Remote werken? Deze skills moet je hebben

Toen je fantaseerde over locatieonafhankelijk werken, zag je waarschijnlijk een coworking aan het strand of een hip koffietentje in een nog hippere Europese stad voor je. Niet je eigen keukentafel.

Een wereldwijde pandemie, gebroken been of gewoon, omdat je er zelf voor kiest: steeds meer mensen moeten of willen thuis werken, of in elk geval van een andere plek dan hetzelfde kantoor waar ze al jaren komen. 

Of je nou digital nomad wil worden en als freelancer aan de slag wilt, of je baas je eindelijk groen licht heeft gegeven om op afstand door te blijven werken: remote werken vraagt om een aantal specifieke vaardigheden. Die kun je trainen, gelukkig. In deze blog kijken we naar wat je moet kunnen om locatieonafhankelijk te kunnen werken!

Wees een self-starter

Net als bij het volgen van online cursussen, ben je zelf verantwoordelijk voor het plannen van wanneer je werkt. Het je daadwerkelijk houden aan die planning, is een ander verhaal. Remote werkers moeten over een flinke dosis intrinsieke motivatie beschikken. Weet waar je het voor doet. 

Ook niet onbelangrijk: kies een beroep waar je ook daadwerkelijk van kunt genieten. Een baan die je echt niet leuk vindt, is gevaarlijk om mee te nemen over de hele wereld. Bedrijven en klanten zijn afhankelijk van jou, en jij van hen.

Communiceren

Als je met klanten en collega’s communiceert op afstand, vraagt dat meer dan de standaard e-mail etiquette. Wanneer face-to-face communiceren wegvalt als optie, is het des te belangrijker dat je helder en snel schriftelijk weet te communiceren. Een aantal tips:

  • Wees je bewust van de verschillende invalshoeken van anderen waar je mee samenwerkt, of voor werkt. 
  • Is iets niet duidelijk? Wees dan niet bang om vragen te stellen.
  • Wees beknopt. Probeer zo kort en ondubbelzinnig te zijn als het kan. Wordt er na 1 simpele vraag nog 5 keer over en weer gemaild? Maak dan de afspraak dat er na twee emails gewoon gebeld moet worden om zaken te verduidelijken.
  • Je bent geen robot. Hoewel jullie alleen via schermen en technologie communiceren, is het mateloos belangrijk om je communicatie toch menselijk te houden. Het mag best gezellig zijn, ook op afstand.

Wees een teamplayer

Hoewel je als remote werker of digital nomad vaak in je eentje lijkt te werken, is dat slechts schijn. Bedenk je altijd dat er ook nog anderen zijn waarmee je samenwerkt: zie jezelf als een puzzelstukje van een puzzel die verspreid is over de hele wereld. Durf dan ook verantwoordelijkheid te nemen: anderen rekenen op jou!

Wees proactief

Met een standaard 9-5 weet je wat je te doen staat. Op kantoor is het snel schakelen wanneer je naast je hoort dat iemand hulp nodig heeft. Als freelancer weet je waarschijnlijk wel dat het aan jezelf is om op zoek te gaan naar opdrachten. Zijn die eenmaal binnen, of werk je voor een vaste werkgever op afstand, dan blijft het belangrijk om proactief mee te denken en van je te laten horen. Zo word je zeker niet vergeten. 

Waar wil jij werken?

Als reizen straks weer mogelijk is, staan jouw koffers dan al klaar? Of kun je niet wachten om terug naar kantoor te gaan? Krijg je geen genoeg van remote werken, dan is het ook handig om te weten hoe je geld kunt verdienen als digital nomad. Online cursussen verkopen, is een van de opties. Deze online cursus leert jou meer over het maken van video’s voor jouw online cursus.

Artikel uit de categorie:

Relevante onderwerpen:

Ontdek onze cursussen, gratis.

Ben je nog niet uitgeleerd? Maak kennis met onze instructeurs. Echte mensen die hun passies met jou delen. Maak een gratis account en begin direct.

Blijf op de hoogte​

We willen je graag inspireren om nog meer uit jezelf te halen. Kom op onze e-mail lijst om op de hoogte te blijven over online leren, nieuwe cursussen en toffe acties.
Krijg de beste Learning & Development tips in jouw inbox
10% korting op jouw volgende cursus? 🎁

🏢 Ontdek Soofos Organisaties

We helpen je graag verder met e-learning in jouw organisatie. 

Wij horen graag van je

Vul het formulier in dan nemen we zo snel mogelijk contact met je op

Liever een live gesprek? Plan een demo in →

Dit formulier is beveiligd met Google reCAPTCHA.