AI art: hoe maak je kunst met artificial intelligence?

ai kunst maken

Je zou kunnen denken dat het maken van kunst een zeker je ne sais quoi vereist dat alleen door menselijke creativiteit kan ontstaan. Fout!

Het blijkt dat kunstmatige intelligentie (AI) prima in staat is om kunstwerken te maken die zowel origineel als mooi zijn. Je hebt ze vast voorbij zien komen in de media de laatste paar maanden. En de technologie wordt ook steeds toegankelijker, wat betekent dat ook jij zelf AI kunst kunt maken.

In deze blogpost duiken we in deze bijzondere kant van de kunstwereld. Is het gevaarlijke technologie, of goed? Wat kunnen we ermee? En hoe maak je zelf een AI kunstwerk?

Hoe kunnen computers kunst maken? Zo werkt AI art!

Wanneer je kunst maakt met behulp van kunstmatige intelligentie, leer je de computer eigenlijk hoe hij de kunst moet maken. Dit doe je door de computer data te geven over verschillende kunststijlen en technieken. De computer leert vervolgens van deze gegevens en maakt zijn eigen versie van de kunst. Dit proces staat bekend als machine learning.

Je geeft de machine een beschrijving van wat je wilt zien: Elton John op een roze zebra in een veld met zonnebloemen, een gebouw met drie zijdes, een portret van Britney Spears in de stijl van Caravaggio – en dan verschijnt het op je scherm. Magie? Nee. Machines!

​​

Bron: AI art gemaakt met DALL-E 2.

Dat is het in een notendop. Maar laten we er nog iets dieper in duiken. 

AI maakt kunst met behulp van een proces dat bekend staat als generatieve adversariële netwerken (GAN’s). In een GAN zijn er twee neurale netwerken: een generatornetwerk en een discriminatornetwerk. 

Het generatornetwerk maakt kunstwerken, terwijl het discriminatornetwerk ze evalueert. Het doel van het generatornetwerk is om kunstwerken te maken die realistisch genoeg zijn om het discriminatornetwerk voor de gek te houden door te denken dat ze echt zijn. 

Om dit te doen, haalt het generatornetwerk inspiratie uit real-world datasets (zoals afbeeldingen van landschappen of portretten). Vervolgens gebruikt het deze gegevens om nieuwe, synthetische gegevens te genereren die er realistisch uitzien, maar uiteindelijk nep zijn. Een GAN kan bijvoorbeeld een afbeelding van een landschap genereren dat er realistisch uitziet, maar in het echte leven niet bestaat.

Is dat niet gevaarlijk? Waarom AI art goede technologie is

AI-kunst kan worden gebruikt voor praktische doeleinden zoals datavisualisatie of patroonherkenning. 

Het DeepDream-algoritme van Google is bijvoorbeeld al gebruikt door kunstenaars en ontwikkelaars om nauwkeurigere kaarten en bouwtekeningen te maken. Naarmate algoritmen voor machinaal leren complexer worden, komen er steeds meer praktische toepassingen bij. Hier zijn een aantal praktische voorbeelden van AI art.

AI kan ons helpen echt van nep te onderscheiden

Het doel van het discriminatornetwerk is om onderscheid te maken tussen echte en nepgegevens. Het doet dit door naar de gegenereerde gegevens te kijken en te proberen patronen of inconsistenties te identificeren die verraden dat het niet echt is. 

Als het generatornetwerk bijvoorbeeld een afbeelding van een landschap zou genereren met objecten die in de lucht zweefden, zou het discriminatornetwerk dit kunnen identificeren als nepgegevens en deze als zodanig markeren. Dat kan handig zijn om bijvoorbeeld fraude op te sporen.

AI art kan Machine Learning in een stroomversnelling plaatsen

Machine learning is een geweldige technologie omdat het computers in staat stelt zelfstandig te leren. Dit betekent dat ze veel sneller kunnen leren van data dan mensen. Bovendien wordt machine learning voortdurend verbeterd. 

AI art is slechts een deel van wat computers kunnen leren, maar wel een belangrijk deel. Zie het in de bigger picture: dit helpt AI beter maken, en dat kunnen we op een later punt op andere vlakken inzetten.

AI art kan op grote schaal visuals creëren

Naast het kunnen creëren van dingen die fysiek onmogelijk zijn voor mensen, kan AI ons ook helpen om sneller kunst te maken dan ooit tevoren. Dit komt omdat GAN’s veel sneller nieuwe gegevens kunnen genereren dan mensen. 

Dus als je honderd verschillende kubistische schilderijen wilt maken, kan een AI ze gemakkelijk voor je genereren in een fractie van de tijd die je nodig hebt om er maar één met de hand te maken. Ook handig voor architecten of interieurdesigners!

Bron: AI art gemaakt met DALL-E 2.

AI kan ook worden gebruikt om afbeeldingen te maken die kunnen worden gebruikt in films of video games. Dit komt omdat door AI gemaakte afbeeldingen vaak realistischer zijn dan afbeeldingen die door mensen zijn gemaakt. 

Bovendien kan AI-kunst ook worden gebruikt om driedimensionale modellen van objecten uit de echte wereld te maken. Deze modellen kunnen vervolgens worden gebruikt voor zaken als productontwerp of architectuur.

Hoe kun je zelf AI art maken?

Er zijn steeds meer programma’s beschikbaar waarmee je ook zelf op een betaalbare en begrijpelijke manier met AI aan de slag kunt. Een van die programma’s is Midjourney AI. 

Wil je fotorealistische landschappen tot fantastische portretten: je kunt het nu allemaal zelf maken. 

Martijn maakte er een cursus over: Digitale kunst met Midjourney. Hierin leer jij tot in detail hoe je de AI naar je hand kunt zetten en precies de kunst en afbeeldingen kunt maken die je nodig hebt.

Deze cursus is voor (aspirant) grafici die hun skills willen uitbreiden en voor conceptartiesten en kunstenaars die hun werkwijze willen optimaliseren. 

Loopt jouw hoofd al over van de inspiratie? Check dan snel de cursus! 

Comments

10% korting op jouw volgende cursus? 🎁

🚀Maak jouw gratis Soofos account aan

Ontdek Soofos met 40 gratis cursussen en kickstart jouw ontwikkeling.

Vul je gegevens in en ga direct aan de slag

Heb je al een account?

Door je in te schrijven ga je akkoord met de algemene voorwaarden en de privacy policy. Dit formulier is beveiligd met Google reCAPTCHA.

👋Welkom terug

Ga verder waar je gebleven was.

Login op jouw account

Heb je nog geen account?

👨‍🏫Word instructeur

Geef online les in een handomdraai, vind direct cursisten en verdien geld met jouw kennis

Vul je gegevens in en start met online lesgeven

Heb je al een account?

Door je in te schrijven ga je akkoord met de algemene voorwaarden, de instructeur policy en de privacy policy. Dit formulier is beveiligd met Google reCAPTCHA.

🏢 Ontdek Soofos Organisaties

We helpen je graag verder met e-learning in jouw organisatie. 

Wij horen graag van je

Vul het formulier in dan nemen we zo snel mogelijk contact met je op

Dit formulier is beveiligd met Google reCAPTCHA.

Liever een live gesprek? Plan een demo in →