De beste microfoon bij het maken van instructievideo’s

Joris van den Berg
  | 
22 september 2020

Goed geluid is een belangrijk onderdeel van jouw instructievideo’s. Aangezien een online cursus voornamelijk gegeven wordt via video’s, is het dus ook van belang om te zorgen dat je geluid goed wordt opgenomen.

Er zijn verschillende microfoons en manieren beschikbaar om te zorgen dat jouw geluid goed doorkomt. In dit artikel geven we de beste opties voor een microfoon voor instructievideo’s.

Slecht geluid doet af aan de algehele kwaliteit

Een online cursus bestaat voornamelijk uit instructievideo’s, waarin jij aan het vertellen bent over het onderwerp.

Als je slecht geluid hebt tijdens de video, je bent krakerig en niet goed te verstaan, dan doet dit echt enorm af aan de kwaliteit van de online cursus. Ook al vertel je de meest geniale stof en zijn de video’s volledig flitsend, als het geluid slecht is komt het niet goed over.

Je kunt dit verhelpen door gebruik te maken van een goede microfoon.

Een microfoon voor instructievideo’s hoeft niet duur te zijn

Een basismicrofoon voor instructievideo’s hoeft niet heel uitgebreid te zijn. Het gaat er vooral om dat hij helder geluid opneemt, zonder ruis en omgevingsgeluid.

Een simpele microfoon hoeft echt niet duur te zijn. Al vanaf €70,- heb je heel goede opties beschikbaar, die hieronder weergegeven zijn.

Natuurlijk kun je ook voor een geheel professionele studiomicrofoon gaan (ongeveer €300), maar voor instructievideo’s is dat vaak niet nodig.

Kies voor een microfoon die past bij jouw opstelling

Afhankelijk van hoe jij je instructievideo’s maakt, zijn er verschillende mogelijkheden voor microfoons.

Als je gebruikmaakt van schermopnames dan kun je kiezen voor een USB microfoon of voor een headset. Ze leveren een goede kwaliteit geluid, waardoor jouw video direct professioneel overkomt. Doordat je dicht bij de microfoon zit zijn het beide goede opties.

Maak je gebruik van zelfopnames dan kun je gaan voor of een richtmicrofoon of een lavalier microfoon (ook wel een dasspeld microfoon genoemd).

Het voordeel van een lavalier microfoon is dat deze dichter bij het bron van geluid is. Hierdoor zul je minder last hebben van omgevingsgeluid en ruis. Een klein nadeel is dat deze zichtbaar zullen zijn op je kleding, maar dat valt niet op.

Probeer dus voor een lavalier te gaan om je geluidskwaliteit zo hoog mogelijk te hebben!

Wij raden de volgende microfoons aan

Ook bij Soofos hebben we een duidelijk verschil gemerkt tijdens het opnemen van video’s. Door gebruik te maken van een goede microfoon met zo min mogelijk omgevingsgeluid komt de boodschap duidelijk over.

Blue Snowball Ice (€60)

De Blue Snowball Ice is uitermate geschikt als USB microfoon bij het maken van schermopnames. Doordat je deze op je bureau kunt zetten heb je geen headset op je hoofd nodig. De microfoon werkt op elke computer. Hij is zeer makkelijk in gebruik en het geluid is enorm helder!

Logitech H390 (€40)

Maak je liever gebruik van een headset? Dan is de Logitech H390 een goede optie. Hij zit goed op het hoofd en geeft heel goed geluid. Je kunt hem aansluiten via USB op jouw computer.

Rode Smartlav+ (€65)

Als je gebruik maakt van zelfopnames is de Rode SmartLAV+ een goede optie. Deze kun je aansluiten op je iPhone, waardoor hij daar het geluid opneemt. Samen met de RODE Rec app (€6) kun je makkelijk geluid opnemen en delen. Tip: Klap met je handen in het begin van de opname, op deze manier kun je makkelijk het geluid synchroniseren met de video.

Rode Videomic GO (€75)

Gebruik je een camera voor zelfopnames en wil je niet met een lavalier microfoon werken? Je kunt dan de ze richtmicrofoon van Rode gebruiken. Dit levert echt veel beter geluid op dan je standaard microfoon. Hij is makkelijk te gebruiken en aan te sluiten via een 3,5mm jack.

Nog niet zeker welke camera je nodig hebt om je nieuwe microfoon te vergezellen? Lees hier meer over de keuze voor een camera.

Laatste paar tips om goed geluid voor jouw online cursus te hebben

Een goede microfoon voor instructievideo’s is niet het enige dat het geluid beïnvloed. Let voordat je gaat opnemen op een aantal zaken.

Zorg dat er zo min mogelijk omgevingsgeluid is. Neem dus niet op langs een drukke weg of waar een apparaat flink aan het blazen is. Maak je schermopnames en gebruik je je muis en toetsenbord?

Zorg dat deze zo ver mogelijk afstaan van de microfoon. Het horen van geklik tijdens een opname is erg afleidend en onnodig.

Ben je nog opzoek naar een screencasting tool of zoek je screencapture software? Lees dan een van de blogs erover.

Ga aan de slag met testen!

Wil je eerst testen met het opnemen van video’s zonder te investeren? Gebruik dan bijvoorbeeld eerst de headset van je telefoon.

Echter is het echt aan te raden om de kleine investering in een goede microfoon te maken. Je komt direct professioneel over, de boodschap komt beter aan en mensen zullen je cursus meer waarderen!

Zelf aan de slag met het maken van een online cursus? Lees dan hier alles over het maken van een online cursus.

Facebook groep

Word lid van de Online Instructeurs Nederland groep. Leer alles over het maken en verkopen van online cursussen en kom in contact met andere online instructeurs.

Bron hoofdafbeelding: Designed by Frpk

Artikel uit de categorie:
Cursus maken

0 Reacties op "De beste microfoon bij het maken van instructievideo's"

  Geef een reactie op dit artikel

  Leer onbeperkt met Soofos Plus

  • Onbeperkte toegang tot honderden Nederlandse cursussen
  • Probeer 7 dagen volledig gratis
  • Maandabonnement vanaf €19 per maand
  Probeer gratis Meer informatie over Soofos Plus
  soofos plus cursussen op laptop
  Gemaakt met in NL © 2021 - Soofos B.V.