4 iPhone fotografie hacks om meteen te proberen

Ben jij een groot fan van fotograferen, maar niet van zware camera’s met je mee zeulen? De mooiste momenten gebeuren vaak onverwachts, wanneer je niet meer dan je smartphone in je broekzak hebt. Niet getreurd: je kunt dan nog steeds die herinneringen prachtig vastleggen, als je maar weet hoe je je smartphone het best kunt gebruiken en een aantal fotografie hacks kent. Daarom geven we je in deze blog een aantal handige tips voor fotograferen met je iPhone.

#1 Zet de grid functie aan

Compositie is cruciaal in een goede foto, maar met het blote, ongetrainde oog, kan het moeilijk zijn om in te schatten waar je wat wilt plaatsen. Daarom kun je werken met de Rule of Thirds en je grid-functie op je iPhone.

De Rule of Thirds houdt in dat je je beelscherm zowel horizontaal als verticaal in drie delen opdeelt, dus twee lijnen per richting. Waar die lijnen kruisen, daar zitten vaak de meest interessante positie is om je onderwerpen te plaatsen in een foto.

Op je iPhone kun je dit gemakkelijk in je instellingen aanzetten. Laat het gerust ook altijd aanstaan, zodat je altijd een mooi geheugensteuntje hebt.

Afbeeldingsresultaat voor rule of thirds photography
Source

#2 Gebruik de HDR-functie

Onze ogen kunnen om sterk contrasterende beelden, zoals een zonsondergang makkelijk en kleurecht waarnemen. We zijn er zo aan gewend dat we er niet eens op letten. De iPhone-camera (of een andere camera) heeft echter (nog) niet de mogelijkheid om contrasten in één beeld zo goed in kaart te brengen, waarbij elke kleur en schaduw tot z’n recht komt.

Maar je iPhone heeft wel een softwarefunctie: High Dynamic Range of HDR. Hiermee kun je foto’s maken met lichtbronnen met hoog contrast (bijvoorbeeld een heldere zonsondergang tegen een donker wordende berg) en toch een mooi beeld vastleggen. Je iPhone doet dit door verschillende foto’s snel achter elkaar te maken met verschillende belichtingen en ze vervolgens samen te voegen om één foto te creëren. Slim!

Scenic Sunset in the mountains. Beautiful natural background.

#3 Draai je panorama eens een klokslag

We weten tegenwoordig allemaal wel hoe we een panorama foto moeten maken van een prachtig uitzicht, maar je kunt deze functie ook handig anders inzetten. Wil je een foto van je geliefde maken voor de Eiffeltoren of Sagrada Familia, maar wel het hele gebouw ook vastleggen? Zet panorama aan en draai je telefoon een klokslag om een te gekke foto te maken

#4 Simpele tip voor scherpere foto’s

Veeg voordat je een foto maakt even over je lens. Ja echt, zo simpel kan het zijn. Maar je iPhone brengt nogal wat tijd voor in je handen, broekzak, tas en op vieze tafels, dus het kan heel makkelijk gebeuren dat er een waas over de lens zit – met alle gevolgen van dien.

Leer fotograferen als een pro, van een pro

Zijn deze iPhone fotografie hacks voor jou ook pas het begin? Wil jij meer tips en tricks over het maken van mooie foto’s, en de snufjes van je iPhone camera beter leren kennen? Dan zijn de gratis cursus smartphone fotografie of de cursus Straatfotografie van wat je zoekt. Daarin leer je van een professionele fotograaf de kneepjes van het vak, zonder dat je dure apparatuur moet aanschaffen.

Artikel uit de categorie:

Relevante onderwerpen:

Ontdek onze cursussen, gratis.

Ben je nog niet uitgeleerd? Maak kennis met onze instructeurs. Echte mensen die hun passies met jou delen. Maak een gratis account en begin direct.

Blijf op de hoogte​

We willen je graag inspireren om nog meer uit jezelf te halen. Kom op onze e-mail lijst om op de hoogte te blijven over online leren, nieuwe cursussen en toffe acties.
Krijg de beste Learning & Development tips in jouw inbox
10% korting op jouw volgende cursus? 🎁

🏢 Ontdek Soofos Organisaties

We helpen je graag verder met e-learning in jouw organisatie. 

Wij horen graag van je

Vul het formulier in dan nemen we zo snel mogelijk contact met je op

Liever een live gesprek? Plan een demo in →

Dit formulier is beveiligd met Google reCAPTCHA.