Ontdek de instructeurs op Soofos: Matthijs Ypenburg

Wij vertellen graag over de instructeurs op Soofos. Zelf vinden we het namelijk reuze interessant wat de instructeurs op Soofos te vertellen hebben. Hopelijk kunnen we je met dit interview wat meer diepte geven over de instructeur van de cursus: “Talentgericht Werken!”. Matthijs Ypenburg ging daarom graag met ons in gesprek over zijn cursus, dus laten we er snel induiken!

De instructeur

Stel jezelf en de cursus even kort voor

Mijn naam is Matthijs Ypenburg en ik ben (gecertificeerd) loopbaancoach van beroep. Mijn bedrijf heet Creating Smiles Loopbaancoaching. In het dagelijks leven begeleid ik mensen die op zoek zijn naar wie ze zijn, welke talenten ze hebben en hoe ze die vervolgens kunnen inzetten naar hun zoektocht naar hun droombaan. Nu heb ik dat traject omgezet in een online cursus, zodat iedereen thuis vanachter de computer kan starten met het (her)ontdekken van zichzelf.

Wat is je achtergrond? 

Al sinds een lange tijd voelde ik dat ik meer in me had zitten dan dat ik kon laten zien. Nadat mijn opleiding aan de Pabo mislukt was kwam ik in de retail terecht. Het werk was leuk maar er borrelde iets van binnen. Gaandeweg leerde ik mijn talenten steeds beter kennen en begrijpen en besloot om het roer in 2015 helemaal om te gooien. Het werd tijd om te luisteren naar mijn gevoel, om authentiek te worden. En zodoende besloot ik om de erkende post HBO beroepsopleiding tot loopbaancoach te volgen bij Vista Nova.

Hoe ben je expert geworden in talentontwikkeling?

Zodra je gaat werken vanuit je talent, merk je dat je nieuwe informatie over dat onderwerp heel snel onder de knie krijgt. Uiteraard heb ik veel geleerd op de opleiding, maar een coach is nooit uitgeleerd. Ik kwam een tijdje terug in aanraking met de Gouden Cirkel van Simon Sinek en vond daarin een prachtige aanvulling op datgene wat ik al aanbood. En zo ontwikkel je zelfs als coach nog altijd bij. Dus niet alleen middels opleidingen en literatuur, maar zeker net zoveel via de ervaringen die ik op doe in mijn praktijk.

Waarom heb je gekozen voor dit onderwerp?

De stap om daadwerkelijk naar een loopbaancoach toe te stappen kan soms best groot zijn. En niet iedereen zoekt in die vorm begeleiding. Veel mensen vinden het prettig om zelfstandig aan de slag te gaan. De online cursus biedt voor deze mensen de uitkomst.

Over de cursus

Wat houdt het onderwerp in?

Steeds meer mensen ervaren dat hun loopbaan een opeenstapeling is van toevalligheden. Vaak kom je ergens terecht waarvan je je later afvraagt of dit het nou echt is. Ieder van ons bezit talenten, maar biedt ons werk ook de mogelijkheid om dat te laten zien? Kunnen we volledig zijn wie we willen zijn op ons werk? Tevens willen mensen graag van meerwaarde zijn, dat hun werk ergens toe doet. Dat het betekenis heeft. We willen een impact maken. Dit zijn zaken die ‘hot item’ zijn op dit moment, zeker in een tijdperk waarin we zelf verantwoordelijk zijn voor onze successen.

Wat is het doel voor cursisten in de cursus?

Ik geloof dat geluk besmettelijk is. Dat het als een soort virus rond kan gaan. Iedereen is er vatbaar voor. Door de cursist te stimuleren om werk te doen vanuit het gevoel kan deze veel meer werkgeluk ervaren. En dat geluk werkt aanstekelijk. Niet alleen voor de directe collega’s en klanten, maar ook in de privésfeer. En zo maken we, met kleine stapjes, de wereld net even iets mooier.

Voor wie is de cursus bedoeld?

Voor iedereen die voelt dat er meer in zit dan dat ze kunnen laten zien. Dat je wil gaan werken vanuit je talent. Dat je een probleem wilt oplossen wat je raakt, niet omdat je baas zegt dat je dat moet doen.

Wat is het hoogtepunt in de cursus?

