De beste microfoon voor het maken van instructievideo’s

Kraakhelder geluid, zodat je cursisten je instructies probleemloos kunnen horen: daar wil je voor gaan. Hoewel veel ingebouwde camera’s en telefoons nu een prima microfoon hebben, is het vaak net even fijner om met een externe microfoon te werken. 

Maar welke is de moeite (en je geld) nou eigenlijk waard? Wij maken de zoektocht makkelijker voor je en zetten een aantal favorieten op een rijtje.

Een microfoon voor instructievideo’s hoeft niet duur te zijn

Val niet meteen voor allerlei extra snufjes en mogelijkheden. Als je de microfoon enkel en alleen gaat gebruiken voor instructievideo’s, heb je alleen een goede opnamefunctie nodig.

Eentje die ruis en omgevingsgeluid goed filtert. Een microfoon waar het makkelijk mee werken is, is dus de beste keus.

Een simpele microfoon hoeft echt niet duur te zijn. Al vanaf €70,- zit je goed. En met goed gebruik, gaan ze lekker lang mee. Wil je op den duur bijvoorbeeld ook podcasts gaan opnemen? Dan kan het wel de moeite waard zijn om te investeren in een professionele studiomicrofoon, voor ongeveer 300 euro. In dit artikel geven we je onze suggesties voor:

  • Cameramicrofoons
  • USB-microfoons
  • Draadloze microfoons
  • Studio microfoons

Hoe kies je de juiste microfoon?

Kies voor een microfoon die past bij jouw opstelling! Afhankelijk van hoe jij je instructievideo’s maakt, zijn er verschillende mogelijkheden voor microfoons.

Als je gebruikmaakt van schermopnames dan kun je kiezen voor een USB-microfoon of voor een headset. Ze leveren een goede kwaliteit geluid, waardoor jouw video direct professioneel overkomt. Doordat je dicht bij de microfoon zit zijn het beide goede opties.

Maak je gebruik van zelfopnames dan kun je gaan voor of een richtmicrofoon of een lavalier microfoon (ook wel een dasspeld microfoon genoemd).

Het voordeel van een lavalier microfoon is dat deze dichter bij de bron van het geluid is. Hierdoor zul je minder last hebben van omgevingsgeluid en ruis. Een klein nadeel is dat deze zichtbaar zullen zijn op je kleding, maar dat valt niet op.

Onze aanbevelingen voor microfoons

Boya BY-M1DM Duo Lavalier Microfoon

Prijs: €34,99

Deze lavalier microfoon is geschikt om aan te sluiten op je smartphone. Ja, ook op iPhones! Je kunt 2 personen tegelijk opnemen. Hij is makkelijk te bedienen en heeft een kabel van 4 meter. Ideaal voor beginners en wie graag rondloopt tijdens het geven van instructies. 

Rode VideoMicro

Prijs: €61,99

Wil je echt gaan voor een goede geluidskwaliteit, dan is de Rode VideoMicro een goede keuze. En dat voor maar een paar tientjes! Daar krijg je onder andere een keramische afwerking op de accessoireschoen adapter voor. Daarmee kun je zelfs buiten in de wind opnemen en nog een goede geluidskwaliteit behouden.

Blue Snowball Ice

Prijs: €59,99

Perfect voor wanneer je over schermopnames heen praat, of video’s aan je bureau of tafel opneemt. De Snowball is een microfoon die je neer kunt zetten en met een USB-kabel aan je computer verbindt. De prijs is gunstig en het geluid is helemaal prima. 

Samson XPD2 Presentation

Prijs: €114

Wil je het professioneel aanpakken en je handen vrijhouden tijdens het opnemen van je video? Dan is deze microfoon een geweldige oplossing. Hij is echt geschikt om te presenteren en van professionele kwaliteit. Dat betekent echter niet dat je nog meer fancy apparatuur nodig hebt: hij sluit met een USB gewoon op je laptop aan.

Nog wat extra tips voor beter geluid in je video’s

Een goede microfoon voor instructievideo’s is niet het enige dat het geluid beïnvloed. Let voordat je gaat opnemen op een aantal zaken.

  • Zorg dat er zo min mogelijk omgevingsgeluid is. Neem dus niet op langs een drukke weg of waar een apparaat flink aan het blazen is. 
  • Maak je schermopnames en gebruik je je muis en toetsenbord? Zorg dat deze zo ver mogelijk afstaan van de microfoon. Het horen van geklik tijdens een opname is erg afleidend en irritant.
  • Maak altijd een testopname. Voordat je losbrandt met je verhaal, wil je zeker weten dat het goed klinkt en je apparatuur daadwerkelijk aanstaat. Maak dus altijd even een korte testopname en luister die terug.

Meer weten over wat je nodig hebt voor het maken van een cursus met instructievideo’s? Check ook deze blog over de juiste camera kiezen!

Bron hoofdafbeelding: Designed by Frpk

Artikel uit de categorie:

Relevante onderwerpen:

Maak van jouw cursus een succes

Wil jij een echt goede online cursus maken? In onze 2 uur durende gratis cursus delen we al onze tips en tricks om jouw eigen online cursus te lanceren.

🏢 Ontdek Soofos Organisaties

We helpen je graag verder met e-learning in jouw organisatie. 

Wij horen graag van je

Vul het formulier in dan nemen we zo snel mogelijk contact met je op

Liever een live gesprek? Plan een demo in →

Dit formulier is beveiligd met Google reCAPTCHA.