Ontmoet onze instructeurs: beeldend kunstenares Helene Gandolfi

Voor veel mensen kwam tijdens de lockdown hun creatieve kant naar boven: plots werden er weer dingen gemaakt en gecreëerd. De cursus van Helene Gandolfi kwam dan ook als geroepen: zij leert je portret tekenen. Tijd om kennis te maken met deze tekenares. 

Portretten als passie

Helene Gandolfi is beeldend kunstenaar. Ze volgde haar kunstopleiding aan de kunstacademie ArtEz. In de laatste 10 jaar heeft ze zich voornamelijk toegelegd op het tekenen en schilderen van portretten. “In het dagelijks leven houd ik mij met de verschillende kunst-gerelateerde werkzaamheden bezig. Ik schilder portretten, zowel vrij werk als in opdracht. Daarnaast geef ik cursussen in tekenen en schilderen aan meerdere groepen volwassenen en geef ik gastlessen op locatie.” 

Is dat alles? Nee! “Ook maak ik af en toe een uitstapje richting product design, zo heb ik in 2016 een eigen lampontwerp gemaakt onder de merknaam Lumineuz.” Haar grootste passie blijft echter het maken van portretten en anderen ook warm maken voor deze passie!

Creativiteit en corona

Net als voor veel van onze instructeurs, kwam de drive voor het maken van een online cursus door, jawel hoor: de coronacrisis. 

“Toen begin dit jaar mijn cursusseizoen werd lamgelegd door corona besefte ik dat de ‘live’ bijeenkomsten wel eens voor langere tijd stil zouden kunnen liggen.” Het maken van een online cursus was voor Helene dus min of meer een noodzaak. Maar eentje die goed uitpakte: 

“Verrassend genoeg vind ik het nog veel leuker dan verwacht om mijn cursus nu ook in een online versie te gieten. Het opent nieuwe mogelijkheden en de uitleg wordt heel visueel met toevoeging van bewerkte foto’s en video’s.”

Voor Helene heeft het hebben van een online variant van haar cursus ook het voordeel dat ze een nieuw publiek kan bereiken, bijvoorbeeld mensen die totaal niet in de buurt wonen.

Tekenen voor iedereen

De eerste cursus van Helene is bedoeld voor de beginnende portrettekenaar en voor de portrettekenaar die al wel wat kan maar beter en meer gelijkend wil leren tekenen.

“Ik wil ze beter leren kijken naar wat ze nou écht zien. Dat is het geheim van goed leren tekenen. Daarvoor moeten ze ook echt die hulpmiddelen leren gebruiken zoals het meten en vergelijken van afstanden.”

In 2022 heeft Helene ook een nieuwe cursus gelanceerd: Sprekend Portrettekenen. Dit is het tweede deel van haar cursus, waarin ze je nog beter leert portrettekenen.

Bekijk het eens gekanteld

Helene heeft de eerste cursus opgedeeld in hoofdstukken waar het gaat over het in kaart brengen van een hoofd dat gedraaid en gekanteld is. Dat is een heel lastig onderdeel voor de meeste cursisten, maar als dat kwartje eenmaal valt…

“Leg de lat niet meteen te hoog. Onthoud dat het allemaal oefeningen zijn en dat het niet direct tekeningen worden voor aan de muur. Als je de mislukkingen accepteert en doorzet, zal je zien dat je duidelijk sprongen gaat maken.”

In de tweede cursus ligt de nadruk op het maken van soepele maar krachtige en expressieve portrettekeningen waarin het licht/donkercontrast centraal staat.

De kunst van cursussen creëren

Na even zoeken kwam Helene bij Soofos terecht. En toen begon de fun:

“Het hele maakproces vond ik leuker dan gedacht. Het duurde wel veel langer dan van tevoren ingeschat en er waren nogal wat hobbels te nemen. Dat kwam door de onbekendheid met het gebruik van de verschillende programma’s. Maar het ging uiteindelijk redelijk makkelijk ook doordat jullie bij vragen erg snel en duidelijk waren in het antwoorden.” Happy to help, Helene!

“Het maakproces duurt langer dan je denkt. Maak een duidelijk script!”

Helene profiteert van haar offline publiek om haar cursus te promoten. Daarnaast zette ze heel wat andere slimme acties in om haar cursus onder de aandacht te brengen. 

“Inmiddels mijn hele maillijst op de hoogte gebracht. Ik heb mijn huidige cursisten 50% korting geboden, oud cursisten en mogelijke belangstellenden 25%. Daarnaast heb ik een promofilmpje gedeeld op Facebook, en een kortingslink van 20% op mijn website.” 

Ook portretten leren tekenen?

Dan is de cursus van Helene een aanrader. Verras vrienden en familie met een getekend portret, dankzij haar cursus. Je vindt ‘m hier!

Artikel uit de categorie:

Relevante onderwerpen:

Maak van jouw cursus een succes

Wil jij een echt goede online cursus maken? In onze 2 uur durende gratis cursus delen we al onze tips en tricks om jouw eigen online cursus te lanceren.
10% korting op jouw volgende cursus? 🎁

🏢 Ontdek Soofos Teams

We helpen je graag verder met e-learning in jouw organisatie. 

Wij horen graag van je

Vul het formulier in dan nemen we zo snel mogelijk contact met je op

Liever een live gesprek? Plan een demo in →

Dit formulier is beveiligd met Google reCAPTCHA.