Waar kun je een online cursus verkopen? 6 opties + tips

Zit jij op je eigen kennis te broeden? Je kunt er veel meer uithalen, als je het in een online cursus bundelt en die verkoopt. En da’s makkelijker dan je denkt. Als je je afvraagt waar je je online cursus kunt verkopen, zit je hier goed.

In dit artikel zetten we een aantal populaire platforms en mogelijkheden voor je op een rijtje. Ook geven we je tips en wat stof tot nadenken om de juiste optie voor jouw cursus te kiezen. Here we go.

Hier kun je een online cursus verkopen

1. Soofos – Nederlandstalig platform met 60.000 cursisten

We beginnen bij onszelf! Soofos is een Nederlandstalig platform waar je gemakkelijk je eigen cursussen kunt uploaden en verkopen. Met Soofos heb je toegang tot duizenden potentiële studenten die op zoek zijn naar online cursussen. Jouw cursus komt op onze website te staan, waar mensen gretig naar nieuwe kennis zoeken.

Wij zorgen voor alle betalingen en administratie, zodat jij je kunt concentreren op het creëren van geweldige content. Maar ook daar geven we je genoeg advies over, in de vorm van gratis cursussen, blogs en fantastische persoonlijke support. Je bent geen nummertje bij ons.

Ook zit je goed qua inkomsten. In je dashboard kun je zien hoeveel losse cursussen er zijn verkocht. Wanneer iemand jouw cursus los koopt, worden de opbrengsten verdeeld, afhankelijk van de manier waarop iemand de cursus heeft gevonden. 

Heeft iemand jouw cursus gevonden via de marketingkanalen van Soofos? Dan is de 50-50% regeling van toepassing. Je ontvangt dan 50% van de opbrengsten, na aftrek van de btw.

Heeft iemand jouw cursus gevonden via jouw eigen marketingkanalen? Dan is de 96-4% regeling van toepassing. Je ontvangt dan 96% van de opbrengsten, na aftrek van de btw.

Je kunt altijd een belafspraak inplannen om kennis te maken en over je cursus te praten.

2. Maatos – Zet je cursus in de schijnwerpers, met full support

Ons zusterbedrijf Maatos werkt net ietsje anders (maar heeft dezelfde support achter de schermen!). Met Maatos houd je je cursussen eenvoudig in eigen beheer en het biedt je de mogelijkheid om je cursussen te verkopen via je eigen gepersonaliseerde website.

Hosting is inbegrepen, en supersnel. Je kunt onbeperkt materialen uploaden en toevoegen. Tot 5.000 actieve maandelijkse gebruikers (gebruikers die ingelogd zijn) valt alle hosting binnen jouw abonnement. 

Bij Maatos heb je dus meer controle over hoe je cursus gepresenteerd wordt op je website. We kunnen je bovendien ook helpen met design en het opzetten van je landingspagina, zodat jij je kunt focussen op je cursus.

Je bent zelf verantwoordelijk voor al je marketing, maar we hebben genoeg blogs klaarstaan met inspiratie en tips. Ook word je lid van een community met andere instructeurs.

‘’Veruit de beste voor een e-learning platform. Ze bieden dezelfde functies als de grotere buitenlandse concurrenten, maar duizend keer betere service en ondersteuning. We zochten een aantal niet-standaard functies voor ons platform, en zij kwamen met creatieve oplossingen en hadden alles binnen no-time werkend. De abonnementen zijn ook nog eens schappelijk geprijsd. Topbedrijf. – Harm van der Laan, Tall Tales Company.’’

Maatos werkt op abonnementsbasis, waarvan de prijs afhangt van hoeveel functionaliteiten je wil hebben. Het Basis abonnement kost €49 per maand (excl. btw). Als je geavanceerde functionaliteiten wil hebben of van plan bent om veel cursussen te gaan maken kun je gebruik maken van het Premium abonnement. Dit abonnement kost €99 per maand (excl. btw). Met het Compleet abonnement kun je nóg meer cursussen plaatsen en gebruik maken van speciale funnelsoftware voor het maken van salespagina’s, afrekenpagina’s en bedanktpagina’s. Het Compleet abonnement kost €199 per maand (excl. btw). 

