Hoe draag je kennis effectief over met een online cursus?

Joris van den Berg
  | 
22 september 2020

Het geven van een online cursus kan op verschillende manieren gedaan worden. Meestal wordt een combinatie gemaakt van onder andere video’s, oefenopdrachten, vragen, bestanden en toetsen. Op Soofos heb je de mogelijkheid om een mix te maken van de verschillende methodes. Een mix van deze methodes is vaak het meest effectief om de kennis over te dragen. Het delen van jouw kennis kan heel leuk zijn om te doen. Als je hier nog wat extra geld mee verdient, dan is dat al helemaal mooi. Het geven van een online cursus op Soofos is dan ook vaak een leuke mogelijkheid.

 

Een mix van verschillende vormen van kennisoverdracht

Om met succes de kennis over te dragen via een online cursus is een mix van verschillende vormen belangrijk. De meeste instructeurs maken gebruik van een mix van bijvoorbeeld instructievideo’s, opdrachten, toetsen, werkboeken en teksten. Door gebruik te maken van deze opties houd je de aandacht van de cursist er bij. Ook kun je door een toets in te zetten de kennis testen. Je weet na afloop zeker dat de cursist de stof begrepen heeft.

 

Lees hier over: technieken, waarmee je een betere cursus geeft.

 

Het gebruik van instructievideo’s in een online cursus

Veel instructeurs op Soofos gebruiken de instructievideo’s als primair leermiddel. De video’s laten duidelijk zien wat er bedoeld wordt. Door eerst een video te tonen, kun je beknopt weergeven wat er door de cursist geleerd moet worden. Dit vul je vervolgens aan met bijvoorbeeld opdrachten om dit in de praktijk te brengen. Je kunt vervolgens tekst gebruiken om extra verdieping te geven. Natuurlijk kun je ook in de tekst doorverwijzen naar andere bronnen of relevante stukken om te bestuderen. Het gebruik van alleen instructievideo’s is af te raden. Uiteindelijk is het beter om ook opdrachten te laten doen om zo de cursist praktische ervaring te laten krijgen.

 

Werkboeken, opdrachten, tekst, wat zet je er in?

In de werkboeken en teksten kun je voornamelijk relevante en verdiepende stof zetten. Sommige stof is niet relevant voor de meeste cursisten. Dit zou je kunnen toevoegen in de vorm van teksten en werkboeken. Ook kun je er duidelijk bepaalde stappen of statistieken neerzetten. Geef in de tekst ook weer wat je in de video verteld hebt. Zo kan een cursist snel terugvinden waar een les over ging. Het is dan niet nodig om het hele filmpje terug te kijken, maar puur het stuk wat dan nog relevant is voor de cursist.

Het zelf maken van een cursus wordt een stuk makkelijker gemaakt op Soofos. Jij hebt de kennis over het onderwerp en je kan je daar op blijven focussen. Wij verzorgen de techniek die er achter zit. Wil je meer weten over hoe je een online cursus op Soofos maakt? Volg dan onze online cursus “Hoe maak ik een cursus” of lees verder in deze blog over het maken van een cursus.

Facebook groep

Word lid van de Online Instructeurs Nederland groep. Leer alles over het maken en verkopen van online cursussen en kom in contact met andere online instructeurs.

 

Bron hoofdafbeelding: Frpk

Artikel uit de categorie:
Cursus maken

0 Reacties op "Hoe draag je kennis effectief over met een online cursus?"

  Geef een reactie op dit artikel

  Leer onbeperkt met Soofos Plus

  • Onbeperkte toegang tot honderden Nederlandse cursussen
  • Probeer 7 dagen volledig gratis
  • Maandabonnement vanaf €19 per maand
  Probeer gratis Meer informatie over Soofos Plus
  soofos plus cursussen op laptop
  Gemaakt met in NL © 2021 - Soofos B.V.