Welke camera is geschikt voor instructeurs

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Het meest belangrijke materiaal voor een online cursus op Soofos is video. De video’s zijn over het algemeen leidend bij een online cursus.

Je kunt een instructievideo maken door bijvoorbeeld een schermopname te maken, maar ook door jezelf op te nemen.

Als je er voor kiest om jezelf op te gaan nemen is een investering in een goede camera aan te raden. Een goede camera kan het verschil maken tussen een amateuristische of professioneel overkomende instructievideo.

Kies een camera die goed past bij jouw eisen

Er zijn veel verschillende camera’s in verschillende prijsklassen.

Belangrijk is dat de camera minimaal in 720p HD kan filmen.

Je kunt een kwalitatief goede camera al krijgen vanaf ongeveer €150, en het loopt op tot duizenden euro’s voor professionele camera’s.

Afhankelijk van jouw eisen en wensen van de video’s kun je een camera kiezen. Denk bijvoorbeeld of je gebruik wilt maken van een externe microfoon of verschillende lenzen.

Tips voor het kiezen van jouw cameraopstelling

Er zijn waarschijnlijk genoeg camera’s en opties te vinden binnen jouw budget. Er zijn een aantal specificaties en tips die erg handig voor je kunnen zijn bij het opnemen van instructievideo’s:

  • Kantelbaar scherm op de camera.
  • Beeldstabilisatie op de camera.
  • Mogelijkheid om een externe microfoon aan te sluiten.
  • Maak gebruik van een statief tijdens het opnemen.

Hieronder zullen we een aantal camera’s aanraden die geschikt kunnen zijn voor het maken van instructievideo’s.

Eigenlijk komt het er op neer dat bijna elke camera geschikt kan zijn. Als je er dus al eentje hebt is het niet nodig om een nieuwe te kopen. Belangrijk is dat de camera kan filmen in minimaal 720p HD.

Verder kun je veel oplossen door in een ruimte te filmen met goede verlichting en door een externe microfoon te gebruiken. Ook kan het handig zijn een goede microfoon te gebruiken voor maximale geluidskwaliteit.

Voor de beginner: Panasonic Lumix DMC SZ10 ~ €150

Voor de beginnende instructeur is dit een goede optie. De camera is betaalbaar en biedt voldoende mogelijkheden voor de starter.

Je krijgt een camera met kantelbaar scherm, en hij neemt op in 720p HD. Let wel op dat je met voldoende licht filmt bij deze camera, bij slecht licht kan het beeld nogal pixelig worden.

De vervolgstap: Canon Powershot G7 X ~ €600

Wil je net even wat meer dan de Panasonic? Dan is de Canon Powershot een goede optie.

Vaak komt deze camera als een van de beste ‘vlog’ camera’s naar boven. Met een relatief schappelijke prijs van €600 is dit een goede vervolgstap.

Het beeld is van hoge kwaliteit (Full HD 1080p), en makkelijk in gebruik. Ook in ruimtes met slechtere verlichting heeft de Canon een goede beeldkwaliteit.

Voor de verder gevorderde: Nikon D5600 + kitlens ~ €850

Dit is niet de meest goedkope oplossingen, maar wel een van de beste!

Je krijgt hier gelijk een camera met veel instelmogelijkheden. Ook kun je makkelijk de lens wisselen en verschillende accessoires toevoegen.

Als je net begint met het filmen van instructievideo’s en geen ervaring hebt met filmen, is dit misschien iets te heftig. Doordat er veel instelmogelijkheden zijn moet je ook weten waar deze voor staan en op welke manier je hier gebruik van maakt. Wel kun je in Full HD 1080p video’s opnemen.

Voor de échte professionals: Sony Alpha A6500 ~ €1700

Deze camera is niet weggelegd voor de beginnende filmer. Deze camera kan filmen in 4k resolutie, maar dat is eigenlijk een overkill voor instructievideo’s.

Wel is het een een camera met ongelofelijk veel uitbreidingsmogelijkheden en geeft het echt professioneel beeld. Als je niet eerder ervaring hebt met filmen kun je beter niet voor deze camera gaan, daarvoor is het net iets te extreem.

Maak gebruik van je smartphone ~ Gratis?

Ook kan je smartphone geschikt zijn om jezelf mee te filmen. Veel smartphones kunnen tegenwoordig filmen in hoge resolutie (720p+) en zijn dan ook geschikt om je eigen video’s mee op te nemen.

Maak bijvoorbeeld gebruik van een klein statief om je smartphone neer te zetten. Op deze manier kun je starten met het maken van instructievideo’s met de spullen die je in huis hebt!

Mocht je liever helemaal geen gebruik willen maken van een camera, dan kan je kiezen voor screencasting of schermopnames.

Zelf een online cursus maken?

Wil je zelf aan de slag met het maken van een online cursus? Kijk dan verder op onze word instructeur pagina en maak gratis een eigen online cursus.

Meer leren over het maken van een online cursus? Lees dan hier verder over het maken van een cursus.

Succes met het maken van jouw video’s!

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Artikel uit de categorie:

Maak van jouw cursus een succes

Wil jij een echt goede online cursus maken? In onze 2 uur durende gratis cursus delen we al onze tips en tricks om jouw eigen online cursus te lanceren.

🚀Maak jouw gratis Soofos account aan

Ontdek Soofos met 30 gratis cursussen en kickstart jouw ontwikkeling.

Vul je gegevens in en ga direct aan de slag


Heb je al een account?

Door je in te schrijven ga je akkoord met de algemene voorwaarden en de privacy policy. Dit formulier is beveiligd met Google reCAPTCHA.

👋Welkom terug

Ga verder waar je gebleven was.

Login op jouw account


Heb je nog geen account?

👨‍🏫Word instructeur

Geef online les  in een handomdraai, vind direct cursisten en verdien geld met jouw kennis

Vul je gegevens in en start met online lesgeven

Door je in te schrijven ga je akkoord met de algemene voorwaarden, de instructeur policy en de privacy policy. Dit formulier is beveiligd met Google reCAPTCHA.

🏢 Ontdek Soofos Organisaties

We helpen je graag verder met e-learning in jouw organisatie. 

Wij horen graag van je

Vul het formulier in dan nemen we zo snel mogelijk contact met je op

Dit formulier is beveiligd met Google reCAPTCHA.