Hoe draag je kennis effectief over met een online cursus?

Ga je met knikkende knieën voor de camera staan, met flashbacks naar je docenten op de middelbare school? Wat als je net zo middelmatig in lesgeven bent als die oude wiskundeleraar waarbij iedereen plotseling naar de wc moest?

Geen zorgen: we got your back. Soofos is erop ingesteld om cursussen te verkopen die passen bij wat je doelgroep wilt. Daarom geven we je allerlei tips over het maken van de cursus.

In dit artikel focussen we ons specifiek op het maken van een effectieve cursus. Wat bedoelen we met effectief?

  • Toepasbaarheid: Cursisten leren de lesstof praktisch toepassen en inzetten in verschillende contexten.
  • Memorabel: Cursisten kunnen de lesstof onthouden.
  • Interessant: Cursisten kunnen de aandacht erbij houden.
  • Begrijpelijk: Cursisten begrijpen de lesstof. 

Met deze vier elementen in je achterhoofd, geven we je een aantal tips over hoe je dit kunt bereiken. 

1. Je cursus toepasbaar maken

Op Soofos houden we van oefenopdrachten. Je cursus moet namelijk geen Netflixserie worden: we willen dat je cursisten aan de slag gaan met wat je vertelt.

Daarom is het zaak dat je oefenopdrachten in je cursus verwerkt. Bijvoorbeeld door een voorbeeld te geven, en mensen met je ”mee te laten doen”. Of door per hoofdstuk of onderdeel een challenge toe te voegen.

Met een simpele toets krijg je niet altijd hetzelfde effect. De cursist laat daarmee wel zien dat ze de kennis hebben, maar niet per definitie ook praktisch aan de slag kunnen.

Gebruik voor je oefenopdrachten verschillende vormen, zodat je cursisten leren om de kennis die ze in de ene opdracht hebben opgedaan, ook op een andere manier te kunnen toepassen.

2. Je cursus memorabel maken

Op de eerste plaats maken die oefenopdrachten je cursus al een stuk makkelijker te onthouden dan een lang verhaal op video. Men is er dan zelf mee aan de slag gegaan, dus op z’n minst de inhoud van de oefenopdracht blijft hangen.

Verder is het belangrijk dat je een logische, chronologische structuur volgt, zodat het makkelijker te onthouden wordt. Spring dus niet van de hak op de tak.

Ook helpt herhaling bij je cursus heel goed. Je hoeft uiteraard niet alles drie keer te zeggen, maar zorg dat er beknopte samenvattingen per les beschikbaar zijn. 

De laatste tip is het organiseren van een groepsdiscussie, waarbij iedereen deelneemt. Dit kan uiteraard ook online. Maar als mensen hun eigen ervaringen of meningen delen over een onderwerp, wordt het over het algemeen beter onthouden. 

3. Maak je cursus interessant

Ongeacht je onderwerp – en geloof ons, we hebben het met eigen ogen gezien – kun je je cursus interessant maken. Zolang je maar de juiste doelgroep aanspreekt, en voor hen goede content ontwikkelt.

Een manier om het interessant te maken, is door interactie in te voegen. Ook kun je verschillende vormen van media combineren. 

Maar vooral de manier waarop je iets brengt maakt of breekt je succes. Het is jouw passie, dus laat dat gerust ook zien in de manier waarop je presenteert.

4. Maak je cursus begrijpelijk

Natuurlijk wil je dat je cursisten uitgedaagd worden en iets nieuws leren, maar groet ze op hun eigen niveau. Dat wil zeggen: wees je bewust van het niveau van je cursisten wanneer je je woorden kiest.

Is je cursus voor beginners? Spreek dan niet meteen met jargon, tenzij je het direct uitlegt en het belangrijk is voor het vervolg van de cursus.

Beschrijf per les duidelijke leerdoelen en ga kritisch na of ze het met de content die je aanlevert kunnen leren. Laat je cursus zo nodig ook testen. 

Wil je meer weten over het maken van succesvolle cursussen?

Zet een lekker grote kop koffie of thee en ga er goed voor zitten, want we hebben talloze blogs over het maken van cursussen. 

Artikel uit de categorie:

Relevante onderwerpen:

Maak van jouw cursus een succes

Wil jij een echt goede online cursus maken? In onze 2 uur durende gratis cursus delen we al onze tips en tricks om jouw eigen online cursus te lanceren.

🏢 Ontdek Soofos Organisaties

We helpen je graag verder met e-learning in jouw organisatie. 

Wij horen graag van je

Vul het formulier in dan nemen we zo snel mogelijk contact met je op

Dit formulier is beveiligd met Google reCAPTCHA.

Liever een live gesprek? Plan een demo in →