E-learning binnen jouw organisatie

Ben je van plan om e-learning te introduceren binnen jouw organisatie? Wil je medewerkers de mogelijkheid bieden om toegang te krijgen tot e-learning content en online cursussen? De implementatie van e-learning op de werkvloer vereist een goed begrip van de achtergrond, implementatiemethoden en beschikbare mogelijkheden.

Welkom bij Soofos, dé plek voor online cursussen, e-learning en online opleidingen. Met onze jarenlange ervaring op het gebied van e-learning, hebben wij een hoop inzichten en kennis opgedaan. In dit artikel delen we met je hoe op een effectieve manier e-learning integreert in jouw organisatie. Dit artikel biedt een uitgebreide uiteenzetting; voel je vrij om direct naar de secties te gaan die het meest relevant zijn voor jou.

Wat is e-learning en wat maakt het belangrijk voor jouw bedrijf?

Hoogstwaarschijnlijk ben je bekend met het concept van e-learning: het is onderwijs dat online plaatsvindt, vaak te volgen via digitale platforms. Hieronder vallen onder andere de online cursussen die je op Soofos ziet, maar ook andere bestanden of manieren om te leren, zoals eBooks, instructievideo’s en digitale toetsen vallen onder het begrip e-learning. Deze inhoud kan variëren van simpele tekstdocumenten en PDF-bestanden tot opgenomen video’s, opdrachten en toetsen. Eigenlijk valt alles dat online te leren is, onder e-learning.

Het fijne aan e-learning is dat het iedereen in staat stelt op hun eigen tempo te studeren, op een moment en plaats die hen het beste uitkomt. Dit maakt het een bijzonder aantrekkelijke optie voor mensen die werken of andere verplichtingen hebben, omdat het hen de mogelijkheid biedt hun kennis en vaardigheden te verbeteren zonder dat hun werk of persoonlijk leven hieronder lijdt.

Maar de ware impact van e-learning op een organisatie gaat veel verder. Medewerkers voelen zich gewaardeerd en gemotiveerd als hun organisatie investeert in hun professionele ontwikkeling. Het biedt hen de kans om nieuwe vaardigheden te leren en vooruitgang te boeken in hun carrières, wat op zijn beurt de betrokkenheid en loyaliteit aan het bedrijf kan verhogen. E-learning biedt een flexibele, schaalbare en kosteneffectieve manier van leren die kan worden aangepast aan de individuele behoeften en tijdschema’s van medewerkers.

E-learning, blended learning of klassiek onderwijs, wat is effectiever?

Onderzoek laat zien dat alles effectief kan zijn – het is vooral afhankelijk van de persoon én wat er geleerd moet worden. Hoe handig is het namelijk om op jouw eigen tempo, locatie én beschikbaarheid nieuwe kennis op te doen. Zeker als het kennis is die je goed kunt leren door voorbeelden te zien, kan e-learning een welkome toevoeging zijn.

Onder andere Sitzmann et al. (2006) heeft de effectiviteit van klassikaal vs e-learning onderzocht. Uit het onderzoek blijkt dat e-learning voor zowel declaratieve (conceptuele kennis, bijvoorbeeld feitjes, definities, wetten en formules) als procedurele (manieren om de declaratieve kennis in te zetten) kennis even effectief is als klassikaal onderwijs. Daarbij komt er naar voren dat gebruikmaken van een combinatie (blended learning) uiteindelijk het meest effectief is.

Uit meerdere overzichtsstudies wordt de conclusie getrokken dat e-learning minimaal net zo effectief is als traditioneel onderwijs. Dit is in ieder geval als je kijkt naar instructievormen die betrekking hebben op kennis, vaardigheden en gedrag. Om dus de benodigde vaardigheden en skills te leren kun je zeker gebruik maken van e-learning (Dankbaar, 2009). Echter zijn er een aantal dingen die toch verschillen. Er is minder sociale interactie tussen cursisten onderling. Zo zal je dus niet snel een netwerk opbouwen vanuit een online cursus. Echter is het voor het leren van nieuwe vaardigheden en skills vaak niet nodig om deze sociale interactie te hebben.

Hoe start je met het aanbieden van e-learning binnen jouw bedrijf?

