Theorie makkelijker leren dankzij deze tips

Rick de Bie
  | 
10 december 2020

Het vinden van motivatie om te leren kan al lastig zijn. Was er maar een magische wijze waarop je gemakkelijk alle theorie tot je kon nemen. Vandaag geven we je het recept. Niet om alle informatie op magistrale wijze te onthouden, maar wel om het jezelf makkelijker te maken. Daarom hebben we wat tips voor je, vers van de pers.

Theorie leren met verschillende bronnen

In de praktijk leer je meestal wat makkelijker dan vanuit de theorie. Onze hersenen vinden het namelijk veel makkelijker iets (na) te doen, dan het conceptueel te begrijpen. Daarmee staat theoretisch leren al meteen 1-0 achter. Maar niet getreurd. Gelukkig zijn er in de theorie enkele afsnijwegen te vinden.

Samenvattingen

Erg populair onder de studenten en met goede reden. Met een samenvatting leer je snel de belangrijkste dingen en kan je waarschijnlijk elke toets, overhoring of andere toetsmoment wel halen. Ga je voor een 9 of een 10, dan kan je beter geen gebruik maken van een samenvatting, omdat ze vaak niet uitgebreid ingaan op de stof. Hiermee reken je grotendeels op je kortetermijngeheugen en kan je het een paar dagen later alweer vergeten zijn.

Literatuur

Theorie is niet al te spannend (meestal), waarom zou je er dan nog extra literatuur bij zoeken? Ten eerste omdat verdieping in het onderwerp zorgt voor aanknopingspunten. Die kan je dan weer zien als een “aha-momentje”. Op dat soort momenten klikt alles en daar ben je naar opzoek. Ten tweede kan literatuur je een breder perspectief bieden op het onderwerp, waardoor je óf de stof makkelijker begrijpt of te weten komt of je het interessant vind. Perspectief is enorm waardevol in dat geval.

Tips om makkelijker theorie te leren

Ezelsbruggetje

Lijstjes zijn handig, enorm handig zelfs. Was er maar een manier om makkelijker reeksen te onthouden. Die is er gelukkig! Sinds de basisschool leer je al bepaalde ezelsbruggetjes. Iedereen kent: “meneer van Dale wacht op antwoord”. Wie zegt dat je ooit te oud bent om een slim trucje te leren om iets te onthouden.

Video

Een cursus helpt je bij het verwerken van de informatie. Onze online cursussen bestaan namelijk uit video’s. Het grote voordeel van video is dat het verwerken dankzij beelden sneller gaat dan tekst. Je helpt dankzij video je hersenen bij het opnemen van de informatie. Online leren met een van onze Nederlandstalige online cursussen is dus altijd een goede optie.

Online oefenen

“Oefening baart kunst”, klinkt cliché en dat is het ook. Maar het is de waarheid. De beste manier om theorie te begrijpen, is het gebruik van de theorie in de praktijk. Een onderzoek is pas leuk wanneer je de aanbevelingen mag implementeren in de praktijk. Niet alleen het gevoel van voldoening komt hier om de hoek kijken. Er duiken ook nieuwe perspectieven op.

Stop met stampen van woordjes en zoek makkelijkere manieren om te leren

Artikel uit de categorie:
Tips

0 Reacties op "Theorie makkelijker leren dankzij deze tips"

  Geef een reactie op dit artikel

  Leer onbeperkt met Soofos Plus

  • Onbeperkte toegang tot honderden Nederlandse cursussen
  • Probeer 7 dagen volledig gratis
  • Maandabonnement vanaf €19 per maand
  Probeer gratis Meer informatie over Soofos Plus
  soofos plus cursussen op laptop
  Gemaakt met in NL © 2021 - Soofos B.V.