De laatste lessen van ieder hoofdstuk. Het idee dat iemand zijn ‘Waarom’gevonden heeft is spectaculair. In de praktijk komt er dan zoveel energie vanuit de cliënt! Dat eureka moment als je realiseert wat je voor de wereld kan betekenen. Kippenvel.

Wat vind je van het maken van een online cursus?

Hoe ben je bij Soofos terecht gekomen?

Vaak komen de beste ideeën op momenten waarop je ze niet verwacht… Een paar maanden terug stond ik onder de douche en besefte me hoe handig het zou zijn voor mijn cliënten om een soort tool te krijgen die ze helpt om hun persoonlijke- en professionele missie op te kunnen stellen. Dit wilde ik doen n.a.v. de ‘Gouden Cirkel’ van Simon Sinek, dit omdat de theorie achter de ‘Gouden Cirkel’ heel erg goed aansluit bij de theorie die ik geleerd heb als loopbaancoach.

Hoe heb je dit gedaan?

En zo geschiedde. Ik besloot om een werkboek te maken in Excel omdat er bij ieder tabblad een woord werd opgeschreven dat onderdeel zou worden van het opstellen van het ‘Waarom’. Toen het af was bedacht ik me dat andere mensen ook baat konden hebben bij dit werkboek. Ik raadpleegde Google om te onderzoeken hoe ik het Excel werkboek kon omzetten naar een online cursus. En zo kwam ik bij Soofos terecht, een mooi platform dat mij alles bood wat ik nodig had.

Niet dat ik mijn Excel bestand direct kon uploaden. Nee. Was het leven maar zo eenvoudig. Bleek dat iedere les toch eigenlijk wel van een video moest worden voorzien. En de hele lay-out moest anders. Ok. Nerdmodus aan en aan de slag! En na lang ploeteren -wat stiekem ook erg leuk was om te doen!- is het eindproduct er. Met trots presenteer ik jullie de online cursus ‘Talentgericht Werken!’.

Hoe vond je het om een online cursus te maken?

Super leuk! Ik vind het leuk om ‘van niets iets te maken’, om creatief bezig te zijn en de cursisten van interessante informatie te voorzien. Daarbij komt natuurlijk ook het gevoel van impact, dat je iets maakt dat iemand anders echt kan helpen veranderen. Dat is mooi!

Wat viel je mee?

Hoe de site -achter de schermen- werkt. Omdat ik mijn website www.creatingsmiles.nl heb gebouwd via Wordpress herkende ik een aantal zaken waardoor ik snel en makkelijk aan de slag kon gaan.

Wat zou je de volgende keer anders doen?

Bekijken hoe ik de videokwaliteit toch nét iets mooier kan krijgen.

Hoelang ben je bezig geweest met het maken van de cursus?

Oei. Twee maanden denk ik? De kennis voor de cursus had ik al, veel tijd zat ‘m in het maken van de video’s en de opmaak van de lessen.

Op welke manier ben je van plan om cursisten te vinden voor jouw cursus?

Voor mijn bedrijf Creating Smiles Loopbaancoaching ben ik veel actief op sociale media. Via de bekende platformen breng ik mensen op de hoogte van de online cursus.

Adviezen voor toekomstige cursisten en instructeurs

Wat zou je mensen aanraden die zelf een online cursus willen maken/geven? Weet wat je wil vertellen en durf de randen van je comfort zone op te zoeken.

Wat zou je mensen aanraden die jouw online cursus willen volgen?

Neem de tijd ervoor. Het (her)ontdekken van jezelf kan een mooi maar intensief proces zijn. Probeer veel naar je gevoel te luisteren en hou het zo eerlijk mogelijk. En bij twijfel, neem contact met me op.

Heb je nog toevoegingen of opmerkingen?

Dat ik iedereen veel plezier wil wensen met de cursussen die Soofos aanbiedt!

Artikel uit de categorie:

Relevante onderwerpen:

Maak van jouw cursus een succes

Wil jij een echt goede online cursus maken? In onze 2 uur durende gratis cursus delen we al onze tips en tricks om jouw eigen online cursus te lanceren.
10% korting op jouw volgende cursus? 🎁

🏢 Ontdek Soofos Teams

We helpen je graag verder met e-learning in jouw organisatie. 

Wij horen graag van je

Vul het formulier in dan nemen we zo snel mogelijk contact met je op

Liever een live gesprek? Plan een demo in →

Dit formulier is beveiligd met Google reCAPTCHA.