Het aanbieden van e-learning binnen jouw bedrijf is een mooie stap om te zetten. Door van te voren een duidelijk plan op te stellen verhoog je de kans op het succes. Medewerkers die meer gebruik maken van de aangeboden oplossingen, die meer leren en uiteindelijk beter presteren!

 1. Bepaal de leerbehoeften: Identificeer specifieke kennisgebieden of vaardigheden die ontwikkeld moeten worden binnen jouw organisatie.
 2. Definieer duidelijke doelstellingen: Wat wil je bereiken met e-learning? Zorg voor meetbare doelstellingen.
 3. Selecteer de juiste tools en aanbieders: Onderzoek de verschillende e-learning platforms en kies degene die het beste past bij jouw organisatiebehoeften.
 4. Kies geschikte partners: Werk samen met e-learning providers die bewezen hebben waarde te kunnen toevoegen aan organisaties.
 5. Implementeer een duidelijke communicatiestrategie: Zorg ervoor dat medewerkers op de hoogte zijn van de nieuwe leerhulpmiddelen en moedig hen aan deze te gebruiken.
 6. Evalueer en pas aan: Monitor het gebruik en de effectiviteit van het e-learning programma en maak aanpassingen waar nodig.

Voordelen:

 • Flexibiliteit: Leer wanneer het jou uitkomt.
 • Schaalbaarheid: Kan gemakkelijk worden uitgerold naar een groot aantal werknemers.
 • Toegankelijkheid: Overal toegankelijk, zolang er internetverbinding is.
 • Kostenbesparing: Vermindert de noodzaak voor fysieke lesruimtes en materialen.

Uitdagingen:

 • Verminderd persoonlijk contact: Kan leiden tot een gevoel van isolatie.
 • Voltooiingspercentages: Zelfmotivatie is cruciaal, aangezien afrondingspercentages lager kunnen zijn.
 • Onmiddellijke feedback: Vragen kunnen niet altijd onmiddellijk worden beantwoord.
 • De kwaliteit van content: Om e-learning effectief te laten zijn, moet de kwaliteit hoog zijn.

Hoe Soofos bij kan dragen aan jouw doelstellingen

Met Soofos nemen we een aantal essentiele elementen uit handen, waarmee veel van de uitdagingen aangepakt worden. Allereerst zijn alle cursussen op Soofos ontwikkeld door authentieke experts. échte mensen, die zelf ervaring hebben met het onderwerp. Dit maakt het een stuk toegankelijker om iets nieuws te leren. Daarbij controleren wij élke cursus die op Soofos komt, zodat je zeker bent van de kwaliteit.

Naast dus een hoge kwaliteit van de online cursussen, hebben we verschillende tools beschikbaar om de cursisten te stimuleren de cursussen te volgen. Ook krijg je met jouw organisatie binnen Soofos een eigen community, waarmee je het gevoel hebt dat je samen aan het leren bent. Samen leren, op een toegankelijke en leuke manier. Wij geloven er in dat dát de sleutel is om medewerkers ook écht aan het leren te krijgen.

Benieuwd naar de mogelijkheden van e-learning in jouw organisatie? Vraag een demo aan voor Soofos teams of neem contact met ons op.

FAQ: Dit wordt vaak gevraagd over e-learning

Wat is het verschil tussen een online cursus en e-learning?

Hoewel beide termen vaak door elkaar worden gebruikt, verwijst e-learning meestal naar een breder educatief proces, terwijl een online cursus een specifieke leermodule of programma binnen dat proces kan zijn.

Welke soorten e-learning zijn er?

Er zijn verschillende vormen van e-learning, waaronder zelfstudiecursussen, webinars, interactieve online modules. De meest voorkomende zijn zelfstudiecursussen bestaande uit opgenomen video’s en oefeningen.

Artikel uit de categorie:

Relevante onderwerpen:

Stimuleer talent in jouw organisatie

Ontwikkel jezelf én jouw personeel. Schrijf je in en ontvang maandelijks de beste Learning & Development tips in jouw inbox.

Krijg de beste Learning & Development tips in jouw inbox

🏢 Ontdek Soofos Organisaties

We helpen je graag verder met e-learning in jouw organisatie. 

Wij horen graag van je

Vul het formulier in dan nemen we zo snel mogelijk contact met je op

Liever een live gesprek? Plan een demo in →

Dit formulier is beveiligd met Google reCAPTCHA.