Zelf instructievideo’s maken: tips en stappenplan

De voordelen van video om iets nieuws te leren zijn eindeloos. Je kunt de video pauzeren om aantekeningen te nemen of te oefenen. Je kunt terugspoelen als je iets niet begrijpt, of vooruit als je iets al beheerst. Maar hoe maak je als instructeur nou ook echt een instructievideo waar je cursisten iets aan hebben, en alles uit kunnen halen?

Hoe maak je een goede instructievideo?

Om een krachtige instructievideo te maken, moet je in principe de voordelen van video als richtlijnen gebruiken. De flexibiliteit, maar ook dat je stappen er duidelijk en visueel in terug kunt laten komen. Als je met dit in je achterhoofd gaat filmen en editen, zit je goed.

Stap 1: Begin met het uitdenken van de video

Belangrijk is om te weten wat het doel van jouw instructievideo is. Bedenk eerst wat je wilt gaan vertellen in jouw eigen instructievideo. Schrijf daarom ook een script! Begin niet zomaar met filmen.

De boodschap moet duidelijk en helder zijn, en er moet voldoende reden zijn om de instructievideo te bekijken. Stel jezelf de volgende vragen:

  • Wie gaat de video bekijken?
  • Hoeveel ervaring of kennis hebben ze al?
  • Wat moeten ze per video leren?
  • Hoe sluit deze video aan op de vorige en volgende?

Schrijf een script per video, zodat je uiteindelijk kunt nagaan of je video’s alle stof behandelen. Een aantal tips:

  1. Zorg dat elke video een goede introductie krijgt. Zo weet je cursist of ze hier even extra goed moeten opletten, of dat ze deze video kunnen overslaan.
  2. Zorg voor genoeg praktijkvoorbeelden of oefeningen in je video. Maak er geen speelfilm van, maar houd het interactief.
  3. Vat op het einde van de video nog even alles samen, als een goeie afsluiter en reminder.

Stap 2: Zorg voor de juiste tools

Je hebt natuurlijk ook een beetje techniek en materiaal nodig om je instructievideo op het scherm te krijgen. Wat heb je nodig?

Stap 3: Bereid jezelf voor op je moment in de spotlight!

Een stap die veel mensen vaak overslaan: even inchecken met jezelf. Je kunt het materiaal en script dan wel klaar hebben staan, maar jij zult het moeten overbrengen. Ben je niet gewend om te spreken of om op camera te verschijnen? Lees dan eens deze blog over zelfverzekerd voor de camera staan!

Bereid ook een goeie outfit voor die op het scherm mooi uitziet, en niet gek doet wanneer je bijvoorbeeld je armen beweegt. Zorg er ook voor dat je tijdens het filmen niet afgeleid gaat worden.

Stap 4: Maak de nodige materialen klaar

Sommige instructeurs kiezen ervoor om te werken met een presentatie in hun video’s. Zo zorg je ervoor dat deze je video daadwerkelijk krachtiger maakt. Maak je presentatie op aan de hand van je script. Zo zie je meteen of de structuur klopt. Zorg ervoor dat je hem niet volpropt met tekst en houd er rekening mee dat het leesbaar moet blijven.

Je kunt de presentatie opnemen door gebruik te maken van een van de gratis screencastingtools. Een kleine tip van ons: start met opnemen, wacht een paar seconden voor je start met praten en wacht een paar seconden nadat je klaar bent met praten, voordat je de opname stopt. Dit geeft je namelijk de ruimte om te knippen!

Stap 5: Oefenen!

Ja, het klinkt streng, maar we willen echt dat je je script een keertje doorloopt. Liefst zelfs met de camera aan, zodat je je eerste poging kunt terugkijken en eventuele verbeterpunten kunt herkennen. Ook werkt het fijn voor jezelf: je wordt bekend met het script en weet op welke punten je de nadruk moet leggen, wat je moeilijk vindt of waar je iets moet toevoegen.

Stap 6: Filmen

Telefoon op stil, trek de bel uit, laat de hond uit en vertel man, vrouw of kinderen dat je even bezig bent. Weet waar de zon gaat staan terwijl je filmt en zorg ervoor dat je niet plotseling in de zon kijkt of in het donker komt te zitten.

Het fijne van instructievideo’s versus live les geven, is dat je een les zo vaak kunt opnemen als je wilt. Geen reden om te stressen dus! Neem vooral je tijd.

Stap 7: Het nabewerken van jouw eigen instructievideo

Zodra je de instructievideo hebt opgenomen is het tijd om de video te gaan bewerken. Er zijn verschillende softwareprogramma’s, waarmee je dit kunt doen. Zo kun je gebruik maken van bijvoorbeeld iMovie, Adobe Premiere Elements of VideoStudio Pro. Knip eventueel mislukte stukjes uit de video. Vervolgens kun je het nabewerken zoals je zelf wilt.

Te veel speciale effecten leiden de kijker af van hetgeen dat jij wilt overbrengen. Exporteer de video nu in zo een hoog mogelijke kwaliteit. Als je de video gaat gebruiken op Soofos kun je ook de meest grote en zware bestanden uploaden! Ons systeem verwerkt het automatisch naar het meest optimale bestandsformaat, zonder kwaliteitsverlies.

[iframevideo] [/iframevideo]

Je weet nu hoe je je eigen instructievideo’s kunt maken. Heb er vooral plezier mee, en wees trots op het resultaat én leerproces!

Ga je de video’s gebruiken op Soofos? Stuur ons dan gerust jouw eerste probeersels op. We kunnen dan even met je meekijken waar en hoe de video’s verbeterd kunnen worden!

Succes met het maken van jouw instructievideo’s!

Bronnen hoofdafbeelding: Gemaakt door Frpk

Artikel uit de categorie:

Relevante onderwerpen:

Maak van jouw cursus een succes

Wil jij een echt goede online cursus maken? In onze 2 uur durende gratis cursus delen we al onze tips en tricks om jouw eigen online cursus te lanceren.

🏢 Ontdek Soofos Organisaties

We helpen je graag verder met e-learning in jouw organisatie. 

Wij horen graag van je

Vul het formulier in dan nemen we zo snel mogelijk contact met je op

Liever een live gesprek? Plan een demo in →

Dit formulier is beveiligd met Google reCAPTCHA.