
  0
 • 4
  0
 • 3
  1
 • 2
  0
 • 1
  0
 1. Hoewel ik echt wel wat van de cursus heb geleerd, vind ik de inhoud ervan toch wel teleurstellend, en ik ben dan ook blij dat ik deze cursus niet heb gekocht, maar een abonnement voor een maand heb afgesloten bij Soofos. Want de prijs voor de losse cursus vind ik in dit geval echt aan de te hoge kant.

  Zoals wel vaker bij de cursussen van Belinda, wekt ze met plaatjes de indruk dat je naar iets toe gaat werken. Maar ook in deze cursus leer je alleen een paar losse elementen te maken en bouw je dus geen compleet huis.

  Wat ik ook mis is het inrichten van een huis. Hier leer je niks over. Dus als je helemaal nog niet bekend bent met SketchUp heb je geen idee waar je meubels en accessoires kunt terugvinden en plaatsen. Jammer!

  Verder legt ze weinig uit over waarom je iets op een bepaalde manier moet doen. Ik vraag me nu dus bijv. af waarom je dingen die je maakt, zoals bijv. een ornament, niet gewoon met kopie-paste zou vermenigvuldigen.

  Persoonlijk raad ik iedereen aan om 1 of 2 maanden een Soofos abonnement te nemen en dan de cursus te volgen, i.p.v. de cursus los te kopen.

75Levenslange toegang
Of
Krijg toegang tot deze en 500+ andere online cursussen voor maar €19 p/m
Toegang tot alle cursussen? Bekijk Soofos Plus
+ 23 ingeschreven
Toegang tot alle cursussen? Ontdek Soofos Plus
10% korting op jouw volgende cursus? 🎁

🏢 Ontdek Soofos Teams

We helpen je graag verder met e-learning in jouw organisatie. 

Wij horen graag van je

Vul het formulier in dan nemen we zo snel mogelijk contact met je op

Liever een live gesprek? Plan een demo in →

Dit formulier is beveiligd met Google reCAPTCHA.