Burn-out en bore-out, en de rol van persoonlijke ontwikkeling

Voel je je uitgeput, maar kun je je vinger er niet op leggen waarom? Naast burn-out, die we vaak horen in stressvolle werkomgevingen, bestaat er ook zoiets als een bore-out. Beide kunnen je volledig uit het veld slaan, maar op heel verschillende manieren. 

In dit artikel duiken we in het verschil, de gelijkenissen en hoe persoonlijke ontwikkeling voor sommige mensen een stukje van de puzzel kan zijn om deze uitdagingen op te lossen.

Wat is het verschil tussen burn-out en bore-out?

Het is niet altijd zo zwart-wit als “te veel werk” of “te weinig uitdaging”. Beide kunnen je energieniveau en passie voor je werk of hobby’s aantasten. 

  • Burn-out komt vaak voor bij mensen die zich overwerkt voelen, waarbij de eisen die aan hen worden gesteld, hun capaciteiten overstijgen. Je voelt je leeg, emotioneel uitgeput en het is alsof je geen voldoening meer haalt uit je prestaties.
  • Bore-out wordt veroorzaakt door te weinig stimulatie. Het gevoel dat je niet je volledige potentieel benut, kan net zo slopend zijn. Je verveelt je niet alleen, maar je kunt ook gaan twijfelen aan je eigen competenties en waarde.

Een combinatie of overlap kan ook spelen. Dan voel je je overwerkt, en komt er bovenop dat wat je doet absoluut niet stimulerend is. 

Aanpakken van burn-out en bore-out

Een burn-out vraagt serieuze aandacht en een professionele aanpak, maar er zijn ook stappen die je zelf kunt ondernemen wanneer je je weer wat beter voelt. Rust nemen, grenzen stellen en leren ‘nee’ zeggen zijn cruciale eerste stappen. Het ontdekken van activiteiten die energie geven in plaats van nemen, speelt ook een grote rol in het herstelproces.

De rol van persoonlijke ontwikkeling bij een burn- of bore-out

Natuurlijk gaan we niet doen alsof de sleutel tot herstellen van een burn-out of bore-out altijd ligt bij online cursussen. Dat zou wel heel goed uitkomen voor ons als Soofos. Maar wie weet ken of ben jij iemand die het een toegankelijke manier vindt om op je eigen tempo, vanaf thuis of waar dan ook, nieuwe interesses aan te wakkeren.

In beide gevallen kunnen online cursussen namelijk een waardevolle tool zijn. Ze bieden een flexibele manier om nieuwe interesses te verkennen of oude passies nieuw leven in te blazen, allemaal in je eigen tempo en op je eigen voorwaarden. 

Het biedt niet alleen een kans om te herontdekken wat je passie en motivatie geeft, maar ook om nieuwe doelen te stellen die je zowel persoonlijk als professioneel vooruit helpen.

Opnieuw verbinden met je passies

Vaak raken we zo verstrikt in de dagelijkse sleur dat we vergeten wat ons ooit vreugde en voldoening gaf. Door middel van persoonlijke ontwikkeling kom je weer in contact met die verloren passies of ontdek je zelfs nieuwe interesses. Dit kan iets simpels zijn als een online cursus in fotografie of het leren van een nieuwe taal.

Vaardigheden uitbreiden

Het leren van nieuwe vaardigheden stimuleert niet alleen je brein, maar geeft ook een gevoel van prestatie en zelfvertrouwen. Dit kan bijzonder therapeutisch zijn voor iemand die worstelt met bore-out door onderstimulatie, maar ook voor iemand in burn-out herstel die op zoek is naar manieren om beter om te gaan met werkdruk in de toekomst.

Check alle cursussen op Soofos die zich richten op het aanpakken van een burnout

Hoe zorg je dat je groei je goed doet?

Als je bezig bent met herstellen van een burn-out of het doorbreken van een bore-out en met persoonlijke ontwikkeling of cursussen aan de slag gaat, is het belangrijk dat deze je helpen, niet nog verder naar beneden trekken. Hier zijn wat tips:

Kies wat je blij maakt

Ga voor cursussen of activiteiten waar je enthousiast van wordt. Zoek iets uit wat je echt leuk vindt, zodat je er energie van krijgt in plaats van dat het energie slurpt.

Begin klein

Zet kleine stapjes. Het is oké om met iets kleins te beginnen. Elk afgerond klein doel is een overwinning en geeft je dat fijne gevoel van: “Yes, ik kan dit!”

Luister naar jezelf

Voel je meer stress door een nieuwe uitdaging? Dan is het misschien niet het juiste moment. Het moet leuk blijven, geen extra last worden.

Blijf flexibel

Kies voor cursussen waar je op jouw tempo doorheen kunt gaan. Het moet passen bij hoe jij je voelt, niet andersom. Geen zin meer in een cursus? Dan is het prima om te stoppen.

Burnout en boreout zijn een serieus probleem

Steeds meer mensen ervaren het gevoel van een burn-out of bore-out, en het kan oprecht verlammend werken. Tegelijkertijd heerst er vaak nog een taboe. Sta jezelf toe om te ontdekken, te leren en vooral, weer plezier te vinden in wat je doet. Wil je meer weten over hoe Soofos je kan ondersteunen in dit proces? Duik dan in ons cursusaanbod en vind de vonk die jouw passie weer aanwakkert.

Artikel uit de categorie:

Relevante onderwerpen:

Ontdek onze cursussen, gratis.

Ben je nog niet uitgeleerd? Maak kennis met onze instructeurs. Echte mensen die hun passies met jou delen. Maak een gratis account en begin direct.

Blijf op de hoogte​

We willen je graag inspireren om nog meer uit jezelf te halen. Kom op onze e-mail lijst om op de hoogte te blijven over online leren, nieuwe cursussen en toffe acties.
Krijg de beste Learning & Development tips in jouw inbox
10% korting op jouw volgende cursus? 🎁

🏢 Ontdek Soofos Organisaties

We helpen je graag verder met e-learning in jouw organisatie. 

Wij horen graag van je

Vul het formulier in dan nemen we zo snel mogelijk contact met je op

Liever een live gesprek? Plan een demo in →

Dit formulier is beveiligd met Google reCAPTCHA.