Alles over het maken van jouw eigen instructievideo

Joris van den Berg
  | 
22 september 2020

Een video is tegenwoordig één van de beste manieren om de aandacht van kijkers vast te houden. Ook op het gebied van online cursussen is dat het geval.

Het delen van jouw expertise door middel van video kan verschillende voordelen hebben. Zo kun je bijvoorbeeld laten zien dat jij dé expert bent. Het is een mooie manier om te laten zien dat jij daadwerkelijk weet waar je het over hebt.

Veel ZZP’ers gebruiken instructievideo’s ook om nieuwe klanten aan te trekken. Door een stap verder te gaan en een volledige online cursus te maken over jouw expertise zijn er een aantal extra mogelijkheden.

In dit artikel zullen we verder vertellen wat je kunt doen om jouw eigen instructievideo’s te maken.

Wat zijn de voordelen van een instructievideo?

Er zijn vele manieren waarop jij een eigen instructievideo kunt maken.

Een instructievideo kan een mooie manier zijn om jouw expertise te bewijzen en nieuwe klanten binnen te halen. Ook kan het erg handig zijn om jouw klanten extra hulp te bieden.

In een video kun je bijvoorbeeld makkelijk laten zien hoe jouw cursist bepaalde stappen kan uitvoeren. Daarnaast kan het ook gewoon een mooie manier zijn om anderen te helpen!

Dit zijn nog enkele andere voordelen:

 • Een instructievideo is leuk om te maken.
 • Je hoeft het maar één keer te maken om vervolgens oneindig vaak te kunnen bekijken.
 • Je kan een nieuwe groep mensen persoonlijk aanspreken.
 • Het is de start van een complete cursus!

Begin met het uitdenken van de video

Belangrijk is om te weten wat het doel van jouw instructievideo is. Bedenk eerst wat je wilt gaan vertellen in jouw eigen instructievideo.

De boodschap moet duidelijk en helder zijn, en er moet voldoende reden zijn om de instructievideo te bekijken. Vervolgens is het belangrijk om te bedenken wie de video gaat bekijken. Hebben ze al meer ervaring of bekijken ze zonder voorkennis het instructiefilmpje? Afhankelijk daarvan zal er extra of minder uitleg nodig zijn.

Wat heb je nodig bij het maken van een instructievideo?

Zodra je hebt bedacht wat je wilt gaan vertellen, is het goed om jezelf bekend te maken met de tools die je nodig hebt bij het maken van de instructievideo.

Wat heb je nodig?

Aan de slag met het maken van de video

Het maken van een goede instructievideo is een proces met meerdere stappen. De stappen in dit proces gaan we voor je uittekenen, zodat je er makkelijk zelf mee aan de slag kan.

We beginnen bij het uitdenken van de inhoud en eindigen bij de nabewerking.

Het uitdenken van de inhoud voor de video

Grote kans dat jij in jouw instructievideo iets wilt gaan uitleggen aan de kijker. Je geeft instructies over het oplossen van een probleem of het creëren van iets nieuws. De opbouw voor zo’n video is vrijwel altijd hetzelfde. Elke video bevat een introductie tot de video, waarin verteld of getoond wordt wat de kijker gaat leren of zien in de video. Weet je nog niet hoe je dit gaat introduceren? Begin dan bij het middenstuk van de video.

In het middenstuk van de video worden de daadwerkelijke instructies getoond. Hier zie je in duidelijke volgorde de stappen die de kijker moet volgen om het doel van de video te bereiken. Dit kan aan de hand van een presentatie met foto’s of met opgenomen video met duidelijke handelingen of tips.

Tot slot ga je in de afsluiting van de video nog een keer over de behandelde stof heen. Hier geef je bijvoorbeeld een samenvatting van de informatie of toon je nog een keer alle te doorlopen stappen. Ook kan je hier verwijzen naar de volgende video, mocht die er zijn.

Voorbeeld: In een instructievideo leer je hoe je een zonnebloem tekent. In de introductie van deze video, vertelt de instructeur wat je gaat leren, wat je hier voor nodig hebt en hoe het eindresultaat eruit komt te zien. Vervolgens worden in het middenstuk de te doorlopen stappen getoond met als eindresultaat een getekende zonnebloem. In de afsluiting vertelt de instructeur nog één keer snel de te doorlopen stappen, krijg je tips of aandachtspunten of verwijst deze je naar de volgende instructievideo.

