Alles wat je nodig hebt om te leren bloggen

Het hebben van een website met wat content is al genoeg om vindbaar te zijn op het internet. Toch valt er waarschijnlijk nog veel meer uit te halen. Ook als je net begonnen bent of wilt gaan beginnen kan je misschien wat tips gebruiken. We hebben ondertussen genoeg ervaring opgedaan om je hierbij te helpen, dus lees gerust verder!

Waarom zou je goed willen leren bloggen?

Het hebben van een blog is vrij basic tegenwoordig. Maar met enkel de basis ga je waarschijnlijk niet ongelofelijk succesvol worden. Het is zeker de moeite waard om er extra aandacht aan te besteden. Zo zijn er bepaalde optimalisaties die je kan maken, waarmee je meer bezoekers kan gaan krijgen op je weblog.

De cruciale onderdelen van een succesvolle blog

Alle succesvolle weblogs hebben bepaalde onderdelen die ervoor zorgen dat de blog het goed doet. Deze cruciale onderdelen moeten dus zeker een onderdeel zijn of worden van jouw eigen blog. Want het einddoel is natuurlijk dat je blij bent met datgene wat je gemaakt hebt. En je wilt dat je gebruikers en lezers tevreden of blij zijn met wat je geschreven hebt. Lees hoe je makkelijker kan schrijven.

Ideeën voor goede content

Een blog zonder content is als een winkel zonder voorraad. Je wilt dus altijd goede teksten en content op je website zetten. Ook is het belangrijk dat alles wat je maakt van hoge kwaliteit en van nut is. Toch kan het lastig zijn om hier altijd ideeën voor te hebben. Geef jezelf dus de juiste tools en mogelijkheden om inspiratie op te doen. De makkelijkste manieren om inspiratie te krijgen, zijn:

  • Google Trends en het nieuws
  • Search Console en Zoekwoordplanner;
  • Kijken naar de concurrentie.

Met Google Trends kan je inspiratie opdoen van trends en ontwikkelingen. Wanneer er nieuwe trends in het zoekverkeer opduiken, kan je ze hier terugvinden. Net zoals deze trends kan je ook het nieuws in de gaten houden. Hier zijn altijd ontwikkelingen die snel worden gezien door experts in hun veld.

Huidige statistieken en potentiële kansen herkennen

Met Google Search Console (die je trouwens altijd moet hebben) kan je makkelijk achterhalen of blogs het goed doen en welke blogs je moet verwijderen of verbeteren. Vergelijk bijvoorbeeld de prestaties van bepaalde zoekwoorden over een verloop van tijd om zo kansen te ontdekken. Ook kan je de zoekwoordplanner van Google Ads uitproberen. Deze geeft je woorden, waarop je zou kunnen adverteren, maar je kan ook proberen deze te pakken met een blogbericht of pagina.

Bekijk gewoon wat je concurrenten doen

Wil je niet al te veel onderzoek doen? Bekijk dan gewoon eens wat je concurrenten of conculega’s doen. Het is niet een mooie manier van werken, maar dan loop je in ieder geval niet teveel achter de feiten aan.

Een goed contentmanagementsysteem

Achter elke blog zit een systeem, waarin je de blogs, afbeeldingen en de rest kan uploaden. Dit wordt ook wel een contentmanagementsysteem genoemd. Dat je een goede uitkiest is belangrijk, want je wilt het jezelf makkelijk maken, zeker wanneer je weinig verstand hebt van programmeren of code. Wij raden zelf WordPress aan, omdat dit het meestgebruikte systeem is en de laatste jaren altijd betrouwbaar is gebleken.

Tip: Wil je meer leren over het maken van je eigen WordPress-website? Bekijk dan de online WordPress cursus op Soofos.

Snelheid en gebruiksvriendelijkheid

De meeste hostingpartijen werken met WordPress. Dus dat is meestal al geen probleem. Zorg er wel voor je dat je hosting ook voor snelheid zorgt. Lange laadtijden zijn namelijk funest voor je website. Mensen willen niet wachten, dus klikken ze weg wanneer het laden te lang duurt. Snelheid is dus een belangrijk onderdeel van gebruiksvriendelijkheid. Daarnaast is het slim om alles makkelijk vindbaar en bereikbaar te maken op je nieuwe blog. Wanneer alles binnen drie klikken bereikbaar is, dan weet je dat je goed onderweg bent!

Succesvol geld verdienen met je eigen blog

Een ander mooi voordeel aan een goedlopende blog is dat je er ook geld mee kan verdienen. Daar liever niet over nadenken? Dan hoef je dit niet te lezen! Toch zijn er kansen voor jezelf om meer uit je blog te halen dan alleen publiciteit en een goede naam. Er zijn namelijk verschillende manieren om geld te gaan verdienen met je blog, zodra deze een constante bron van verkeer heeft.

  • Advertenties via het AdSense netwerk;
  • Gesponsorde berichten van andere bedrijven;
  • Een webshop met eigen producten;
  • Affiliate marketing met links naar producten of diensten van anderen.

Ga dus snel aan de slag met het schrijven van je eigen blog!

Nu je weet hoe je met een eigen blog begint, zou ik zeggen ga aan de slag! Wil je liever bij een expert over de schouder meekijken? Volg dan een van onze blog cursussen op Soofos: “BLOG FORMULE: Geld verdienen met bloggen” van Mark de Vries, of de cursus “Authentiek SEO-proof bloggen” van Jessica.

Ga vandaag nog aan de slag!

Artikel uit de categorie:

Relevante onderwerpen:

Ontdek onze cursussen, gratis.

Ben je nog niet uitgeleerd? Maak kennis met onze instructeurs. Echte mensen die hun passies met jou delen. Maak een gratis account en begin direct.

Blijf op de hoogte​

We willen je graag inspireren om nog meer uit jezelf te halen. Kom op onze e-mail lijst om op de hoogte te blijven over online leren, nieuwe cursussen en toffe acties.
Krijg de beste Learning & Development tips in jouw inbox
10% korting op jouw volgende cursus? 🎁

🏢 Ontdek Soofos Teams

We helpen je graag verder met e-learning in jouw organisatie. 

Wij horen graag van je

Vul het formulier in dan nemen we zo snel mogelijk contact met je op

Liever een live gesprek? Plan een demo in →

Dit formulier is beveiligd met Google reCAPTCHA.