AI art: hoe maak je kunst met artificial intelligence?

Je zou kunnen denken dat het maken van kunst een zeker je ne sais quoi vereist dat alleen door menselijke creativiteit kan ontstaan. Fout!

Je bent misschien al bekend met ChatGPT van AI. Maar het blijkt dat kunstmatige intelligentie (AI) prima in staat is om ook kunstwerken te maken die zowel origineel als mooi zijn. Je hebt ze vast voorbij zien komen in de media de laatste paar maanden. En de technologie wordt ook steeds toegankelijker, wat betekent dat ook jij zelf AI kunst kunt maken.

In deze blogpost duiken we in deze bijzondere kant van de kunstwereld. Is het gevaarlijke technologie, of goed? Wat kunnen we ermee? En hoe maak je zelf een AI kunstwerk?

Hoe kunnen computers kunst maken? Zo werkt AI art!

Wanneer je kunst maakt met behulp van kunstmatige intelligentie, leer je de computer eigenlijk hoe hij de kunst moet maken. Dit doe je door de computer data te geven over verschillende kunststijlen en technieken. De computer leert vervolgens van deze gegevens en maakt zijn eigen versie van de kunst. Dit proces staat bekend als machine learning.

Je geeft de machine een beschrijving van wat je wilt zien: Elton John op een roze zebra in een veld met zonnebloemen, een gebouw met drie zijdes, een portret van Britney Spears in de stijl van Caravaggio – en dan verschijnt het op je scherm. Magie? Nee. Machines!

Cursus: Midjourney voor beginners

Bespaar jezelf de eindeloze zoektocht naar de perfecte afbeelding. Met Midjourney genereer je moeiteloos en op maat gemaakte afbeeldingen die precies passen bij wat jij wilt!

Check de cursus hier

​​

Bron: AI art gemaakt met DALL-E 2.

Dat is het in een notendop. Maar laten we er nog iets dieper in duiken. 

AI maakt kunst met behulp van een proces dat bekend staat als generatieve adversariële netwerken (GAN’s). In een GAN zijn er twee neurale netwerken: een generatornetwerk en een discriminatornetwerk. 

Het generatornetwerk maakt kunstwerken, terwijl het discriminatornetwerk ze evalueert. Het doel van het generatornetwerk is om kunstwerken te maken die realistisch genoeg zijn om het discriminatornetwerk voor de gek te houden door te denken dat ze echt zijn. 

Om dit te doen, haalt het generatornetwerk inspiratie uit real-world datasets (zoals afbeeldingen van landschappen of portretten). Vervolgens gebruikt het deze gegevens om nieuwe, synthetische gegevens te genereren die er realistisch uitzien, maar uiteindelijk nep zijn. Een GAN kan bijvoorbeeld een afbeelding van een landschap genereren dat er realistisch uitziet, maar in het echte leven niet bestaat.

Cursus: Digitale kunst met Midjourney

Met Midjourney AI maak je in een mum van tijd de mooiste afbeeldingen. Van fotorealistische landschappen tot fantastische karakters tot abstracte beelden die van je scherm afspatten; in deze cursus laat Martijn je alles zien.

Check de cursus hier

Is dat niet gevaarlijk? Waarom AI art goede technologie is

AI-kunst kan worden gebruikt voor praktische doeleinden zoals datavisualisatie of patroonherkenning. 

Het DeepDream-algoritme van Google is bijvoorbeeld al gebruikt door kunstenaars en ontwikkelaars om nauwkeurigere kaarten en bouwtekeningen te maken. Naarmate algoritmen voor machinaal leren complexer worden, komen er steeds meer praktische toepassingen bij. Hier zijn een aantal praktische voorbeelden van AI art.

AI kan ons helpen echt van nep te onderscheiden

Het doel van het discriminatornetwerk is om onderscheid te maken tussen echte en nepgegevens. Het doet dit door naar de gegenereerde gegevens te kijken en te proberen patronen of inconsistenties te identificeren die verraden dat het niet echt is. 

Als het generatornetwerk bijvoorbeeld een afbeelding van een landschap zou genereren met objecten die in de lucht zweefden, zou het discriminatornetwerk dit kunnen identificeren als nepgegevens en deze als zodanig markeren. Dat kan handig zijn om bijvoorbeeld fraude op te sporen.

AI art kan Machine Learning in een stroomversnelling plaatsen

Machine learning is een geweldige technologie omdat het computers in staat stelt zelfstandig te leren. Dit betekent dat ze veel sneller kunnen leren van data dan mensen. Bovendien wordt machine learning voortdurend verbeterd. 

AI art is slechts een deel van wat computers kunnen leren, maar wel een belangrijk deel. Zie het in de bigger picture: dit helpt AI beter maken, en dat kunnen we op een later punt op andere vlakken inzetten.

Cursus: AI in Photoshop Bèta

Leer werken met de nieuwe AI functionaliteiten binnen Photoshop Bèta en maak de mooiste fotobewerkingen in een handomdraai.

Check de cursus hier

AI art kan op grote schaal visuals creëren

Naast het kunnen creëren van dingen die fysiek onmogelijk zijn voor mensen, kan AI ons ook helpen om sneller kunst te maken dan ooit tevoren. Dit komt omdat GAN’s veel sneller nieuwe gegevens kunnen genereren dan mensen. 

Dus als je honderd verschillende kubistische schilderijen wilt maken, kan een AI ze gemakkelijk voor je genereren in een fractie van de tijd die je nodig hebt om er maar één met de hand te maken. Ook handig voor architecten of interieurdesigners!

Bron: AI art gemaakt met DALL-E 2.

AI kan ook worden gebruikt om afbeeldingen te maken die kunnen worden gebruikt in films of video games. Dit komt omdat door AI gemaakte afbeeldingen vaak realistischer zijn dan afbeeldingen die door mensen zijn gemaakt. 

Bovendien kan AI-kunst ook worden gebruikt om driedimensionale modellen van objecten uit de echte wereld te maken. Deze modellen kunnen vervolgens worden gebruikt voor zaken als productontwerp of architectuur.

Welk kunststuk in je verbeelding wil jij tot leven brengen?

Of je nou professioneel aan de slag wil met Midjourney of Adobe AI, of er vooral mee wil spelen en op een leuke manier inspiratie uit wilt halen voor bijvoorbeeld schilderijen of fotoshoots, de mogelijkheden zijn eindeloos. Deel je de resultaten van je cursus met ons?

Ontdek ons diverse aanbod van cursussen over AI.

Artikel uit de categorie:

Relevante onderwerpen:

Ontdek onze cursussen, gratis.

Ben je nog niet uitgeleerd? Maak kennis met onze instructeurs. Echte mensen die hun passies met jou delen. Maak een gratis account en begin direct.

Blijf op de hoogte​

We willen je graag inspireren om nog meer uit jezelf te halen. Kom op onze e-mail lijst om op de hoogte te blijven over online leren, nieuwe cursussen en toffe acties.
Krijg de beste Learning & Development tips in jouw inbox
10% korting op jouw volgende cursus? 🎁

🏢 Ontdek Soofos Organisaties

We helpen je graag verder met e-learning in jouw organisatie. 

Wij horen graag van je

Vul het formulier in dan nemen we zo snel mogelijk contact met je op

Liever een live gesprek? Plan een demo in →

Dit formulier is beveiligd met Google reCAPTCHA.