Alles wat je moet weten over DTP (desktoppublishing)

Bedrijven doen tegenwoordig meer en meer moeite om mensen te overtuigen van hun superieure producten en diensten.

Vroeger was een simpele advertentie in de krant wel genoeg, maar tegenwoordig? Tegenwoordig moet je ver gaan om mensen te overtuigen.

Eigen tijdschriften, online publicaties en gratis informatie dienen nu als proeverij, waarmee bedrijven een klant willen verrassen.

Ga er van uit dat meerdere bedrijven vechten om dezelfde klant, dus dat er daardoor een overschot van informatie beschikbaar gemaakt wordt.

Als bedrijf is het nodig om echt tijd en energie in die weggevertjes en informatie te stoppen. Daar komt desktoppublishing (DTP), om de hoek kijken.

Wat is DTP?

DTP, oftewel desktoppublishing, is het maken en voorbereiden van drukwerk. Hierbij bereid je het voor op publicatie, niet alleen in de vorm van tijdschriften, boeken, flyers en folders, maar bijvoorbeeld ook in digitale vorm. Hierbij kan je denken aan PDF’s en webpagina’s. Dit alles gebeurt op een computer, vandaar de term “desktop”. Tegenwoordig kunnen enkele DTP-taken zelfs op mobiele apparaten gedaan worden.

Welke vormen van DTP zijn er?

Doorgaans kan je twee vormen van DTP onderscheiden. De eerste is de offline vorm, dat zijn dus dingen die je kan vasthouden, openslaan en weggeven. Denk hierbij aan tijdschriften, boeken, brochures en andere vormen van geprinte documenten.

De tweede vorm is de online vorm. Hierbij gaat het om bestanden, pagina’s en afbeeldingen die je op je laptop, tablet of telefoon kan openen. Dit heeft een duidelijk voordeel ten opzichte van de offline tegenhanger, namelijk dat online onbeperkt te dupliceren valt.

Voorbeeld van DTP – Tijdschrift

Voorbeeld van DTP-werk: een tijdschrift.

Het verschil tussen DTP en grafisch ontwerpen

DTP is een vorm van grafisch ontwerpen, maar ze verschillen wezenlijk van elkaar. Waar grafisch ontwerp zich richt op alle digitaal ontworpen middelen en producten, richt DTP zich enkel op bestanden die gecreëerd worden voor publicaties.

Waarmee kan je DTP zelf doen?

Er zijn verschillende tools waarmee je zelf aan de slag kan met desktoppublishing. Een van de grootste namen op dit gebied is Adobe InDesign, waarvan je vast wel een keer gehoord hebt. De volgende meest gebruikte tool zonder abonnement is Affinity Publisher. Dit programma kun je krijgen met een éénmalige betaling.

Andere tools hiervoor zijn bijvoorbeeld Scribus en QuarkXPress. Scribus is overigens een gratis dtp-programma! Dus als je geen zin hebt om te betalen voor een abonnement bij Adobe of voor QuarkXPress, dan is het een goede optie voor je!

Waarom leren over DTP?

Design, vooral in de digitale wereld, is enorm belangrijk. Je hebt daarvoor kennis nodig. Kennis over het opmaken van bestanden, schrijven van teksten en het publiceren van content.

Tot een bepaald niveau kan je dat in de praktijk wel leren, echter zal je kennis dan incompleet zijn, maar kost het je ook veel tijd om de juiste kennis te vinden en aan te leren.

Leren over DTP neemt die twee negatieve aspecten weg, want je leert dát wat je nodig hebt en je hoeft de informatie niet zelf te zoeken. Stukken makkelijker en stukken sneller.

Aan de slag gaan met leren!

Er zijn verschillende manieren om te leren over desktoppublishing. Uiteraard zijn er de klassieke manieren, zoals in een klaslokaal of uit de boeken.

Wij raden je, natuurlijk, een online cursus aan! Dit heeft namelijk meerdere voordelen voor je. Niet alleen kan je leren waar en wanneer het je uitkomt, maar je kan ook direct meedoen, omdat je toch al op een apparaat aan het leren bent.

Je kan nieuwe kennis daardoor direct in de praktijk uitproberen en daardoor leer je sneller en hou je de informatie beter vast!

Start vandaag nog met leren!

Ga vandaag nog aan de slag met het leren over desktoppublishing. Neem een kijkje bij onze DTP-cursussen!

In ieder geval hopen we dat je iets geleerd hebt van dit artikel. Kijk gerust rond op de website, grote kans dat je een cursus tegenkomt die bij je past.

Ga vandaag nog aan de slag, succes!

Artikel uit de categorie:

Relevante onderwerpen:

Ontdek onze cursussen, gratis.

Ben je nog niet uitgeleerd? Maak kennis met onze instructeurs. Echte mensen die hun passies met jou delen. Maak een gratis account en begin direct.

Blijf op de hoogte​

We willen je graag inspireren om nog meer uit jezelf te halen. Kom op onze e-mail lijst om op de hoogte te blijven over online leren, nieuwe cursussen en toffe acties.
Krijg de beste Learning & Development tips in jouw inbox
10% korting op jouw volgende cursus? 🎁

🏢 Ontdek Soofos Organisaties

We helpen je graag verder met e-learning in jouw organisatie. 

Wij horen graag van je

Vul het formulier in dan nemen we zo snel mogelijk contact met je op

Liever een live gesprek? Plan een demo in →

Dit formulier is beveiligd met Google reCAPTCHA.