Je kunt volledig aan de slag zonder extra kosten buiten je abonnement te maken.

Als je gebruikmaakt van Mollie om betalingen te kunnen ontvangen, betaal je transactiekosten aan Mollie. Daarnaast zijn er optionele diensten, zoals de opstartservice. Ook zijn kosten van externe platforms en services waar je mee koppelt niet inbegrepen.

3. Zelf je cursus hosten

Met de juiste tools kun je een cursus hosten en verkopen op je eigen website. Dit geeft je volledige controle over het ontwerp, de prijsstelling en de marketing van je cursus. Dit kan echter meer technische kennis vereisen en je bent zelf verantwoordelijk voor het aantrekken van cursisten. In dit artikel leggen we je uit waar je rekening mee moet houden bij het zelf hosten van je cursus.

4. YouTube – voor instructeurs met veel volgers

Hoewel YouTube in eerste instantie misschien niet bekendstaat als een platform voor het verkopen van cursussen, kun je hier wel betaalde lidmaatschappen en premium content aanbieden. Dit kan een goede optie zijn als je al een groot YouTube-publiek hebt.

Dat kan via het YouTube Partner Program. Dit vergt wel al flink wat volgers. Je kunt hier gebruik van maken als je

1. 1,000 subscribers hebt met 4,000 public watch hours in de afgelopen 12 maanden, of

2. 1,000 subscribers met 10 miljoen valid public Shorts views in de afgelopen 90 dagen

Bron

5. Internationale platforms (Udemy, Teachable, Coursera, Thinkific, etc.)

Wie op zoek gaat naar veelgebruikte platforms om cursussen te verkopen, komt geheid uit bij tools als Udemy, Teachable, Thinkific en meer.

Deze platforms hebben veel met elkaar gemeen. Neem Udemy: dit internationale platform biedt toegang tot een enorm publiek van studenten van over de hele wereld. Udemy heeft echter strenge richtlijnen en neemt een percentage van je cursusverkoop.

Het is een internationaal, groot platform, maar Nederlands wordt wel ondersteund. Je cursus komt na goedkeuring op hun platform te staan tussen andere cursussen. Als je cursus er geschikt voor is, kun je ook in de Udemy Business categorie terechtkomen.

Kopen cursisten je cursus via jouw link of code, dan krijg je 97%. Wordt de cursus niet via die link of code verkocht, dan krijg je 37%.

Hier lees je meer over de verschillen tussen Maatos en Udemy

Teachable werkt ongeveer hetzelfde. Ook biedt het een reeks hulpmiddelen om je te helpen bij het bouwen en verkopen van je online cursus, inclusief website-ontwerp, cursusbeheer en betalingsverwerking.

Hier lees je meer over de verschillen tussen Maatos en Teachable 

Hoewel de platforms veel op elkaar lijken, zit er verschil in de kleine lettertjes en de doelgroepen die je het beste ermee kunt bereiken. Let daar dus goed op, en neem de tips die we zo voor je op een rijtje zetten zeker mee!

6. LinkedIn Learning: – Voor Engels-sprekende experts

Je kunt ook via LinkedIn Learning je cursussen en kennis aanbieden, al is dit minder makkelijk.

Het platform stond voorheen bekend als Lynda. Tegenwoordig heet het LinkedIn Learning, en je moet een aanvraag indienen om instructeur te kunnen worden. Ze laten niet zomaar iedereen toe.

De meeste cursussen gaan over business, management, tech en financiële skills, maar ook over persoonlijke ontwikkeling.

Er is weinig informatie te vinden over hoeveel je kunt verdienen, maar duidelijk is dat je in royalties uitbetaald wordt. Je profiteert van hun bereik en hoeft zelf niet met je marketing aan de slag. Ook krijg je een producer en post-productie team toegewezen. Wel zijn alle cursussen in het Engels, en wordt er echt de hoogste van de hoogste kwaliteit verwacht, en zul je je cursus regelmatig moeten updaten om relevant te blijven.

Hoe kom je erachter welk platform het best bij jou past?

