10-stappenplan om een online cursus te maken

Joris van den Berg
  | 
22 september 2020

Stap voor stap je online cursus maken

Soms zie je door de bomen het bos niet meer. Dan wil je wel graag beginnen, maar weet je niet waar of hoe. Om je hierbij te helpen, hebben we een 10-stappenplan gemaakt, waarmee jij zelf tot een simpele online cursus kan komen. Je eerste cursus hoeft namelijk niet meteen 20 uur aan video te bevatten. 2 à 3 uur kan al genoeg zijn. Dus laten we er in duiken. Samenvattend bestaat dit stappenplan uit de volgende tien stappen:

 1. Ideeën verzamelen en brainstormen voor de cursus.
 2. Plannen en onderzoeken van de lesstof.
 3. Voorbereiden op het filmen van de lesinhoud.
 4. Eerste losse video opnemen en nabewerken.
 5. Reviewen en verbeterplan opstellen.
 6. Eerste video opnieuw opnemen en de andere video’s opnemen.
 7. Nabewerken van alle gemaakte video’s.
 8. Maken van de cursuspagina en de lessen.
 9. Invoegen van extra lesmaterialen, zoals oefenbestanden.
 10. Bepalen van de prijs en live zetten van de cursus.

1. Ideeën verzamelen en brainstormen voor de cursus

Voordat je aan de cursus begint, moet je duidelijk voor ogen hebben waar de cursus over moet gaan en wat de cursist moet gaan leren in de cursus. Hiervoor is het dus belangrijk dat je een lijstje met ideeën gaat verzamelen. Heb je al een duidelijk idee voor ogen? Schrijf deze dan stapsgewijs uit, zodat je de cursus op dezelfde manier kan gaan structureren. Mocht je nog geen idee hebben, dan is het de moeite waard om te kijken naar de volgende bronnen van ideeën:

 • Jouw sterktes binnen je eigen vakgebied.
 • Trends en ontwikkelingen die je aanspreken.
 • Onderwerpen waar concurrenten over spreken.

Het is altijd mogelijk door middel van een mindmap tot nieuwe ideeën te komen. Misschien is het wel mogelijk om een of twee onderwerpen te combineren in één cursus. De mogelijkheden zijn oneindig, dus brainstorm er lekker op los en dan heb je binnen no-time je gouden idee.

2. Plannen en onderzoeken van de lesstof

Nu je een idee hebt, waarmee je aan de slag gaat, kan je gaan uitdenken hoe de lessen eruit gaan zien en hoe je deze wilt structureren. Een logische opbouw is nodig, zodat de cursist op een effectieve manier kan leren. Per les is het nodig om de volgende onderdelen te verwerken tot één geheel:

 • Introductie van het onderwerp van de les.
 • Instructie of uitleg over het onderwerp.
 • Aanzetten tot actie, zoals het maken van een oefenopdracht of toets.
 • Concluderen en/of vooruitkijken naar de volgende les.

Dit kan je van tevoren voor elke les doen. Mocht je nog bepaalde kennis nodig hebben, dan weet je dat nu. Het is namelijk vervelend als je dit tijdens het opnemen of achteraf nog moet gaan doen. Schrijf dus alle lessen van tevoren uit, zodat je ongewenste verrassingen kan vermijden. Wanneer je goed plant, dan maak je de volgende delen in dit stappenplan makkelijker voor jezelf!

3. Voorbereiden op het filmen van de lesinhoud

Om te kunnen gaan opnemen, heb je meerdere dingen nodig. Je hebt namelijk bepaalde apparatuur en programma’s nodig om jezelf vast te kunnen leggen. In principe heb je voor de video zelf twee opties: het werken met schermopnames of met video-opnames van jezelf. Wij raden beginnende instructeurs aan vooral met schermopnames aan de slag te gaan. Hier heb je een tool voor nodig, zodat je je beeld kan gaan opnemen.

Een ander onderdeel van de voorbereiding is het maken van je presentatie. Dit kan je bijvoorbeeld doen in PowerPoint of Keynote. Met je schermopnametool kan je dan vervolgens de presentatie gaan opnemen. Hier spreek je dan overheen en dat brengt ons bij de volgende stap.

Je hebt namelijk ook een microfoon nodig om het geluid op te nemen. Mocht je laptop, computer of telefoon een goede microfoon hebben, dan is dat niet per se meer nodig. In alle andere gevallen kan je al voor €50 een goede externe microfoon vinden.

Nadat je alle presentaties gemaakt hebt, ben je in principe voorbereid op alles en kan je beginnen!

4. Eerste losse video opnemen en nabewerken

Als dit je eerste cursus wordt, dan raden wij je aan eerst één enkele les te filmen en na te bewerken, voordat je al je andere lessen gaat opnemen. Het nabewerken kan je meestal al doen in het schermopnameprogramma, maar anders kan je daar ook een andere tool voor zoeken. Hier is verder niet veel over te vertellen, behalve dat je het nabewerken clean moet houden en niet moet gaan experimenteren met effecten en overbodige transities.

5. Reviewen en verbeterplan opstellen

Kijk zelf kritisch naar  je eigen cursus, maar laat ook zeker een groepje kritische collega’s, vrienden of familieleden naar je video kijken. Vraag om gerichte feedback, waarop je vervolgens kan gaan handelen. Schrijf voor jezelf uit welke dingen je direct beter kan doen met de middelen die je hebt. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de snelheid waarop wordt uitgelegd, en of er teveel of te weinig wordt verteld over het onderwerp.

