Waarom is het de moeite waard te leren over videobewerking?

Nina Westland
  | 
22 september 2020

Een foto zegt meer dan duizend woorden, maar een video zegt meer dan duizend foto’s. In dit tijdperk is het dan ook belangrijker dan ooit dat je als bedrijf of als persoon aan de slag gaat met het maken van mooie video’s. Het kan namelijk zomaar zo zijn dat media zoals tekst en afbeeldingen op gegeven moment gaan verdwijnen.

 

Wat maakt videobewerking zo’n leuk onderwerp?

Het kijken van een video is natuurlijk al leuk om te doen. Maar het overbrengen van jouw boodschap dankzij video is misschien nog wel leuker. Net als met fotografie en met het schrijven van teksten, kan je er volledig je eigen draai aan geven. Perfect dus voor mensen die graag een indruk willen maken op de wereld, een groep mensen of een individu. Je kan er in principe alle kanten mee op!

 

Waarvoor kan je video’s gaan maken?

Video’s kunnen voor diverse doelen ingezet worden. Zo is het zowel mogelijk om het in een zakelijke context te gebruiken, zoals een bedrijfsvideo of productdemonstratie, maar kan je het ook voor de lol doen. Zo is het filmen van je hobby’s of passie een mogelijkheid, maar kan ook het filmen zelf natuurlijk de hobby zijn.

 

Welke verschillende programma’s zijn er?

Er zijn natuurlijk verschillende videobewerkingsprogramma’s te vinden online. Zo kom je bijvoorbeeld snel uit bij programma’s van Adobe of Sony, maar zijn er natuurlijk ook andere programma’s te vinden, zoals:

 • Adobe Premiere Pro CC en Premiere Elements
 • Sony Vegas
 • Cyberlink PowerDirector
 • Finalcut

Welke van deze programma’s heeft onze voorkeur? Dat ligt eraan wat je zoekt, aangezien elke zijn eigen voordelen heeft. Zo kan je met Premiere Elements snel en gemakkelijk simpele video’s editen, kan je met Sony Vegas grote projecten aan en is PowerDirector van Cyberlink een programma wat dat van alles wat kan.

 

Waaruit bestaat het vak van videobewerking?

In de ogen van het grote publiek wordt er bij het bewerken van media, zoals video of afbeeldingen, vaak gedacht dat er niks meer overblijft van het origineel. Natuurlijk is dit in het geval van Photoshop weleens het geval. Maar het gaat vrijwel altijd om het optimaliseren van de foto of video, oftewel er het meeste uithalen. Voor video zijn er eigenlijk twee taken die je kan hebben, namelijk: videomontage of effecten en animaties.

 

Het maken van videomontages

Zeker in professionele video’s zijn de montages opgebouwd uit veel verschillende video’s. Het organiseren en het verwerken van al die video’s wordt ook wel videomontage genoemd. Hierin is het vooral belangrijk dat je vaardig bent in het kiezen wanneer een clip stopt en de volgende begint. Het meeste draait om goede timing en de juiste plek in de montage.

Meer leren? Lees over de cursus video-editing met Premiere Pro!

 

Video-effecten en animaties maken

Ook voor het creëren van animaties en video-effecten is er veel ruimte. Zeker in de meer cinematische wereld. Zowel in de wereld van animaties en effecten, en videomontages is er veel ruimte om creatief aan de slag te gaan.

 

Wat heb je nodig voor videobewerking?

Om aan de slag te gaan met videobewerking heb je in ieder geval het programma nodig. Omdat dit relatief zware programma’s zijn is een computer of laptop met veel rekenvermogen aan te raden. Zeker het renderen van de uiteindelijke video kost veel tijd en rekenkracht. Daarnaast heb je de kennis nodig om aan de slag te gaan met bijvoorbeeld het maken van videomontages of animaties.

 

Ga leren over videobewerking!

Videobewerking is een vak apart. Een groot gedeelte kan je leren door er gewoon mee aan de slag te gaan. Maar met een cursus videobewerking kom je toch verder, omdat je al een basis hebt om op te bouwen.

 

Ga aan de slag en leer video’s te bewerken!

Artikel uit de categorie:
Design

0 Reacties op "Waarom is het de moeite waard te leren over videobewerking?"

  Geef een reactie op dit artikel

  Leer onbeperkt met Soofos Plus

  • Onbeperkte toegang tot honderden Nederlandse cursussen
  • Probeer 7 dagen volledig gratis
  • Maandabonnement vanaf €19 per maand
  Probeer gratis Meer informatie over Soofos Plus
  soofos plus cursussen op laptop
  Gemaakt met in NL © 2021 - Soofos B.V.