3 Redenen waarom goed leren schrijven goed is voor jouw carrière

Het komt keer op keer terug in onderzoeken: er blijkt een enorme vaardigheidskloof te zijn tussen pas afgestudeerden en starters op de arbeidsmarkt. Ze kunnen niet goed schrijven.

En ja, dat is ook een probleem als je geen copywriter bent zoals ondergetekende. Of je nou in sales, design, accountancy of projectmanagement werkt: je schrijft de hele dag. Slack berichten, mails naar klanten en rapporten voor de baas.

Maar je bent het gewend om nog te schrijven zoals je op school werd aangeleerd. Met meterslange introducties en voorwoorden (want: word count), met moeilijke woorden en ellenlange zinnen die laten zien dat je de stof beheerst. Of je schrijft zonder doel, zonder call to action. Zo worden je klant rapporten meer essays dan actiegerichte plannen. 

Je leraren hadden de tijd en het geduld om dit door te nemen, maar je klanten en collega’s hebben dat vaak niet.

Zelfs al zit je hoofd dus vol goede ideeën en beheers je alle hard skills om een geweldige werknemer te zijn, je blijft achter omdat je jezelf niet goed in woorden kunt uitdrukken.

Vermoed jij dat goed leren schrijven de sleutel tot succes zou kunnen zijn voor jou? Dat laatste stukje van de puzzel dat onder de bank is gevallen? Hier lees je allerlei goede redenen om te leren schrijven. 

  1. Je wordt er empathischer en klantgerichter van

Wanneer je leert schrijven, is een van de eerste dingen die je leert dat je niet schrijft voor jezelf. Elk woord dat op het scherm verschijnt, is er voor de lezer. Dat verandert al een heleboel.

Je wilt de lezer namelijk helpen – zelfs al is het een sales pitch of een verzoek aan een collega. 

Je leert dus noodgedwongen je doelgroep veel beter kennen, want je moet ze begrijpen als lezer. Daar heb je op de lange termijn ontzettend veel aan, in elke tak van sport. En je baas zal dat ook inzien. 

  1. Je werkt sneller en communiceert effectiever

Less is more, zeker als het op schrijven aankomt. Als schrijver moet je je realiseren dat je de tijd van je publiek steelt – dus je zorgt ervoor dat elke seconde, elke letter het waard is. Dat gaat je helpen om veel korter te schrijven – skip dat voorwoord, niemand leest het – en om effectievere woorden te kiezen. Oefening baart kunst en je wordt steeds overtuigender, let maar op.

  1. Schrijven is goed voor je zelfontwikkeling.

Spoiler alert: goed schrijven gaat vooral om goed kunnen editen. Je gaat leren om enorm streng te zijn op je eigen teksten en aanpassingen te maken waar nodig, tot je het onder de knie en op papier hebt.

Wat heb je daaraan? Je toont er een groeimindset mee. Je wilt beter leren schrijven, en dat kost moeite – en zelfreflectie. Je gaat bijna letterlijk je eigen fouten omcirkelen, en het is ontzettend goed voor je discipline.

Goed leren schrijven helpt dus niet alleen bij motivatiebrieven

Duik eens in je eigen schrijfsels en emails. Lees ze hardop aan jezelf voor. Is het to the point? Is het overtuigend, vriendelijk, duidelijk? Als je merkt dat je hier moeite mee hebt, is het tijd om aan de slag te gaan!

Check al onze cursussen over schrijven!

Artikel uit de categorie:

Relevante onderwerpen:

Ontdek onze cursussen, gratis.

Ben je nog niet uitgeleerd? Maak kennis met onze instructeurs. Echte mensen die hun passies met jou delen. Maak een gratis account en begin direct.

Blijf op de hoogte​

We willen je graag inspireren om nog meer uit jezelf te halen. Kom op onze e-mail lijst om op de hoogte te blijven over online leren, nieuwe cursussen en toffe acties.
Krijg de beste Learning & Development tips in jouw inbox
10% korting op jouw volgende cursus? 🎁

🏢 Ontdek Soofos Teams

We helpen je graag verder met e-learning in jouw organisatie. 

Wij horen graag van je

Vul het formulier in dan nemen we zo snel mogelijk contact met je op

Liever een live gesprek? Plan een demo in →

Dit formulier is beveiligd met Google reCAPTCHA.