Het delen van jouw expertise kan verschillende voordelen hebben. Zo kun je bijvoorbeeld laten zien dat jij dè expert bent. Het is een mooie manier om te laten zien dat jij daadwerkelijk weet waar je het over hebt. Veel ZZP’ers gebruiken dan ook instructievideo’s om nieuwe klanten aan te trekken. Door een stap verder te gaan en een volledige online cursus te maken over jouw expertise zijn er een aantal extra mogelijkheden. In dit artikel zullen we verder vertellen wat je kunt doen om jouw eigen instructievideo’s te maken.

Voordelen van instructievideo’s

Er zijn vele manieren waarop jij een eigen instructievideo kunt maken. Een instructievideo kan dan ook verschillende doelstellingen hebben. Het kan een mooie manier zijn om jouw expertise te bewijzen en nieuwe klanten binnen te halen. Ook kan het erg handig zijn om jouw klanten extra hulp te bieden. In een video kun je bijvoorbeeld makkelijk laten zien hoe jouw klant bepaalde stappen kan uitvoeren. Daarnaast kan het ook gewoon een mooie manier zijn om anderen te helpen!

Leuk om te maken

1x maken, vervolgens oneindig vaak te bekijken

Spreek een nieuwe groep mensen aan

Maak er een volledige cursus van!

Klik hier en krijg 7 dagen gratis toegang tot 150+ cursussen

Waar begin je met het maken van een eigen instructievideo

Belangrijk is om te weten wat het doel van jouw instructievideo is. Bedenk eerst wat je wilt gaan vertellen in jouw eigen instructievideo. De boodschap moet duidelijk en helder zijn, en er moet voldoende reden zin om de instructievideo te bekijken. Vervolgens is het belangrijk om te bedenken wie de video gaat bekijken. Hebben ze al meer ervaring of komen ze blanco in het filmpje. Afhankelijk daarvan zal er extra uitleg nodig zijn. Zodra je dit bedacht hebt is het goed om jezelf bekend te maken met de tools die je nodig hebt om een instructievideo te maken.

Schermopname opname software (Hier vind je gratis opties)

PowerPoint / KeyNote / presentatiesoftware

Microfoon (bijvoorbeeld van je Headset)

Nabewerkingssoftware

Eventueel: Camera + ruimte om op te nemen

 

Maak een verzorgde presentatie met bijvoorbeeld PowerPoint of Keynote

Je weet ondertussen waarover jij jouw eigen instructievideo gaat maken. Je hebt al de nodige tools verzamelt en weet met welke programma’s je kunt gaan werken om je eigen instructievideo te maken. De eerste stap die je nu kunt zetten is het maken van een presentatie. Als jij het gebruik van een computerprogramma wilt laten zien in jouw instructievideo kun je waarschijnlijk deze stap overslaan.

Door gebruik te maken van een presentatie krijgt jouw instructievideo een betere structuur. Je weet wat je wilt gaan vertellen en kan van te voren nadenken over de volgorde waarin je dit doet. Door de effecten te gebruiken die in Powerpoint zitten kun je al een zeer professioneel uitziende presentatie creëren. Bekijk bijvoorbeeld eens het onderstaande filmpje. Hierin zie je hoe een professioneel bureau Powerpoint gebruikt heeft om een geweldige animatie te maken voor NS.

Zoals je ziet is er veel mogelijk met Powerpoint. Natuurlijk is dit een hoog niveau en is hier veel tijd besteed aan de presentatie. Zo uitgebreid als dat deze presentatie gemaakt is is niet nodig, maar het is goed om te zien dat het wél mogelijk is. Als je nog niet zoveel ervaring hebt met Powerpoint kun je de online cursus over Powerpoint volgen. Ook is bovenstaand filmpje gelijk een goed voorbeeld van een instructiefilmpje. Hij laat duidelijk zien wat er mogelijk is en wat ze gedaan hebben. Zoals je kunt zien is het filmpje vaak bekeken en wordt er goed op gereageerd.

Neem je presentatie op terwijl je er bij verteld

Nu komt het leukste gedeelte. Je kunt de instructievideo gaan opnemen! Let vooral goed op je geluid, je wilt niet dat er afleiding is door achtergrondgeluiden. Gebruik bij voorkeur een goede microfoon, maar voor jouw eerste filmpjes kan de microfoon van jouw eigen headset of oordopjes ook volstaan. Loop nu door de presentatie heen terwijl je er bij verteld wat je wilt vertellen. Oefen dit eerst een keertje rustig achter je computer en kijk of alles goed loopt. Als dit niet zo is kun je de presentatie nog even aanpassen op bepaalde punten.

Je kunt de presentatie opnemen door gebruik te maken van een van de gratis schermopname tools. Een kleine tip: Begin met opnemen, wacht een paar seconden voor je start en wacht een paar seconden na het einde. Dit kun je er altijd uitknippen!

Het nabewerken van de video

Zodra je de instructievideo hebt opgenomen is het tijd om de video na te gaan bewerken. Er is verschillende software waar je dit mee kunt doen. Zo kun je gebruik maken van bijvoorbeeld iMovie, Adobe Premiere Elements of VideoStudio Pro. Knip eventueel mislukte stukjes uit de video. Vervolgens kun je het nabewerken zoals je zelf wilt. Vaak is er niet super veel nodig, te veel effecten lijden alleen maar af van hetgeen dat jij wilt overbrengen. Exporteer de video nu in zo een hoog mogelijke kwaliteit. Als je de video gaat gebruiken op Soofos kun je ook de meest grote en zware bestanden uploaden! Ons systeem verwerkt het automatisch naar het meest optimale bestandsformaat zonder kwaliteitsverlies.

 

Je weet nu hoe je kunt starten met het maken van je eigen instructievideo’s. De eerste video’s zullen waarschijnlijk mislukken of niet voldoen aan je eisen. Geen zorgen, het mooie is dat je het zo vaak over kan doen als dat nodig is. Ga je de video’s gebruiken op Soofos? Stuur ons gerust jouw eerste probeersels op. We kunnen dan even met je meekijken waar en hoe de video’s verbeterd kunnen worden!

 

Succes!

Bronnen:
Hoofdafbeelding: Gemaakt door Frpk

18 december 2018

0 Reacties op "Het maken van jouw eigen instructievideo"

Geef een reactie op dit artikel

  © 2019 Soofos B.V.