Een cursus over ChatGPT, door ChatGPT – én Tormo🤖🙋

Online leren heeft een geheel nieuwe dimensie bereikt met de opkomst van AI. Tormo heeft zich gewaagd aan het creëren van een cursus over beginnen met ChatGPT, volledig gemaakt door AI zelf! We gingen zitten met deze pionier om meer te weten te komen.

Wat inspireerde je om een online cursus te maken over ChatGPT? 🤔

ChatGPT is veel in het nieuws en er is veel media-aandacht, maar bijna niemand die ik sprak kon de kracht ervan inschatten. Ik merkte dat er behoefte was aan meer inzicht wat je er allemaal mee kan doen. 

Ik had er zelf al wel mee gespeeld en was onder de indruk van de mogelijkheden. Daardoor vond ik het helemaal raar dat er relatief weinig mensen ermee bezig waren. Na een paar mensen individueel uitleg te hebben gegeven en wat laten zien, dacht ik dat een training niet zou misstaan. Toen bedacht ik me dat je natuurlijk ook ChatGPT kan gebruiken om een training te maken, over ChatGPT! 

Het begon als een grap, maar gaandeweg nam het steeds meer een vaste vorm aan. Toen ik ook zag dat je via tekst naar spraak een AI-gegenereerde avatar kon maken, wilde ik het proberen en zo is die training er gekomen. 

Hoe heb je je expertise in ChatGPT ontwikkeld? 🧑‍🎓

Toen GPT 3.5 werd gelanceerd kwam ik veel artikelen tegen en werd er veel op Twitter over geschreven. Omdat ik zelf in de IT zit en dit soort dingen altijd gelijk uit wil proberen, ben ik ermee aan het testen gegaan en kwam ik al snel dingen tegen die erg nuttig zijn om met ChatGPT te doen. 

Ik ging steeds meer video’s kijken en artikelen lezen en podcasts luisteren over ChatGPT en ergens in februari besloot ik die training te maken. 

Volg Tor op Twitter voor allerlei tips

Hoe gebruik je ChatGPT zelf? 💻

Ik gebruik het elke dag. Veel voor het maken van content (websiteteksten, tweets, schrijven van brieven, en outlines laten opstellen voor documenten), het opdoen van ideeën, het bekijken van nieuwe functionaliteiten en testen van nieuwe manieren om GPT in te zetten. Die tips doe ik op via Twitter en dan wil ik het zelf proberen. 

Bijvoorbeeld: ik wilde een content creation system maken: een systeem dat op basis van minimale input, tweets, blogposts en andere content creëert. Met behulp van ChatGPT had ik dit in een paar uur werkend. 

Je liket een tweet en vanaf dat moment wordt de tweet opgeslagen, via een API naar ChatGPT gestuurd, worden er in ChatGPT drie varianten op gemaakt. Dan wordt dit weer klaargezet in een programma om zelf te tweeten (uiteraard nadat ik er even naar gekeken heb, want de output is niet altijd direct te gebruiken). Zo kun je eindeloos veel nieuwe content maken om te tweeten.


Met behulp van ChatGPT gaan sommige taken sneller en gemakkelijker. Teams meetings worden automatisch uitgeschreven en door ChatGPT samengevat. Ik hoef dit nu zelf niet meer te doen. Ook aantekeningen worden netjes uitgewerkt en in hetzelfde format opgeslagen.

Ik merk dat ik nu steeds vaker denk: ‘kan dit sneller of gemakkelijker met ChatGPT?’ en ga dan op zoek naar een manier om dit te automatiseren.

Tormo

Hoe blijf je op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen in AI? 📰

Ik luister veel podcasts en lees dagelijks nieuws en artikelen, veel via internet eigenlijk. Moet wel zeggen dat het bijna niet bij te houden is want de ontwikkelingen gaan razendsnel. 

Er worden steeds meer trainingen aangeboden die je kan volgen. Google heeft een paar hele goeie over LLM’s (large language models) en de toepassingen van de techniek achter AI.


Wat maakt jouw cursus over ChatGPT anders dan andere online cursussen? 🚀

Sowieso dat mijn cursus helemaal door AI is gemaakt en ingesproken. Alleen de audio is nog niet optimaal, dat komt voornamelijk doordat het Nederlands geen veelgebruikte taal is en de modellen nog niet helemaal perfect klinken. In het Engels is dit al stukken beter. Daar hoor je bijna het verschil niet meer. 


Daarnaast denk ik dat veel van de ChatGPT-trainingen niet door IT-ers zijn gemaakt. Met een IT-achtergrond kan je net iets sneller dingen oppakken en ook de meer gecompliceerde functionaliteiten, uitwerken en uitleggen.  

Welke skills en kennis zullen cursisten opdoen in jouw cursus? ⚒️

Het is geschreven voor mensen die willen beginnen met GPT, maar ik merk dat mensen die er al mee werken er ook baat bij hebben. 

Je leert allereerst hoe je de prompts (de input die je geeft aan GPT) het beste kunt vormgeven. Wat je wel en vooral niet moet doen. Je leert om GPT in te zetten voor privégebruik maar ook hoe je er mee uit de voeten kan op je werk. Hoe je het voor je kan laten werken? 

We gaan in op de overige AI-tools die er zijn en hoe die werken en ook hoe de plug-ins werken. Plugins zijn addities op ChatGPT die je in de applicatie kunt downloaden en aanzetten zodat je nog meer functionaliteit krijgt. 

Zo kun je bijvoorbeeld via een plugin het internet doorzoeken (dit kon heel even met ChatGPT zelf, maar werd vrij snel weer uitgezet), kun je je website analyseren op SEO-score of kun je gegenereerde teksten omzetten in spraak. Deze plugins maken de hele applicatie nog waardevoller!