6. Eerste video opnieuw opnemen en de andere video’s opnemen

Met deze verzamelde feedback en je nieuwe aandachtspunten kan je de eerste video opnemen en deze verbeteren. Niet alleen kan je nu, omdat je al een keer hebt opgenomen, met meer vertrouwen opnemen, maar kan je ook de andere lessen erachteraan opnemen. Zo kom je in een fijne flow van praten en presenteren terecht die zeer natuurlijk zal aanvoelen voor de kijker. Het praten voor de camera of tegen een microfoon is namelijk echt iets waaraan je moet wennen. Ga er vanuit dat het aan het begin niet altijd over rozen zal gaan en dat je in deze stap van het stappenplan veel tijd moet investeren!

Tip: Als je tijdens het opnemen van een video een fout maakt, stop dan niet met opnemen, maar neem een adempauze en herhaal datgene wat je gezegd hebt. Tijdens het nabewerken knip je de fout eruit en gebruik je gedeelte wat wel goed ging. Dit scheelt je veel tijd.

7. Nabewerken van alle gemaakte video’s

Nu heb je het zwaarste onderdeel van dit stappenplan achter de rug en kan je beginnen met het samenstellen van de video’s. Tijdens het nabewerken combineer je video en audio om tot één mooi geheel te komen. Probeer tijdens de nabewerking van je eerste video een ritme te vinden welke je kan gebruiken voor al je video’s. Als je één consistente manier van bewerken kan vinden, dan kan dit proces versnellen. Ook volgen alle video’s in de cursus elkaar dan op logische wijze op, wat fijn is voor de cursist.

Tip: Volg de logische volgorde die je tijdens de planning hebt bepaald. Voeg hier een intro en een outro met je logo of naam aan toe en je bent klaar!

8. Maken van de cursuspagina en de lessen

De video’s zelf zijn natuurlijk een belangrijk onderdeel van de cursus, maar de cursus verkoop je, omdat je een sterke cursuspagina hebt. Neem dus de tijd om de teksten goed te schrijven en benadruk duidelijk de toegevoegde waarde voor de cursist. De volgende onderdelen verdienen je aandacht:

 • Titel: wees hier zo specifiek mogelijk in, zodat je de juiste zoekwoorden en doelgroep aanspreekt.
 • Afbeelding: de juiste afbeelding trekt de aandacht en verteld iets over de cursus, zodat mensen erop willen klikken.
 • Promotievideo: maak een korte promotievideo die mensen (die liever kijken dan lezen) overtuigt van de kwaliteit van de cursus.
 • Beschrijvende tekst: hierin kan je vertellen over de inhoud van de cursus en alles wat je gaat leren in de cursus.

Na het maken van de cursuspagina kan je de lessen gaan opbouwen. Mocht je verschillende hoofdstukken hebben, dan kan je de cursus gaan opdelen in verschillende secties. Anders kan je gewoon meteen aan de slag met je lessen. Hier voeg je de video’s in, geef je deze een korte maar krachtige naam en kan je beschrijvende tekst toevoegen.

9. Invoegen van extra lesmaterialen, zoals oefenbestanden

Het is meer dan de moeite waard om cursisten wat extra lesmaterialen te geven. Het uiteindelijke doel is natuurlijk dat ze leren, hiervoor kan je verschillende extra’s bieden, zoals:

 • Oefenbestanden, om vaardigheden te testen en te trainen.
 • Extra bestanden, zoals PDF handouts.
 • Toetsen, om de geleerde kennis te testen.
 • Forums om te discussiëren met andere cursisten of de instructeur.

10. Bepalen van de prijs en live zetten van de cursus

Wow! We zijn aangekomen bij de laatste stap in dit 10-stappenplan! Het bepalen van de prijs is een lastige stap, omdat je een goede balans moet vinden tussen de kwaliteit van de cursus, de duur van de cursus en de normale prijzen in de markt. Wij raden je aan te zoeken naar vergelijkbare cursussen en een logische prijs te kiezen, waarmee je in ieder geval kan concurreren. Wanneer je dit gedaan hebt, dan kan je de cursus live gaan zetten.

Volg dit stappenplan en creëer je eigen online cursus!

Als je dit stappenplan gevolgd hebt, dan heb je nu een eigen online cursus of in ieder geval een begin! Daar zijn we super blij mee, want dit betekent dat je geld kan gaan verdienen met je eigen cursus. Misschien heb je wel een nieuwe passie gevonden in het lesgeven of heb je ervaren dat het niks voor je is. In ieder geval weet je nu meer dan eerst. Hopelijk zien we je cursus terug op Soofos!

Ga aan de slag met deze stappen en maak je eigen cursus!

Facebook groep

Word lid van de Online Instructeurs Nederland groep. Leer alles over het maken en verkopen van online cursussen en kom in contact met andere online instructeurs.

Artikel uit de categorie:
Cursus maken

1 Reacties op "10-stappenplan om een online cursus te maken"

 1. Leuke en leerrijke blog om te lezen. Door corona is mijn dochter vaker thuis en ze wilt graag haar hobby origami als een online cursus geven. Alleen wist ze niet hoe te starten. Deze blog is net wat ze nodig heeft. Dank je voor het delen. Ik zal haar deze blog laten lezen.

Geef een reactie op dit artikel

Leer onbeperkt met Soofos Plus

 • Onbeperkte toegang tot honderden Nederlandse cursussen
 • Probeer 7 dagen volledig gratis
 • Maandabonnement vanaf €19 per maand
Probeer gratis Meer informatie over Soofos Plus
soofos plus cursussen op laptop
Gemaakt met in NL © 2020 - Soofos B.V.