Die vraag kunnen we het best beantwoorden met nog meer vragen. Hier zijn enkele vragen die je jezelf kunt stellen om deze keuze te vergemakkelijken en duidelijk te maken voor jezelf wat je zoekt:

 1. Wie is mijn doelgroep? Verschillende platforms trekken verschillende soorten studenten aan. Het is belangrijk om te weten wie je wilt bereiken met je cursus.
 2. Welke ondersteuning heb ik nodig? Sommige platforms bieden meer ondersteuning dan andere, zowel in termen van technische hulp als hulp bij marketing en verkoop.
 3. Welke betalingsopties wil ik aanbieden? Sommige platforms bieden flexibelere betalingsopties dan andere, zoals maandelijkse betalingen of de mogelijkheid om cursussen te bundelen. Dit moet ook matchen met wat je doelgroep graag ziet.
 4. In welke taal wil ik mijn cursus aanbieden? Niet alle platforms ondersteunen alle talen.
 5. Hoeveel controle wil ik over de prijsstelling van mijn cursus? Sommige platforms stellen prijzen voor je in, terwijl anderen je volledige controle geven.
 6. Wil ik mijn cursus aanbieden op een platform met een breed scala aan onderwerpen of een dat is gespecialiseerd in mijn vakgebied?
 7. Hoe belangrijk is het voor mij om de vormgeving van mijn cursuspagina te personaliseren? Sommige platforms bieden meer personalisatie-opties dan andere.
 8. Hoe goed ben ik met technologie? Sommige platforms zijn gebruiksvriendelijker dan andere.
 9. Wil ik een platform dat mij helpt bij het promoten van mijn cursus? Sommige platforms hebben ingebouwde promotietools of marktplaatsen die je kunnen helpen je cursus te promoten.
 10. Wat zijn mijn inkomensdoelen en hoeveel ben ik bereid te betalen in kosten of commissies?

De juiste optie voor jouw online cursus kiezen

Hou die antwoorden in je achterhoofd, en maak alvast een voorselectie van platforms die aan je wensen voldoen. Daarna kun je met deze tips aan de slag om je te helpen bij het selecteren van het juiste platform voor het verkopen van je online cursus:

 1. Doe je onderzoek: elk platform heeft zijn eigen unieke kenmerken en voordelen. Besteed genoeg tijd aan het onderzoeken van verschillende platforms om te begrijpen wat ze aanbieden en hoe ze werken.
 2. Bekijk beoordelingen en getuigenissen: let op wat mensen zeggen over de gebruiksvriendelijkheid, klantenservice en succes bij het verkopen van cursussen.
 3. Probeer een demo of gratis proefperiode: veel platforms bieden een gratis proefperiode aan of de mogelijkheid om een demo van het product te bekijken. Dit kan je een gevoel geven van hoe het platform werkt en of het goed bij je past.
 4. Denk aan je lange termijn doelen: het kan verleidelijk zijn om te kiezen voor het platform dat op dit moment het goedkoopste of gemakkelijkste lijkt, maar het is belangrijk om na te denken over je lange termijn doelen. Wat is de potentie om te groeien met dit platform? Sluit het aan bij waar je jezelf in de toekomst ziet?
 5. Let op de betalingsvoorwaarden: verschillende platforms hebben verschillende betalingsvoorwaarden. Sommige betalen maandelijks uit, terwijl andere onmiddellijk betalen. Sommige kunnen ook een minimum uitbetalingsbedrag hebben.
 6. Kijk naar integratiemogelijkheden: als je van plan bent om andere tools te gebruiken, zoals e-mail marketing software of een aparte websitebouwer, zorg er dan voor dat het platform dat je kiest goed kan integreren met deze tools.

Ben je benieuwd naar Soofos of Maatos, en wil je een keertje kennismaken? Plan dan een vrijblijvend gesprek in!

Artikel uit de categorie:

Relevante onderwerpen:

Maak van jouw cursus een succes

Wil jij een echt goede online cursus maken? In onze 2 uur durende gratis cursus delen we al onze tips en tricks om jouw eigen online cursus te lanceren.

🏢 Ontdek Soofos Teams

We helpen je graag verder met e-learning in jouw organisatie. 

Wij horen graag van je

Vul het formulier in dan nemen we zo snel mogelijk contact met je op

Liever een live gesprek? Plan een demo in →

Dit formulier is beveiligd met Google reCAPTCHA.