Geen motivatie? Zo stimuleer je intrinsieke motivatie

We hebben allemaal wel eens zo’n dag, week of maand. Dat je eigenlijk nergens zin in hebt of dat je er gewoon even geen motivatie voor hebt. Terug naar bed dan maar?

Een dipje, groot of klein, kennen we allemaal wel af en toe. In deze blog leggen we je uit hoe je ze voorkomt, of in elk geval minder diep maakt.

De gouden tip voor motivatie

Die ga je in deze blog niet vinden, want die bestaat simpelweg niet. Wat voor de een werkt, is voor de ander nutteloos.

Wat we wel kunnen stellen, is dat je motivatie niet nodig hebt. Je kunt iets ook met frisse tegenzin alsnog doen, toch? Alles wat dat vraagt, is discipline of noodzaak. En dat kun je voor jezelf opbouwen of creëren. Daar gaan onderstaande tips over.

Intrinsieke en extrinsieke motivatie

Er zijn twee verschillende soorten motivatie, dit zijn intrinsieke en extrinsieke motivatie. De eerste hiervan, intrinsieke motivatie, komt van binnenuit. Logisch is dan ook dat extrinsieke motivatie van buitenaf komt.

Intrinsieke motivatie

Wanneer we kijken naar de effecten van motivatie, dan zijn de effecten van intrinsieke motivatie vaak sterker dan die van extrinsieke motivatie. Dit komt doordat deze vorm van motivatie van binnenuit komt. Het is enorm waardevol wanneer je iets wilt, omdat je dat vanuit jezelf wilt bereiken. Dit heeft positieve gevolgen voor de creativiteit, interesse en hoe goed het eindresultaat is. Deze vorm van motivatie duurt ook het langst om op te bouwen, maar is enorm waardevol voor diegene die het heeft.

Extrinsieke motivatie

Motivatie door externe factoren is extrinsieke motivatie. Deze vorm van motivatie komt voort uit factoren die niet uit een persoon zelf voortkomen. De belangrijkste hierin factor voor velen is beloning. Denk bijvoorbeeld aan die bonus of leuke secundaire arbeidsvoorwaarden. Een andere factor is competitie, van nature kan een persoon de wil om van iedereen te winnen hebben, waardoor dit een sterke drijfveer kan zijn. Het voordeel van extrinsieke motivatie? Je kan iemand direct (in het moment) motiveren. Maar het werkt alleen zolang de uitkomst voordelig is voor de ontvanger.

8 tips om motivatie en discipline op te bouwen

1. Stel uitdagende en concrete doelen voor jezelf

Doelen stellen op zich is al een motivatiebooster, maar maak ze ook uitdagend! Je mag best groots denken, vooral als je op de langere termijn denkt. 

We adviseren je ook om je doelen SMART te maken: Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Realistisch en Tijdsgebonden. Zo wordt ‘iets nieuws leren dit jaar’ plotseling ‘ik wil in augustus drie liedjes op de piano kunnen spelen’. En zo wordt ‘gezonder leven’ opeens ‘vier keer per week met de fiets naar kantoor’. Daar kun je wat mee.

Waarom helpt dat? Omdat je jezelf zo verantwoordelijk houdt. Door het meetbaar te maken, weet je of je goed of fout zit. ‘Meer’ en ‘beter’ is te vaag. 

Schrijf je doelen ook op, of maak zelfs een visionboard waarin je je doelen visueel weergeeft. Hang dit op een plek die je elke dag ziet, zodat je elke dag herinnerd wordt aan wat je wil bereiken. Je kunt het zelfs op je telefoonachtergrond zetten: geen scherm dat je zo vaak ziet als dat, toch?

2. Hou je voortgang bij 

Het monitoren van je eigen progressie is een goede manier om jezelf te motiveren op momenten dat je niet snel genoeg gaat. Ook als je precies snel genoeg gaat of sneller, dan geeft dit je een voldaan gevoel, waardoor je door blijft gaan.

Zet daarom ook ‘tussendoelen’ op, zodat je ook op iets kortere termijn mijlpalen kunt bereiken en vieren: dat motiveert enorm. 

Het helpt ook om elke dag je voortgang bij te houden op papier of in een app zoals Notion, bijvoorbeeld door het afvinken van taken. Dat geeft een enorm voldaan gevoel, een rush die je de dag daarna weer wilt beleven.

3. Zet die eerste stap, hoe klein ook

Lijkt het opeens onmogelijk om vijf kilo af te vallen dit jaar? Maak het dan kleiner: vandaag is alles wat je moet doen een half uurtje sporten. 