Kun je wat voorbeelden geven van praktische toepassingen van ChatGPT die in jouw cursus worden behandeld? 😎

Zeker, de hele cursus staat er vol mee maar ik zal er een paar noemen die iedereen wel kan gebruiken. 

  • Samenvatten van teksten
  • Vertalen van teksten
  • Opstellen en schrijven van brieven/e-mails 
  • Informatie samenvatten en vertalen
  • Schrijven van tekst op basis van een paar steekwoorden
  • ChatGPT zich laten voordoen als sparringpartner over een bepaald onderwerp
  • Excel formules maken en fouten in formules opsporen
  • Tweets genereren
  • Op basis van een keyword een beschrijving maken voor een product
  • Opstellen van vacatureteksten

Lees ook: 15 manieren om ChatGPT in je dagelijks leven te gebruiken 

Wat zijn enkele veelvoorkomende misvattingen over ChatGPT? ❌

Soms hoor ik mensen zeggen dat ChatGPT zelfbewust is, maar dat is niet zo. Het genereert antwoorden op basis van je input, maar is zeker niet zelfbewust. 

ChatGPT heeft ook geen emoties en begrijpt deze ook niet. Ook moet je rekening houden dat ChatGPT niet objectief is. Het model is door mensen getraind, dus de bias die deze mensen hebben, zit helaas ook in het model. 

Ook leert het systeem niet naar aanleiding van interactie met individuen. Het kan wel in een specifieke chat iets leren (een manier van schrijven) maar dit wordt dan niet over alle gebruikers beschikbaar. 

Tot slot de privacy: vooralsnog wordt je input niet opgeslagen en gebruikt door derden (zegt OpenAI). Ik zou alleen toch voorzichtig zijn met gevoelige data voeden omdat er wel vaker skeletten uit de kast komen als het om privacy gaat. 

Hoe zie je de toekomst van ChatGPT en AI voor je? Waar ben je het meest enthousiast over? 🔮

Ik denk dat de volgende versie van ChatGPT (we zitten nu bij versie 4 dus de volgende is versie 5 – einde jaar komt deze uit denk ik) ook weer een hele hoop dingen kan die we nu nog niet kunnen bedenken. 

Het maken van images, het schrijven van programma’s, maken van apps. Dit gaat echt heel erg snel. Uiteindelijk zal deze techniek jouw persoonlijke assistent worden. Deze assistent heeft kennis van jouw voorkeuren en wensen en kan je straks taken meegeven die deze dan autonoom oppakt. 

Je geeft dan bijvoorbeeld een doel op: schrijf een rapport over onderwerp ‘x’ van 500 woorden’ en na een minuut of wat heeft je digitale assistent alle informatie over jouw onderwerp verzameld, samengevat en geschreven in jouw eigen schrijfstijl. 

De assistent kan zelfs al een mail klaarzetten naar collega’s die het rapport moeten lezen en een begeleidende tekst hebben geschreven. Voor je werk uitermate handig en effectief natuurlijk. 

We gaan uiteindelijk toe naar AGI (Artificial General Intelligence) of in het Nederlands: Kunstmatige Algemene Intelligentie. Dit is een vorm van kunstmatige intelligentie, maar in tegenstelling tot de AI die we nu zien is AGI niet geprogrammeerd om slechts één specifieke taak uit te voeren (zoals bij ChatGPT om als chatbot jouw prompts uit te voeren). 

In plaats daarvan is het ontworpen om elk intellectueel vraagstuk uit te voeren dat een mens kan doen. Het zal nog wel even duren voordat AGI er is, volgens mij verwachten ze dit pas halverwege deze eeuw. 

Welke bronnen en tools raad je aan voor cursisten die hun kennis van ChatGPT verder willen uitbreiden? 🧑‍💻

Men moet vooral mijn cursus volgen bij Soofos 😊maar je kan de basisfuncties van ChatGPT gratis gebruiken dus ik raad mensen altijd aan om er eens mee te spelen en te kijken wat ze al met de gratis versie kunnen doen. Via Twitter kom je veel tips en trucs tegen, dus zoek op Twitter wat mensen die dagelijks tips geven en voeg ze toe. Dit is erg leerzaam! 

Heb je nog andere interessante projecten of cursussen in de pijplijn? 🎁

Doordat ik veel bezig ben met ChatGPT ben ik automatisch ook in de andere AI-tools gerold: Midjourney5, Runway, DallE en nog meer van deze tools. Allemaal uniek op hun eigen manier. 

(Psst…lees ook: AI art: hoe maak je kunst met artificial intelligence?

De een voor het maken van AI-video en de ander voor het maken van AI-images. De ontwikkelingen gaan ontzettend snel hierin en zijn voor mij al bijna niet bij te houden, laat staan voor mensen die er niet continu mee bezig zijn. 

Ik ben bezig om ook voor de andere veelgebruikte AI-tools een training te maken. Deze zullen de komende maanden een voor een online komen denk ik. 

Nieuwsgierig naar deze cursus? Je vindt ‘m hier.

Lees verder over AI: 14 AI-tools om content voor je cursus mee te maken!

Maak van jouw cursus een succes

Wil jij een echt goede online cursus maken? In onze 2 uur durende gratis cursus delen we al onze tips en tricks om jouw eigen online cursus te lanceren.
10% korting op jouw volgende cursus? 🎁

🏢 Ontdek Soofos Organisaties

We helpen je graag verder met e-learning in jouw organisatie. 

Wij horen graag van je

Vul het formulier in dan nemen we zo snel mogelijk contact met je op

Liever een live gesprek? Plan een demo in →

Dit formulier is beveiligd met Google reCAPTCHA.