De lengte van je online cursus bepalen: zo doe je dat

Het mooie van een online cursus voor cursisten is dat het makkelijk in hun leven past: geen reistijd, ze kunnen je pauzeren, hoofdstukken herhalen en skippen. Maar wat er achter de schermen zit is voor jou een stuk ingewikkelder: hoe lang moet je online cursus zijn om praktisch te zijn – maar toch genoeg waardevolle informatie bevat?

Er is helaas geen vaste formule die je kunt volgen. Maar in dit artikel gaan we toch proberen om je een goede houvast te geven om een cursus te maken die de juiste lengte heeft.

We kijken niet alleen naar de complete cursusduur, maar ook naar individuele lessen en hoofdstukken. Zet je schrap voor alle tips!

Hoe lang moet een online cursus zijn?

Dat hangt compleet af van de complexiteit van het onderwerp, en hoe uitgebreid de cursus is – oftewel hoe diep je in de materie duikt.  

Als je onderwerp bijvoorbeeld vrij eenvoudig is, kan een cursus van 4-6 uur voldoende zijn om de belangrijkste concepten uit te leggen en praktische vaardigheden aan te leren. Dat is bijvoorbeeld een creatieve cursus waarin je leert een bepaald schilderij te maken, of een cursus waarin je een programma leert beheersen.

Aan de andere kant kan een complex onderwerp, zoals programmeren, meer tijd nodig hebben om de inhoud goed uit te leggen en de benodigde vaardigheden aan te leren. Een cursus van 20-30 uur kan in dit geval nodig zijn om de cursisten echt vaardig te maken en genoeg te laten oefenen.

Hoe lang moeten individuele video’s zijn?

Natuurlijk breek je je cursus op in stukken – dat maakt het makkelijk voor cursisten om tussen bepaalde onderwerpen te navigeren. Bovendien hou je ook zo rekening met hoe lang iemand de aandacht erbij kan houden.

Over het algemeen wordt aanbevolen om video’s te maken van ongeveer 5-15 minuten lang. Dit maakt het voor cursisten gemakkelijker om de inhoud te begrijpen en te onthouden. 

Als je een complex onderwerp behandelt, kan een langere video ook – maximaal 30 minuten. Merk je echter dat je twee verschillende dingen behandelt in een lange video? Split het dan op! 

Wat is de juiste verhouding tussen video’s en praktische oefeningen?

Niet iedere video hoeft afgesloten te worden met een opdracht (al kan dat in bijzondere gevallen wel). Hou er dan ook rekening mee hoe lang cursisten met een bepaalde opdracht bezig zijn. Is het handig om telkens kleine opdrachten te geven, of een kleiner aantal, maar grotere opdrachten? Dit hangt echt af van het onderwerp. Kijk gerust ook rond naar wat vergelijkbare cursussen aanbieden om een beter beeld te krijgen van wat gangbaar is.

Hoe test je de lengte van je online cursusmateriaal?

Een van de beste manieren om de lengte van je online cursusmateriaal te testen, is door middel van een betaalde of gratis pilot cursus. Zo kun je je cursus presenteren aan een klein publiek en feedback te verzamelen over de lengte, structuur en inhoud van je cursus. Stel ook gerichte vragen over de lengte en snelheid, om gerichte feedback te verzamelen.

Kijk ook naar cursussen die vergelijkbaar zijn met die van jou en lees de reviews: zo zie je wat een gangbare tijd is, en wat mensen ervan vinden.

Hoe lang is een minicursus?

Je kunt ook een minicursus maken als promo of weggever. Maak deze niet langer dan een uur, maar liefst nog korter. Dit format werkt het best als je er ook een duidelijke opdracht aan hangt. In plaats van een volledige cursus schilderen, kun je bijvoorbeeld een minicursus maken waarin mensen je ‘naschilderen’ voor een relatief eenvoudig beeld. Je kunt dit ook als webinar aanbieden. 

Meer leren over de perfecte online cursus maken?

Dan zit je bij ons goed. In onze blogs lees je onder andere hoe je een cursus maakt die aansluit op de arbeidsmarkt, hoe je effectief kennis overdraagt én we hebben een stappenplan voor het maken van cursussen voor je klaarstaan. 

Artikel uit de categorie:

Relevante onderwerpen:

Maak van jouw cursus een succes

Wil jij een echt goede online cursus maken? In onze 2 uur durende gratis cursus delen we al onze tips en tricks om jouw eigen online cursus te lanceren.

🏢 Ontdek Soofos Organisaties

We helpen je graag verder met e-learning in jouw organisatie. 

Wij horen graag van je

Vul het formulier in dan nemen we zo snel mogelijk contact met je op

Liever een live gesprek? Plan een demo in →

Dit formulier is beveiligd met Google reCAPTCHA.