Het maken van een kleine stap kan je al in beweging brengen. Deze stap kan een handeling zijn, maar kan bijvoorbeeld ook het maken van een planning of het klaarleggen van middelen zijn. Het mooie van beweging is, is dat het motiveert om meer te bewegen. Je creëert er momentum mee. Een kleine stap is in elk geval een eerste stap, waarna er meer kunnen volgen.

4. Plan per dag, week en maand wat je wilt bereiken

Als je van tevoren plannen maakt van wat je wilt bereiken, dan wordt het opeens haalbaar je doelen te bereiken. Het bereiken van je doelen door “zomaar” iets te doen is namelijk geen effectieve manier om er te komen. Per dag kan je plannen welke taken je moet doen. Voor de week kan je bepaalde targets zetten en per maand kan je je richten op grotere doelen, waardoor je wordt uitgedaagd.

Wees wel realistisch in het maken van je planning. Je nieuwe gewoontes moeten passen in de dagelijkse leven. Wanneer je alles overhoop moet gooien om het waar te maken, kun je de motivatie al snel verliezen. Begin desnoods klein en bouw het op.

5. Bereid je voor

Uitstelgedrag komt wanneer er ruimte is om dingen uit te stellen. Door een goede voorbereiding en planning neem jij alle obstakels uit de weg en bouw je aan een routine. Plotseling heb je geen motivatie meer nodig: hardlopen hoort simpelweg bij je gewoontes.

Neem smoesjes weg. Leg je sportkleren al klaar voor de volgende dag. Maak elke dag alvast een gezonde lunch voor morgen. Zorg ervoor dat je altijd een kopie van je studieboeken in je tas hebt, of in je e-reader. 

Wanneer je zoveel mogelijk voorbereidingen treft, wordt het makkelijker om te doen wat je gepland had. Zelfs als je niet echt zin hebt. 

6. Vind je ‘why’

Het is makkelijker om iets te doen als je weet waar je het voor doet. Dat heet ook wel je intrinsieke motivatie, of zoals Simon Sinek het noemt, je ‘why’. Dat kun je op business toepassen, maar ook op jezelf.

Waarom wil je dit eigenlijk? Als je dat echt goed kunt verwoorden, zal dat altijd zwaarder wegen dan ‘het is koud’ of ‘ik heb slecht geslapen’.

7. Je gevoelens maken je planning niet

Oké, je moet natuurlijk wel lief voor jezelf zijn. Sommige dagen zijn emotioneel simpelweg te zwaar om je te kunnen focussen op bepaalde taken. Maar laat je gevoelens niet continue de overhand spelen. Lief zijn voor jezelf betekent rekening houden met je lange termijn doelen, en dus niet op de korte termijn telkens smoesjes te maken.

Wat bedoelen we daar nou mee? Dat je je gevoelens kunt loskoppelen van acties. Dat is iets anders dan ze onderdrukken. Ga na een slechte dag toch nog hardlopen: je gaat je er sowieso niet slechter van voelen, waarschijnlijk alleen beter. Plus, als je er voor kiest om niet te gaan, voel je je waarschijnlijk nog slechter over jezelf. Houd bij gevoelens dus altijd je vizier op de langere termijn!

8. Focus je op één ding tegelijk

Neem niet te veel hooi op je vork. Verdeelde aandacht betekent dat je niet op één ding focust, maar op meerdere tegelijk. Je zult hierbij zien dat de resultaten van al je taken slechter worden, waardoor je ook weer motivatie verliest. Focus je op één ding tegelijk, zodat je deze met volledige aandacht kan voltooien. Het resultaat zal stukken beter zijn, waardoor je weer gemotiveerd wordt.

Helemaal geïnspireerd? Goedzo! Daar gingen we voor. Ga aan de slag met de tips hierboven die het beste passen bij jouw situatie en reach for the stars!

Artikel uit de categorie:

Relevante onderwerpen:

Ontdek onze cursussen, gratis.

Ben je nog niet uitgeleerd? Maak kennis met onze instructeurs. Echte mensen die hun passies met jou delen. Maak een gratis account en begin direct.

Blijf op de hoogte​

We willen je graag inspireren om nog meer uit jezelf te halen. Kom op onze e-mail lijst om op de hoogte te blijven over online leren, nieuwe cursussen en toffe acties.
Krijg de beste Learning & Development tips in jouw inbox
10% korting op jouw volgende cursus? 🎁

🏢 Ontdek Soofos Organisaties

We helpen je graag verder met e-learning in jouw organisatie. 

Wij horen graag van je

Vul het formulier in dan nemen we zo snel mogelijk contact met je op

Liever een live gesprek? Plan een demo in →

Dit formulier is beveiligd met Google reCAPTCHA.