Maak een verzorgde presentatie met bijvoorbeeld PowerPoint of Keynote

Je weet ondertussen waarover jij jouw eigen instructievideo gaat maken. Je hebt al de nodige tools verzameld en weet met welke programma’s je kunt gaan werken om je eigen instructievideo te maken. De eerste stap die je nu kunt zetten is het maken van een presentatie. Als jij het gebruik van een programma op de computer wilt laten zien in jouw instructievideo, dan kun je deze stap misschien overslaan.

Door gebruik te maken van een presentatie krijgt jouw instructievideo een betere structuur. Je weet wat je wilt gaan vertellen en kan van te voren nadenken over de volgorde waarin je dit doet. Door de effecten te gebruiken die in PowerPoint zitten, kun je al een enigszins interactieve presentatie creëren.

Er is veel mogelijk met PowerPoint. Hopelijk heb je nu een presentatie van hoog niveau en is deze duidelijk en overtuigend. Als je nog niet zoveel ervaring hebt met PowerPoint kun je deze online cursus over PowerPoint volgen. Bekijk op een cursuspagina op Soofos eens een introductievideo, dit is vaak een goed voorbeeld van een instructievideo. Hij laat duidelijk zien wat er mogelijk is en welke handelingen er worden uitgevoerd.

Neem je presentatie op terwijl je erbij vertelt

Nu komt het leukste gedeelte. Je kunt de instructievideo gaan opnemen! Let vooral goed op het geluid, aangezien je niet wilt dat er afleiding ontstaat door achtergrondgeluid. Gebruik bij voorkeur een goede microfoon, maar voor jouw eerste filmpjes kan de microfoon van jouw eigen headset of oordopjes ook volstaan. Loop nu door de presentatie heen, terwijl je er bij vertelt wat je wilt vertellen. Oefen dit eerst een keertje rustig achter je computer en kijk of alles goed loopt. Als dit niet zo is, kun je de presentatie nog even aanpassen op bepaalde punten.

Je kunt de presentatie opnemen door gebruik te maken van een van de gratis screencastingtools. Een kleine tip van ons: start met opnemen, wacht een paar seconden voor je start met praten en wacht een paar seconden nadat je klaar bent met praten, voordat je de opname stopt. Dit geeft je namelijk de ruimte om te knippen!

Het nabewerken van jouw eigen instructievideo

Zodra je de instructievideo hebt opgenomen is het tijd om de video te gaan bewerken. Er zijn verschillende softwareprogramma’s, waarmee je dit kunt doen. Zo kun je gebruik maken van bijvoorbeeld iMovie, Adobe Premiere Elements of VideoStudio Pro. Knip eventueel mislukte stukjes uit de video. Vervolgens kun je het nabewerken zoals je zelf wilt. Vaak is er niet super veel nodig. Te veel speciale effecten leiden de kijker af van hetgeen dat jij wilt overbrengen. Exporteer de video nu in zo een hoog mogelijke kwaliteit. Als je de video gaat gebruiken op Soofos kun je ook de meest grote en zware bestanden uploaden! Ons systeem verwerkt het automatisch naar het meest optimale bestandsformaat, zonder kwaliteitsverlies.

Je weet nu hoe je kunt starten met het maken van je eigen instructievideo’s. De eerste video’s zullen waarschijnlijk mislukken of niet voldoen aan je eisen. Geen zorgen, het mooie is dat je het zo vaak over kan doen als nodig is. Ga je de video’s gebruiken op Soofos? Stuur ons dan gerust jouw eerste probeersels op. We kunnen dan even met je meekijken waar en hoe de video’s verbeterd kunnen worden!

Succes met het maken van jouw instructievideo’s!

Facebook groep

Word lid van de Online Instructeurs Nederland groep. Leer alles over het maken en verkopen van online cursussen en kom in contact met andere online instructeurs.

Bronnen hoofdafbeelding: Gemaakt door Frpk

Artikel uit de categorie:
Cursus maken

0 Reacties op "Alles over het maken van jouw eigen instructievideo"

  Geef een reactie op dit artikel

  Leer onbeperkt met Soofos Plus

  • Onbeperkte toegang tot 200+ Nederlandse cursussen
  • Probeer 7 dagen volledig gratis
  • Maandabonnement vanaf €19 per maand
  Probeer 7 dagen gratis Meer informatie over Soofos Plus
  soofos plus cursussen op laptop
  © 2020 - Soofos B.V.