Kalligrafie – Aan de slag met deze Beeldende Kunstvorm

Het is iets waar we elke dag mee in aanraking komen: schrift. Tegenwoordig zijn er mensen die het schrift tot een hoger niveau kunnen tillen. Denk bijvoorbeeld aan typografen, grafisch ontwerpers en zelfs graffitiartiesten. Kalligrafie is van origine een beeldende kunstvorm, vallende onder de schilderkunst. Deze kunst wordt ook wel schoonschrijven genoemd.

Waar komt kalligrafie vandaan?

Kalligrafie is ontstaan vlak nadat het schrift is bedacht. In die tijd is het ontwikkeld om documenten op te maken. Toen de boekdrukkunst zich ontwikkelde, werd de kunst van het schoonschrijven overbodig, maar werd het op plekken zonder print, nog wel gedaan. Destijds werd het meer gezien als hobby, maar uiteindelijk werd het weer een kunstvorm. In de Azië en Arabische landen is kalligrafie nog steeds heel belangrijk. In de Arabische landen worden heilige schriften, zoals de Koran, nog steeds opgemaakt met kalligrafie.

Moderne kalligrafie zelf doen? Wat heb je nodig?

Ideeën en creativiteit

Kalligrafie is een kunstvorm en dat betekent dat je er in ieder geval creativiteit voor nodig moet hebben. Voordat je aan de slag kan, heb je dus ideeën nodig. Waar die vandaan komen, hangt voornamelijk van het doel van de kalligrafie af. Heb je het nodig als onderdeel van een logo voor een bedrijf? Dan kan je ideeën opdoen uit de stijl van dat bedrijf. Wat voor de meeste kunst geldt, geldt hier ook: “beter goed gestolen, dan slecht bedacht.” Probeer dus inspiratie op te doen uit dingen die al bestaan.

Gereedschappen

Om te kunnen schoonschrijven, heb je schrijfgerei nodig. Dit zijn eigenlijk de standaard pennen en stiften, waarmee je aan de slag kan. Nodig zijn dus de verschillende diktes van potlood, vulpen, stift en andere hulpmiddelen.

Digitale hulpmiddelen

Ben je niet zo’n held met de fineliner? Dan zijn er gelukkig ook nog digitale hulpmiddelen beschikbaar. Hier kan je denken aan onder andere programma’s zoals Adobe Illustrator en Inkscape. Deze programma’s worden veelal gebruikt door grafische ontwerpers om bijvoorbeeld nieuwe fonts en logo’s te ontwerpen.

Waar zie je tegenwoordig kalligrafie terug?

Kalligrafie is nog altijd een belangrijk onderdeel van de schriftelijke communicatie. Omdat er een sterk visueel aspect aanzit, kan je het op plekken verwachten die indruk op je moeten maken. Denk bijvoorbeeld aan publicaties zoals uitnodigingen voor bruiloften, tijdschriften en heilige teksten. Stuk voor stuk wordt er van de lezer of kijker verwacht dat het indruk op je maakt. Wanneer de kalligrafie goed is uitgevoerd, zal dit ook het geval zijn.

Verder zie je kalligrafie een belangrijke rol vertolken in typografie, fonts en grafisch ontwerp. Het is dan ook niet raar dat het in menig design- en ontwerpopleiding een belangrijk deel is van het curriculum.

Hoe kan je het zelf leren?

Kalligrafie is tegenwoordig zowel een kunstvorm als een hobby. In Nederland zie je steeds meer mensen in hun vrije tijd bezig met het maken van designs met typografie als onderwerp. Dit zie je bijvoorbeeld in de handlettering veel terug. Dit is iets wat je kan leren door het te doen of door er een cursus voor te volgen, zodat je sneller leert. In de online cursus handlettering ga je op praktische manier leren.

Niet zo’n fan van pen en papier? Leer dan in de online cursus Illustrator hoe je met dit vectorprogramma mooie kalligrafie kan ontwerpen.

Ga aan de slag en ontdek kalligrafie!

Artikel uit de categorie:

Relevante onderwerpen:

Ontdek onze cursussen, gratis.

Ben je nog niet uitgeleerd? Maak kennis met onze instructeurs. Echte mensen die hun passies met jou delen. Maak een gratis account en begin direct.

Blijf op de hoogte​

We willen je graag inspireren om nog meer uit jezelf te halen. Kom op onze e-mail lijst om op de hoogte te blijven over online leren, nieuwe cursussen en toffe acties.
Krijg de beste Learning & Development tips in jouw inbox
10% korting op jouw volgende cursus? 🎁

🏢 Ontdek Soofos Organisaties

We helpen je graag verder met e-learning in jouw organisatie. 

Wij horen graag van je

Vul het formulier in dan nemen we zo snel mogelijk contact met je op

Liever een live gesprek? Plan een demo in →

Dit formulier is beveiligd met Google reCAPTCHA.